Velionio laidojimo tradicijos: Lietuvai reikia naujo požiūrio?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

kestutisz 2012-09-18 10:20
Žmogus pats kai kuriais atvejais gal ir norėtų būti palaidotas toje "savo" žemėje, po kokiu savo sodintu medeliu, bet paveldėtojams toks noras didelio džiaugsmo nesukeltų - potencialūs veiklos ir ypač pardavimo apribojimai. Tai kur kas aktualiau nei tas "šventinimas" (na kiek gi jau čia metų tai krikščionių primestai "tradicijai")
kurmis 2012-09-18 10:34
Aš turiu savo požiūrį, bet davatkos mane "sugriauš" ir apkaltins šventvagyste. Siūlyčiau kapines padaryti mokamas naujiems įprastiniems palaidojimams bei imti mokesčius. Nesteigiant naujų plotų bei išnaudojant senas ir esamas. Išskyrius galbūt turint šeimos kapus. Jau taip Lietuva vien kapinynai kur besidairai, o tie kapinynai vos ne vos koletyviniais sodais pavirtę. Nepatinka man tas ir betodairiškas puošimas, paminklų gigantomanija. Iš šalies žiūrint atrodo viskas taip "saldu"(per daug kartais išmarginta, išgražinta). Dovanokit, bet tai ne mano skoniui ir supratimui tos visos susiformavusios tradicijos. Trūksta tiesiog paprastumo. Negalime leisti sau tokios prabangos kaip mažai šaliai. Reikėtų kremavimą padaryti visuotinį. Kūnus kremuoti ir pelenus leisti išbarstyti, jei to pageidaujama kad ir kokiose ramybės parkuose ar dabartinių kapinių žaliajame plote. Arba palaidojus eko, greitai suirančią, urna ir virš jos pasodinti kokį medį. Taip, manau, išėjusios gyvybės greičiau griš į žemės bio-ciklą. Žmogų reikia gerbti, mylėti, rūpintis, kol gyvas, o ne kai anapus iškeliauja.
Tir4elis 2012-09-18 11:42
Va kaip tik šito dažniausiai pas mus ir nebebūna. Per laidotuves staugimas ir ašarų laistymas kol yra žmonių greta. Nors kai buvo žmogus gyvas tai emocijų link jo buvo 0.. O šiaip, tikrai metas atsisakyt tos gigantomanijos ir obeliskų statybos.. Pavyzdžiui Kanadoje kapas išperkamas iš kapines prižiūrinčios firmos/savivaldybės tam tikram metų skaičiui. Nebėr kas rūpinasi, na jį po kontrakto pabaigos ir panaikina, vietoj jo kitą ką laidoja.
Tarkvinijus Išdidusis 2012-09-18 16:17
O tai klausimas tuomet būtų - kur velionis dedamas, jeigu išpirkimo terminas baigiasi ir niekas nebeišperka? Ar paliekamas toje pačioje vietoje, tik pakeičiamas antkapio pavadinimas, pavyzdžiui, ir prie jo yra palaidojamas kitas žmogus, ar velionis kur nors išvežamas sudegint ar dar ką?
Tarkvinijus Išdidusis 2012-09-18 18:55
O jei asmuo nori būti palaidojamas jūrų gelmėse, arba nori, kad jo kūnas būtų ištaškytas su patranka ir atiduotas šunims?
azotas 2012-09-18 19:03
Lyg labai rupetu tiem numireliam ka su ju kunais daro po ju mirties ir koky paminkla pastatys. Cia labiau artimiem reikia tu visu super duper antkapiu ir geliu darzelio ant kapo, o lavonui nusispjaut nes jis supuna.