B.Obamos vizitas pas „naftos šeichus“ suveikė: V. Putinas savo iniciatyva siūlo derybas JAV  (30)

JAV prezidento Baracko Obamos vizitas į Saudo Arabiją, kurios naftos ištekliai gali pakirsti Rusijos ekonomiką, Vladimirui Putinui įvarė baimės. Jis pats paskambino B.Obamai, kad aptartų, kaip spręsti krizę, kuri kilo, kai Rusija nuo Ukrainos atplėšė ir prisijungė Krymą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Saudo Arabijos svarba

Vizitą Europoje baigęs B. Obama atvyko į Saudo Arabiją, kuri šiuo metu JAV yra labai svarbi. Klestinti Saudo Arabija turi milžiniškus naftos išteklius, todėl gali sau leisti numušti naftos kainas. Jei taip įvyktų, ekonominių sankcijų varžoma Rusijos ekonomika patirtų didžiulį smūgį. Be to, JAV nori užsitikrinti Saudo Arabijos paramą sprendžiant Sirijos krizę, nes ir čia JAV bei Rusija yra skirtingose barikadų pusėse.

Saudo Arabijos sostinėje Er-Rijade B. Obama susitiko su karaliumi Abdullah. Kaip praneša „The Washington Post“, Amerikos lyderis per šį vizitą pabandys sutvirtinti valstybių santykius ir užglaistyti nesutarimus, susijusius su JAV pozicija dėl Irano branduolinių ambicijų.

Pasak aukšto JAV prezidento patarėjo, šis vizitas taps JAV „investicija“ į vieną svarbiausių Amerikos kontaktų Artimuosiuose Rytuose, rašo „The Los Angeles Times“.

„Vizitas gali sustiprinti vieną iš mūsų pačių tvirčiausių kontaktų šiame regione ir sukurti tamprius JAV bei Saudo Arabijos ryšius karinėje bei ekonominėje sferose, o taip pat saugumo srityje“, – sakė JAV Nacionalinio saugumo tarybos atstovė Bernadette Meehan.

„The Washington Post“ mano, kad JAV gali Saudo Arabijai leisti tiekti Sirijos opozicijai zenitinių raketų sistemas. Anksčiau JAV tam priešinosi.

B. Obamos ginklas – pigi nafta

JAV spauda mano, kad B. Obamai rūpi ne tik Sirija. Viešėdamas Europoje, jis akcentavo būtinybę sureguliuoti po Krymo aneksijos kilusią krizę. Manoma, kad B. Obama gali pabandyti „naftos šeichus“ įtikinti sumažinti pasaulines naftos kainas.

Tai būtų itin skaudus smūgis Rusijos ekonomikai, kurią maitina brangi nafta. Kol kas naftos kainos auga – penktadienio vakarą „Brent“ rūšies naftos kainos gegužės mėnesio sandoriams Londono biržoje „ICE Futures“ paaugo 0,37 JAV dolerio iki 108,19 JAV dolerio už barelį. WTI rūšies naftos kainos gegužės sandoriams Niujorko prekių biržoje (NYMEX) pakilo 0,31 JAV dolerio iki 101,59 JAV dolerio už barelį. Jei Saudo Arabija atsuktų naftos kranelius, jos kainos imtų greitai kristi.

Precedentas jau yra. Įpykusi dėl sovietų invazijos į Afganistaną 1979 metais, Saudo Arabija devintojo dešimtmečio viduryje dirbtinai sumažino naftos kainą iki 20 dolerių už barelį (dabartinėmis kainomis). Dabar prireiktų kur kas mažesnio naftos kainų kritimo – iki maždaug 90 dolerių už barelį, kad Rusija pajustų rimtą ekonominę žalą.

V. Putinas jau siūlo derėtis

B. Obamos vizitas į Saudo Arabiją sukėlė nerimą V. Putinui, kuris prie rytinių Ukrainos sienų sutelkė didžiulę kariuomenę, pasirengusią bet kada įsiveržti.

Baltieji rūmai penktadienio naktį pranešė, kad V. Putinas pats paskambino telefonu Saudo Arabijoje viešinčiam B. Obamai, norėdamas aptarti po Krymo aneksijos kilusią krizę ir JAV pasiūlymus ją išspręsti. Iki šiol JAV ir Europos lyderiai skambindavo V. Putinui ir prašydavo jo liautis.

Pasak BBC, JAV prezidentas paragino V. Putiną nedidinti pajėgų prie sienos su Ukraina. Baltieji rūmai sakė, kad abiejų šalių užsienio reikalų ministrai susitiks aptarti tolesnių veiksmų. JAV pabrėžė, kad pasiūlymai, kaip sureguliuoti krizę, buvo rengiami konsultuojantis su Ukraina ir kitomis Europos šalimis.

Kremliaus pareiškime teigiama, kad Rusijos prezidentas atkreipė B. Obamos dėmesį į „ekstremistų“ siautėjimą Kijeve ir kituose Ukrainos regionuose.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(14)
(0)
(0)

Komentarai (30)