Daiva Simanavičiūtė. Beviltiškus bedarbius Lietuvoje gimdo beviltiška sistema

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

evaldosia 2013-01-30 19:46
kad didelis nedarbas ,nekalti bedarbiai ,o kalta valdžia nes užkrovė darbdavius ir dirbančiuosius skandinsvijos šalių mokesčiais ,siūlidama rusiškas socialines garantijas.niekur pasaulyje nebus visiems darbo vietų,ir kuo toliau,tuo mažiau.jau dabar gamyklos su 20 inžinierių ir 3 žmonės administracijoje.
technologas 2013-01-30 21:00
Daug dabar tokių propagandinių straipsnių. Tai mokosi ne tą, tai tingi žmonės, tai atlyginimas jų netenkina, vis jie kalti. Bet čia kažkas ne taip. Anksčiau tikrai darbo vietų buvo laisvų pakankamai, pvz. norinčių dirbti autobusais/troleibusais trūko, sutikdavo apmokyti įmonėje (T ar D kategoriją). Dabar nei Vilniaus anei Kauno autobusų parkams vairuotojų nereikia. Sunkus darbas, nekoks grafikas, bet, nepaisant vis pasirodančių straipsnių, kad štai, jau atsirado darbo vietų "specialistams", "vadybininkams", netgi tūkstančiams vairuotojų - laikosi įsikibę tos nelabai geros vietos nors tu ką. Kažkas ne taip, čia jau sisteminiu nedarbu kvepia.
Pasalietis 2013-01-30 21:42
kažkaip kiek pažįstu žmonių, kurie tikrai norėjo dirbti, visi susirado darbą per mėnesį ir tikrai ne š ar juodadarbio. Ir darbo pilna, kaip ir žmonių, kurie nenori dirbti
immortallt 2013-01-30 21:50
Technologas, jei jau rašai lietuviškai ir ne šveplai, tai nedaryk krūvos klaidų - labai erzina skaitant. O dėl darbų, tai kas kaltas, kad teisę baigia 100x daugiau žmonių, nei jų reikia? O kad darbo biržoje Klaipėdoje stovi 200 siuvėjų, o į sklebimus Klaipėdoje atsiliepia tik po 1 savaitėje? Iš 10 siųstų žmonių ateina tik 3. Viena nemoka siūti, kita nesupranta, kaip galima tiek daug dirbti per dieną - net 8 valandas, o trečia pasako, kad dirbs ir ateis kitą dieną, bet taip ir nepasirodo. Turbūt Kubilius. Įmonėje, kurioje dirbu, vadovas ištisai ieško darbuotojų. Alga bandomuoju laikotarpiu, kaip vidutinė alga Vilniuje jei dirbi pilnu etatu. Jei nori, gali dirbti viršvalandžius ir užsidirbti atitinkamai daugiau. Nuolatinė didžiulė darbuotojų kaita. Tikrai su vadovais problemų nėra ir šiaip smagiai viskas. O šiaip, bent žinai, kad nėra tokio dalyko, kaip "sisteminis nedarbas", tik struktūrinis. O struktūrinis dar ir kaip yra.
technologas 2013-01-30 22:30
http://www.lvrj.com/opinion/why-unemplo ... 85928.html
immortallt 2013-01-30 23:09
Ai, tai įmonės turi steigtos tokios, kokių bedarbių daugiausia... Čia kaip kažkokiam fantastiniame filme, kur 90% planetos darbuotojų yra teisininkai.
technologas 2013-01-30 23:36
Nežinau kaip jumi, bet man šitas pasakymas mažiau kvepia propaganda ir kaltinimais ne ten įstojusiems ar ne tokiems specialistams, labiau raginimu yyriausybei.
g3n1us 2013-01-31 02:58
Blogi laikai... Tie kas baigė per krizės pradžią, tai turite savo rankomis viską sėti ir pjauti... Nes tikrai nepavydėtina situacija, bent Lietuvoje, tai tikrai...
immortallt 2013-01-31 03:26
Viską matuoji pagal vieną specialybę? Čia dažnai kaltinami ekonomistai, kad tai ne mokslas ir supaprastina realybę, bet technologas, tu tai nuprastinai iki negalėjimo. Pasakyk man, ką gali padaryti valstybė ar įmonės, jei kokie 5,000 bedarbių kasmet prisijungia baigę teisę. Tai ką siūlai ? Padaryti po 3 privalomus valstybinius advokatus kiekvienam neišgalinčiajam? O gal tiesiog jie turėtų baigti kažką, ko reikia? Nesakau, kad nėra problemų Lietuvos darbo rinkoje, bet nereikia kaltinti sistemos, kad studentai universitete studentauja, o ne studijuoja bei dar ir pasirenka profesijas nei kurių reikia rinkoje, nei kas patiems įdomu. P.S. žiūriu serialą dabar shameless, tai man kai kurie lietuviai, kurie bamba nuolat atrodo kaip Frank'as, kuris nuolat aiškina, kaip sunkiai dirba ir stengias dėl šeimos, kai realiai yra alkoholikas ir vaikai jį išlaiko.
vvv2 2013-01-31 08:49
- kaltas tik taupymas, tik pasaulinio lygio taupymo vajus sukėlė visas krizes.
Skeleton 2013-01-31 15:18
Na ir briedas. Tai siūlai skolintis pinigus, švaistyti ir kurti beprasmiškas "darbo vietas"? Ir taps Lietuva pavyzdžiui pasaulio teisės centru ir bamba? Reikia suprasti, kad "taupymas" yra prieškrizinio švaistymo PASEKMĖ. T.y. būtent būtent prieškrizinis "augimas" paremtas skolintų pinigų švaistymu buvo laikinas reiškinys ir NEIŠVENGIAMAI turėjo baigtis "krize". O nedarbo priežasčių yra ne viena. Globaliu mąsteliu veikia du procesai: 1. Darbo vietų nutekėjimas į "trečiojo pasaulio" šalis vykstant "Globalizacijai". T.y. atsiradus geresnėms darbo organizavimo, komunikacijos priemonėms pasaulio ekonomikos pradeda po truputį išsilyginti. Jei nepastebėjote, tai atkreipsiu dėmesį kad Kinijos ir kitų mažesnių šalių ekonomika sparčiai auga. Vidutinis pasaulio BVP yra maždaug 9000 USD/žmogui arba dvigubai MAŽIAU nei Lietuvoje. Taigi atlyginimams Lietuvoje dar yra kur KRISTI. 2. Labai labai labai pamažu darbininkų klasės darbuotojai yra pakeičiami automatais. Pavyzdžiui JAV verslas visiškai atsigavo nuo krizės, pelnai ir investicijos grįžo į prieškrizinį lygį... IŠSKYRUS DARBO VIETAS. Ir ta tendencija tik įsibėgėja. Prognozuojama kad atsiras "daugiau darbų mašinoms, bet ne žmonėms": http://www.nytimes.com/2011/10/24/techn ... .html?_r=0 Dar geras filmukas šia tema: http://www.youtube.com/watch?v=WMF-Z74C1QE Specifinės Lietuvos problemos yra: 1. Nekompetetingi verslininkai ir menedžeriai. Daugelis verslininkų jais tapo daugiau mažiau atsitiktinai dėl fizinės kompleksijos, banditiškų sugebėjimų arba politinių ryšių. Šie žmonės menkai supranta kaip organizuoti darbuotojų darbą. Rezultatas yra menkas Lietuvos įmonių darbo efektyvumas. 2. Bendrai anti-verslinė Lietuvos visuomenės nuostata. Daugumai žmogelių tiesiog nereikia nei užsienio investicijų, nei naujo verslo, tai ir naujų darbo vietų. Aš dar 2000 metais rašiau delfyje komentarus tipo: "tik nesiskūskit jei paskui darbo nebeturėsite". Mentalitetas nuo to laiko nepasikeitė visiškai.
immortallt 2013-01-31 15:34
Skeleton didžiąją dalį tiesos surašė, bet nereiktų laikytis nuomonės, kad automatai atima darbą. Taip žmonės kalbėjo ir prieš garo mašinas, tik tada nedarbas buvo mažiausiai 50%, dabar kokie 10% vidurkis
vvv2 2013-01-31 15:46
perihellis 2013-01-31 15:57
aš manau, kad didžiausia problema yra noras GAUTI atlyginimą, vietoj noro UŽSIDIRBTI atlyginimą. Čia kalbant apie nedarbą. Kalbant apie universitetus, tai būdamas universitete sugalvojau pasidaryti mini tyrimą. Ėjau ir klausinėjau pirmo/antro kurso studentų, ką jie planuoja veikti, ką jie nori dirbti ar mokytis, kai baigs bakalauro studijas. Maždaug kas dešimtas daugiau mažiau aiškiai susakė, ko jis nori. Beveik visi likę sakė, kad nežino. Dar pora iš dešimties sakėsi, kad magistrą eis 'jamti'. Gal jaunimui neprestižas būti baigus profesinę ir dirbti pagal amatą. Gal jiem geriau studentaut kelis metus, o poto prisijungt prie minios bambeklių.
immortallt 2013-01-31 16:36
Taip. US$ yra tarptautinė valiuta, kuria perkami JAV vyriausybės vertybiniai popieriai ir realiai atspausdinti nauji pinigai neatsiduria rinkoje, todėl ir neatsiranda infliacija, nes visi naujai išleisti doleriai būna padengti užsienio valiuta. Tuo tarpu Rusijos rubliai tarptautinėje prekyboje yra 0, jų niekas nenori ir nelabai kas nori jais pirkti vertybinių popierių ypač, kai net rinkos normalios nėra. O šiaip, gal pasidomėk ekonomikos pagrindais, prieš postulatus statydamas. O tai primeni man tokį raudonuojantį veikėją, kaip Gražulį.
vvv2 2013-01-31 16:59
palūkanas jau tikru Lietuvos turtu!
Skeleton 2013-01-31 20:06
. Akivaizdu kad amžinai tai tęstis negali. Anksčiau arba vėliau teks susibalansuoti finansus. O valiutų vertę nulemia prekių ir kapitalo srautai ir nustato pasaulinė valiutų rinka. Valiutų rinka yra viena pačių tobuliausių rinkų, kadangi dalyvauja daugybė valiutų pirkėjų ir pardavėjų. Taigi valiutų vertės nusistato maksimaliai realiai ir tiksliai, kik tik tikslumas įmanomas ekonomikoje. Tačiau procesai kuriuos įvardijau nepriklauso nuo visų šitų monetarinių briedų. Jeigu bedarbio paslaugų nereikia, jis darbo negaus nepriklausomai nuo visų šitų popieriukų judėjimo.
immortallt 2013-01-31 21:17
Skeleton, tave papildyčiau tuo, kad šiaip ilgu laikotarpiu biudžetas gali būti apie 2,5% deficitinis ir skolos ir BVP santykis nedidėtų
vvv2 2013-02-01 11:01