Karjera Šiaurės Korėjoje: kai darbas nieko nereiškia

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

kmr 2013-12-10 09:07
Užėjus į nknews.com nepanašu, kad ten būtų talpinami tokie straipsniai. O pats straipsnelis pernelyg mėgėjiškai sukurptas, su loginėm klaidom, nesuprasi kur tiesa, kur gandai, o kur subjektyvūs pagraudenimai. Panašiau į amerikiečio rašinėlį tema "pasvarstykime, kaip blogai ten žmonės gyvena, nes visi juk žinome, kad ten dar blogiau, nei mes žinome". Ir aš galiu paverkšlenti, kad zuokas vagia ir kaip tai blogai, bet galiu tai padaryt savam rately tinkamu laiku ir patinkamu būdu, ir be atskiro viešinimo.
w00xer 2013-12-10 10:57
Ryskiai rytinis nepasitenkinimas gyvenimu nuleistas per komentara http://www.nknews.org/2013/11/how-do-yo ... rth-korea/ manau cia saltinis O man straipsnis pasirode idomus, veikiausiai, nes tingejau gilintis i rasymo stiliu
Algucis R 2013-12-10 11:49
O man atrodo kad šiek tiek perdėta, antikomunistinė propaganda. Kaip ir visur klesti kyšiai, vagystės, spekuliantai turguose. Suprantu kad ten baisi diktatūra, bet vadinas galima užsidirbt iš šono, ir valdžia tai skatina. Kaip ir pas mus prie komunizmo visi privalėjo atidirbt "tėvynei" o po to chaltūrink kiek širdis geidžia, niekas negaudė.
Vytax 2013-12-10 12:07
Pasiklausinėkit savo tėvų ir senelių (ypač tų kurie kažkada buvo kolūkiečiai) kas buvo pas mus nuo kokių 1950 iki 1970 metų laikotarpyje. Išgirsit labai daug panašumų tarp to kas pasakojama šiame straipsnyje ir situacijos pas mus tuo laikotarpiu.
Shinigami 2013-12-10 12:33
Prie sovieto buvo labai panašiai kai šitame straipsnyje. Į mokyklos šimtmetį buvo pakviesta jo senoji direktorė. Tai jį sakė, kad jos niekas neklausė ar tu nori ten dirbti ar ne. Liepė ten dirbti ir teko dirbti, nors tavo namai kitame šalies gale. Paskui persigalvojo ir perkėlė į kita mokykla, kitame rajone. Ir nieko negalėjai padaryti. Bet man atrodo, kad ūkininkavimas turėtu būti vienas iš geriausių darbų. Nunešiai bulvių maišą kokiam pareigūnui ir gavai kažkokių nuolaidų. Nes kai viskas mokama maisto daviniais tai maistas gali būti naudojamas kaip pinigas.
Arns 2013-12-10 13:23
pripainiojai skirtingų laikmečių. Plius dar neteisingai išgirdęs daug ką. Būdavo paskyros į darbo vietas, pagal tavo kvalifikaciją. Patys geriausi specialistai galėdavo rinktis iš visų laisvų vietų. Prie geresniųjų gaudavo po kelis prastesnius variantus (t.y ne į Vilnių, Kauną ar Klaipėdą). Na, o likusieji jau būdavo skirstomi pagal laisvas vietas ar poreikį įmonės. Tiksliai nežinau kiek reikėdavo atidirbti, o tada jau galėjai prašytis kur nors kitur (bet dėl korupcijos, viskas vyko "po blatu" ). Ūkininkavimas prie geresnių buvo sovietmečio pabaigoje. Iškart po karo, gal iki 70-ųjų tik geriausiai pabaigusiuosius išleisdavo iš kaimų. Nuolat vyko reformos, buvo stambinami kolūkiai, nes pirmieji buvo daromi vos ne kaimo/kaimų lygiu, ir todėl neužtekdavo nei technikos nei laukų produktyvesniam darbui. Tik po 80-ųjų iš kolūkių visi pradėdavo ir ekskursijomis maltis po Tarybų Sąjungą, ir daugiau gauti paskyrų mašinoms, tad kaime užsidirbdavo daugiau nei mieste. Pvz iš močiutės pasakojimų, apie 70-uosius užsidirbdavo apie 50 rublių algą, ir ženkliau kilo bei lyginosi su miestuose mokamu uždarbiu kur kas vėliau. Maisto talonų, kaip algos, mokėjimas buvo pokario laikotarpiu. Vėliau susinormalizavus padėčiai, pradėta algas mokėti rubliais.
sigun 2013-12-10 16:54
Pamiršom talonus cukrui, sviestui paskutinį sąjungos gyvavimo penkmetį? Kelių valandų ilgumo eiles išgirdus gandus, jog į parduotuvę atveš majonezo, bananų ir t.t? Kelių dienų - savaičių gyvas eiles prie geresnių baldų? Kelių metų eiles paskyrai žiguliams?
Arns 2013-12-10 17:22
na tu į vieną vietą suplakei viską. Panašiai kaip teikti jog dėl perkančiųjų auga kainos, todėl vis daugiau žmonių nebesugeba išgyventi ir eina elgetauti Talonai cukrui ir pan, ar kartai ne po nepriklausomybės paskelbimo, kai prasidėjo blokada? Daiktai ir kitas deficitas dėl kitų priežasčių. Paskyros mašinai anuomet buvo dalinamos su kitokia idėja. Bet šiaip, į lankas lendat, ne apie tą ėjo kalba, kur čia bandot pasukt mielasis sigun.
PCP 2013-12-10 18:51
O man panašu į susenusio komunistpalaikio pezalus. Taip taip, zuoką tikrai galima palyginti su kim jong uno stalinistiniu rėžimu, badaujančia populiacija ir lageriais priemiesčiuose Susmirdę lervos. negali nustoti laižyti visko kas raudona.
bahuriux 2013-12-10 19:12
Arns nepamirsk, kad maistui ir "deficitiniam maistui" talonai sovietmeciu buvo irgi pradeti dalinti 1988 vavasarį kruopoms, cukrui, kavai, degtinei ir cigaretėm nes tu produktu pradejo trukti. Taip kad nereikia cia buti CCCP advokatu, nes taip blogai kaip buvo prie ruso yra tik siaures korejoje dabar.
Arns 2013-12-10 19:22
bahuriux, aš ne advokatas. Tik istorijos klastoti nereikia. Iki idealumo TSRS trūko ir tai faktas, bet kalbėdami geriau ne idealizuokime/demonizuokime, o kuo arčiau tiesos būkime. Tada ir diskusija bus prasmingesnė. O pasakas apie sūrinį mėnulį temoje galima sekti.
Algucis R 2013-12-10 20:13
[quote="Arns"]bahuriux, aš ne advokatas. Tik istorijos klastoti nereikia. Palaikau. Dabar tik pabandyk užtart pvz: Rusiją, tuoj putos pasipila. Baisu kaip per 20 metų sugebama išplaut žmonėm smegenis, jei taip būtų darę vokiečiai tai gal jau senai būtų III pasaulinis.
Arthuras 2013-12-10 20:29
Kas kieno smegenis plauna?! Jei kieno ir išplautos smegenys, tai pusės lietuvių, kurie gavę pasiūlymą prisijungtų prie Rusijos ir kurtų naują Sovietų Sąjungą. Kai kuriems net "gyvent buvo geriau".
bahuriux 2013-12-10 20:33
Apie ka jus cia snekat Algucis R ir Arns? Talonai buvo deficitinems prekems dar pries atgaunant Lietuvai nepriklausomybe ir ta yra FAKTAS. As nieko neidelizuoju/demonizuoju, tik pasakiau kokia buvo tu dienu realybe. Lietuvoj parduotuvese gerai dar buvo, galima buvo nusipirkti slapiankos keliu rusiu galvu, kanopu ir kitu nevertingu mesos produktu, gera mesa atvezdavo karta ar du per savaite, bet tada budavo dideles eiles. Ko buvo be problemu tai visu rusiu alkoholiniu gerimu, duonos, makaronu, konservu, arbatos, siaip visolkiu smulkmenu, darzoviu ir visu pieno produktu. Dviraciu dar eidavo kartais nusipirkti, bet paskutiniu LTSR metu mopedu, motoriniu dviraciu, motociklu buvo problema gauti, jau nekalbu apie automobilius uz talonus. Visas kitas prekes ejo gauti is po prekystalio, tokias kaip majonezas, zirneliai, tirpi kava, apelsinai. Sitaip buvo ir taskas niekas nepaneigs to. Cia ir yra planines ekonomikos problema, tai kad nuolat susidaro deficitai kokie nors. Siaip as pats esu truputi kairiu paziuru, man patinka skandinavijos ekonomika, politika ir mokesciai, bet su motuse Rusija Lietuvai nepakeliui. Ir kuo greiciau bus pastatyti elektros tiltai su kaimynais svedais ir lenkais plius dar duju terminalas tuo mums bus geriau jei ne ekonomiskai tai bent jau energetinis saugumas garantuotas. Rusija nekarta parode, kad yra nepatikimas partneris betkuriose srityse, todej geriausiai butu su jais tureti kuo maziau reikalu. EDIT: na galiu uzdeti pliusa CCCP, nes mokslas buvo nemokamas visas ir aukstasis mokslas taip pat. Dar pliusas, kad po penkiu ar daugiau metu darbe galejai pretenduoti i valstybini buta. Na zinoma bedarbiu irgi "nebuvo" kaip ir siaures korejoje, tas zinoma nera blogai, o gerai, bet neefektyvu ekonominiu poziuriu.
Arns 2013-12-10 20:49
bahuriux, niekas ir neneigia to, bet visa diskusija prasidėjo nuo seklios minties Shinigami komentaro, kurį pataisius, sigun replikavo ir paleido "talonų baubą"