Ar mums reikalinga dar viena mobilioji operacinė sistema?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Nukainotas 2013-01-16 10:29
Čia iš kurios pusės pažiūrėsi. Programėlių kūrėjams būtų džiaugsmas, jei egzistuotų tik viena OS. Daugumai vartotojų gerai, kaip yra, papildomų OS jiems taip pat nereikia. O šiaip tegul kuria, gal kokią naują smulkmeną netyčia sugalvos, o progresas yra gerai.
vvv2 2013-01-16 11:06
- sveikas vartotojas (ne fanatikas) privalėtų visai nežinoti kokią OS jis naudoja, o applikacijas "išsirinkti" privalėtų pati OS be vartotojo įsikišimo..
kestutisz 2013-01-16 11:30
Labai didelis skirtingų mobilių OS pliusas yra tai, kad gamintojai gal pavargs kišti į savo įrenginius tik vieną OS, pradės normaliai siūlyti kaip ir PC atveju susidėti savo norimą sistemą, kad tai būtų normalus lengvas garantijos negadinantis veiksmas. Su normaliais atvirais draiveriais.
sigitas69s 2013-01-16 11:53
Va tai apie toki seniai galvoju- bet kaip vienas forumo dalyvis parase, kad kiekviena OS kainuoja(nekalbant apie skirtingu OS nedraugiskus santykius). Taip kad vilciu artimiausiu metu nera ko poseleti
Paprastas_zmogus 2013-01-16 12:06
Taaaai... tu nori, kad būtų žengta ATGAL? Dabartiniai išmanieji, palyginus su PC, turi didžiulį privalumą. Nusiperki ir iškart gali naudot. Iškart gauni integruotas būtiniausias programėles, o jei reikia kažko daugiau, ieškai integruotoje parduotuvėje. O ką tu kalbi, vartotojui atneštų tik dar daugiau galvos skausmo. Ką tipnis vartotojas daro, kai nusiperka pvz naują stalinį kompiuterį be Windows? Ogi ieško žmogaus, kuris "įrašytų ten viską". Tai kas čia gero, jei tokio pačio žmogaus reikėtų ieškoti ir nusipirkus TELEFONĄ? Tie kompiuterastai visai nuo realybės atitrūkę...
Shinigami 2013-01-16 12:45
Paprastas_zmogus o tai koks skirtumas. Ar tu neturėdamas pasirinkimo teisės pirksi su OS, ar turėdamas pasirinkimo teisę pirksi su OS? Ir PC dabar dauguma yra su OS, o be OS reikia dar gerai paieškoti. Žmonės kurie perka PC be OS dažniausiai tai daro dėl to, jog jiems piratinės OS labiau patinka. Nors gali nusipirkti kito gamintojo PC su panašiais parametrais ir tokia pat kaina, bet su OS. Vis tiek perka be jos. O kiti vartotojai instaliuoja Linux, nes jiems ji labiau patinka.
Paprastas_zmogus 2013-01-16 12:53
Laptopai tai dažniausiai su OS, bet jau rinktukai staliniai tai jau tikrai būna be OS. Ir išvis, kas sakė, kad dabar tos pasirinkimo laisvės nėra? Taigi kiekvienas turi pasirinkimą: pirkti telefoną X, ar pirkti telefoną Z, ar dar kokį biesą. Be to patiems gamintojams toks dalykas paprasčiausiai neapsimokėtų. Realiai iš to naudos daugiausiai ir turėtų būtent kompiuterastai no-lifer'iai. Visiems kitiems (įskaitant softo kūrėjus ir telefonų gamintojus) tai neduotų tiek apčiuopiamos naudos, kiek vargo.
kestutisz 2013-01-16 12:57
Kaip tik manau tai žingsnis į priekį. Panašiai kaip paprasti ("balti" - "ibm'ai" ir visokie "geltoni" - "rinktukai") PC'iukai kažkada nušlavė tuos pačius obuolius, suteikę šansus iškilti M$. Nes juos gamino visi kas netingi, kainavo labai įvairiai, įpirkti ir šviestis galėjo jau dauguma. O viskas veikė taip pat - dažniausiai tie patys DOS/Windows'ai, tačiau ir entuziastai be problemų galėjo dėtis savo norimas OS. Tiesiog techniškia nematua jokių problemų telefonams turėti pasirinkimą kurią OS paleisti - yra tik dirbtinai sukurtos problemos kaip uždari vidiniai standartai, dokumentacija ir t.t.
Paprastas_zmogus 2013-01-16 13:06
O tu dabar pagalvok, kokia nauda iš to pačiam telefono gamintojui... Ogi jokios... Na taip, galėtų atrakinti visiškai bootloader'į ir tegul kompiuterastai baiginėja į kelnes žaisdami su tom OS. Bet tada problema atsiranda iš softo pusės. Nei Google, nei Microsoft nenorės vargti papildomai supportinti visokiausius modelius. Taigi smaukymasis su visokiais "draiveriais" ir kitom nesąmonėm vien tam, kad veiktų bazinės funkcijos, liktų patiems entuziastams... Bet tada kyla klausimas toks: Kodėl kažkas turėtų norėti naudoti kreivai nuportintą Windows Phone ROM'ą vietoj to, kad tiesiog nusipirkti telefoną su normaliai veikiančia Windows Phone?
vvv2 2013-01-16 13:10
Shinigami 2013-01-16 15:01
Man regis visada čia skaitai naujienas ir turėtum žinoti, kad gamintojai parduodami tel su Android privalo mokėti Obuoliui ar MS mokesčius už tipo kažką ten nukopijuoto. Jei pardavinėja su MS OS tad jau tiesiogiai moka MS, nes ji neleidžia nemokamai platinti savo OS. Todėl jei telefonus platintu be jokių OS, o vartotojas pats instaliuotu kokia tik nori - tai jiems nereiktu nieko mokėti nei obuoliui nei MS. Ir kainas galėtu dėl to sumažinti ar sau daugiau pelno pasilikti. Ir mažiau bylinėjimosi su obuolių ar MS. Tai kur čia jokios naudos gamintojui?
kestutisz 2013-01-16 15:16
Kokia dabar nauda notebookų gamintojams gaminti standartinius x86 modelius? Kuriuose (o dieve) vartotojai gali pasileisti bet kokią OS? Pvz. pagerinti išmetant kokią Win Vista :) Telefonas irgi ne šventa karvė, o viso labo hardwaro gabalas, kurį teoriškai galima visai naudingai panaudoti (pagrindinei funkcijai - skambinimui išvis didžiosios dalies nereikia - netgi os, tai išvis bios lygio funkcija), bet dėl uždarumo praktiškai ne. Pvz voliojasi ūkyje SE Xperia Mini pro - teoriškai visas mikro notebook'as (net su klaviatūra), o praktiškai bevertis - vien skambinimui per didelis (tam visgi seną seną meškafoną), o kaip smartfonas per mažas, nors kaip tam tikra duomenų surinkimo stotelė būtų idealus, gal net smagesnis už Raspberry Pi (klaviatūra, ekranas, kamera, wifi, akumuliatorius). Kur po galais žalios (antrinio panaudojimo) idėjos! :) O dėl programėlių rašytojų vargo su skirtingų sistemų palaikymu tai tokį "vargą" ir turim tik todėl, kad tų OS tiek tėra. Rašytojai gali sau leisti rašyti skitingas versijas keliom skirtingom OS ir tai dažniausiai laiką nuvogtą nuo pačios aplikacijos tobulinimo skiria "portinimui". Esant daug skirtingų operacinių visi būtų suinteresuoti priimti bendrus standartus ir jų laikytis, ir programėlių rašytojai žinotų kad veiks visose OS/HW kombinacijose kur tų standartų laikomasi.
Paprastas_zmogus 2013-01-16 15:31
Na kilni idėja, bet bendri standartai nėra gerai VISUR. Idealiam pasauly gal būtų kitaip, bet realybėje kiekvienas OS kūrėjas turi savo ideologiją ir viziją kaip turi veikti softas ir kokie turi būti įrankiai programoms rašyti bei kokios jos turi būti, kaip veikti.. Vieni turi geras idėjas, kiti - geresnes. Tuo labiau, kai operacinė sistema yra gan svarbus dalykas, kuriuo kiekvienas bando išsiskirti rinkoje. Todėl kažkokio suvienodinimo niekas realiai nenorėtų...