Europos Sąjunga rengiasi visiškam dujų tiekimo iš Rusijos nutraukimui

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

enjoy.slurm 2014-08-28 15:22
Pasistatyti SGD terminala buvo turbut pats protingiausias Lietuvos politikos veiksmas nuo 1009 metu.
Myslius 2014-08-28 16:30
O tai pigiau dujas vesi per SGD? nemanau.
Evaldas 2014-08-28 16:31
Bet bent dujų bus.
Kilgoras Trautas 2014-08-28 17:52
Pigiau ir techniškai ypač jei dujos keliauja iš toliau, ir politiškai todėl, kad yra galimybė pirkti rinkos kaina. Vamzdynais dujas perduoti šiais laikais pigiau tik nedideliais atstumais arba ten kur nėra jūros, o jei yra jūra suskystintu dujų transportavimas dabar jau pigesnis. Pvz. Per NordSream perduodant daugiau kaip trečdalis dujų išnaudojama transportavimui t.y. reikia jas suspausti ir prapūsti per tą ilgą ir ploną vamzdį. Paprasta fizika. Pabandyk per ploną ir ilgą vamzdelį ar šlangutę pusti orą pamatysi kokia varža susidaro Sausumoje tą problema sprendžiama dažniau statant perpumpavimo stotis, maždaug kas 100km jos ir sunaudoja nemaža dalį dujų, dar sausumoje yra ir kitu problemų su temperatūrom. jei rusiškai supranti http://youtu.be/RUYxUmeeSkc
enjoy.slurm 2014-08-28 19:40
Gal nevisada pigiau, bet visada SGD bus tvirtas koziris zaidziant su Gazpromu, del duju kainos nustatymo, tumpai apibendrinant: Jau net siais metais sudaryta sutartis su Gazpromu ir pavyko jai gauti berods 30% nuolaida vien del to, jog Gazprom mato, jog Lietuva turi alternatyvu. Anksciau i derybas del nuolaidos Gazprom mazai leisdavosi, ypac jog yra zinoma, kad duju kaina is Rusijos itakoja politine aplinka- Putino draugai gauna papigiai, priesai- moka dvigubai. Lietuva nera Putino draugai. Jei del kokiu nors priezasciu dujos nebepasiekia Europos, o tame tarpe ir centrines europos t.y. Lietuvos, mes dujas ramiai parsigabenam is Norvegijos. Ateityje gali pasirodyti tokiu straipsniu, kaip kad "SGD veikia nuostolingai" ir panasiai. Taciau reiktu atminti, jog vien del to, kad mes ji turim, dujos i Lietuva keliauja pigiau ir tai atperka bet koki SGD sukurta tiesiogini nuostoli.
immortallt 2014-08-28 21:38
Chebra, nesekat naujienų? Jau prieš porą mėnesių Gazprom'as numetė kainą 20%. Jei ne SGD, kaip manot ar būtų pakėlę tik 20%, kai Lietuva pradėjo reikalauti sankcijų prieš Rusiją? Būtent kainą numušė, kad būtų šiek tiek pigiau nei SGD, bet 20% nuolaida terminalą atpirks per max 5 metus, primetant, kad dujų vartojimas ir toliau mažėtų, bet realiau sakyčiau 2-3 metai. Tuo labiau, SGD terminalas atveria kitą rinką - Baltijos jūros centras dideliems krovininiams laivams varomiems dujomis. Jau turime vieną kiečiausių dar tebeplečiamų konteinerinių laivų terminalą, kuris gali tapti viso regionu hub'u ir didieji laivai tiesiogiai plauks į Klaipėdos uostą tiesiai iš Azijos. Buvo skaičiuota, kad vien iš šios papildomos veiklos būtų galima padengti terminalo kainą, tik garsiai nekalbėta, kad nebalamutinti visuomenės. P.S. ateityje visi laivai bus varomi dujomis, nes pigiau ir švariau.
Arns 2014-08-28 22:10
nesek pasakų immotallt, prie dujų dar skaičiuok jog laivą nuomosimės. Dujų saugyklos funkciją atliks irgi tik laivas, nes neturim jokios rimtesnės saugyklos, tad apie kažką pasakoti nereik. Visko atsipirkimo per 2-3 metus tikimybė, kaip Jaceniuko kalbos apie vidutinę 200 dolerių už dujas rinkos kainą. Kaip matom, tik pačiam geriausiam Rusijos draugui tokios buvo. P.S Čia ES išsidirbinėjimai su taršos standartais, klausimas kiek dar savos rinkos žlugdymas bus kompensuojamas verslo. Visi žinom jog vis daugiau ekonominės galios svertų persikelia į Rytus,ir sėkmingai ES galima bus apeiti per tarkim Rusijos, Turkijos, Švedijos, Juodkalnijos ar Norvegijos uostus su senais laivais, ir toliau jau geležinkeliai ir automobiliai pristatytu krovinius. Nes dėl naujų standartų, retas senas laivas galimas modernizuoti iki tiek, tad tektu per naujo užsisakinėti laivus (plius aišku laivas ne per kelias paras pastatomas)
Arthuras 2014-08-28 22:15
Kas liečia SGD ir Lietuvą - kitos išeities nebuvo. Nori nenori jo reikia. Ir jis bus. O gal visažiniai siūlot geresnių alternatyvų? Iškart atmetu, jei kas nors išbezdės, jog reikia geresnių santykių su Rusija - galit net neatsakinėt tuomet...