Už 380 mln. Lt pardavė virtualų verslą ir nėrė į šokolado gamybą (0)
Prieš keletą metų vaikštinėdamas Valencijos gatve San Francisko valstijoje pastebėjau “Dandelion Chocolate” – naują fabriką/parduotuvę, kuri koncentruojasi ties šokolado gamyba, pradedant pupelių atrinkimu ir baigiant pristatymu į parduotuvę. Tai reiškia, jog ši įmonė kontroliuoja visą tiekimo grandinę.
Prisijunk prie technologijos.lt komandos!
Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.
Sudomino? Užpildyk šią anketą!
“Dandelion” įmonės įkūrėjai anksčiau taip pat sukūrė ir išvystė internetinę bendrovę “Plaxo”, tad man buvo ypatingai įdomu sužinoti, kaip šie vyrukai inkorporuoja technologijas į savo naująjį verslą. Pateikiu nedidelį interviu su “Dandelion Chocolate” įkūrėju, Toddu Masonisu.
- Taigi, šokolado gamybos verslas? Papasakokite glaustai apie “Dandelion Chocolate” įmonės atsiradimą.
- Visa tai prasidėjo nuo meilės šokoladui. Dar prieš “Dandelion”, kartu su draugu Cameronu Ringu įkūrėme interneto bendrovę “Plaxo”. Mes pardavėme bendrovę 2008-iais metais (už daugiau nei 150 mln. JAV dolerių (380 mln. Lt) “Comcast” koncernui ir atsirado laisvo laiko, kurio tuo metu labai reikėjo.
Taigi, vaikštinėjome su vyrukais iš “HipChat” ir šiek tiek padėjome jiems vystyti veiklą. Jie turėjo neužimtą garažą, tad mes juokais pradėjome eksperimentuoti su kakavos kepimu. Mums visuomet patiko šokoladas, tad buvo tikras iššūkis pagaminti jį nuo nulio. Taigi, mums šis garažas atstojo šokolado laboratoriją.
Iš tikrųjų labai smagu gaminti šokoladą – iš pradžių turite apsirūpinti įvairiomis pupelėmis iš beprotiškiausių vietų, sukurti savo aparatus ir išvystyti visiškai naujus procesus. Kai pasidalinome savo pagamintu šokoladu su draugais ir šeima, jie buvo nustebę, kokį unikalų ir išskirtinį skonį sukūrėme. Dar tuomet ėmėme laimėti įvairius apdovanojimus, o taip pat gavome daugybę užsakymų paruošti šio šokolado. Tada ir nusprendėme, jog privalome šią veiklą vystyti.
Dabar mes žinome tai, ko tuomet nežinojome, t.y. kad šiuo metu šokoladas yra ant bangos. Kava išsinešimui, mini alaus daryklos bei vynas – visa tai buvo ant bangos anksčiau, o dabar vyksta su šokoladu. Galima sakyti, jog Jungtinėse Valstijose vyksta tikras judėjimas ir vis daugiau žmonių ima eksperimentuoti su šokolado gamyba savo garažėliuose.
- Kaip jūsų patirtis IT srityje padėjo vystyti “Dandelion Chocolate” verslą?
- Manau, jog padėjo labai stipriai. Visų pirma, vystydami startup’ą mes išsiugdėme taupumo (angl. lean) filosofiją, kuri padeda spręsti problemas labai efektyviai – po vieną problemą, vienu metu. Pirmasis žingsnis buvo įsitikinti, jog galime sukurti nepaprastą produktą. Mūsų atveju, tai buvo iš dviejų ingridientų sukurti kvapnų, unikalų, išskirtinį ir skanų šokolado produktą.
Antra, norėjome įsitikinti, jog tam yra rinka. Tačiau čia ir taip aišku, nes nuo pat pradžių nespėjame patenkinti esamos paklausos, o nauji klientai turi laukti eilėje. Tad, mūsų gamybos pajėgumai visą laiką dirba maksimaliu rėžimu. Dabar liko sutvarkyti plėtros bei verslo modelius taip, kad nenukentėtų produkto kokybė. Tai yra labai sunkus procesas, reikalaujantis toliaregiškos vizijos.
Patirtis IT srityje padeda įvairiose sferose, net su kepimo procesu. Tradiciškai Prancūzijos šokolado gamintojai pasakytų, jog reikia mažiausiai 30-ies metų, jog išmokti kokybiškai gaminti šokoladą. Tačiau mes žinojome apie A/B testavimą bei optimizavimo metrikas, paieškos erdves bei tinkamumo funkcijas. Taigi, pritaikėme šią griežtą metodologiją ir išgavome nuostabų skonį daug greičiau.
Kita vertus, vienas nenumatytas “siurprizas” buvo leidimai vystyti veiklą ir reguliacijos. Tarkim, norėdami atidaryti savo fabriką, mums prireikė daugiau nei 1,5 metų, jog gautume leidimą iš vyriausybės. Jeigu kiekvieną kartą, norėdami atidaryti internetinę svetainę, jums reikėtų eiti į savivaldybę ir gauti parašą ant A4 formato popieriaus, technologijų industrija neegzistuotų.
- Kokius IT įrankius naudojate vystydami “Dandelion” ir kodėl?
- Kai pradėjome šią veiklą, buvo labai nedaug gerų ir vertingų įrankių. Mes kūrėme savo prietaisų skydus (angl. dashboards), analitikos sistemas bei duomenų saugyklas, kai kūrėme “Plaxo”, tad taip pat sukūrėme prietaisų skydus kiekvienai atskirai verslo daliai. Ilgainiui kai kurias dalis pakeitėme esančiomis rinkoje, tad svarbiausiu dalyku įvardyčiau tarpusavio suderinamumą.
Puikūs įrankiai, kuriuos naudojame: “Square” (kompiuterinės kasos terminalas), “Stichlabs” (užsakymų sekimas, sąskaitų-faktūrų išrašymas), “Shipstation” (pristatymo sekimas), “WordPress” (tinklaraštis), “Xero” (sąskaityba), “Freshdesk” (klientų aptarnavimas). Visi šie įrankiai kartu dirba tikrai sklandžiai. Taip pat turime apsirūpinę kompiuterine įranga, takrim, kiekvienoje virtuvėje yra “iPad” planšetės, kurios rodo, kaip efektyviai kiekviena komanda gamina šokolado gaminius.
- Dabar daug pradedančiųjų verslininkų siekia įžengti į vietinę prekybos rinką. Gal turite kokių patarimų verslams, veikiantiems šioje srityje?
- Manau, jog šioje srityje dar yra labai daug galimybių. Mus skatino patiems kurti savo įrangą, tačiau esame labai laimingi tuo, kad galėjome šią spragą užpildyti kitų jau sukurta įranga. Kaip minėjau, svarbiausia, kad visi įrankiai sklandžiai dirbtų kartu ir suteiktų gerą patirtį galutiniam vartotojui.
Tarkim, kai kas nors užsisako produktą internete, informacija apie užsakymą tuoj pat patenka į sąskaitybos programinę įrangą, o pristatymo grandžiai tuoj pat iššoka naujas langas, o informacija atspausdinama. Visi įvykiai fiksuojami ir atvaizduojami prietaisų skyduose. Taigi, tarpusavio suderinamumas yra viena labiausiai neišnaudojamų sričių tradicinėse rinkoje bei versluose.
- Taigi, šokolado gamybos verslas? Papasakokite glaustai apie “Dandelion Chocolate” įmonės atsiradimą.
- Visa tai prasidėjo nuo meilės šokoladui. Dar prieš “Dandelion”, kartu su draugu Cameronu Ringu įkūrėme interneto bendrovę “Plaxo”. Mes pardavėme bendrovę 2008-iais metais (už daugiau nei 150 mln. JAV dolerių (380 mln. Lt) “Comcast” koncernui ir atsirado laisvo laiko, kurio tuo metu labai reikėjo.
Taigi, vaikštinėjome su vyrukais iš “HipChat” ir šiek tiek padėjome jiems vystyti veiklą. Jie turėjo neužimtą garažą, tad mes juokais pradėjome eksperimentuoti su kakavos kepimu. Mums visuomet patiko šokoladas, tad buvo tikras iššūkis pagaminti jį nuo nulio. Taigi, mums šis garažas atstojo šokolado laboratoriją.
Iš tikrųjų labai smagu gaminti šokoladą – iš pradžių turite apsirūpinti įvairiomis pupelėmis iš beprotiškiausių vietų, sukurti savo aparatus ir išvystyti visiškai naujus procesus. Kai pasidalinome savo pagamintu šokoladu su draugais ir šeima, jie buvo nustebę, kokį unikalų ir išskirtinį skonį sukūrėme. Dar tuomet ėmėme laimėti įvairius apdovanojimus, o taip pat gavome daugybę užsakymų paruošti šio šokolado. Tada ir nusprendėme, jog privalome šią veiklą vystyti.
Dabar mes žinome tai, ko tuomet nežinojome, t.y. kad šiuo metu šokoladas yra ant bangos. Kava išsinešimui, mini alaus daryklos bei vynas – visa tai buvo ant bangos anksčiau, o dabar vyksta su šokoladu. Galima sakyti, jog Jungtinėse Valstijose vyksta tikras judėjimas ir vis daugiau žmonių ima eksperimentuoti su šokolado gamyba savo garažėliuose.
- Kaip jūsų patirtis IT srityje padėjo vystyti “Dandelion Chocolate” verslą?
- Manau, jog padėjo labai stipriai. Visų pirma, vystydami startup’ą mes išsiugdėme taupumo (angl. lean) filosofiją, kuri padeda spręsti problemas labai efektyviai – po vieną problemą, vienu metu. Pirmasis žingsnis buvo įsitikinti, jog galime sukurti nepaprastą produktą. Mūsų atveju, tai buvo iš dviejų ingridientų sukurti kvapnų, unikalų, išskirtinį ir skanų šokolado produktą.
Antra, norėjome įsitikinti, jog tam yra rinka. Tačiau čia ir taip aišku, nes nuo pat pradžių nespėjame patenkinti esamos paklausos, o nauji klientai turi laukti eilėje. Tad, mūsų gamybos pajėgumai visą laiką dirba maksimaliu rėžimu. Dabar liko sutvarkyti plėtros bei verslo modelius taip, kad nenukentėtų produkto kokybė. Tai yra labai sunkus procesas, reikalaujantis toliaregiškos vizijos.
Patirtis IT srityje padeda įvairiose sferose, net su kepimo procesu. Tradiciškai Prancūzijos šokolado gamintojai pasakytų, jog reikia mažiausiai 30-ies metų, jog išmokti kokybiškai gaminti šokoladą. Tačiau mes žinojome apie A/B testavimą bei optimizavimo metrikas, paieškos erdves bei tinkamumo funkcijas. Taigi, pritaikėme šią griežtą metodologiją ir išgavome nuostabų skonį daug greičiau.
Kita vertus, vienas nenumatytas “siurprizas” buvo leidimai vystyti veiklą ir reguliacijos. Tarkim, norėdami atidaryti savo fabriką, mums prireikė daugiau nei 1,5 metų, jog gautume leidimą iš vyriausybės. Jeigu kiekvieną kartą, norėdami atidaryti internetinę svetainę, jums reikėtų eiti į savivaldybę ir gauti parašą ant A4 formato popieriaus, technologijų industrija neegzistuotų.
- Kokius IT įrankius naudojate vystydami “Dandelion” ir kodėl?
- Kai pradėjome šią veiklą, buvo labai nedaug gerų ir vertingų įrankių. Mes kūrėme savo prietaisų skydus (angl. dashboards), analitikos sistemas bei duomenų saugyklas, kai kūrėme “Plaxo”, tad taip pat sukūrėme prietaisų skydus kiekvienai atskirai verslo daliai. Ilgainiui kai kurias dalis pakeitėme esančiomis rinkoje, tad svarbiausiu dalyku įvardyčiau tarpusavio suderinamumą.
Puikūs įrankiai, kuriuos naudojame: “Square” (kompiuterinės kasos terminalas), “Stichlabs” (užsakymų sekimas, sąskaitų-faktūrų išrašymas), “Shipstation” (pristatymo sekimas), “WordPress” (tinklaraštis), “Xero” (sąskaityba), “Freshdesk” (klientų aptarnavimas). Visi šie įrankiai kartu dirba tikrai sklandžiai. Taip pat turime apsirūpinę kompiuterine įranga, takrim, kiekvienoje virtuvėje yra “iPad” planšetės, kurios rodo, kaip efektyviai kiekviena komanda gamina šokolado gaminius.
- Dabar daug pradedančiųjų verslininkų siekia įžengti į vietinę prekybos rinką. Gal turite kokių patarimų verslams, veikiantiems šioje srityje?
- Manau, jog šioje srityje dar yra labai daug galimybių. Mus skatino patiems kurti savo įrangą, tačiau esame labai laimingi tuo, kad galėjome šią spragą užpildyti kitų jau sukurta įranga. Kaip minėjau, svarbiausia, kad visi įrankiai sklandžiai dirbtų kartu ir suteiktų gerą patirtį galutiniam vartotojui.
Tarkim, kai kas nors užsisako produktą internete, informacija apie užsakymą tuoj pat patenka į sąskaitybos programinę įrangą, o pristatymo grandžiai tuoj pat iššoka naujas langas, o informacija atspausdinama. Visi įvykiai fiksuojami ir atvaizduojami prietaisų skyduose. Taigi, tarpusavio suderinamumas yra viena labiausiai neišnaudojamų sričių tradicinėse rinkoje bei versluose.
(3)
(0)
(0)