JAV deficito lubos: kiek gi yra tie 16,699 trilijono JAV dolerių?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

peeplt 2013-10-15 14:21
Peršasi išvada kad amerikonai net nenorėdami privalo sukelti trečią pasaulinį. Skolos nejuokingos, tiksi tarsi bomba. Sukelta ekonominė krizė atrodo tik ledkalnio viršūnėlė.
kionig 2013-10-15 14:25
Tipo sukelia(kažkaip?) trečią pasaulinį karą, o po to visiem ultimatumą paskelbia ir visus suvysto į vystyklus ir taip jie nusikrato savo skolų? P.S. Tokių debiliškų sąmokslų teorijų apie 3PK dar reikėtų paieškoti su žiburiu
peeplt 2013-10-15 15:00
Samokslo teorijos taip ir lieka teorijomis. O aš nei kokio sąmokslo nei kokio teorijos peršu. Vien tik grįna Amerikos istorija. Nesu aš šitos srities specialistas, bet kažkada labai vaizdžiai Čekuolis dėstė, šitą Amerikos problemėlę. Jis sugebėjo labai suprantamai susieti amerikos skolos skaičiukus su įvykiais pasaulyje. Jo tada išsakyta mintis kad kai kurie kriziniai įvykiai nėra atsitiktinumas ir kad tie įvykiai labai teigiamai veikia Amerikos skolų portfelį. Ir ne tik Amerikos, visų rimtesnį kapitalą valdančių suinteresuotų pusių skolas. Paprasčiau šnekant yra taip. Pasiskolinai 10 milijardų iš čiukčios ir pažadėjai kad po 20 metų atiduosi. Čiukčia laukia laukia ir pist užejo krizė (karas). Krizė (karas) praėjo nukenčia milijonai žmonių visam pasaulyje, visi laižosi žaizdas, ir niekas neatkreipia dėmesio kad krizės akivaizdoje infliacija tapo nevaldoma, kad ji per kokius 5 metus sumažino pinigo vertę per puse, ir kad tos skolos nuvertėjimas tau naudingesnis negu patirti nuostoliai per krizę. Ką tada tu darai. Eini pas čiukčia ir sakai. Va prašau tau tavo 10 milijardų labai ačiū, klausyk paskolink 20 tikrai atiduosiu.
Sigitas.lk 2013-10-15 15:39
O tai kazkaip nesuradau atasakymo KAM sitiek skolinga amerika? Kike zinau, japonija irgi labai daug skolinga, bet skolinga savo zmonems, tad ten nieko baisaus nuo to ir nenutinka. O kaip su amerika? Skolinga visam pasauliui? Tai jeigu taip, tuomet jie labai gerai gyvena, megaujasi ir viskas i skola visu kitu zmoniu atzvilgiu.
Aidas 2013-10-15 15:43
Manau, galbūt, globalizacijos procesas savotiškai integruos tą skolą į kitų šalių ekonomiką ir nekils didesnių problemų.
technologas 2013-10-15 15:51
Kiniečiams kiek girdėjau lyg apie 2 trilijonus. Dar bankai, privatūs asmenys, fondai visokie pripirkę gausiai JAV iždo obligacijų, nes gi skaitėsi labai patikima investicija Nėra gerai.
immortallt 2013-10-15 15:55
peeplt, pamiršti vieną dalyką, I ir II pasauliniai karai sunkiai kilnojosi. Šiais laikais numesti bombą bet kuriame mieste gali per maks parą laiko, o šiaip ir greičiau. JAV iš pirmųjų pasaulinių karų išlošė, nes realiai pati nenukentėjo, tik įsiveldavo į pabaigą, kai ginklų prekybą tapdavo nepelninga, nes realiai nebeturėdavo iš ko mokėt už ginklus. Aidas, mhm, skola integruosis ir pranyks Jinai pranyksta tik vienu atveju - bankrotas. Kas tada? Tada amerikonų pensijoms ate ate. Finansinis krachas pasaulyje porą metelių ir pan. Amerikonai turi kitą išeiti, masiškai spausdinti doleriukus. O šiaip reiktų kariuomenę mažinti ir tiek. Sumažinus 20% karines išlaidas nebeliktų deficito ir būtų net perteklius.
Luitas 2013-10-15 15:55
Kiek pamenu posakį: "Jei tu pasiskolinai iš banko 1000 Lt tai tavo problema, jei tu iš banko pasiskolinai 100 milijonų tai banko problema". Tai čia taip pat
MindaugasV85 2013-10-15 17:50
Visas pasaulio auksas nepadengtų net pusės JAV skolos. Kita vertus, turbūt visos ekonomiškai išsivysčiusios šalys turi tokių (na kiek mažesnių) skolų. Tai vis gi kam ta skola? Pačiam sau? Žmonija prisigalvojo taisyklių, kurios dabar tuos pačius žmones klampina, ir tik dėl to, kad jos (taisyklės) egzistuoja, o ne todėl, kad žmonės tapo luoši ir nesugeba nieko padaryti. Visas šitas skolinimasis yra lygiai ta pati piramidė, kuri (kurios) daugelyje šalių yra uždrausta, išskyrus pastarąją. O aš gyvenu taip tarsi tų pinigų nebūtų. Pinigas man kaip svertas, leidžiantis ar ribojantis vienokius ar kitokius mano veiksmus. Ir kad "žaidimas" būtų garbingas, pinigus uždirbinėju, o ne maklerį vaizduoju.
Eimas 2013-10-15 18:04
Klausiau savo ekonomikos mokytojo kam žmonės yra skolingi pinigus ir kas būtų jeigu visos skolos butu sumokėtos? Iš pradžių žmogus pasimetė, bet po to paaiškino. Teoriškai jeigu visos pasaulyje egzistuojančios skolos būtų sumokėtos, tada pinigai nebeturėtų vertės. Būtų bevertis popierius ir tiek. Tai manau tos skolos yra išmislas, nes tokių trilijoninių sumų fiziškai niekur pas mus net nėra. Kažkokia pūga, taisyklės sugalvotos kad kvailinti žmonija ir tiek.
technologas 2013-10-15 18:18
elas 2013-10-15 18:19
o kaip susigeneravo tokia skola? ir kam amerikonai yra skolingi? vienas kitam?
sabotan 2013-10-15 18:24
Aukasu nieks nebedengia pinigu nes jo kaina sokineja ir nieks negali paaiskinti kodel todel ir atriso. O va skolas labai lengva paiskinti visi praskolino vieni kitiems tie patys pinigai paskolinti du trys ar daugiau kartu . Be to yra nacionaline skola ir valstybes skola. O del pinigu yra toks dalykas kaip multiplikatorius tai va jis padaugina pinigu kieki kelis kartus priklauso kiek procentu zmones taupo savo pajamu. O patys pinigai verte visada turi jai valstybe vigdo atsakinga monetarine politika jie nenuvertes per diena. .
sabotan 2013-10-15 18:25
Va butent viens kitam . Pinigai isleisti o rezultato jokio
blizzard 2013-10-15 18:33
Ir štai kokia įdomi situacija gaunasi. Realiai kalbant JAV pinigų "neturėjimą" pavertė vertingesniu dalyku nei jų turėjimą. Jeigu dabar jie pasakytų -ok, užteks skolintis, prašom jum tie 16trilijonų dolerių, imkit - atiduodam.. Viskas žlugtų, dingtų jų vertė, fsio.. Štai jums ir skolos, eilinis Amerikietis nieko neuždirba ir "nieku" susimoka už visa tai ko jam reikia. Mes tą "nieką" paimam į rankas ir paverčiam verte - pinigu. Klausimas išlieka, kas nutiks jeigu JAV užuot mokėjus "nieku" perims iš mūsų galimybę tam "niekui" sukurt vertę pradėdama atsiskaitinėt pinigais..? kitas toks pamastymas, kuo tokiu atveju vagystė skiriasi nuo paskolos?
Leons 2013-10-15 18:45
Kam tas sąmokslo teorijas ir išvedžiojimus kurti, panašu, kad su ekonomika daugeliui dar tamsus miškas. Tad trumpai: 1. JAV skolinga labai daug kam (daugiausiai kitoms šalims), skolininkų sąrašas yra labai ilgas, skolinama įvairiausiomis priemonėmis. 2. Blogiausiu atveju valstybė bankrutuos, tik nereik valstybių bankroto sutapatint su verslo įmonių bankrotu. Bankroto atveju visos skolos nusirašys (taip taip, neateis kreditoriai ar anstoliai ir iš valstybinių institucijų nepradės nešti visko kas turi vertę) ir tiesiog suprastės JAV skolinimosi reitingas (čia plati tema, bet labai labai sutrumpintai - skolintojai atsižvelgiantys į šį reitingą tiesiog privengs skolinti, o realybėje - skolins šiektiek mažiau nei ankščiau). Subankrutavusi beje yra tikrai ne viena ir ne dvi šalis. 3. Labai daug šalių turi skolas kelis ar kelioliką kartų viršyjančias jų metinius BVP.
technologas 2013-10-15 18:49
Jei kas netyčia galvojate, kad JAV amžinas rojus - taip nėra. Buvo augantis vartojimas - buvo smagiau. Paskaitau kartais amerikėnų forumus... Alga sumažėjo 30%, pensija bus 40% mažesnė... Nebėra to dalyko, kad sekanti karta gyvena žymiai geriau, nei buvusi. Na, jei iChlamo neskaičiuosim. Kalbu apie realų vartojimą, namų, automobilių dydį. O tuo tarpu New York Times... Naujieji laikai...
MindaugasV85 2013-10-15 18:52
Ne pinigai čia buvo skolinti, o obligacijom prekiaujama. Tuo tarpu obligacija yra skolos raštelis. Maždaug imk popiergalį pagal kurį aš tau įsipareigoju mokėti tiek ir tiek kol sumokėsiu x, bet už tą lapelį man dabar duok y, kai y yra mažiau už x. Jei sunku suprasti kur čia problema, tai paimkim kitą pavyzdį: Tu surenki visus monopolio pinigus (1000 pinigų) ir nusiperki už juos iš manęs obligacijų. Aš tau įsipareigoju sumokėti 10 kartų po 150 pinigų. Taigi bendroj sumoj man reiks 1500, o aš turiu tik 1000. Kai pasiekiu savo dugną, skolos dar nebūnu grąžinęs. Kas man belieka? Parduoti tau dar obligacijų. Taigi skola ne tai kad nedingo, bet dar padidėjo. Ir kas kart norėdamas išlaikyti savo "tobulo pasaulio stabilumą" turiu iš tavęs pasiskolinti pinigų - dalį pats paskolinu naujam žaidėjui, dalį atiduodu tau. Logiška būtų žaisti taip, kad skolingas tau nelikčiau. Kadangi yra naujas žaidėjas, tai reikia stengtis nurašyti viską jam. Man reikai iš jo išpešti viską, reikia priversti jį dirbti man, mokėti mano skolas. O ką daryti, jei iš jo negaliu nieko paimti - jis nenori skolintis, jam nereikia mano pinigų, arba jis apskritai nenori žaisti pagal mūsų taisykles. Čia turiu dar vieną kozirį - naujasis žaidėjas sėdi prie to pačio stalo, jis neturi kur trauktis - jis jau yra žaidėjas nori to ar ne. Dabar į kairę: galėčiau jam parduoti ginklų, bet jam jų nereikia. Kodėl? Nes jam nereikia su niekuo kariauti. Reikia sužaisti taip, kad reikėtų. Net jei ir pralaimėtų karą, jis būtų iš manęs nupirkęs nemažai ginklų. Jo likimas gi man nesvarbus - mano skola man svarbesnė. Na realybėj nėra viskas taip juoda/balta, yra ir kitų spalvų. Tačiau rezultatas tas pats - skolos grąžinti neįmanoma, nes nėra tiek pinigų, kiek reikia sumokėti. Atsiskaityti galiu tik pažadais - dar vienu skolos rašteliu
deivec 2013-10-15 19:22
taip iseina gyventi skolon yra zjb ? realiai geriau parasykite kam jie skolingi... kodel jie skolingi ? per kiek laiko sugebejoj tiek buti skolingi.. o ne kokios aukscio stulpas butu....
Spakainas 2013-10-15 19:34
Geriausias palyginimas butu , jog net ir viso kadanors žemėje iškasto aukso neužtektų JAV skolai padengti.