Pabėgimas iš Šiaurės Korėjos

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

AP0323 2013-11-04 10:34
tai kur makakas banana su nato? ko neivedineja demokratijos??? naftos nera ir istekliu???
O_O 2013-11-04 11:29
Jau žinau, kur Bear Grylls galėtų vykdyti savo 'ultimate survival' O jei rimtai tai Tų artimųjų, kogera, nelabai ir belikę jau...
Arthuras 2013-11-04 11:33
Staiga įvedus tokią pat santvarką, tarkim, kokia yra Europoje, Amerikoje - ten būtų TOKS bardakas, kad tu turbūt net neįsivaizduoji... Atsižvelgiant į jų ekonominę padėtį, žmonių suvokimą ir pan.
Moribus 2013-11-04 11:36
Obongo nedemokratizuoja Š.Korėjos dėl reitingų. Po Sirijos jo daugkas pradėjo nemėgt. O Putinas nominuotas taikos nobelio premija. Gavosi kad "baisioji" Rusija savotiškai sužibėjo prieš JAV. Kol Obongo valdžioje, JAV nieko naujo neinvadins.
AT 2013-11-04 12:22
Nustebino, kad ir cia jau priviso kvailiu, internetiniu troliu. S.Koreja turi pakankamai karines technikos ir technologiju (beje rusu deka) su kuriu pagalba gali regione sukelti tokia katastrofa, kokios dar nebuvo musu istorijoje. Taip, kad rusai dave bezdzionei kulkosvaidi, tai jie ir turetu spresti problema, bet sedi sedmenis irauke. Ju sazinei galima pakabinti ir tuos milijonus nuo bado numirusius. Ir kazkaip eilini karta keikti amerikiecius, kad jie ten tvarkos nepadaro, tai jau visai netinka, nors jei pradetu ten tvarka daryti tai vistiek butu kalti.
kmr 2013-11-04 13:00
Jei tokia padėtis yra, vadinasi ji daugiau ar mažiau naudinga visoms pusėms, nes priešingu atveju tokios padėties nebūtų. Rusija gauna pajamas iš ginklų prekybos + palaiko jėgų atsvarą prieš amerikiečius. Kinija tikriausiai vadovaujasi panašiu principu. JAV nesivelia, nes ten nieko nėra, ko jiems reiktų - tiesioginio pavojaus iš Š. Korėjos nėra (koks pavojus ir badaujančio perkarusio šuns, nepavelkančio Rusijos ir Kinijos grandinių?), naftos ten nėra, tik milijonai alkanų, už kuriuos karo atveju tektų atsakyt. + atsižvelgiant į didelę JAV valstybės skolą betiksliai karo veiksmai būtų didelė prabanga + P. Korėja yra JAV sąjungininkas.
manciukaz 2013-11-04 13:01
Tai, kad neapsimoka ten tos tvarkos daryti kaip ir Somalyje.. geriau Iranas, Libija, Sirija...
Kailis 2013-11-04 13:02
Niekas nenori ir negali pulti Š.Korėjos, nes už jos nugaros stovi Kinija, dauguma dar pamena WWII, o trečio tikrai niekas nenori (išskyrus pačius Š.Korėjos žmones)
immortallt 2013-11-04 13:06
Kailis, Kinija nesikištų į karinį konfliktą prieš Š.Korėją. Be to, Kinijai naudingiau būtų, kad Š.Korėja būtų tokia pat išsivysčiusi, kaip pietinė dalis. Dabar jie kelia daug problemų prekyboje su P.Korėja.
Arns 2013-11-04 13:21
immortallt, Kinijai giliai dzin ten bus milijonas turtingesnių ar skurdesnių žmonių. Jiems svarbiausia, kad Š. Korėja netaptu "amerikietiška", ir prie savo sienos neturėtu JAV bazių. Ar Kinijai iš vis rūpi ta P.Korėja? http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_th ... s_of_China Ji jų prekyboje tik kažkelinta. O žinant šios valstybės dabartinį kursą į Afriką, supranti jog nepakeičiamų nėra, tik reikia kiek laiko. O augant karinei galiai, JAV vis daugiau dėmesio suteikiant šiam regionui, Kinijai net į naudą būtu P.Korėjos ir Japonijos stagnacija. Aišku patys nenorėtu teptis rankų, bet Š.Korėjos šokinėjimai mažai trukdo.
leksas 2013-11-04 13:31
Š. Korėja su savo kardinaliais pareiškimais apie jankius avių bandai sudaro atvirkštinį įspūdį kad amerikietiškoji demokratija yra ideali, o čia baisaus režimo nualinti gyventojai yra vargšai. Taikos lauretas būtų jiems senai įvedęs puikią neoliberalistinę demokratiją, bet kažkodėl neįveda. Sirijai įvedinėja.
immortallt 2013-11-04 16:05
Arns, turbūt tavo nuomone, tarptautinė prekyba nieko verta... Tik vienas niuansas, būtent dėl tarptautinės prekybos Kinija ir iškilo. Sakai kažkelinta... Na realiai berods 6-ta su kažkur 60-70mlrd dolerių eksportu. Ką tai reiškia? Krūvas darbo vietų Kinijoje. Galimybė procentu išauginti ekonomiką ir atitinkamai bent procentu sumažinti nedarbą. Turint omeny, kad šalyje 1,2 milijardo gyventojų minimum, tai reiškia darbo vietas 12 milijonų žmonių - maždaug 10 kartų daugiau, nei Lietuvoje yra dirbančiųjų. Ai, bet tai nieko nereiškia... leksas, nėra ta amerika tobula, bet už Š.Korėjos rėžimą šimtus kartų geriau.
Arns 2013-11-04 17:04
immortallt, o pažvelkim kitu kampu. Ką Kinija parduoda P.Korėjai, ir ką ji? Resursai į galutinį produktą. Ir tai yra prekybos deficitas... Kol Kinija neturėjo technologijų, tol jiems tai tiko. Kai dabar jų produkcija pradėjo beveik prilygti, jiems atsirado galimybė užsidribti (būtent, ne visada prekyba yra pelnas). Ir ką matom? Keliskart pabranginti resursai, aktyvus jų pirkimas visame pasaulyje, ar net "burkavimas" su diktatoriais, vardan naudingųjų iškasenų... Jiems visai nieko prieš savus gamintojus prakišti vietoje P.Korėjos. Pastarieji vis dar kaina, o ne kokybe eina rinkon, tad bet koks ilgesnis šakojimasis juos pabrangina. Taip atlaisvindamas rinkas kiniškai produkcijai. Plius kaip minėjau, Kinija tikrai nėra JAV pasekėja, tad jiems visai nepriimtina jų kaimynystė prie sienos. Tai dar vienas motyvas nieko nekeisti.
immortallt 2013-11-04 17:17
Kinijai visai nepriimtina pyktis su JAV, nes tada įvyktų smukimas milžiniškas. Kinija net masiškai per JAV obligacijas tik tam, kad rinka toliau gyvuotų. O kad Š.Korėja būtų išlaisvinta nuo rėžimo, niekas, niekur, net nesako, kad būtinai tai JAV turi padaryti. O ten kažką bandai skiesti apie resursus, tai totaliai ne į temą. Nes kad ir kiek brangtų resursai, vis tiek už produkciją gauni tą patį. Dar toliau, Kinija daugiausia gamina tai, kas imlu darbui, o ne resursams.
Arns 2013-11-04 17:56
immortallt, visai nesupranti geopolitikos? Gali šypsotis, bet už nugaros peilis. Būtent tokie JAV ir Kinijos santykiai. Kitaip sakant, didžiosios valstybės konkuruoja tarpusavyje dėl įtakos, tačiau nereiškia kad neturi kitokių santykių, kaip pvz prekybinių. Būtent todėl Kinija nėra suinteresuota JAV sunaikinimu , tačiau nereiškia jog prekybinės partnerės karinės bazės yra pageidaujamos prie sienos. Ideologiškai jų pozicijos kertasi. Tad Š. Korėjos atidavimas P.Korėjai (t.y vos ne tiesiogiai JAV) nėra realus dalykas. Tad spėti, kad ėmusis veiksmų prieš kaimynę, kinų valdžia savo politiką aukos vardan ekonomikos, labai keblus reikalas. Kas be JAV galėtu kažką keisti ten? Praktiškai arba Kinija arba Rusija. Visi kiti bus susiję su JAV, o tai jau nebus palanku kinams. Tačiau ar nors vieni norėtu dabar kišti milijardus, kad kažką padarytu? Vargiai. Juolab Kinijos politikai šiaurės korėjiečiai šiuo metu nekenkia. Kodėl ne į temą? http://www.ekonomika.lt/naujiena/kinija ... 24486.html Pamiršti tokį dalyką, kad niekados žaliava neneš didesnio pelno nei pagamintas galutinis produktas, juk į jo savikainą bus įskaičiuota, bet kokia resursų kaina. Tad jei peržvelgtume kokie Kinijos ir P. Korėjos ekonominiai santykiai, pamatytume kad dominuoja kiniški resursai ir p.korėjiečių technika. Tad taip susidaro deficitinė prekyba, kada pinigai iš Kinijos "išplaukia". Kol pastarieji neturėjo nieko kito pasauliui pasiūlyti, jiems tiko tokie santykiai. Tačiau dabar Kinijos kompanijos sugeba pagaminti planšetes, mobiliuosius, automobilius ir net karinę techniką. O jiems bene rimčiausi konkurentai ir yra korėjiečių technika (sakykim japonų technika brangesnė ir su geresniu vardu). O kas labiausiai žlugdo? Būtent nestabili padėtis P.Korėjoje, ir kurią sukelia šiauriečiai. Aš pilnai tikiu jog Kinija yra patenkinta jų veikla, ir dabartinius interesus Š. Korėja tenkina.
Niemand 2013-11-04 18:27
Tai kad nelabai įvedinėja, apsiriboja žodžiais, išmoko Irako ir Libijos pamokas - kištis į babuinų santykių aiškinimąsi pavojinga, paskui maža to, kad tie patys babuinai toliau tarpusavyje pliekiasi tik naujomis frakcijomis, tai dar ir ant tavęs užpuola...
Niemand 2013-11-04 18:39
Vargiai ar JAV gali turėti daugiau karinių bazių Korėjoje, nei turi dabar. Pora šimtų kilometrų šiais laikais karine prasme negroja. Kinija, ko gero, net pati nepastebėjo, kaip su JAV ekonomika taip tampriai susiriško, kad dabar vienoje valtyje sėdi ir išlipti nesigauna Š.Korėja atsikratyti nori visi, įskaitant ir Kiniją, ir Rusiją, bet niekas nenori rankų teptis. Plius tiems bepročiams pilnai gali pakakti proto sprogdinti atomines, o su tokiais atstumais, net jei savo sostinėj susprogdins, radiatoriai nukris visoj P.Korėjoj ir dar geram gabale Kinijos. Čia neįskaičiuojant scenarijaus, kai muilijonas alkanų š.korėjiečių su kalašais išsisklaidys visoje P.Korėjos teritorijoje.
Arns 2013-11-04 19:20
Niemand, bent logiškai gali pagrįsti savo spėjimus? Nes Š. Korėja jau nelabai pajėgi pulti, ypač Kiniją ar Rusiją (juolab kai be jų, pačių rėžimas per kelis metus užsidarytu), o į gaujas suskilti nelabai galima situacija, nes skirtingai negu kokios Afrikos atveju, silpnųjų teritorijas atsirastu kas "priglaustu". O kad ir kokia bebūtu šiauriečių karinio rengimo sistema, ji vis vien paremta civilizuota karine praktika, tad vargiai jie prilygtu mudžahedams (jau nekalbant apie kultūrinius skirtumus). Toks pat netaiklus spėjimas ir dėl ekonomikos. Kinija kuo puikiausiai žinojo kur eiti, būtent todėl kurso keitimui iš tremties atšaukė Deng Xiaoping, kuris pakeitė Mao, ir jo politiką modernizavo, visiškai atsisakydamas senosios ekonominės politikos. Ir rezultatus matome, kaip iš badaujančios šalies ji tampa pasiturinčia. Kaip iš pigios darbo jėgos šalies, ji tampa rinką į kurią įeiti norint, reikia dalintis technologijomis. O dabar šviečiasi trečiasis etapas, kai ji pati, sukaupusi technologinį potencialą, savomis prekėmis pradės konkuruoti su kitų produkcija. Ir šičia P. Korėja jau nebevaidina jokio svarbaus vaidmens, ji pati patampa tik eiline rinka, kurioje galima parduoti, ar jei reikia, ir paaukoti vardan likusio pasaulio produkcijos. Būtent todėl vargiai galima tikėtis, kad Kinija pati pradės kelti bangas, bet savus planus turi, ir yra ribos iki kiek ji gali būti spaudžiama į kampą, o nuo kada jį padės atsakinėti. Tad tikėtis kad vien keli popieriukai šią šalį leis parklupdyti ant kelių, kaip prieš kelis šimtmečius, daugiau nei neįtikėtina.
immortallt 2013-11-04 20:30
Arns, pamiršti vieną faktą, kad karas tarp išsivysčiusių šalių neįvyks. Kodėl? Nes labai jau baisiai neapsimoka. Net laimėjus nuostoliai tokie milžiniški, kad nėra jokios motyvacijos kariauti. Kad yra įtampa, niekas nesiginčija, bet pagal tave, tai atrodo pasaulis III pasaulinio išvakarėse. Dar kur darai klaidą, pernelyg sureikšmini Kinijos galimybes konkuruoti. Kol kalba eina apie gamybą - taip, jie gamina neblogai. Kai kalba eina apie kūrybą ir kokybės standartus aukštus... Na čia jiems sunkiai gaunasi. Pvz padaro BMW kopiją, atrodo identiškai, kainuoja 3x pigiau, bet kokybė 5x prastesnė. Man puikiai žinoma sritis - rankinės. Po importo ir PVM'o tokios pačios kokybės rankinės, kokias gaminame Lietuvoje, jos yra brangesnės 30-40%. Žinoma, didelė dalis yra dėl logistikos ir muito, bet kita dalis yra ta, kad jie nesugeba realiai efektyviai dirbti, nors algos pas juos 4-5 kartus mažesnės. Tik nereikia skiesti apie jų dideles algas. Darbininkai gauna ~100 US$ ir dirba už juos 70-80h per savaitę. Pas mus minimumas į rankas ~850 litų, kas yra beveik 330 dolerių ir dirba pas mus 40h per savaitę. Pas mus nėra nė vieno darbuotojo, kuris gauna minimumą.
Arns 2013-11-04 21:14
immortallt, tavo didžiausia klaida, kad užuot skaitęs, darai išvadas pamatęs kelis žodžius. Kažkaip praleidi faktą, nuo ko prasidėjo diskusija. O ji būtent prasidėjo nuo Š. Korėjos likimo. Pats pakomentavai apie galimą Kinijos interesą išsivysčiusios Š. Korėjos tema. Tačiau reikėtu suvokti, kad išsivystymas kainuoja, ir kinams nėra reikalo mest pinigus į balą atstatant Š. Korėją bent į devinto dešimtmečio lygį, Rusija turi savų bėdų, tad jiems irgi neįdomu. O visi likę galimi rėmėjai turės už savęs JAV ausis, kurių Kinija visai nepageidauja. Tad aš nesakau, ir niekur nė neteigiau minties jog Kinija pradės karą. Ne, jie to nesirengia, nebent priremtu. O prirėmimas šiuo metu bene realiausias Š. Korėjos valdžios pakeitimas. Taip ne tik staiga galėtu atsirasti tiesioginė siena su JAV teritorija (per visus atkūrimus: Irako, Afganistano griežė pirmu smuiku JAV, ir jos žvalgyba iš ten po visą regioną pasklisdavo). Atsirastu rimta priežastis ten jiems laikyti didelį karinį kontingentą, gal net neribotą laiką. Kai P. Korėjos ar Japonijos atveju jos karinė galia kiek supančiota, ir pakankamai stiprios valstybės nenorėdamos konflikto su Kinija paspaudžia sąjungininkus nepersistengti iš JŲ teritorijų, kad nekliūtų joms už JAV karinių struktūrų savivalę. O pakeisto rėžimo Š. Korėjoje niekas nebe varžytu. Būtent šiuo atveju sakyčiau Kinijos kantrybė gali trūkti. Ir būtent todėl pažvanginama, bet net didžiausių susikirtimų metu, JAV/NATO retorika nė iš tolo neprilygsta paleistai dėl Sirijos, Irako, Afganistano, Libijos... Kas dėl ekonomikos, pripažink, Kinija daro septynmylius žingsnius. Pvz: http://www.delfi.lt/auto/autonaujienos/ ... d=62437077 O kur daar kitos sritys, kai pradeda atsirasti vardas o ne "no name" ar panašaus vardo kopija... Žinant kaip nesenai ta pati P. Korėja pradėjo eiti tokiu keliu, ir užuot kopijavusi, kažką daryti... Ta pati Kia, dar prieš kelis metus gamino visiškus kibirus, o dabar panašiau į automobilius. Taigi reali Kinijos konkurentė, kurią gali nukonkuruoti ir yra P. Korėja, kurios produkcija dar nesusikūrė prestižinio kokybės vardo. Ir jei skaitei, aš esu rašęs apie tai, jog Š. Korėjos išsišokimai neigiamai veikia rinkas, ypač pietiečių ekonomiką. Plius jie neturi resursų, tad negaunantys arti (iš Kinijos) ir su ja bei Japonija konkuruodama pasaulyje, negali pigiau gaminti nei leidžia potencialas. Čia vėl Kinijai didelis pliusas, galimybė pagal kainą, o ne kokybę ar inovatyvumą įsitvirtinti rinkose. Beje, kas dėl algų, manau greitai Kinija pradės skatinti vidaus vartojimą. Vis gi milijardas žmonių po nosimi. Milijardas norinčių pirkti, tik dabar neišgalinčių. O kai užsienio rinkose vyrauja krizė bei nusiteikimas muitais riboti kinišką produkciją, ar dėl minėtų kopijavimo/technologinių susitarimų eksportuoti, realu jog vidaus rinkoje jie žengs tokį žingsnį. Ypač kai didelė dalis gamybos viso pasaulio pas juos, jų vidaus vertės kilimas paveiktu visus, ne vien jų produkciją, kas neturėtu kartais mažinti jų augančių brandų populiarumą. Bet čia jau ilgalaikis procesas, visai nenustebčiau, kad bijant sukelti dar vieną krizę, bus laukiama didesnio stabilumo ir per dešimtmečius pradėtu kurti realią viduriniąją klasę. Nes atsižvelgiant į tokius procesus, kaip artėjantis masinis visuomenės senėjimas, dėl vieno vaiko politikos pasekmių, toks žingsnis turės būt vienaip ar kitaip įgyvendinamas. Juk pirmasis Kinijos modernizacijos procesas jau trunka beveik 30 metų, tad nėra nuostabu jog jis jau senka.