Sąmokslo psichologija: kodėl žmonės tiki sąmokslo teorijomis?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

slack 2012-12-11 13:26
kuo daugiau žmonės domėsis ir rinks informaciją tuo geriau. Dėlto ir gimsta tokie projektai kaip wikileaks, anonymous ir pan. optinės apgaulės ir sąmokslai tai nebūtai viena ir tas pats. jeigu nebūtų jokių sąmokslų tai nebūtų ir visokių stasi. Geras pavyzdys
Popasz 2012-12-11 13:32
Čia keblus dalykas, tiesa slypi kažkur anapus. Žmogaus smegenys didžia dalimi veikia asociacijų pagrindu. Todėl, jei sudedi pakankamai tvirtas ir įtikinamas asociacijas, ir jomis dažnai atakuoji žmogaus protą, tuomet tik nuo jo psichologinio atsparumo bei žinojimo priklauso ar jam bus praplautos smegenys ar ne. Dar dalykas tas, kad žmogaus protas labai nemėgsta tarpų tarp faktų, todėl kuria visokias teorijas kad tuos tarpus užpildyti, nori žinoti visą įvykių grandinę nuo 1 iki 10. Pvz. mes žinom, kad esam, bet nežinom iš ko ir dėl ko, tuomet įsikiša žmogaus proto noras užpildyti tarpus ir atsiranda visokių teorijų ir hipotezių nuo "Big Bang", "Panspermia" iki "nasa meluoja, kad žemė yra apvali". DEJE, TAI ŽINO IR TUO NAUDOJASI TIEK VYRIAUSYBĖS (žiniasklaida, tarsnacionalinės korporacijos), TIEK "ŠAMANAI" (SAI BABOS materializacijos, sektantai, naciai, kad jų rasė aukščiausia ar MAJŲ 2012), kurie vienaip ar kitaip atranda tikinčių jų teigiamais dalykais. Kartais sąmokslo teorijos pasitvirtina, pavyzdžiui: http://www.balsas.lt/naujiena/561160/mo ... orporacija Tuo pačiu gali būti ir kitaip - galbūt mūsų smegenys ir jutimai pajungti prie didžiulio serverio, kuris mums simuliuoja gyvenimą? Galbūt ši realybė yra simuliuojama? http://lt.wikipedia.org/wiki/Simuliuojama_realyb%C4%97 TO NEĮRODYSI, BET IR NEPANEIGSI, NES TO PADARYTI NĖRA KUO. Bent jau kol kas.
BishopaZ 2012-12-11 14:01
dėl to marso veido nieko neaišku, netgi paskutinė foto, ką gi ten matome, ogi taisyklinga stačiakampį, dar po po 10 000 metų piramidės žemėje iš kosmoso atrodys tik kaip paprasti kalnai kvadratiniu pagrindu.... Reiktų tos vietos kilmę iki galo išsiaiškinti, aišku, kol nebus ten žmogus pasiųstas, bus galima tik spėliot.
CiukCia 2012-12-11 16:07
Nebuna ugnies be dumu
Odisejas 2012-12-11 16:55
Eina sau kaip sumenko komentarai siame puslapyje... Gaila, labai gaila...
Popasz 2012-12-11 17:06
Dar ne Delfi, bet jau ritasi. šis puslapis siekia populiarumo, tačiau kokia kaina? Sumenko straipsnių kokybė, daugiau bereikšmių komentarų, daugiau reklamų. Iš dalies suprantu administraciją, negali tiekti vien rimtų straipsnių dėl menkos populiacijos/lankomumo. Bet vis vien dar džiaugiuos, kad nors tiek turim.
Osiris 2012-12-11 17:20
Aha... Pasauli naikina monetarine sistema - samokslas.. Zmoniu populiacija per didele - samokslas.. Klimato kaita - samokslas.. Tiek temoka pasakyt tie kas prisiko...
femto 2012-12-11 19:36
Pavyzdziui, tu. Komentaras visiskai nesusijes su straipsniu. Maziau lankytojai, tokie tu, rasytu savo nostalgijas ar kaip situos proto patamsejimus pavadinus, islaikytume rimtesni lygi. Nebutinai turi rasyti kur papuola savo minteles. Galetum issireiksti forume, kur ir ,manau, butu vieta tokiam komentarui. Taip pat forume ir placiau galetum pasiguosti. Tiesiog pykta, kad tokie su savo pastebejimais ir sugadina visa komentavimo sistema. Neturi, ka pasakyti - patylek. O dabar bando surinkti, kas daugiau post'u parase. Cia medaliu niekas nedalina ir nelike'kina jusu issakytu perliuku. Technologijos.lt komentaru skiltis naudinga praplesti pati straipsni ar padiskutuoti apie ji, o ne pridelioti ir dar lepteleti kokia absurdiska fraze.