Žmonijos problemų šaltinis – gyventojų perteklius?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Creatium 2014-09-14 14:12
O gal problema yra ekonominiame modelyje? Na, linijinė ekonomika - pagaminam, suvartojam, išmetam, vėl pagaminam, vėl suvartojam ir vėl išmetam. Gal laikas būtų pereiti prie uždaros (cirkuliacinės) ekonomikos, kuomet viskas, ką pagaminame, yra suvartojama ir vėliau perdirbama į naujus produktus? Tokiu atveju išteklių poreikis turėtų didėti tik tiek, kiek didėja pačių gyventojų skaičius, visi kiti gyventojai turėtų apsirūpinti tuo, kas jau yra pagaminta. Prie to nemenkai prisideda įvairių gaminių ilgaamžiškumas ir t.t. Kitaip tariant, turime mažinti naujų produktų gamybos apimtis ir labiau koncentruotis į senų perdirbimą. Tai nereiškia, kad turime dabar visi sėdėti su 20 metų senumo kompiuteriais. Tai reiškia, kad seni kompiuteriai neturi būti išmetami, veikiau jie turi būti 100% perdirbami į naujus kompiuterius. Tik taip galėsim smarkiai sumažinti išteklių naudojimą, taigi galėsim išlaikyti didesnį gyventojų skaičių. O dėl gyventojų skaičiaus suvaldymo - tą galima padaryti. Ir ne karais. Karai nedaro visiškai jokio poveikio gyventojų skaičiaus augimui. Nebent tai būtų 3 pasaulinis karas, kurio metu žūtų šimtai milijonų žmonių. Kitokiu atveju skaičiai pasauliniu mastu yra mažiau nei juokingi. Labai geras gyventojų skaičiaus stabilizavimo būdas - tai aukštas pragyvenimo lygis. Pažiūrėkit į visas išsivysčiusias valstybes. Vienam gyventojui tenka toks mažas gimstamumas, kad visos visuomenės senėja, tuo tarpu neišsivysčiusios valstybės toliau auga. Todėl reikia kuo greičiau siekti, kad visos didžiosios pasaulio tautos taptų išsivysčiusiomis. Taip stabilizuotųsi gyventojų augimas, o ilgainiui net pradėtų ir mažėti. Bet vėl gi, su linijine ekonomika to pasiekti neįmanoma, nes resursų trūkumas būtų ženklus.
immortallt 2014-09-14 15:46
Creatium, Vokietijoje pvz jau ~95% aliuminio pakuotėse yra perdirbamas. Problema ta, kad ypač Kinijoje, kur tik vystosi miestai, tu negali perdirbti to, kas dar nebuvo sukurta iki tol. Didesnių kiekių metalų niekas dabar nemėto kur papuola, nes kainos supirkimo didelės. Bet yra tokie dalykai kaip maistas ir energetiniai ištekliai, juos perdirbti "komplikuočiau". Tai kompai dažnai išlydomi ir išrenkami retieji metalai, tačiau, tiek perdirbime, tiek gamyboje reikalingas kapitalas ir energetiniai ištekliai. Negali be papildomos energijos gauti naują produktą. Geras stabilizavimo būdas ir vieno vaiko politika. Kinijoje populiacijos augimas po 10 metų keisis į mažėjimą. Tuo pačiu metu ir pati ekonomika sparčiai auga. Tuo tarpu Egipte populiacija per 30 metų vos ne padvigubės. Vos ir taip išgyvena, bet dauginasi kai triušiai. O "tapti išsivysčiusia", tai ne pamoti burtų lazdele, tam reikia bent 50 metų nuoseklaus valstybės ir visuomenės darbo, bet kai kurios tautos akivaizdžiai nenori to vystymosi. Ta pati Rusija, o ką jau kalbėti apie Afriką ar net Indiją. Indija vienu metu turėjo net geresnes sąlygas nei Kinija, bet Kinija jau senai paliko Indiją už savęs. Tiesa, kai Indijoje išseks Gandhi, tai bus nebloga katastrofa. Dalis gyventojų sumažės, kiti išsibarstys po pasaulį.
Shinigami 2014-09-14 16:45
Šitame straipsnyje daroma daug elementarių klaidų. 1) Gimstamumo ribojimas tai daugiau yra politinis-religinis klausimas. Jei pagal kai kurių religija šeima turi turėti mažiausiai 10 vaikų, tai tu mokyk nemokęs, nesigaus. O bandymas per mokinti gali virsti į ilgalaikį karą. Be to, tos per mokinimas ilgai užtruks. Greičiausiai kol pasikeis karta ar net dvi. Per ta laiką dar labiau išaugs populiacija. 2) Populiacija auga tol kol yra resursų, pagrinde maisto. Kai jo nebėra, badas kontroliuoja populiacijos dydį. Todėl kol bus resursų tol augs ir populiacija. Išsivysčiusios šalys neturi maisto trukumo, bet neturi ir problemų su populiacijos didžių. Bet kadangi išsivysčiusiose šalyse viskas kainuoja daug brangiu, tai neišsivysčiusios šalys vargiai sugebės įpirkti maisto iš išsivysčiusių šalių. 3) Išmokius trečio pasaulio šalis labiau taupyti išaugs jų populiacija ir vis tiek truks resursų, kad ir kiek taupys. 4) Bet kokiu resursų kiekis yra ribotas. Net atsinaujinančios energetikos. Todėl, kad ir kiek besistengsi vis tiek susidursi su resursų trukumu. Problema ne populiacijoje, o resursų trukume? O kodėl trūksta resursų? Ar ne todėl, kad populiacija didelė? Prieš 1000 metų buvo maisto trukumas, nes nebuvo ištobulinta žemdirbystė, nebuvo technologijų ir viso kito. Dabar yra išvystyta žemdirbystė. Technologijos padidina žemdirbystės efektyvumą ir dabar iš 1ha išgaunam 100 kartų daugiau nei prie 1000 metų. Bet maisto vis tiek trūksta. Nors galime išlaikyti daug daugiau žmonių nei prieš 1000 metų. Ar tai nereiškia, kad efektyvumo didinimas ir taupymas nepadės išvengti resursų trukumo? O tik problemą atitolins kitam laikui? Ir jei tai tik atitolins problema, o jos neišspręs, ar tai nereiškia, kad resursu trukumas nėra problema, o tik pasekmė? Pasekmė per didelės populiacijos?
kausiukas 2014-09-14 18:12
Su esančia technologija ir esamais ištekliais žemėje gali gyventi dešimtys milijardų žmonių ir kitų gyvybės formų. Tačiau kol pasaulyje vyrauja kapitalistinė, pelno siekianti ekonomika to pasiekti nebus įmanoma. Kol ekonomika nebus perorientuota į ištekliais paremtą ekonomikos formą, ir ekonomikos pagrindinis tikslas nebus pakeistas į žmogaus, žmonijos ar planetos gerbūvio kūrimą tol nieko nebus.
kestutisz 2014-09-14 18:54
Ir kaipgi tai atrodo praktiškai? "Iš kiekvieno pagal sugebėjimus ir kiekvienam pagal poreikius" jau matome kaip praktiškai atrodo "pašalpinių" populiacija. Ir net ne tiek pas mus, kur komunizmas bankrutavo net negimes, jis dabar net visai gyvas pas "buržujus". Kas gali priversti norėti žmogų stengtis labiau nei plėšymasis dėl didesnių pinigų? Ko gi jaunystėj mokytis, o ne siausti vakarėliuose? Dirbti, o ne daryt vaikus?
immortallt 2014-09-14 19:56
Tu net nesupranti apie ką pats kalbi, jei ne kapitalizmas, nebūtų tų technologijų. O pasakymas dešimtys milijardų daugiau nei juokingas. Nuvažiuok į Kiniją ir pamatysi, kaip reiktų gyventi. Negana to, jei patrigubinam populiaciją ir itin efektyviai vartojame maistą, vis tiek dvigubai daugiau derlingų žemės plotų reikės. Jų nėra. Į autobusą irgi rekordas sutalpinta virš 200 žmonių berods, ar kiek ten bebūtų, bet nemanau, kad tu norėtum kasdien taip važinėtis.
kausiukas 2014-09-14 20:14
Jei ne kapitalizmas, tai jau seniai iškastinis kuras būtų atgyvena, o asimetrinė elektrotechnika būtų vienas pagrindinių kursų aukštosiose ir netik mokyklose. Žmogų plėšytis galima priversti daugybe metodų, ir jei masinės kultūros atstovui sunku suvokti kaip gali būti kas svarbiau už juslių tenkinimą ir materialių gėrybių kaupimą, tam kuris suformavo šią kultūrinę programą tokių klausimų nekyla.
Shinigami 2014-09-14 20:36
Jei ne kapitalizmas, tai visi mokėtu naudotis magija ir skraidyti naudojant magija. Bei galėtume keliauti į demonų pasaulį.
kionig 2014-09-14 21:25
O gal ką nors egzotiško užrūkei? O gal kokia nors sekta pritraukė ir išplovė smegenis..
- 2014-09-14 21:37
Kas ta asimetrinė elektrotechnika?
kausiukas 2014-09-14 21:38
Ne, tik ES fondų paramą neteikiama magnetinės rotacijos generatorių plėtrai, pasak jų, pigi energija nepelninga, o depopuliacijos planas jau sėkmingai vykdomas. Bet ką gi aš čia aiškinsiuos, juk brandžiau įžeidinėt kitus, nei pasidomėt kokiais metodais pačių smegenėlės į klozetą išpilamos...
kausiukas 2014-09-14 21:51
Asimetrinė fizikos dalis prasilenkia su antruoju termodinamikos dėsniu. Taikant Maksvelo lygtis (tikrasias, o ne perrašytas simetrinei fizikai) jas pritaikant elektrotechnikai yra kuriami elektros generatoriai/varikliai kurių naudingumo kooficientas yra daugiau nei 1. Bet vėlgi, juk pilnatis ir sektantai kviečia rukyti egzotikos.
kionig 2014-09-14 21:54
Žmonės, kurie turi sveiką nuovoką ir mąstymą tampa retenybė.. Plinta žaibiškai fanatizmas, aklas tikėjimas mesijais.. Ir tokius neįgalius žmonės įžeidinėti praktiškai neverta, nes jie to nesugeba suprasti, apsisėsti savo šizofreniška pasaulėžiūra.
kausiukas 2014-09-14 22:05
Būten todėl taip ir lengva kurti bendrą programą. Veikiant per dualumą yra sukuriami sveiko ir nesveiko mąstymo pavyzdžiai, dėl masių pomėgio kraštutinumams jos pamiršta, kad yra labai didelis tarpas tarp dviejų priešybių. Veikiant tame tarpe gali būti ramus, jog tavės niekas niekad dėl nieko neužkabins.
terran 2014-09-15 01:55
http://viraltoper.com/7-2-billion-peopl ... one-place/ ne tiek ir daug musu
Shinigami 2014-09-15 07:32
Ebolos virusas tavo kūne taip pat sudarytų nedidelę tavo kūno masės ir tūrio dalį. Norėtum juo užsikrėsti?
Talkatif 2014-09-15 08:42
Elementaru - žmonių yra gerokai per daug. Jei ebola ar dar koks panašus grobuonis įsisuks į perpildytas gyventojų Azijos šalis, nublanks visi diktatoriai ir marai.
Salubri 2014-09-15 12:21
Visi kurie galvoja, kad zmoniu yra per daug tai gali pradeti nuo saves. Nueinat i vonia ir paimat britva. Nes savo mastymu priestaraujat savo egzistencijai.
Hm 2014-09-15 13:20
Bėda ne ta, kad žmonių per daug. Bėda tame, kad kvailių per daug... Paaiškinimas: Prieš 100 metų Bernardas Šo apibūdino mūsų visuomenę - 5 proc. žmonių mąsto, 10 proc. mano, kad mąsto, o likusieji net bijo mąstyt. Vadinasi su kiekvienu statistiniu milijardu, kvailių žemėje padaugėja 950 mln.
azotas 2014-09-15 13:36
o kam butinai nuo saves juk galima kitus pravalyt..pvz muslimai su savo atsilikusia religija.Aisku visi mes norim gyvent, bet reikia suvokt, kad ne visi mes duodam gera.