Į netikėtai suveikusį dalelių greitintuvą galvą įkišęs rusų mokslininkas liko gyvas

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

O_O 2013-08-21 16:05
'A sporim, vsunu golovu, i vsio budet normalno?'
uodas 2013-08-21 16:38
ok. vsun'ь
nondescript 2013-08-21 22:15
Jaučiu ikišęs galvą labiau išgarsėjo, nei savo moksline veikla
Arwis 2013-08-21 22:37
O taigi jai gerai pamenu buvo ir straipsnis kas nutiktu jai ikistumem ranka i LHC protonu srauta. Pasirodo nereikia ne galvoti, jau tai buvo atlikta.
immortallt 2013-08-21 22:49
Man tik kilo vienas klausimas, o nafik reikėjo tą galvą ten kišti? Ką ten pamatysi? Čia kaip žiūrėti į užtaisyto ginklo vamzdį, jei paspaudus gaiduką ginklas neiššauna.
Arwis 2013-08-21 23:09
Uzsienio spaudoja radau, kad siaip yra saugos mechanizmai tokiom situacijom, kurie yra ijungiami, taciau butent tuo atveju niekas nepagalvojo/pamirso arba jie nesuveike.
Simplicity 2013-08-21 23:53
Parodyk man bent vieną tarybinį aparatą, kur būtų kokia nors apsauga Tais laikais apie tokius dalykus niekas CCCP negalvojo. Kaip kare, taip ir pramonėje sovietų valdžia nevertino žmogaus gyvybės. (Iš čia ir pasakymas: „Saugos instrukcijas žinau kaip tris savo rankų pirštus“)
Arns 2013-08-22 00:44
nereikia nusišnekėti. Rūpinosi anuomet saugumu, ypač svarbiose srityse. Tik patys žmonės menkai saugojosi, lengvabūdiškai "praeis!" rizikuodavo. Kitas reikalas, pasižiūrėk į datą, kada toks įvykis įvyko. Neretai pirmosios saugumo priemonės dabar atrodo juokingai, kai per dešimtmečius viskas patobulėjo, būtent per panašaus pobūdžio įvykius. Ir ne vienoje srityje saugumas radosi per aukų skaičių.
Simplicity 2013-08-22 01:07
immortallt 2013-08-22 03:43
Ne, buvo tvarka - pensininkus ir invalidus marindavo, šaudydavo ir kitaip naikindavo. Bet kokia opozicija, kuri potencialiai kada galėtų iškilti, įskaitant ir kūdikius - trėmė, o žmonių gyvybes saugot? O kam, gi tūkstantis dar yra į jo vietą. Štai ir tvarka.
Arns 2013-08-22 10:15
likusius saugumo mokymo plakatus, kiek tenka matyti anuometinių kadrų, visur kalbėjo apie saugumą, net priimant į darbą buvo supažindinama su saugumu. Dabar geriausiu atveju duoda pasiskaityti kelis lapus prie sutarties, už ką firma neprisiims atsakomybės bei per tv beveik kasdien kalbama "dėl nesaugaus elgesio nutiko nelaimė ...".
vvv2 2013-08-22 11:14
- kažkaip abi pusės kalbate labai netiksliai.
Simplicity 2013-08-22 11:23
Arns, gamykloje prabėgo mano vaikystės vasaros (tais laikais vaikus į gamyklas atsivesti leisdavo), todėl puikiai atsimenu kas ir kaip ten buvo. Po to teko porą metų padirbėti vienoje stambioje gamybinėje įmonėje ir realiai galiu palyginti skirtumus. Tarybinė tvarką galėčiau apibūdinti taip: popierinė darbų sauga ir įrengimai, kurie tik ir laukia kol tu ten ką nors įkiši. Va, kad ir tas rusiškas greitintuvas... Toks įrenginys net neturėtų įsijungti jei yra atidarytas, ir turėtų iškart išsijungti jei kas nors į jį bando patekti. Grįžtam į šiuos laikus. Visos surinkimo linijos padarytos taip, kad į judančius mechanizmus nebūtų įmanoma ko nors netyčia įkišti. Prie kiekvienos surinkimo linijos yra įrengti mygtukai (kokie 4-6), kuriuos paspaudus išjungiama visa surinkimo linija. Visi liftai, kuriais gaminys kyla ir leidžiasi yra aptverti tinklinėm sienom, kad krintantis gaminys ant pro šalį einančio darbuotojo neužkristų. Visose liftų angose stovi jutikliai, kurie iškart išjungia įrengimą, jei objektas yra išsikišęs užį lifto šachtos krašto (pavyzdžiuj, koks neatsargus darbuotojas įkišo ranką į lifto šachtą). Per tuos porą metų, kuriuos ten praleidau, nebuvo nė vieno nelaimingo atsitikimo darbe. Išvada? Popieriuje gali surašyti ką tik nori, bet tai nuo nelaimės neapsaugos. Galima parašyti „Atsargiai! Besisukančios dalys gali įtraukti jus ar jūsų aprangos dalį.“, tačiau daug efektyviau būtų tuos besisukančius mechanizmus apsaugoti nuo žioplų (ar šiaip užsimiegojusių) darbuotojų. p.s. Kada tarybinių daugiabučių instaliacijoje atsirado žaliai geltonas laidas įžeminimui?
NZ 2013-08-22 12:54
Na nesakykit, CCCP laikais saugumas būdavo užtikrinamas tiek kiek ir tuo metu buvo suprantama, kad saugu. Pažiūrėkit į tuometinius įrengimus, visur numatytos apsaugos (kalbu apie gamyklinius mechanizmus - tekinimo stakles, konvejerius, keltuvus, ir pan.), bet kad pats žmogus atsainiai į tai žiūrėdavo tai kitas klausimas. Kiekvienoj gamykloj būdavo rengiamos (privalomai) evakuacijos pratybos, saugos reikalavimų laikymosi testai ir pan. Nelyginkite saugumo supratimo tada ir dabar. Galite palyginti kaip USA laikėsi saugumo 1950 m. ir CCCP - niekuo nesiskiria.
Simplicity 2013-08-22 13:13
Aprašomas įvykis yra iš 1978 metų, Černobylis į orą dėl ypatingo taisyklių laikymosi į orą pakilo 1986. Įrengimus „su visom apsaugom“ aš mačiau savo akimis. Jei turi nuotraukų iš tų laikų, tai gal gali pasidallinti?
vvv2 2013-08-22 13:37
.. mėsos kombinato dešrų cechas 1970 metai.
fraktalas 2013-08-22 14:31
Ko jus cia gincyjates, dedat tas senas nuotraukas, jus geriau idekit modernios europos TU laiku nuotraukas, nemanau kad kazkas labai skirsis. Taigi visa tu jutikliu, davikliu era ir prasidejo praeito amziaus pabaigoje. Tai apie koki sauguma galima kalbeti tais senais laikais, jaigu uzdengti grotom irengini tai saugumas, tada klausimas kaip prie jo patogiai prieiti darbuotojui jai kazkas sugenda.
Arns 2013-08-22 15:43
Simplicity, pats nesupranti kad lipi vis ant to pačio grėblio, t.y loginės sekos? Gyveni atsiminimais, įgnoruodamas faktus. Aš tavęs klausiau, Pats supranti, jog 1960 m. mercedesas daugeliu savybių nusileis 2013 m. modeliui. Kitas dalykas - technologinė pažanga. Nemažai apsaugų, kurios taikomos kompiuterizuotai, tiesiog negalėjo veikti be pačių kompiuterių. Ir jei buvo kokie mechaniniai analogai,išradingi visažiniai meistreliai, dėl greičio, apeidavo. Net dabar gaju užklijuoti jutiklius, jei pvz jie per jautrūs. Gerai, priimu Černobylį. Tu priimk 2011 Fukušimą, kur net naujausios technologijos nepadėjo išlipt sausiems... Suprask, yra daug veiksnių, kuriems apsaugos sukuriamos tik keliskart įvykus nelaimei. Taip buvo, yra ir bus.
min 2013-08-22 16:40
Na Cernobylis pradejo veikti 6 metais veliau, logiska manyti jog saugumo standartai turejo buti aukstesni. Cernobylio nei zemes drebejimas nepurte, nei didziulis cunamis nenunese... P.S. Ne specialistas, bet kazkaip abejoju, kad is pagrindu strukturiskai galejo (ar tai yra imanoma?) patobulinti Fukushima reaktoriu iki siu laiku standartu.
Arns 2013-08-22 17:08
Vėl elementari logikos klaida. 1) Nežiūrėk į elektrinės pastatymo metus, o į projekto sukūrimo (t.y reaktoriaus projektavimo metus). 2) Dauguma saugumo pertvarkų "nuleidžiamos" po kokios katastrofos ar labai bjaurios lokalios nelaimės (tarkim teroristų išpuolio). Taigi, žvelgi į kontekstą. Gali būti, tam tikrais atvejais, jog net ir dešimtmečio skirtumas tėra popierinis: projektas tas pats (tik smulkesnis pritaikymas vietovei), saugumo reikalavimai nesikeisti, specialistų parengimas ekstremalioms situacijoms tikrinamas pagal tą patį parengtą šabloną...