Lietuva šuoliais vejasi Europą

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

sub 2015-01-16 12:46
Verta skaityt. Atlyginimas kils minimalus vėl spėju o tai pakilimas
Gedis 2015-01-16 16:17
Jei kainos kils taip pat,kaip kilo lig šiol,algos augimas pasijaus nebent visokiems teisėjams,kurie po 2k litų per kartą dasideda.Žinant,kad minimali alga nespėja su kainomis,o minimalią gauna dauguma žmonių,perkamoji galia nedidės,gal net mažės.Būsim ne tik vienas iš mažiausių pajamų gaunanti šalis,bet ir su didžiausiomis kainomis būtiniausiems produktams.
Iko 2015-01-16 18:19
Siaip kainos pastaraisiai metais nesikeite arba krito del zemos Lietuvos/EU infliacijos. Bet kokiu atveju perkamoji galia kyla, pasiaiskink kas tai yra.
bahuriux 2015-01-16 19:41
Puiku su ~3% ekonomikos augimu, mes pasieksim dabartini vakaru europos lygi po ~50 metu, o kadangi jie irgi nestovi vietoje tai po 200 metu. Cia palei straipsni, realiai manau bus greiciau.
Kadras 2015-01-16 20:11
Kai istojom i ES, Lietuvos ir Vokietijos vid atlyginimas skyresi 9 kartus, po 10 metu buvimo ES, tebesiskiria apie 4,5~ karto
immortallt 2015-01-16 22:08
Na ekonomikos augimas visad svyruoja. Jei tau atrodo, kad dabar geri laikai, tai tikrai kažkas negerai tau šiandien. Beje, kurią Vokietiją nori, kad pasivytume? Rytų ar vakarų? Rytų Vokietija dar atsilieka nuo vakarų.
Leons 2015-01-17 00:10
Su matematika nekas matosi. Skaičiuoti reikia panašiai kaip sudėtines palūkanas. Esant 3% augimui Lietuvos ekonomiką vien padvigubėtų po ~24 metų, ką jau bekalbėti apie prisivijimą.
lucy 2015-01-17 15:09
Iš kur čia ir pagal ką skaičiuotą? Visos Europos šalys(kurios net neturi euro) sudėtos ir / iš šalių skaičiaus? Na taip visokios Bulgarijos labai gelbsti taip skaičiuojant. Pasižiūri į normalų žemėlapį su atlyginimų mediana ir matai kokiam šūde gyvenam. http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Eu ... edian_wage PS. Nežinantiems kas yra mediana 50% gauna daugiau ir 50% gauna mažiau, tai jei koks Bilas Geitas apsigyventų Lietuvoje mediana nepakistų, o vidurkus išaugtų dvigubai, todėl politikai taip mėgsta kalbėti apie vidurkį, o ne medianą. http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Eu ... erage_wage palyginimui vidurkis atkreipkit dėmėsį į Norvegiją. Vat ten tai šalis, kur valdo vidurinioji klasė.
immortallt 2015-01-17 18:56
lucy, tai mes pradėjom 1990 metais nuo Vokietijos tuometinės situacijos ar nuo Bulgarijos tuometinės situacijos? Lietuvoje, kai vertini viską, prisimink šešėlį. Norvegija Nu ble baigit būt idiotais. Kai Lietuvoje bus tiek naftos, kiek Norvegijoje, tada lyginkit kaip pavyzdį. Jei ne nafta Norvegijoje, tai norvegai veržtųsi į Lietuvą uždarbiauti. ~1960-1970 didelė dalis jaunimo emigravo į Kandadą ir JAV, tame tarpe buvo ir mano kambarioko tėvai, kuris gimė ir užaugo Kanadoje. Draugės vaikinas, baigęs magistrą technikos inžinerijos. Pusę metų dirbo nemokamai Italijoje, tada gavo darbą už 800 eurų. Turint omeny jų kainas, tai pas mus 2,000 gauti yra geriau, nes ten nuoma kaimelyje kainuoja vien ~400 eurų ir gyveni būtent kaime, o ne savo mieste, nes mieste nuoma laisvai ir 800€ kainuoja. Ta pati Norvegija, čia kažkam vis atrodo, kad 8,000 litų alga ten didelė ir gali gerai gyventi. Melas. Su 3,000 litų Lietuvoje gali gyventi daug geriau. Žinoma, pasispaudus Norvegijoje gali daugiau sutaupyti. Kokius 2,000-3,000, Lietuvoje nuo 3,000 tik ~1,000. Ai, tik reiktų prisiminti, kad dabar ekonomika Norvegijoje riedės tol, kol nafta neatsigaus bent iki 70 dolerių. O gal patinka labai Ispanija, Graikija, Portugalija su 30% nedarbu? Prancūzija? Ten ne ką geriau, jei neturi pajamų iš kapitalo irgi gerai negyvensi, o šalis degraduoja. Su 2x pigesne elektra, energijai intensyvios industrijos nesugeba konkuruoti su Vokietija. Vokiški kraštai vieninteliai, kur realiai ekonomika išsivysčiusi, bet tam yra paprasta priežastis. Kapitalą kaupė pilnu tempu nuo II pasaulinio karo pabaigos. Tai yra trigubai ilgiau nei mes. Nors PIIGS šalys irgi turėjo šį pranašumą, bet deja nesugebėjo susitvarkyti ir realiai gyvenam panašiai, tik tiek, kad mums energetiniai kaštai daug didesni dėl geografijos. Kokios problemos Lietuvoje dominuoja? Žmonių mentalitetas. Pvz., 50% Lietuvos BVP guli kaip indėliai. Jei taip su pinigais elgtųsi prancūzai, tai jau būtų nubiednėję. Kapitalas turi pinigus uždirbti, o ne dūlėti.
lucy 2015-01-17 22:49
Immortal nzn, ko tu rūkai, bet žinai bent jau ant progų duok ir man. Kažkaip vis labiau pradedu suprast, kodėl arns tokią antraštę turi pasirašęs. Norvegija paėmiau kaip mažiausio turtingųjų nuo vidutiniokų atsiskyrimą turinčią šalį, į linkus bent akį užmetei? Kainos pas mūsų Europos lygio tik algos ne, bet tu čia vėjus šneki kaip galima geriau gyvent su 3000Lt, nei Norvegui su 3000+ eurų. Leisk bandysiu spėt algos gauni 2000Lt ir kaip tik trūksta to vieno tūkstančio? Šiaip iš kur pas tavęs toks optimizmas. Per paskutinius 20+ metų Lietuvoje, ne tik kad nieko normalaus neatsirado ir nepastatė apart visokių maximų, bet viską uždarinėjam ar išparduodam užsieniečiams po 1 Litą. O jei jau kalbam ir lyginamės su Vokietija tai ten jie jau per kelis dešimtmečius po visiško sugriovimo smarkiai atsigavo. Faktas Lietuvoje vykdoma šūdo politika. Mums nereikėjo jokiu skolų grąžint turėjom gamyklas ir tt, bet viską paleidom na*** atsiprašant. http://en.wikipedia.org/wiki/Economic_h ... and_beyond Pas mūsų Wiki būtų su pavadinimu "Economic Disaster".
Vytax 2015-01-18 00:15
Toje pačioje Wikipedijoje pasiskaityk apie Maršalo planą. Amerikiečiai tiesiogine prasme atstatė visą vakarų Europą po karo. Jei šis planas nebūtų įgyvendintas, nežinia kaip istorija būtų pasisukusi. Tikriausiai sovietai būtų įsigalėję visoje Europoje. O Stalinui irgi buvo siūlomas Maršalo planas, bet šis išdidžiai atsisakė.
Sljder 2015-01-18 01:23
Tikrai manau, kad Lietuvoje viduriniąjai klasei sudėtinga (ypač samdomiems darbininkams), atlyginimai juokingi ir pan. TAČIAU, sakyti, kad per 20 metų nieko neatsirado - visiška nesąmonė. Prieš 20 metų čia išvis nieko nebuvo - dykvietė su kažkokios gamybos užuomazgom. Šiai dienai turim tikrai stiprių įmonių atitinkančių V. Europos kokybės standartus ir leidžiančių save realizuoti aukštos kvalifikacijos specialistams, atsirado kažkokia tai infrastuktūra ir žmonės pagaliau pradėjo bandyti gyventi (įsigyti automobilius, statytis namus ir pan.) ko iki tol tikrai nebuvo, taigi sakyti, kad nieko nepasiekta - visiška nesąmonė. Žinoma, bėdų išlieka daug, tačiau priėmus tam tikrus kompromisus gyventi galima. Žinoma - norint gyventi gerai iš samdomo darbo, deja nepavyks, bet prieš 20 metų net apie tai, ką dabar vadiname egzistavimu, nieks nesvajojo. Beja, visi straipsnį pamiršta, o pastarasis būtent ir skirtas pateikti ARGUMENTUS kas yra gerai. Nors gal perspektyvas kiek ir per optmistiškai piešia
immortallt 2015-01-18 19:01
lucy, iš savo kaimo bent esi išvažiavęs? Osle man teko gyventi pusmetį ir puikiai susipažinau su jų kainomis. Va pvz vakarykštis mano vakaras Norvegijoje būtų kainavęs >1,000 litų. Lietuvoje atsiėjo tik 80 litų. Dviejų kambarių 40kv.m. senas butas 4,000-6,000 litų nuoma. Viešasis transportas kiek pamenu kažkas 200 litų, o mėsa brangesnė tik kokius 6-8 kartus. Tos pačios vadinasi. Kaip viskas užsienyje pigiau, bet kaip tik nuvažiuoju, taip viskas brangiau, tik kartais pasiseka ir kelios prekės iš tikrųjų būna pigesnės, bet kitkas gerokai kompensuoja. Nebijok, man to tūkstančio senokai netrūksta. Nieko nėra. Na kadangi pats nieko nedarai ir tik lauki, kol kažkas tau sukramtyta paduos, tai gal ir nėra. Iš samdomo darbo niekur gerai negyvena. Lyginti Lietuvą su šalimi, kurioje viskas yra tik dėl ypač didelių resursų atsargų, kurių Lietuva neturi yra idiotiška. Tuo labiau, tas rojus Norvegijos pradės panašu truputi byrėti. Neilgai tęsis palyginus tas rojus, kai taip sukėlė kainas pas save.