Penki šiurpiausi ryklių užpuolimai per 70 metų  (0)

Kine matyti vaizdai verčia pašiurpti: prie vandenyje plūduriuojančio žmogaus staiga iš niekur išnyra smailus ryklio pelekas, plėšrūnas aplink bejėgį žmogų ima sukti ratus, kol galiausiai pražiojęs aštriadantę burną čiumpa savo auką. Tačiau tokie dalykai neretai atsitinka ir realybėje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Gerą uoslę turintys ir menkiausias vibracijas jaučiantys vandens siaubūnai yra daug kartų puolę žmones. Čia pateikiame keletą žymiausių žmonių ir ryklių akistatos istorijų:

1. Australo Rodney Foxo užpuolimas

Australas R.Foxas yra garsiausia ryklio auka istorijoje. 1953 m., jam dalyvaujant nacionalinėse žvejybos ietimi varžybose, jį užpuolė didysis baltasis ryklys. Gyvūnas įsikando vyro liemenį ir tempė jį tolyn į vandenyną.

R.Foxas, kabėdamas žemyn galva ir kentėdamas baisų skausmą, mėgino ietimi išdurti rykliui akis. Pajutęs skausmą plėšrūnas savo auką trumpam paleido, tačiau įsiutintas dar kartą puolė ir iki kaulo nudrėskė vieną vyro ranką.

Tuomet ryklys vėl jį pasičiupo ir nunėrė gilyn į vandenį. R.Foxas jau buvo beprarandąs sąmonę, kai ryklys jį paleido. Vyras nedelsiant buvo įtemptas į netoliese buvusią valtį.

Buvo matyti R.Foxo rankos kaulai, plaštakai prireikė 94 siūlių. Ryklys buvo taip smarkiai išdraskęs jo kūną, kad matėsi ir vyro vidaus organai.

Ligoninę jis pasiekė praėjus valandai po užpuolimo. Ir, anot gydytojų, stebuklo ir 360 siūlių dėka sugebėjo išgyventi.

2. JAV laivyno įgulos užpuolimas

1945 m. liepos 30 d. JAV laivyno kreiserį „USS Indianapolis“ prie Guamo salos nuskandino japonų paleistos torpedos. Apie 900 žmonių iš 1196 plaukusių su gelbėjimo liemenėmis atsidūrė vandenyje.

Būrys alkanų ryklių atplaukė vos tik kitą pakilo saulė. Vandenyje plūduriuojantys žmonės buvo bejėgiai prieš plėšrūnus.

Po keturių dienų likusius laivyno įgulos narius pastebėjo virš jų galvų skridęs bombonešis. Netrukus buvo atsiųstas jūrų aviacijos lėktuvas, kuris nusileido ir žmones išgelbėjo. Iš maždaug 900 buvo likę 317 gyvųjų.

3. Henri Bource nufilmuotas užpuolimas

H.Bource ir dar du narai 1964 m. prie Australijos krantų filmavo ruonius, kai didysis baltasis ryklys prisiartino prie vyrų ir nukando H.Bource koją. Jo bendražygiai sugebėjo sužeistą vyrą nutempti atgal į valtį ir iškviesti pagalbą.

H.Bource vėliau prisiminė, kad mėgino išlaisvinti koją iš ryklio nasrų daužydamas kumščiais jo gerklę ir badydamas jam akis, tačiau tuo pat metu jis liepė savo draugams filmuoti visą sceną.

Po kelerių metų H.Bource iš tąsyk surinktos medžiagos susuko dokumentinį filmą pavadinimu „Laukiniai šešėliai“.

4. Banglentininkės Bethany Hamilton užpuolimas

Trylikametė B. Hamilton buvo savo amžiaus banglenčių čempionė Havajuose ir viena geriausių sportininkių visoje JAV.

2003 m. Helovino rytą kartu su geriausia drauge Alana, jos broliu Byronu ir Alanos tėvu Holtu ji išėjo paplaukioti banglentėmis. Mergina gulėjo ant plūduriuojančios banglentės, ranką nuleidusi į vandenį, kai priplaukė tigrinis ryklys ir nukando ją iki peties.

Šalia buvę jos draugai nedelsdami užrišo merginai raištį ir ištempė ją į krantą. B.Hamilton nualpo nesulaukusi greitosios pagalbos. Nepaisant to,kad neteko 60 proc. kraujo, ji ištvėrė kelias operacijas ir išvengė infekcijų.

Kiek mažiau nei po mėnesio Bethany jau gaudė bangas, nors kurį laiką dar jautėsi nesaugiai. Neturėdama vienos rankos ji ir toliau varžėsi su visais kaip lygi su lygiais nacionalinėje lygoje ir laimėjo ne vieną apdovanojimą. Apie merginą buvo pastatytas Holivudo filmas „Bangų medžiotoja“.

5. Dailininko John Singleton Copley pavaizduotas užpuolimas

Johnas Singletonas Copley buvo žinomiausias kolonijinių laikų Amerikos tapytojas. Nors visi jį žinojo, kaip talentingą portretistą, jo žymiausiu paveikslu tapo kūrinys „Watsonas ir ryklys“. Šis paveikslas vaizdavo šviesiaplaukį berniuką mėginantį įlipti į valtį ir išsigelbėti nuo jį puolančio ryklio.

J.S. Copley paveikslas vaizdavo realų įvykį – 1749 m. įvykusį 14-mečio berniuko Brooko Watsono užpuolimą, kurį dailininkas regėjo savo akimis. Berniuką pavyko įtraukti į valtį, tačiau jis neteko pėdos.

Berniukas tapo pirmuoju ryklio ataką išgyvenusiu žmogumi ir pėdos netektis netrukdė jam gyventi pilnavertį gyvenimą. B.Watsonas devynerius metus buvo parlamento narys, o vėliau tapo ir Londono meru.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
Autoriai: Jorūnė Kazlauskaitė
(21)
(2)
(19)

Komentarai (0)