Nešvariausias Europos ir nešvariausias pasaulio žmogus (Video)  (2)

Taip atrodo nešvariausiu Europos žmogumi vadinamas 58-erių Ludvikas Dolezalis iš Čekijos. Pastarąją žiemą benamis naktimis miegodavo karštų pelenų krūvoje. Tiesa, iki pasaulio rekordininko, net 80 metų nesipraususio iraniečio Haji jam dar labai toli.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ludvikas dienas leidžia apleistoje Novy Bydzov fermoje (Čekija). „Prieš metus tiesiog nusprendžiau mesti darbą. Nuo tada aš sėdžiu čia ir kūrenu ugnelę, – pasakoja bedalis. Per tą laiką jis sukūreno viską, ką turėjo – net savo čiužinį ir antklodę. Visa tai jis iškeitė į pelenų guolį. Dabar vyriškis, norėdamas jį pasišildyti, degina viską, ką pavyksta rasti. – Kasnakt guluos į karštus pelenus ir jais apsikloju, kad butų šilčiau. Bet atrodau kaip iš pragaro.“ „Turėjau viską – švarką, batus, čiužinį ir net antklodę. Bet viską sudeginau, nes daugiau neturėjau kuo šildytis, – pasakoja L. Dolezalis. – Žmonės man padeda, kartais atneša senų padangų – tada aš jas deginu. Ugnį kūrenu visą dieną, o pusę aštuntos vakaro einu gult.“ Nieko stebėtino, kad benamis nuo viršugalvio iki pėdų – suodinas it anglis. L. Dolezalio potraukis ugniai ir pelenams gana keistas – daugelis mano, kad jis yra psichinio sutrikimo auka. „Daugiausiai deginu aplink želiančių krūmynų šakas, – pasakoja Ludvikas. – Tačiau jos turi būti sausos. O šiaip deginu net ir gumą – ne bėda. Į ugnį metu ir plastmasę, poroloną – žodžiu, viską, kas dega. Labai gerai dega padangos – ugnis būna labai kaitri. Tik velniškai troškūs dūmai – tenka eit pakvėpuot grynu oru.“ Galbūt L. Dolezalis yra nešvariausias Europoje, tačiau tikrai ne pasaulyje. Iki 80-mečio iraniečio Haji, kuris nesiprausęs jau 60 metų, jam tikrai toli. Dejgah kaimelyje (Pietų Iranas) atsiskyręs nuo pasaulio Haji negali pakęst nė menkiausio prisilietimo prie vandens ar drėgno paviršiaus. Jį siutina net užuominos apie maudymąsi. Atkaklumo rezultatai apie save byloja patys: jo oda įgavusi žemės spalvą, tad labai lengva apsirikti, į ką žvelgi – į Haji ar į akmeninę statulą. Haji nekenčia ne tik maudytis – jis negali pakęsti ir šviežio maisto, švaraus geriamo vandens. Mėgstamiausias jo patiekalas – sugedusi dygliakiaulės mėsa. Sveikatos sumetimais per dieną jis išgeria 5 litrus vandens – bet tik iš surūdijusio kanistro. Iranietis mėgsta pasilepinti gyvūnų išmatomis kimštos pypkės dūmeliu – tabakas jam irgi ne prie širdies. Originaliai senolis rūpinasi ir savo plaukais: užuot kirpęsis, juos apsisvilina ugnimi.
Pastogės Haji neturi – jo namai yra žemė: keistuolis gyvena išsiraustoje duobėje, kuris labai primena kapą. Haji tokį gyvenimo būdą pasirinko ne iš gero gyvenimo. Gretimo kaimo gyventojai sako, kad jaunystėje jis patyrė ne vieną gilų emocinį sukrėtimą, todėl metėsi į kraštutinumus. Tačiau, nepaisant klaikios išvaizdos ir dvoko, Haji atrodo laimingesnis už daugelį tų, kurie gyvena dideliuose, erdviuose būstuose su visais patogumais. Jis tiesiog neturi ko prarasti ir nieko nebijo.

(48)
(16)
(32)

Komentarai (2)