Radiopedija: svetainė, kurioje gydytojai dalijasi beprotiškais rentgeno nuotykiais (N-18, Foto))  (6)

Paprasti mirtingieji turi Vikipediją. O radiologai turi Radiopediją. O joje – beprotiškas rentgenogramų archyvas, kuriame, jei taip galima pasakyti, įamžintos žmogaus kūno galimybės. Įamžintos ir pakomentuotos visko mačiusių radiologų…


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Radiopediją 2005 m. įkūrė tuomet radiologijos studentas o dabar radiologijos daktaras iš Australijos Frankas Gaillardas. Kiekvienas gydytojas (arba žmogus, kuris laisvalaikiu mėgsta pasigilinti į tikrus medicininius atvejus) patvirtins, kad ligoninėse tenka susidurti su visokiausiomis beprotystėmis. Radiopedija yra švietimo šaltinis, kuriame dalijamasi radiologijos informacija ir žiniomis, tačiau ne tik tuo. Yra ten ir truputėlis šio to daugiau.

Ši interneto svetainė nerekomenduojama ligų ieškantiems hipochondrikams. Beje, atkreipsime dėmesį, kad svetainėje įspėjama: "Svetainė skirta medicinos ir radiologijos profesionalams, tad joje yra specifinio turinio informacijos, kuri gali trikdyti plačiąją auditoriją". Kitaip tariant, "eiliniai mirtingieji, jūs čia nerasit nieko suprantamo". Vis dėlto šiek tiek panaršius, nesunku suprasti, kad šiame rentgenogramų archyve apstu ne tik išskirtinių atvejų, bet ir radiologų humoro perliukų.

Dr. F. Gaillardas svetainėn ne tik sukėlė didžiąją dalį ankstyvųjų kadrų, bet ir šmaikščiai juos pakomentavo. Pavyzdžiui, rentgenogramą su išangėje įstrigusiu dezodoranto flakonėliu lydi komentaras: "Ko nepadarysi dėl gero kvapo..."
O ten pat aptiktą baklažaną (!) gydytojas-rentgenologas pakomentavo taip: „Baklažano forma reiškia, kad daržovės ekvatoriui atsidūrus anapus rektalinės angos, baklažanui neliko jokios išeities, tik kilti aukštyn, aukštyn, aukštyn, išėjimo link. Kai taip atsitinka… na, tai reiškia, kad laukia trikdantis vizitas į ligoninės priimamąjį arba į vietos sodininkų bendrijos vakaronę.“

Kaip tokie atvejai… gydomi? Na, daugeliui, ko gero, žinomas jausmas, kad kai reikalas labai prispiria (juk visi mes žmonės), tai aklinai užpildyta tiesioji žarna aktyvuoja tuštinimosi refleksą. Kraštutiniais atvejais medikai mėgina padėti, na, chirurginėmis žnyplėmis, pilvo srities spustelėjimais arba – čia turbūt mažiausiai linkėtinas metodas – per kateterį pripildoma pūslė, kad svetimkūnis būtų išstumtas.

Jei ką nors domina žmogaus rektalinės zonos galimybės, šio rašinio autorė Sarah Zhang rekomenduoja autorės Mary Roach knygos „Gulp“ skyrių apie kalėjimų kontrabandininkų nuotykius. Knygos autorė išmintingai pabrėžia, kad žmogaus tiesioji žarna evoliucionavo kaip organizmo atliekų kaupimo „indas“ – tad kodėl į tame „inde“ transportavimo tikslu trumpam nepalaikius šio to vertingesnio už atliekas? Nepatikėsite, kiek ten gali tilpti telefonų…

Žmogaus tiesioji žarna – ne mažiau svarbi ir reikalinga organizmo dalis. Unikali žmogaus organizmo dalis. Kaip ir minėta radiologų svetainė, kurioje galima linksmai susipažinti su jos galimybėmis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(73)
(24)
(49)

Komentarai (6)