Graikija išbraukiama iš išsivysčiusių valstybių sąrašo  (2)

Graikija taps pirmąja išsivysčiusia šalimi, neteksiančia šio statuso. Atitinkamą reitingą sudarančios agentūros MSCI pranešime spaudai teigiama, kad Graikija bus pripažinta besivystančia rinka.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pranešime spaudai pažymima, kad dabartinė šalies ekonomikos būklė neatitinka išsivysčiusioms rinkoms taikomų kriterijų. MSCI atkreipia dėmesį į didelę šalies skolų naštą, ekonomikos stagnaciją bei kapitalo pritraukimo sunkumus.

Taip pat buvo sumažintas Maroko statusas. Ši valstybė išbraukta iš besivystančių šalių sąrašo ir pripažinta pereinamąja rinka. Tuo pat metu agentūra pakėlė Jungtinių Arabų Emyratų ir Kataro statusus iki besivystančių.

MSCI Graikijos reitingą peržiūrėti nusprendė 2012 metų birželį. Tada agentūra pareiškė, kad šioje šalyje faktiškai nefunkcionuoja finansų rinka ir dėl to gali būti pakeistas įvertinimas. MSCI atkreipė dėmesį, kad Graikijoje paplitę natūriniai mainai, įvesti apribojimai atsiskaitymams negrynaisiais, egzistuoja sandorių stagnacija akcijų rinkoje.

Graikijos akcijų indeksas krenta nuo 2007 metų. Dėl biudžeto deficito ir didelės užsienio skolos šaliai teko dukart imti finansinę paramą iš Europos Sąjungos. „Bloomberg“ paskaičiavimais, 2010 metais Graikijos bendrovės „MSCI World“ indekse (apima stambiausių pasaulio korporacijų akcijas) užėmė 0,16 procento. Dabar šis rodiklis 16 kartų mažesnis.

Graikija išsivysčiusia rinka buvo pripažinta 2001 metais. Šiuo metu pagal MSCI versiją į išsivysčiusių šalių sąrašą patenka 22 valstybės. Dar 22 valstybės, tarp jų Rusija, Kinija, Indija ir Brazilija, priskiriamos prie besivystančių rinkų. Likusias valstybes MSCI įvardija kaip pereinamąsias ekonomikas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(9)
(0)
(0)

Komentarai (2)