Rusijai pritaikytos iki šiol griežčiausios JAV ir ES sankcijos

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

bahuriux 2014-07-31 21:31
Umom rosiju neponiat.
007 2014-07-31 21:42
Turbūt per brangu prarasti įtaką Ukrainoje, jeigu ekonominis nuosmukis nepriverčia atsisakyti savo tikslų. O dar prezidento įvaizdis ir pažadai ginti rusakalbius...
Ernestass 2014-07-31 22:11
Vakarai mėgsta manipuluoti skaičiais ypač kai tai atsiliepia per ekonomines sankcijas. Kažin kiek iš tiesų jie tesugebėjo pakenkti Rusijai savo sankcijomis, nes kol kas Rusija daugiau prarado natūralia rinkos reakcija į konfliktą nei kiek vakarai įgėlę iki šiol. O visa ta kalba atsiduoda tokia lėkšta propoganda, kad tuos Obamos žodžius sunku skaityti man netgi trečią kartą. Amerikiečiai protingi, jie vos susieti su Rusija ir nori kitų saskaitą bausti Rusiją. Patys gyvena dar šaltajame kare ir stengiasi kurti konflikto įvaizdį kai jo iš tiesų nėra. O net jei ir būtų, tai ar galvojate, kad pažeminti valstybes yra protinga? Visi puikiai žinome, kad Rusija staiga neperbėgs ir neatsiprašys, ir be abipusio supratimo- kalbų nebus. Jų embargas ginklams bei tam tikriems produktams gali galų gale tiktais sustiprintį Rusiją. Putinas seniai vykdo nacionalistinę ekonomiką ir jis mielai pakentės vienokias ar kitokias sankcijais jei tai reišks, kad Rusijos ekonomika taps labiau nepriklausoma. Rusijos ekonomika kaip stagnavo taip ir stagnuoja, bus įdomu pamatyti ar metų gale šios sankcijos turės kokios nors reikšmės jiems. Reikia prisiminti, kad Rusija nėra pilnai blokuojama. Jei vakarai kažko nebeparduos, ar esame garantuoti ar jie to pačio neparduos Indams ar Kinams? Aš neabejoju, kad šios draugiškos Rusijai valstybės sutiktų perparduoti reikalingus įrenginius bei detales tuo pačiu metu embargą padarant beverčiu. Iš kitos pusės, Rusijos pramonė turi rimtų problemų su aukštos kokybės detalių pagaminimu. Tai yra viena iš didžiausių jų gynybiniaus sektoriaus problemų, dauguma nepavykusių naujausių raketų paleidimų bei T-50 atidėlojimai yra sukelti būtent šios opios bėdos. Rusija stipriai importuoja įvairius įrenginius ir tikslingas embargas galėtų jiems stipriai pakenkti trumpu laiko atžvilgiu. Būtų įdomu sužinoti kiek Rusija planuoja investuoti į šių sankcijų pašalinimą, nes vien dėl Ukrainos tam, kad jie galėtų pakeisti 30% importuojamų detalių savo balistinėms raketoms, Rusijai reikėjo išleisti iki vieno milijardo dolerių vietinės industrijos vystimui.
langas 2014-08-01 00:44
Šiaip tu nesi visiškai teisus. 1. sankcijos pačios gal ir nekenkia tiek kiek giriasi obama ar europa tačiau jau pats kapitalas bėga kas irgi yra sankcija tai yra netgi manau dalis, kurie veikia netiesiogiai ir netgi yra daug svarbesnė. 2. Pasigaminti pačiam aukštąsias technologijas tai ne tas pats kas pagaminti. Tu galvoji putinas to nebandė ir nebando daryti anksčiau? Kas jam trukdė anksčiau įmesti milijardą, kad ir tik karinėms reikmėms skirtoms technologijoms tobulinti? Rusija kaip sistema yra supuvusi ir korumpuota todėl kaip tu sakai "įmerkus milijardą kitą" putinas galėtų sėkmingai viską pakeisti. To nebus nes vakarų šalys tai darė dešimtmečiais investuodama į išsilavinimą, infrastruktūra ir visą kitą todėl kaip tik šios sankcijos smogs skausmingiausiai bet ilguoju momentu tiktai. Aišku kaip putinas reaguos tai kitas klausimas nes jis toks neprognozuojamas ir užspaustas į kampą gali pradėt ir visą rusiją vaduoti nuo likusio fašistų pasaulio.
vanduo4 2014-08-01 04:18
Sutinku, kad: - sankcijos trumpuoju laikotarpiu "juokingos" Rusijai, nes tai ekonomikos problema, kuriai Putinas ruosesi. Ir kas zino kiek jis turi tam sukaupes resursu; - taciau cia ne sankciju esme. Cia daug svarbiau yra tai, kad Vakaru valstybes vis labiau vienijasi pries Rusijos politine strategija, o Pasaulines rinkos gelbeja savo kapitala pasitraukdami is Rusijos. Be to, del neaiskios ateities, visi tiesiog vengs investuoti y Rusija, tad Rusija tures gyventi is savu pinigu; - Rusija isgyvens, bet dides jos atsilikimas. Va tai yra svarbiausia. Kad ir paprastas kompiuteris - Rusija nesugeba tokio pasigaminti. Tai ka turi, yra griozdiski su 60 nm diodais. Amerikoje jau parduoda 22 nm, o tyrimai vyksta del 4-8nm ir kvantiniu kompiuteriu. - Kodel izoliacijos didejimas yra didziausia sankcija Rusijai? Pvz.: kazkadais Kinija uzpuole rusus. Kinieciu armija buvo 10 prie vieno. Rusai, turedami daug mazesne armija, kovoje panaudojo sunkiuosius kulkosvaidzius bei malunsparnius, kuriu Kinija neturejo. Kinijos nuostoliai buvo didziuliai - turejo atsitraukti; - Visgi Putinas nera durnas. Zino, kad NATO kietas riesutelis. Jis kazko laukia. Kazin ko?!..... - visi spelioja: nacionalizmo banga Europoje; vidinis susiskaldymas politiniu bei ekonominiu poziuriu; kibernetines atakos; zaliuju zmogeliuku karine agresija; galimi Sirijos kovotoju ispuoliai Europoje ir pan. O gal ateina kazkas, ko ES tiesiog nesitiki? - Ebolos virusas sklinda is Afrikos. Tai atsitiktinai ar tikslingai? - Cheminis ginklas. Na fiziskai jo reiketu labai daug ir tai duotu tik lokalius rezultatus; - Vadinasi Putino planuose yra kazkas labai globalaus. Gal kosmose yra koks slaptas ginklas? - O gal visa sitai tik farsas? Jis iesko preteksto yvesti "taikdarius" y rytine Ukraina ir taip fiziskai sustabdytu demokratijos pletra y rytus. Bet kodel to nepadare iki siol? - Kazkadais Putinas sake, kad JAV ytaka Pasaulyje sutvarkyta taip, kad "Pasauline" valstybe tiesiog neisvengiama. Tad Putinas bando suardyti "neisvengiamumo" motyva, kurdamas visiskai priesinga ideologija demokratiniam Pasauliui. - Rusijos propaganda mums atrodo juokinga, bet Rusijos zmonems - tai kaip duona. Rusija yra hierarchine valstybe, todel lojalumas ideologijai labai stiprus. Tereikia visus suvienyti. Tam reikia bendro prieso (JAV) ir vieningos ideologijos (Novorusia = pasauline valstybe). Sakysit, kad tai juokinga? Tada paziurekit y Islamo Pasauly. Ten buvo nuversti radikalus rezimai, sudarytos salygos demokratijos pletrai, bet vietiniai tiesiog nesugeba gyventi savarankiskai, o tuo pasinaudodami radikalai, atsikariauja savo pozicijas. Putinas nori, kad Rusijos zmones taptu vienu kunu (nesvarbu kokia tautybe). Ydomu, kiek jam tai pavyks, nes ne visi rusai tiki tomis ideologinemis nesamonemis. - Zodziu, kiekvienas turi teise tureti pozicija. Vadinasi konfliktas bus, tik neaisku kiek didelis.
Ernestass 2014-08-01 16:51
Nacionalistinis sentimentas yra galingas įrankis, savo sankcijomis gali Europiečiai sau daugiau žalos prisidaryti. Patinka, nepatinka, Rusija buvo ir išliks svarbus žaidėjas tarptautinėje politikoje. Žinoma, jis nebe toks galingas, kad per Europą pravažiuotų, tačiau vistiek gali įtrauktį visą Europą į tarpusavio rungtynavimą. Putino politika yra pakreipta į čią pusę, ekonomika nacionalizuojama, ji tampa vis labiau nepriklausoma, o kariuomenė stipriai pertvarkoma bei dosniai finansuojama. Gaila, kad vakarų''Reset'' politika subliuško kai Rusija nesutiko nusileidinėti Europai ir matyti save kaip antrarūšiu partneriu. Abipusis bendradarbiavimas būtų atnešės daug daugiau naudos nei vakarų retoriką apie šaltojo karo gražinimą. Konkurentų mums yra pilna pasaulyje, geriau išlipkime iš šaltojo karo laikų ir kartu nukreipkime savo žvilgsnius į Aziją. , aš tikiu, kad verslas stereotipiškai yra amoralus. Kažin kiek iš tiesų iš Rusijos pabėgs ir kiek verslininkams rūpės ši krizė po kelių metų. Matys potencialą ir investuos. Jei yra investavę, jie nešvaistys savo turto ir pasiliks. Na, o industrija greičiausiai plėčiasi kai yra vakumas rinkoje. Galvojate gynybos sektorius tiesiog sustos kai dings galimybė pirkti kažkokią specifinę detalę? Vakarai tiktais stimuliuoja Putino politiką ir palaiko jos atitolimą nuo Europos ir tai nei vienai pusei nėra naudinga.
Eidumukas 2014-08-01 17:08
Ernestai, tai, kad perkrova kaip tik ir žlugo, nes Rusija nesugebėjo suprasti, kad pasaulyje yra ne tik JAV ir Rusija ir nesugebėjo į kitas šalis žiūrėti kaip į lygiavertes.
007 2014-08-01 17:52
Manau, jei vakarai suprastų, kad bičiuliuotis su Rusija nėra reikalo, nes atvirai pasakius abi pusės laiko vieni kitus potencialiais priešais, tai dar ir geriau būtų, jeigu vieni nuo kitų izoliuotųsi.
Ernestass 2014-08-03 00:11
Ir kam to reikia? Matai, kad vakarai labai nenoriai baudžia Rusija ir dauguma valstybių bijo gadintis savo santykių su ja. Abipusis bendradarbiavimas Europai naudingas ir ne viena valstybė palaiko gan gerus santykius su Rusija. Čia tik pabaltio šalys, gavusios laisvę ją praktikuoją. Tiek laiko buvome prispausti Rusų okupantų, kad dabar gavę progą rėkiame kiek tik išgalime. Giriamės, kad męs mylime laisvę, tačiau dėl jos męs labai mažai ką padarėme bei kartu ir neatsakingai elgiamės su ja.
007 2014-08-03 15:49
Turbūt nesupranti ką reiškia tas Rusijos interesas. Europoje, jos tikslas apsisaugoti nuo NATO. Pietuose rusų karinis laivynas, juodosios jūros kontrolė. Tada Ukraina - buferinė zona, dėl kurios čia dabar ir plėšosi, tada geografinis pleištas - Karpatų kalnai, buferinė zona - Baltarusija ir lieka puikus koridorius NATO - Lietuva ir kitos Baltijos valstybės. Tą supranta tiek JAV, tiek ES tiek Lietuvos politikai, todėl ir siunčiamos NATO oro policijos pajėgos, dislokuojami kariai. Nes jei ne Ukraina, šis regionas, kuriame mes gyvenam yra pagrindinis Rusijos INTERESAS. Šią teritoriją būtina kontroliuoti Rusijai tam, kad būtų apsisaugojusi nuo NATO ir pagaliau po truputį taptų globali, o ne regioninė galia. O mums, lietuviams tai visiškai neišeitų į gera. Todėl tiek daug pučiama burbulų apie Rusiją. Tai nėra propaganda. Tai tik DAUG neigiamos informacijos apie Rusiją. Beje, kiekvieną kartą, kada vyksta rimtesnis konfliktas kitam pasaulio gale, ir akys krypsta ten, pavyzdžiui, JAV karas Irake ir Afganistane, Rusija stengiasi veikti Baltijos valstybes tiek politiškai, tiek ekonomiškai, tiek įvairia "nekalta" informacija tam, kad taptų kuo įtakingesnė šiame regione. Tai, Lietuvoje garsiai neeskaluojama, nebent aš pats nežinau, bet užsienio universitetuose, seminaruose, apžvalgose dažnai aptarinėjama būtent Baltijos regiono ir Lenkijos santykiai su Rusija ir pastarosios interesai. Nėra čia nieko naujo ką aš parašiau. Viskas vyksta ne be reikalo ir ne dėl naftos ar rusakalbių gynimo, o tik dėl paprastų įsisenėjusių Rusijos ir NATO interesų. Čia nelindo kažkas kur nereikia. Tiesiog paprasčiausiai Ukraina pradėjo krypti į vakarus, o tai Rusijai būtų smūgis, nes prapultų jos viena didžiausių buferinių zonų. Todėl ir reikalingas Rusijai Krymas ir šios šalies rytai, tam, kad jei Ukrainos vakarai suktų ES link, šioks toks buferis išliktų. Todėl ir ignoruoja sankcijas, nes anksčiau ar vėliau atsigaus, o visiškai praradus Ukrainą būtų daug didesnės išlaidos bandant susigrąžinti įtaką, o galbūt jos taip ir nesusigrąžinti, o kartu ir likti labai nepatogioje padėtyje - didesnėje NATO įtakoje. Todėl Lietuva nėra maža įkyri priešiška valstybė, o suvokianti situaciją ir jaučianti grėsmę. Taigi, man gali nepasakoti tų teisingumo pamokėlių kas kaip Europoje turi elgtis. Dabar Rusija ir vakarai žaidžia šachmatais. Vieni daro vienokius, kiti kitokius ėjimus. Nei vieni nelaimi ir nepralaimi. Kada bus baigta partija, paaiškės laimėtojas. Bet jau nekartą esu sakęs, kad Lietuvai būtų daug ramiau gyventi, jeigu Ukrainos konflikte Rusija nepasiektų savo. Tie, kurie palaiko Rusijos pusę yra rezultatas to, kaip stengiamasi veikti mūsų šalį įvairia informacija. Tie kurie nepalaiko - yra rezultatas Lietuvos pastangų atsakyti į informacinį karą. Viskas.
Ernestass 2014-08-03 16:57
Išskyrus, kad Rusija jau dabar nukirto karalienę (Krymą) už nieką. Ji deja pasirinko žaisti toliau ir prarado pėstininką (Paskutinis paketas bei dauguma sankcijų nebūtų egzistavusios jei ji būtų nusileidusi po Krymo). Ar ji ką laimės betęsiant savo ataką, tai laiko klausimas. Gal būt Putinas tik rengėsi savo poziciją tam, kad pradėtų realių puolimą ir paimtu du bokštus, tai yra, likusius du regionus. Gaila tiktais tai, kad Rusija turi žaisti žaidimą, kuriame ji pralaimi, bet kokiu atveju ir viską ką ji gali padaryti, tai sumažinti savo nuostolius ir pasirūpinti tuo, kad Ukraina būtų našta vakarams, o ne laimėjimas. Daugiausia ką Putinas gali išpešti iš šio žaidimo tai tik pyrišką pergalę. Asmeniškai, aš tai ruošiausi karui su Ukraina dabar ir paimčiau šiuos du regionus. Ukraina realiai kažin ar bus pro-rusiška artimiausiu metu todėl nebepadėti jai reikia kaip tai ankščiau darė Rusija, bet pamokyti ją gerai už išdavystę. Atsiėmus šiuos du regionus, Ukraine praras apie 25% GDP, o tai bus labai stiprus smūgis šiuos valstybės atsigavimui. O ar juos aneksuoti ar panaudoti Putino ištobulintą dalinį aneksavimo metodą, čia jau visai kitas klausimas. Galiausiai, tu ir pats pritari, kad čia nėra gėrio kova prieš blogį, kaip mūsų spauda norėtu, kad męs galvotume. Čia tėra dvejų pusių politiniai žaidimai ir kuo męs tai greičiau suvoksime ir pripažinsime, tuo greičiau męs tapsime sąmoningesni. Gaila man matyti Lietuvą mažai sąmoningą tarptautinėje politikoje. Liūdna man matyti ir dažnai propogandinę spaudos veiklą Lietuvoje. Mums deja yra plaunamos smegenys ne ką mažiau nei tai yra daroma rusams ir esame laimingi dėl to vien todėl, kad pagaliau męs bent žodžiu galime įkasti rusams ir taip jiems atkeršyti.
Hmz 2014-08-03 18:20
Apie kokį pažadą čia kalbi? Ar yra kokia nors sutartis, juodu ant balto padalinanti Europą į "Rusijos interesų zoną" ir likusį pasaulį?
007 2014-08-03 21:07
Nemanau, kad tai kerštas. Kaip mes abu ir sutariam vienu klausimu, tai yra politiniai žaidimai. O ką skelbia TV ar Delfi, nereikia į tai labai kreipti dėmesį ir ieškoti kuo objektyvesnių šaltinių, kas nėra suinteresuotas palaikyti vieną ar kitą pusę. Tą stengiuosi ir daryti, tik faktas, kad esu lietuvis ir visada iš šios perspektyvos žvelgiu į tuos politinius žaidimus ir kas kaip mums atsiliepia. O dialogas tarp skirtingų pusių niekada nėra toks kaip žmonės mano. Ką kalba ir ką stato ant kortų didieji politikai žinoti negali niekas, kaip ir tu negali žinoti ką kalba lovoje kaimynai prieš miegą. Bet bendras pasaulio vaizdas ir interesai nėra tokie jau sudėtingi, bet kuo daugiau juos stebi, tuo logiškiau suvoki kiekvieno žaidėjo veiksmus. Taigi, kokius klausimus Lietuvos valstybė sprendžia už uždarų durų su tais pačias rusais, amerikiečiais ar kokia kita šalim mes negalim žinoti, kaip negali žinoti ir žurnalistas. Todėl mes nežinom kokius neoficialius pasiūlymus gauna ar spaudimą jaučia tie patys politikai, kad jų reakcija į Rusijos veiksmus būtinai yra neapgalvota arba neaptarta su sąjungininkėmis. Nors, aišku, negalima sakyti, kad absoliučiai viskas yra teisinga.
Ernestass 2014-08-03 22:51
http://www.nytimes.com/2009/11/30/opini ... =all&_r=1& Čia geras straipsnis apie to meto vykusias diplomatines kalbas. Vakarai neoficialiai prižadėjo nesikišti, bet kaip su mūsų diplomatija būna, mūsų žodis tėra šūdo vertės jei jis neužrašytas ant popieriaus taip, kad netgi geriausi advokatai nesugebėtų išsisukti iš jo. Dėl to, reikia pripažinti, kad męs lendame per giliai. Rusija turi savų bei suprantamų interesų laikyti buferines zonas savo įtakos zonoje ar bent neutralias ir kuo greičiau męs tai pripažinsime, tuo daugiau bereikalingų konfliktų išvengsime.
007 2014-08-03 23:02
Reikalas tas, kad vien tik laikyti buferines zonas Rusijai per mažai. Jų reikia daugiau. Ir dar kartą pasikartosiu, baltijos šalys įeina į Rusijos interesus. Taip pat galima minėti ir Moldovą, Azerbaidžianą, Gruziją ir netgi Lenkiją. Taip, kad ramiai gyventi Europai niekaip neišeis jeigu Rusijos įtaka didės.
Ernestass 2014-08-03 23:17
Šios šalys seniai nebėra Rusijos orbitoje. Męs saugai esame vakarų dalis ir jei patys to nenorėsime, Rusija nieko mums ir nepadarys. Tuo tarpu Ukraina yra tikra buferinė zona. Ji nei pro vakarietiška nei pro rusiška, tačiau užima labai svarbią vietą Rusijos politikoje. Todėl ir buvo jai dovanojamos dovanos ir padedama išlikti pro-rusiškai iki tol, kol vakarai nesukėlę šio konflikto. Kiek Rusija plėsis? Čia vėlgi spekuliacijos tačiau dabar ji turi daug daugiau problemų su kitomis mažai girdėtomis valstybėmis nei, kad bandytu galva pradaužti sieną pastatyta europiečių.
007 2014-08-04 00:17
Kažin ar įmanoma, jog mes norėtume, kad Rusija mums ką nors padarytų. O į Rusijos orbitą jos įeina. Absoliučiai visos, kurias vardinau. Moldova, jeigu Ukraina lieka Rusijos įtakoje yra teritorija, kuri yra tarp Karpatų kalnų ir Ukrainos sienos, todėl paranku laikyti buferine zona ir nepalikti erdvės judėti bet kokioms pajėgoms iš pietų pusės. Ukraina, aišku, svarbi ne tik kaip buferinė zona. NATO įtakoje, ši valstybė būtų didžiulė netektis Rusijai dėl dujotekio tinklų kontrolės ir manipuliavimo kainomis. O dar rytinė siena yra pakankamai arti Kazachstano sienos. Tas ruožas pakankamai siauras, kad bet kokioms pajėgoms jį užblokavus, Rusija būtų labai pažeidžiama iš pietų pusės per Kaukazo regioną. Netgi, sakyčiau, pats Rusijos egzistavimas pradėtų klibėti dėl tokių plačių NATO perspektyvų net nenaudojant agresijos vienai prieš kitą. O pietų Kaukazas labai naudingas dėl vamzdynų iš rytų pusės, taip pat prekybinių kelių Juodojoje ir Kaspijos jūrose. Vienintelė šalis, pavaldi Rusijai ten, turbūt Armėnija. Gruzija žvalgosi į vakarus, o Azerbaidžianas, kuriam labai svarbu geri santykiai su Gruzija bando laviruoti, kad išlaikytų neblogus santykius tiek su Rusija, tiek su Vakarais. Bet Rusijai prarandant įtaką, automatiškai, pasuktų vakarų link. Lietuva ir kitos baltijos šalys taip pat būtų naudingos buferinės zonos, tačiau situacija kitokia vien dėl to, kad jos priklauso NATO. Todėl karinė intervencija labai mažai įmanoma, bet veikti visuomenę ir politikus yra vienas pagrindinių tikslų šitam regione. Taigi Lenkija gali jaustis saugiausiai, bet tik ne Rusijos įtakai plečiantis. Dovanos dovanojamos ne tik Ukrainai. Baltarusija taip pat gauna pinigų iš Rusijos. Dėl kitų prorusiškų kraštų nesu tikras, nesidomėjau. Bet būtų logiška taip manyti. Kiek Rusija plėsis, priklauso ne nuo spekuliacijų, o nuo įvykių pasaulyje ir kitų šalių politikos. Ypač JAV. Todėl tokia strategija kokia yra nėra keičiama dėl elementarių priežasčių - pačios Rusijos saugumo.
Ernestass 2014-08-05 20:58
Ir ar gali įvardinti Rusijos elgesį po šio konflikto nespekulavęs? Nubausi per daug, Rusija gali tapti stipriai nacionalistinė ir agresyvi, o jei nieko nedarysi, taip niekas gali ir nepasikeisti. Putinas ne toks politikas, kad jį lengvai įbaugintum tačiau prognozuoti tolimesnius jo veiksmus yra gana sunku nepriklausomai nuo vakarų šalių reakcijos.
007 2014-08-05 23:45
Taigi, prašom. Pasižiūrėk ir pamąstyk prieš kaltindamas Lietuvą. Užsienio politika - ne vaikų darželis. Mūsų geografinė padėtis - nepavydėtina, NATO - pranašumas, bet ne pergalė. Ir galų gale, mūsų šalis, pirmiausia žiūri savo interesų. Tikrai ne Rusjos, kad ir kaip tamsta dėl to būtum susirūpinęs. Tad, jeigu norisi ramiai gyventi, geriau nesigilinti, ir galvos sau nekvaršinti.
Ernestass 2014-08-06 22:03
Tą tau ir sakau. Mums reikia atsakingesnės bei ramesnės užsienio politikos. Mums nereikia žiūrėti interesų šalies kuri nežinia kur pešasi su Rusija. Turime savo kiemą ir geriau jį valykime bei ginkime prieš bandant lysti į kitų.