Europos Komisija siūlo dar labiau gerinti savanorišką darbuotojų migraciją tarp ES valstybių

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Analog 2013-04-27 16:31
Įdomu kiek Lietuvos BVP galėjo pakilti, jei ne emigracija. Labai jau vienašališkai šitas straipsnis atrodo.
Shinigami 2013-04-27 17:02
Greičiausiai nei kiek. Tiesiog butu daugiau bedarbių kuriuos reiktu išlaikyti. Nes papildomoms darbo vietoms reiktu kurti naujus verslus, o kadangi verslininkas nenori dalintis savo pelnu su kaimynais - tai kaimynai jam neleis pradėti verslo. Kaip yra dabar.
immortallt 2013-04-27 20:50
Ot visisškai suvėlei. Verslas nori plėstis, nes plečiantis daugiau uždirbsi. Tačiau plėtrai vykdyti reikia turėti kur parduoti. Kadangi esame maža atvira ekonomika reikia plėtoti eksportą. Vartojimo skatinimas sukuria nedidelę naudą Lietuvai, nes didelę dalį vartojimo sudaro būtent importuotos prekės ir paslaugos. O algos priklauso nuo vieno pagrindinio dalyklo - paklausos ir pasiūlos pusiausvyros. Oficiali algų statistika yra visiškai neteisinga ir tuo žiauriai įsitikinau bei dar mažiau pradėjau visai nepasikliauti po to, kai Akvariumas pakėlė minimumą iki 1,000 litų. Pakėlus minimumą iš 300,000 minimumą gaunančių 100,000 etatai nemažėjo, likusiems sumažėjo etatai. Dauguma iš tų 100,000 yra valstybinės įmonės ir maža dalis yra privačios. Kiek tiksliai algų šešėlyje jau net nebedrįstu prognozuoti, bet dabartinės visos prognozės dabar atrodo ženkliai per mažos (dauguma jų buvo parašytos iki kol šita statistika buvo išleista).
ZmogZ 2013-04-27 21:01
Žinoma, visi lietuviai gobšuoliai, tinginiai. Grobikiški mokesčiai, infliacija ir biurokratijos kalnas čia tikrai niekuo dėtas.
immortallt 2013-04-27 22:35
Nesupratau ar ironizuoji, ar ne, bet mokesčiai Europoje prie mažesnių, infliacija yra visiškai normos ribose, na o biurokratijos iš tikrųjų pakankamai daugoka. Dar sutikčiau dėl to, kokie lietuviai daugmaž.
ZmogZ 2013-04-27 23:18
Taip, ironizuoju. Nesuprantu, kodėl jei kažkur yra dar didesni mokesčiai, tai vadinasi pas mus maži, o infliaciją patarčiau vertint ne iš kažkokių pritrintų "oficialių" šaltinių o palyginti kainas realių produktų, pvz. maisto (tiktai aišku mėsą lyginti su mėsa o ne su kraujo plazmos ir trintų kaulų mišiniais).
Simplicity 2013-04-27 23:23
Airija. Vakarienė dviems itališkame restoranėlyje — startertis + pagrindinis + ąsotis vyno. Bendroj sumoj 40 eurų. Kas išsiverčia į kiek mažiau nei 5 valandas už minimalų atlyginimą. Paklauskit už lietuvišką minimumą dirbančio kaip dažnai jis lankosi restorane Kaip dažnai toks naudojasi kokiomis nors kitomis paslaugomis? Ką tokiam dar, be kebabo ir bambalio alaus, galima pasiūlyti? Va taip ir gaunasi, kad nėra paklausos, nes visi tik ir dirba tik tam, kad įsiskolinimus už buto šildymą susimokėtų. Gyvenant Lietuvoj padėtis tokia tragiška neatrodo, tačiau visai kitaip žiūrisi iš šalies. Gan sunku įsivaizduot kaip įmanoma išgyvent iš lietuviško vidutinio atlyginimo, kai visos kainos panašiam lygį kaip turtingose Vakarų šalyse. Jau net nekalbu apie tuos, kurie dirba už pliką MMA ar gauna varganą tūkstantį litų į rankas.
immortallt 2013-04-28 01:17
Infliacija yra skaičiuojama arba pagal statistinį krepšelį, arba pvz BVP defliatorius, kuris skaičiuoja pagal tai, kiek šalyje suvartojama ir kiek pakito kainos. Nereikia išsigalvoti savų skaičiavimų. Tiesa, kiekvieno infliacija skirtinga ir kai kam realiai jinai bus defliacija, kai kam didelė infliacija. Jei nori naudoti mandriau infliaciją kaip rodiklį, susipažink su juo artimiau. Simplicity, paskutinis minimalaus atlyginimo kėlimas parodė, kad šešėlis milžiniškas ir, ypač miestuose, vargei ar kas tik jį ir gauna. Jei dėl kainų, taip jos didesnės. Bet tėra vienintelis būdas didinti algas - kelti produktyvumą ir didinti eksportą. Jei sugebėsime tai padaryti, didesnis vartojimas irgi pasidarys galimas ilgu laikotarpiu. Beje, imi Airiją kaip pavyzdį, bet atkreipei dėmesį kokia skola Airijoje? Koks deficitas? Kokios tendencijos nedarbo, ekonomikos ir išmokų? Airijoje artimiausiu metu teks nurėžti išmokas. Jei nurėš išmokas, sumažės vidaus vartojimas, sumažėjus vartojimui, mažės gamyba, tada atitinkamai darbo vietų bei surenkamų mokesčių kiekis, o tai sąlygos dar tolesnį išmokų mažinimą ir ratukas sukasi. Kritimas Airijoje bus stiprus. Beje, tai panašus kelias kurį pasirinko Graikija, Ispanija, Italija ir Prancūzija. Geras gyvenimas kokius 10 metų dabar, o už tai mokama vėliau, kai arčiau pensija arba jau pensija. O šiaip jei pradedi lyginti su kita šalimi, lygink pasauliniu mastu. Mūsų problema yra ta, kad matome kelias geresnes šalis, kur gyvenimas geras ir lyginames tik su jomis ir jei pas mus nėra taip pat gerai, tai mes pradedame depresuoti ir inkšti, bet ne kažką daryti, kad kurti geresnį pasaulį. O dar ir lyginama dažnai su šalimis, kurios iškilo dėl subjektyvių priežasčių, kaip nafta, istorinės aplinkybės arba trumpalaikis vartojimo pakilimas, kaip pas mus buvo 2005-2008 metais.
ZmogZ 2013-04-28 02:22
Man šis žmogus pakankamai įtikinamai paaiškina EU padėtį http://board.freedomainradio.com/forums/t/38094.aspx
deivec 2013-04-28 10:07
nu jo politiku vaikeliai gales daugiau galimybiu parazituoti uz mokesciu moketuju pinigus...
Simplicity 2013-04-28 12:59
Matai, skurdžių Afrikos ir Azijos šalių privalumas yra tas, kad jie mažiau išsilavinę ir pas juos gimstamumas yra teigiamas Mes labiau protingi, todėl vaikų negimdom, nes juos bus sunku išlaikyt. Daugiausiai gimdo kaimų girtuokliai, o bent kiek mąstantys susirenka daiktus ir išvažiuoja į miestą arba išskrenda dar toliau. Kaltinti žmones, kad jie nesistengia ir nieko nedaro yra kvaila. Mes gi išrenkame Seimą, kurio nariai turėtų dėti visas pastangas, kad visos Lietuvos gyventojams būtų gera gyventi Kaip spręsti problemas Lietuvoje? Sutvarkyti įstatyminę bazę, užkamšyti visas spragas per kurias pinigai aplenkia dirbančius ir valstybės kasą. Reiktų normaliai apmokestinti pelną ir užkamšyti landas per kurias išimami pinigai. Pvz., tame pačiame LDB puslapyje galima rasti ne vieną skelbimą, kuriame įdarbinimas siūlomas tik žmogui su negalia. Žinoma, atlyginimas dažnai tik minimalus. Iš vienos pusės gražu ir žalia— siekis į darbo rinką integruoti žmones su negalia, o realiai bandoma išvengti ir tų pačių juokingų pelno mokesčių. Pataisyk jei klystu, bet daug pelningiau būnant savininku-vadovu, pinigus išsitraukti kaip pelną, o ne kaip atlyginimą.
immortallt 2013-04-29 00:50
Simplicity, tai pasakysi, Vokietijoje žmonės nedirba? Jie tiesiog gyvena ir džiaugiasi valdžios darbo vaisiais? O kas dėl girtuoklių, tai taip. Baisi tiesa. Spragų yra kur taisyti, bet jos stebuklų nepadarys. Jų ir problemų dėl jų yra visur, vienur daugiau, kitur mažiau. Pelnas normaliai ir yra apmokestintas. Tuo labiau, kad nuo jo mokami mokesčiai 2 kartus. Sumoka įmonė gavusi pelną 15% ir kai sumoki dividendus dar berods 15%. O jei stipriai užkelsi pelno mokestį, tai stipriai sumažės užsienio investicijų, sumažės ir vietinių verslų bei galų gale vis tiek pabrangs prekės. Ir reiktų ne tik įplaukas valdyti, bet ir išlaidas. Valstybės įmonių veikla stipriai turi būti efektyvinama. Tai reikštų kokio 1/3 atleidimą, dideles investicijas ir dideles pertvarkas. Bet tam reikalui reikia ne 4 metų kadencijos, bet bent minimum 8-12 metų. Būtent tą ir mačiau darant būnant Kubiliui premjeru. Ir matau priešingus žingsnius atėjus Akvariumui. Beje, tada teisingumo dėlei reikėtų apmokestinti bent 30%ir pensininkų indėlius. Tai yra toks pat pelnas, kaip ir iš įmonės veiklos. Tik įmonę įkurti ir valdyti yra sunkus darbas, o indėlį turėti - jokios rizikos, jokio darbo, jokio proto.