Kinija ir Rusija: V. Putinas kinams tapo didvyriu, nebijančiu stoti į mūšį su Vakarais

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Arns 2014-10-05 09:41
Na, o ką aš sakiau... Jau kelis mėnesius kartoju, kad Kinija akivaizdžiai rodo jog jiems pakeliui su Rusija, o ne JAV ar "Vakarais". Tik aklas ir nenorintis tikėti realybe žmogus, gali galvoti jog tokiu momentu verta šioms dviems valstybėms tarpusavyje susipykti. Kaip bus ateityje bus matyti, bet dabar reikia suprasti, kad šių valstybių abipusis bendradarbiavimas tik stiprės.
SpAcE7 2014-10-05 12:36
I have a bad feeling about this.
enjoy.slurm 2014-10-05 12:37
Kinija tikrai gudriai zaidzia geopolitikoje. Rusija vs Vakarai konflikte vieninteliai laimetojai- kinai. Taciau niekaip nematau karinio alianso Kinija-Rusija, apart del kinu giliu ekonominiu rysiu su vakarais. Be to 6 pagal ilgi pasaulyje sausumos siena tarp Kinijos ir Rusijos turi daug gincytinu vietu ir tereikia mazo konflikto, kad santykiai tarp siu saliu gryztu i saltojo karo stovi. CIA nereiketu daug pastangu sukelti tam.
Pumper 2014-10-05 12:46
Kinija akivaizdžiai apsimeta, o tu, kaip ir Putleris, tiki. Jiem dabar nėra jokio reikalo rodyti paramos Vakaram, kai už tai bus baudžiami Rusijos, jei demonstruodami paramą Rusijai gauna iš jos naudos (dujos pigiai ir dar naujos dujotekis už ruselių pinigus) ir jokių neigiamų pasekmių iš Vakarų. Bet realybė tokia, kad Kinijai bendradarbiauti su JAV žymiai naudingiau, todėl kilus rimtam kariniam konfliktui Kinija padėtų Vakaram ir kaip prizą pasiimtų sau Sibiro teritoriją.
Arns 2014-10-05 13:27
Pumper, savo komentaru iš esmės parodei klasikinį nesusigaudymo kas yra kas modelį. Atsakyk, Europoje bei Artimuosiuose Rytuose kilo. Kitas akivaizdus planas, rasti alternatyvą. Todėl Kinija su Rusija nuosekliai palaikė ir Libijos ir Sirijos lyderius, normaliai sutaria su Baltarusija, Iranu, Venesuela ir pan valstybėmis, kurios atstumiamos "Vakarų". Didelės investicijos į Afriką, kas beje vėl JAV buvo sukėlę sumaištį, dėl ko jie smarkiai atsigręžę į regioną ir įtaką jame... Ką Kinijai duoda Rusija? Pirmiausią diplomatiją, kurios kinai nedaug turėjo, o neretai dėl senos Rusijos baimės, kinų veiksmus jie pridengia. Rusija tegu ir jau nebe stipriausia tarptautinės politikos žaidėja, ji vis dar turi didelės įtakos, susivieniję, ir kad ir JTO saugumo taryboje, turi du nuolatinius balsus, garantuotai galintys blokuoti bet ką, kas netenkina, ir nesusilaukti vien prieš juos nukreiptos kritikos. Kinijos spartesnis ginklavimasis irgi priklausomas nuo Rusijos, tiek perkama technika ar patentais, nes kitokios technikos jai nelabai kas ir parduoda (tad tenka šnipams ir hakeriams vogti (bet ir net su vogtais reikia išmokti dirbti)). Kinija turi teritorinių problemų, kaip Tibetas ar kai kurios salos, taip pat kaip išsireikalavo atgauti Honkongą, taip nori atgauti ir Taivaną, čia vėl, didesnė sėkmė ne padlaižiauti JAV, o sudaryti sąlygas, kad jie galėtu to pareikalauti. Na ir t.t. Sibiro kinams nelabai net beje reik, resursų jie gauna iš Afrikos už dyką (na ok, jie moka, bet dažnai ne pinigais, o savo prekėmis ar net paslaugomis (pvz stato miestą ar svarbų pastatą ir didelė dalis statybininkų būna kinai). Iš nemažai "užblokuotų" valstybių, jie būna bene vieninteliai naftos, deimantų, retų gyvūnų ar jų dalių pirkėjai. O štai diplomatijoje, iš tikrų jų sąjungininkų regione, gali būti tik Rusija (nes su jais per istoriją dažniau sutarė nei kariavo, ko nepasakysi apie kitas kaimynines valstybes, kurios Kinijos įtakos ne per daug siekia).
immortallt 2014-10-05 13:32
Kinija laviruoja per viduriuką ir jiems nelabai įdomu Rusijos likimas. Jei ne vakarai, Kinija labai daug prarastų. Nes kaip ir Rusija, Kinija priklausoma nuo vakarų, tik Kinijos priklausomybė daug mažesnė. Jie išvystė savo ekonomiką, pradeda užsivesti po truputį ir R&D, ir pan.
Anonimiausias 2014-10-05 15:37
Nežinau, ar čia mūsų žurnaliūgos taip parašė, ar patys rusai pakomentavo. Bet čia jau "atsiimti šalį", yra teisių pažeidimas. Tai ką daryt kad nebūtų karo? Negi vienintelis būdas yra karas? Zeba, trečiasis pasaulinis artėja, einu kastis sau duobę... Arba, einam atsiimt rusiją, arba ne, atsiimkim viską iki negyvosios jūros... Kodėl žmonės tokie debilai? Intelekto trūkumas ruskiam, ir ką jie šį kart sumastė? Kam viso to reikia? Kiba rusam nafta baigias.
_alvydas_ 2014-10-05 19:05
na ką aš žinau... gal čia ir teisybė... http://www.ukrinform.ua/rus/news/v_rf_i ... na_1671734 vyresni turbūt atsimenat Nevzorovą http://www.15min.lt/naujiena/aktualu/pa ... -57-415148
O_O 2014-10-05 19:44
Negyvosios jūros?
Shioks 2014-10-05 21:31
Tokiam kaip Pumper kuris nieko nenusimano, duosiu linka anglu kalba, pro Amerikietisko analitiko paaiskinima apie Kinijos geopolitika. Patariu ir kitiems kurie nieko nezino apie Kinija. https://www.youtube.com/watch?v=pG225dz ... x78nIkfYug
007 2014-10-05 21:40
Jis ne pro-amerikietiškas. Visiškai objektyviai vertina kiekvienos šalies strategijas ir vaizdžiai paaiškina kas kaip ir kodėl. Jis netgi amerikiečių pozicijas Irako ir Afganistano karuose išrengia nuogai ir tiksliai paaiškina priežastis, o pats yra azerbaidžanietis. Na, čia, aišku, kituose Caspian Report video.
Kilgoras Trautas 2014-10-06 00:07
Ne kaip šuniukas, o pragmatiškumo vedina. Vis tik Rusija sudaro 3 % globalios ekonomikos ir važiuoja dugnan, o vien tik JAV ~17%, Europa bendrai irgi panašiai, plius Japonija, Korėja.... Tai apie ką ir kalbėti. Ką šaliai su 14% globalios ekonomikos veikti 3% rinkos? Aišku jei Kinija norės dirbti, o ne kariauti, tai normalu , kad dirbs su tais kurie yra prognozuojami ir turi pinigų, o ne su neprognozuojama, fašistuojančio KGB'isto valdoma militaristine UAB. Kuri, bet kuriuo metu gali nesumokėti, nacionalizuoti, atimti, pakeisti įstatymus, kaip vadūkas užsimanys. p.s. Arnai, tiesa pasakius nebeskaitau tavo rašliavų, išskyrus paryškintą sakinį. IMHO pradėjai labai išsiplėsti. Sėkmės ir toliau trūnyti Rusijos propagandos erdvėje. Tik žiūrėk, kaip Мясяня'i traukuliai nesugriebtu https://www.youtube.com/watch?v=_dydTviK8gY
DimQa 2014-10-06 08:59
" (истерикус пропагандикус мозгоёбикус)
TAURAS 2014-10-06 13:57
Cia buvo aisku kaip diena. Komunizmas ir jo salininkai isliko ir niekur nedingo. Nenustebciau jei ir Lietuvoje tas neapgalvotas stumimas ant Rusu tera priedanga. Cia greiciau vakaram smegenis pudrino visa laika, nei atvirksciai.. Dar dabar atsiranda fantastu kurie tiki, jog ekonomika ir BVP augimas yra PATS svarbiausias ir labiausiai siektinas dalykas pasaulyje. Cia juk kapitalistu isgalvoti terminai norint pavergti zmones. Svarbiausias dalykas siam pasaulyje yra resursai. Tiek zmogiski, tiek intelektualus, tiek tie kurie gludi musu zemeje. Del ju visi cia ir pesasi, nes tik jie atnesa gerove, bei viska ka mes turime. Pats zodis ekonomika nieko nesako, tai tik zmoniu sugalvotas terminas. Dabar vakarai Kinams pristate fabriku, kurie speju per kelias savaites gali pavirsti tanku bei automatu gamyklomis. Kuriu galu dabar laukti, kol Vakarai jas issiardys ir teisetai parsives pas save i namus?? Beto ir ekonomikos augimas Kinams nebera tinkamas. Tai kam toliau zaisti ta kapitalistu sugalvota zaidima?Tikekimes visi sukils tik pries JAV, bei ju monopolija pasaulyje. Jei istikro, gal pagaliau atejo laikas tikrajam socializmui? Juk greitai uz zmones gales dirbti robotai, ir dabartine kapitalistine santvarka niekaip nesuderinama su tokiais pokyciais..
Simplicity 2014-10-06 15:50
Net jei Arns ir yra 110% (duotų kepurę prišikt), kad Kinija su Rusija yra neišskiriami draugai, tačiau rusiškos debatų ir pokalbių laidos rodo visai ką kitą. Tikrai nėra ta draugystė stipri,— viskas ten iš reikalo. Rusija draugų Europoje jau neturi, o sąjungininkė Artimuosiuose Rytuose (Sirija) šiandien išgyvena ne pačius geriausius laikus. Belieka atsigręžti į Rytus ir atgaivinti bendradarbiavimą su senai pamiršta Kinija. Net ir patys rusų analitikai (ir visokie ekspertai) pripažįsta, kad jei ne vakarietiškos sankcijos ir Europos judėjimas link nepriklausomybės nuo rusiškų dujų ir naftos, tai jokių didelių draugysčių su Kinija ir nebūtų, niekas vamzdžių nebūtų tiesęs. Kol viskas buvo gerai su dujų, naftos eksportu į Europą, tol Kinija Maskvai nelabai ir rūpėjo (apie tą kalbą patys rusai), kinų ir rusų tautų draugystė pasireikšdavo tik JTO. Kinai rusų situaciją puikiai supranta ir tikrai nepuls į Rusijos glėbį, neprisiekinės amžina tautų draugystė. Rusija šiandien yra atstumtosios vaidmeny (dėl Krymo okupacijos ir neramumų Rytų Ukrainoje), todėl Kinija stengsis likti nuošalyje, kad pati neužsitrauktų kokių nors sankcijų ir pretenzijų (gi pas kinus yra šiokių tokių problemų su žmogaus teisėmis, aplinkosauga ir pan.). Kiniją su Rusija gali sieti nebent tik ideologija aukščiausiuose valdžios sluoksniuose, tačiau visas techninis progresas, pinigai į Kiniją ateina iš Vakarų. Mano akimis žiūrint, Rusija Kinijai yra kaip sesuo nevykėlė (narkomanė, alkoholikė ar pan.)— naudos iš jos jokios, bet turi toleruot, nes ji sesuo. T apie rusišką socializmą, jo statybas ir tą skaudžią realybę. Kas trukdo pasižiūrėt ir susivokt? Kaip vieną iš sovietinio debilizmo pavyzdžių, paminėsiu draudimą verstis individualia veikla (aka— spekuliacija). Ta veikla, kuria aš šiandien užsiimu po samdomo darbo, susimoku mokesčius valstybei (kalbu apie individualią veiklą), prie ruso buvo draudžiama: prie Stalino grėsė sušaudymas, o vėlesniais laikais buvo galima gauti jau „tik“ iki 8 metų kalėjimo.
Arns 2014-10-06 17:45
Kilgoras Trautas, sveikas užsilikę 2D pasaulyje. Ups, neskaitai manęs, tai... Simplicity, realybė yra tokia, kad Kinija ir Rusija nėra geriausi draugai, bet geri draugai iš išskaičiavimo, kuriems vienas kitą išduoti per brangu, o pakeisti nėra kuo. Tad jų santykiai toli gražu nėra vienpusės valios vykdymas ar šelpimas jei kam reikia. Bet prireikus pagalbos ranka - tiesiama, tą neigti gali nebent kartą per metus pasižiūrintis naujienas žmogus. Nėra Rusija nevykėlė, ypač kinų akimis. Kinijos politiniams interesams reikia Rusijos pagalbos, be Rusijos karo technikos Kinija dar šimtą metų būtu atsilikusi, kinams taip pat svarbus ir žaliavų užsitikrinimas. Galima rasti ir daugiau sričių, kur Rusijos reikia jiems, nes didžiosios valstybės suvokia ko siekia ilgalaikėje perspektyvoje Kinija, ir kad kuo greičiau ji sustiprės, tuo greičiau reiks su kalbėtis kaip lygiai su lygia. Tad suinteresuotumo nėra, ir pagaliai yra smarkiai kaišiojami į jos ratus. Su Rusija daug paprasčiau jiems nei be jos.
Kilgoras Trautas 2014-10-06 18:57
Arns, o kur as sakiau kad Kinijai Rusijos nereikia, jos reikia ir Vakarams, bet tik ne tokios. O tavo klausimas buvo kodėl Kinija turėtu sekti paskui vakarus aš į ji ir atsakiau. O kalbant apie Rusijos - Kinijos santykius, IMHO, bendrus vardiklius jie randa tik žmogaus teisiu, demokratijos, ir karinės technikos srityse (vakarai Kinijai ginklų neparduoda ir šioje srityje nebendradarbiauja iš principo dėl Kinijoje demokratijos stokos), o kalbant apie geopolitika, finansus, gamyba, prekyba ar iškasenas bendrų taškų su Rusija sunkiai rasi. Net ir to naujo dujotekio reikalai jau stringa
AP0323 2014-10-07 08:29
siulyčiau debilizmais nesišvaistyti, ir šiaip skandinavijos šalys labai arti socializmo, mišri ekonomika, labai stiprus valstybės vaidmuo, deja Pasaulyje geriausiai gyvena skandinavijos šalys... o tu po darbo prekiauk kiniškais triusikais ir vaidink ala verslininku neiškritusiu iš lovos vaikystėje...
aka 2014-10-07 09:55
Bandai pasakyt, kad Skandinavija gyvena taip pat gerai kaip ir Sovietu Sajunga?
AP0323 2014-10-07 14:58
sakau, kad tarpinis variantas yra geriausias, nei komunizmas, nei laukinis kapitalizmas nėra gerai.