Kodėl rusiško kapitalo įmones domina žemė aplink karines bazes?  (8)

Plačiai nuskambėjęs Šiaulių valdžios pasirašytas investicinis projektas, išnuomojant žemę šalia Zoknių karinių oro pajėgų NATO bazės, – tik viena plačiu užmoju pasižyminčio Rusijos žvalgybinio karo dalių?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Neaiškiu projektu Šiaulių valdžią apžavėjusios rusiško kapitalo kompanijos „Rail Skyway Systems Ltd.“ susidomėjimą ypač kėlė 30 hektarų plotas šalia NATO karinės bazės. 500 naujų darbo vietų ir šimtus milijonų litų investicijų žadėjusi įmonė planavo net 99 metams išsinuomoti strateginės svarbos sklypą.

„Dangaus kelio“ kūrėjai būtų pretendavę ir į europinę paramą ir atleidimą nuo žemės nuomos ir nekilnojamojo turto mokesčių. Tariamais milžiniškais turtais viliojęs neaiškios kompanijos vadovas Anatolijus Junitskis planavo lengva ranka tvarkytis šalia karinio aerodromo įrengtame Šiaulių pramonės parke.

Kilus skandalui, sandoris buvo nutrauktas, o jo eiga pradėjo domėtis Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT). Vis dėlto tokie „transporto naujoves“ ir kitus avantiūristinius džiaugsmus žadantys projektai būdingi ne vien Lietuvai. Dėl grėsmės lengvabūdiškai švaistomiems žemės plotams šalia karinių objektų jau susizgribo ir kiti Rusijos kaimynai.

Supirkinėja žemes Suomijoje

Suomijoje vis garsiau pradedama kalbėti, kad Rusijos piliečiai vis dažniau perka žemės sklypus šalia šalies aviacijos ir karinio jūrų laivyno bazių. Juos ypač domina plotai, esantys radiolokacinių stočių, oro eismo kontrolės sistemų, skrydžių mokymų, sprogmenų ir šaudmenų sandėlių kaimynystėje.

Suomijos jūrų laivyno būstinė Turku mieste, sauganti teritorinius vandenis ir užtikrinanti valstybės teritorinį integralumą – vienas tokių besiveržiančio rusiško kapitalo taikinių. Nevengiama siūlyti aukštų kainų už mažos vertės ir sunkiai panaudojamus sklypus vien tam, kad būtų galima įgyti nuosavybės teises.

Pasak Lietuvos Respublikos ambasados Suomijoje sekretorės Jovitos Mikalkėnaitės, Suomijos žiniasklaidoje pastaruoju metu jau pasirodė keli straipsniai, kuriuose kalbama apie neaiškaus rusiško kapitalo bandymus plėsti savo veiklą netoli svarbių karinių objektų.

„Šiuose straipsniuose pateikiami konkretūs duomenys, žemėlapiuose nurodomos karinės bazės, šalia kurių kuriasi rusiško kapitalo verslai“, – pasakojo J.Mikalkėnaitė, teigdama, kad Suomijai vis labiau nerimą kelia aiškėjantys tokios „rusiškos kaimynystės“ mastai.

Rusijos aktyvumas baugina

Pasak J.Mikalkėnaitės, suomių politikai jau rimtai susidomėjo tokiais procesais po straipsnių dienraštyje „Iltalehti“. Prabilta apie tyrimą aukščiausiu politiniu lygiu. Rusijos grėsmė Suomijai daug aiškiau suprasta Ukrainos krizės akivaizdoje.

„Pastarosios visuomenės apklausos rodo, kad padaugėjo suomių, kurie nerimauja dėl Rusijos grėsmės ir galimos įtakos valstybėje“, – teigė J.Mikalkėnaitė. Suomijos ir Rusijos santykius jau anksčiau buvo aptemdę skandalai.

2001 metais buvo sučiuptas Suomijos armijos leitenantas, paaiškėjus, kad jis perduoda karines paslaptis Rusijai. Šis skandalas ilgam atšaldė dvišalius santykius, tačiau Rusija visą tą laiką sėkmingai plėtė savo įtaką Suomijos ekonomikai. Spaudimas Suomijai daromas ne tik sankcijomis, bet ir rodant karinę galią ar vykdant gerai parengtus žvalgybos išpuolius.

Verslai greitai žlunga

Nerimą keliantys sandoriai karinių objektų pašonėje pateisinami įvairiausiomis priežastimis. Rusijos kompanijos ir privatūs asmenys skelbia, kad plotuose ketina rengti poilsio zonas, vandens parkus, kurti turizmo sodybas, tad sandoriai sudaromi verslo kūrimo pagrindu, o teisinių priežasčių jiems užkirsti kelią sunkiai randama.

Suomiams įtarimus kelia ir tai, kad visiems šiems tariamiems verslo sandoriams būdingas žlugimo scenarijus. Pažymimos sklypo ribos, savininko vardas įrašomas registre, tačiau po sandorio patvirtinimo verslo planai nebetęsiami – nelieka nei vandens parkų, nei poilsio zonų.

Didžioji dalis šių sandorių sudaroma su Rusijos verslininkais ar rusiško kapitalo įmonėmis, kurios pasinaudoja galimybe įsiregistruoti Suomijoje. Šios įmonės dažnai yra valdomos Kremliui ir pačiam prezidentui Vladimirui Putinui artimų vadovų, taip pat buvusių KGB kadrų.

Suomijoje bręstantis skandalas leidžia spėti, kad rusiško kapitalo bandymai kurtis NATO karinių pajėgų bazės Zokniuose pašonėje nėra atsitiktinumas. Galima tikėtis, kad tokie neaiškūs projektai greitai bus siūlomi ar jau yra stumiami ir kitose Rusijos priešų sąraše esančiose valstybėse.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
Autoriai: Paulius Gritėnas
(46)
(2)
(44)

Komentarai (8)