Mokesčiai Lietuvoje: pasidomėjus belieka pykti

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

immortallt 2015-04-29 12:33
Durną ir bažnyčioje muša. Informacijos yra, jei tik nori. O jei nenori, tai valstybė per gerklę turi sugrūsti, ar per išangę?
Atk 2015-04-29 12:36
Mažiau gausi pinigų, daugiau gausi dvasinių lobių ir dovanų Harmonijos, tai ko čia pykti?
Katė 2015-04-29 12:40
Keistas žmogus. Turi visas galimybes papildomai kaupti pensiją, ko čia verkšlena? Papildomas pensijų draudimas ir skirtas tokiems kaip jis pasiturintiems žmonėms, nes Sodros pensija veikia kitaip: surinkti iš Žilėno pinigai naudojami išlaikyti jo pensininkus tėvus, o ne dedami į kojinę laukiant kol ponui sueis 65 metai. OMažai uždirbantieji, geriau nežiūrėkit į pensijų fondus, prieaugis juose labai mažas, netektoji Sodros pensijos dalis bus didesnė negu nauda iš pensijų fondų.
hamann 2015-04-29 12:54
Su tavo logika, tai nenustebčiau jeigu savo santaupas rubliais indeliuose laikai..
T 2015-04-29 13:32
Ir vėl pensijų fondus reklamuojantis neaiškus straipsnis. Priminsiu, kad pusė Lietuvos biudžeto eina pensijoms, visokioms pašalpoms, medicinai ir palūkanoms už paimtas valstybės paskolas, kurios nuėjo išmokėti pensijoms. Tai sudaro apie 15 proc. BVP. Iš tikro eina taip, kad dalis pinigų eina į pensijų fondus kurie gali bankrutuoti, o SODROS deficitas padengiamas valstybės pasiskolintais pinigais, dažnai iš tų pačių pensininkų.
immortallt 2015-04-29 13:35
Katė, va žmonės su tokiu mąstymu ir lieka skurdžiais visą gyvenimą. Po to skundžiasi, kad kiti kalti, nes jie daug uždirba, bet ne pats, kad mažai uždirbi. Aš vienas dirbdamas išlaikau abu savo senelius pensininkus. O seneliai turi 12 anūkų, tiesa, tik 5 kol kas dirba. Anyway, pensijos mano karta iš valstybės negaus iš viso, arba jinai bus tokia maža, kad kartą į mėnesį galėsi papietauti išeiti. Gyvenau asmeniškai ir iš minimumo per mėnesį, ir dabar nematau problemos pasispaudus per mėnesį tilpti į minimumo pajamas, nors uždirbu gerokai daugiau. T, reikėtų nenusikalbėti, pensijų fondai negali bankrutuoti. Jų vertė gali nukristi, administruojanti įmonė gali užsilenkti, bet turtas fonde niekur nedingsta. O Sodra realiai jau dabar būtų bankrutavusi keliskart, jei ne valstybės laidavimas jos įspareigojimų. Tačiau, valstybė irgi gali bankrutuoti labai lengvai, jei tai tęsis. Taigi, pensijų fondams bankrutuoti rizika yra mažesnė nei valstybei. Tiksliau, bankrutuoti teoriškai beveik neįmanoma, nes turi labai daug obligacijų ir akcijų leidėjų bankrutuoti, o valstybei užtenka vienai bankrutuoti. P.S. straipsnis teisus dėl vieno dalyko, jei sumoki daug, gauni mažai, o jei sumoki mažai, tai gauni neproporcingai daug.
T 2015-04-29 14:23
immortallt Jei bankrutuos pensijų fondas jis praras metų metus rinktus pinigus. Čilėje nors ekonomika ir augo, pensijų fondai prapuolė kaip į vandenį. Beje jau ir Lietuvoje yra bankrutavęs ne vienas bankas ir taupomoji kasa. Lenkijoje yra užsidarę pensijų fondai. Valstybė jei ir bankrutuos, tai jinai toliau rinks pinigus ir mokės pensijas.
UTF16 2015-04-29 14:27
Tokie dalykai manęs nedomina lygiai taip pat, kaip nedomina motinystės išmokų ar kitų socialinių „pašalpų“ dydis. Jei duos tuos porą eurų senatvinės pašalpos, mielai priglausiu (tai priklausys nuo to, ar stovėti eilėje „Sodroje“ apsimokės labiau nei namie ramiai pagurkšnoti arbatą). Neduos, teks gyventi iš santaupų ar dirbti. Buvo metas, kai keli valstybiniai litai buvo gyvybės ar mirties klausimas – tada valstybės pagalba tikrai yra vietoje. Visa kita yra perteklius: nemanau, kad valstybinio išlaikymo sistema gali ar turi leisti žmogui gyventi oriai, užuot skatinusi tą gerovę susikurti jam pačiam (kas šiaip jau ir daroma tose pavyzdinėse Vakarų valstybėse). Aš taip pat nesuku sau galvos dėl to, kiek tūkstančių valdžia nuskaičiuoja nuo mano algos. Mane labiau domina tai, kad ji solidžiu „gyvenimo mokesčiu“ apkrauna dar ir nulines pajamas – šnai, už visus metus. Tada atsiranda noras nemokėti išvis nieko ir atsiimti kiekvieną VMI ir Sodrai permokėtą centą.
sub 2015-04-29 14:29
Padėti finansiškai savo seneliams, geras ir pavyzdingas elgesys. Bet jie gauna pensijas, nzn kokias, bet manau kad tu jų pakolkas neišlaikai. Kai jie nieko negaus, tada išlaikysi? Arba ginčijamės kas tai yra išlaikymas.
Katė 2015-04-29 14:56
Raminkis, Žilėnai, ar kas tu ten iš pensijų fondų. Aš buvau pensijų fondo narys, pasirašiau sutartį per savo kvailą galvą, bet kai tik pernai atsirado galimybė iš ten pabėgti, tuo ir pasinaudojau. Aš, skirtingai nei hamann sekiau ne tik paskutinių metų fondų pelningumą kada jie pirmąkart augo, bet ir visų praėjusių dešimties metų, kada jie nešė vien tik nuostolius! Kas iš tų pinigų liko įvertinus infliaciją? Dulkės. O Sodros pensijos pelningumą jos augimą, internete kiekvienas gali susirasti pats - joks pensijų fondas šitam augimui neprilygs, tuo labiau, jog senatvės ir invalidumo pensiją garantuoja Konstitucija, ( 52 straipsnis. Valstybė laiduoja piliečių teisę gauti senatvės ir invalidumo pensijas) .o privatūs pensijų fondai negarantuoja nieko. Išvis, ten viskas taip gudriai sudėliota, kad pelno jie siekti man net ir nesuinteresuoti - „administravimo“ mokesčius nusiskaičiuoja nepriklausomai uždirbo tą pelną ar ne.
immortallt 2015-04-29 15:45
sub, aš sakau, kad mano du seneliai kiek gauna pensijos, aš tiek sodrai sumoku. Ko čia nesuprasti? to UTF, dar kartą kartoju, pensijų fondas Europoje bankrutuoti negali, jo valdytojas tik gali bankrutuoti. to Katė, nu ir durnas/durna esi, kai priimi sprendimus pagrįstus emocijomis. Valstybė laiduoja Iš kur manai atsiranda valstybės biudžete pinigai? Kuriose šalyse pensininkai gerai gyvena? O dabar pasižiūrėk ar jie neturi privačių pensijų fondų. ~9/20 turi, o 1/20 dėl tam tikrų šaliai palankių aplinkybių kol kas gali ir taip geras pensijas mokėti, kol kas.
hamann 2015-04-29 15:54
Va prašom. Elementarus visiškai finansuose nesigaudančio asmens pavizdys, net nesugebantis kokiais nors faktais paremti savo pasakymus. Galima konkrečiai parodyti kurie fondai nešė 10metų vien nuostolius? Ar tu bent žinai kas yra fondas? Beje. Kokį jau pelningumą turi sodra? Ir iš kur pas ją pelnas? nieks netgauna nei pusės to ką yra sumokėjęs, o tu dar apie pelningumą kalbi. Ir tokie po to verkia, kad valstybė jiems nieko neduoda.
Katė 2015-04-29 17:13
Švaistaisi epitetais, nors kvailį turėtum matyti veidrodyje. Kad mano privatus pensijų fondas nešė vienus nuostolius aš matau iš kasmet man pateikiamos veiklos ataskaitos. Prieaugis matosi tik šių metų ataskaitoje, anksčiau buvo minusas. Jei aš tuos pinigus būčiau palikęs Sodroje, šie pinigai išmokamos pensijos pavidalu man būtų uždirbę kartais daugiau. Kokį pelningumą turi Sodra? Susirask kokios pensijos vidurkis buvo mokamas 1990 metais, koks dabar. Internete susirask augimo dinamiką, išsivesk „pelningumo“ vidurkį (pensijos didėjimą) kasmet. Tada palygink su savo pensijų fondų pelningumu - metiniu prieaugiu procentais... Ir parašyk mums rezultatus.
Shinigami 2015-04-29 17:49
Jei ant popierius uždirbi 1000 EUR tai mokesčiai tokie Tam, kad vyras atgauti visus pinigus sumokėtus į pensijos fondą, vyro mėnesinė pensija turėtu būti 9320 EUR, o moterų 777 EUR. Manau daugiau kažko pridurti nereikia.
immortallt 2015-04-29 18:45
Su vidutiniu amžiumi šiek tiek netikslumų atsiranda, nes daug tiesiog nedatempia iki 40 metų vyrų, tai labai iškraipo. Išėję į pensiją berods vyrai ~12 metų, moterys ~20 metų gyvena, bet skaičiai gaunasi panašūs. Katė, finansinio išsilavinimo neturi, tiki lozungais ir emocijomis, nesugebėjai tinkamai diversifikuoti rizikos ir dabar žliumbi. Išsivedei kažkokį idiotišką rodiklį, kuris visiškai neatsižvelgia į ekonomikos ciklus, infliaciją ir ateities perspektyvas bei jautiesi, kad teisingai palyginai. Sakau paprastai, sudaryk sąrašą top 20 šalių, kur pensininkai gyvena geriausiai, o tada pasižiūrėk, turi privačių pensijų pakopos sistemą ar ne. Jei atmesi tokias šalis kaip Norvegija ir Saudo Arabija su daugiau naftos nei gėlo vandens, tada bus labai aiški tendencija. O jei sapaliojama, kad fondas bankurutuos... Nu ką aš žinau... Jei bankas bankrutuos, tai seifo turinys irgi pradingsta.
Katė 2015-04-29 18:51
Pridurti reikia tai, kad tu grrokai nusipaistei. Net nelabai aišku apie ką čia kalbi - mokesčius Sodrai ar privačius pensijų fondus. Į privačius pensijų fondus nuo 1000€ mėnesio algos bus pervedama ~10€/mėn, per 40 metų ~9000€, tai tikrai nedidelė suma net ir šiandienai, o kokia bus po 40 metų..? Gal dviratį galėsi nusipirkti. Viltis čia viena, kad pensijų fondai šiuos pinigus investuos ir taip didins, bet, kaip sakiau, iki šiol pelningumas buvo juokingas, mano pinigai pensijų fonde įvertinus infliaciją, ne uždirbo, bet kokiu trečdaliu nuvertėjo. (nes valdytojas nieko neuždirbdamas vis tiek dosniai kasmet pasiimdavo sau „administravimo“ mokestį.
immortallt 2015-04-29 19:29
Katė, nu vėlgi nusikalbi, iš pradžių bus pervedama 1% nuo algos ir 1% nuo vidutinės, po to po 2%, taigi gali dauginti iš 2. Dar pamiršai compounding interest rates. Ir svarbiausia, pamiršti kaip keičiasi dirbančiųjų ir išlaikomųjų santykis.
Shinigami 2015-04-29 19:57
Nežinau kaip tiksliai skaičiuojamas vidutinis amžius, bet manau kad jis turėtu būti skaičiuojamas pagal tai kiek vaiku konkrečiais metais gimė ir kiek iš jų sulaukė pensinio amžiaus. Tai yra, turėtu būti įtraukti ir tie kurie nedagyveno iki pensinio amžiaus. Taigi asmuo nesulaukęs pensinio amžiau jau yra sumokėjęs į pensini fondą bet iš jo neatgauna nei cento (nes numirė nesulaukęs pensijos). Žinoma, čia buvo tik labai paviršutiniai mano skaičiavimai, bet ir neturėjau minties visko skaičiuoti tiksliai. Nes tada reiktu naudoti ne 1000 EUR atlyginimą, o vidutini Lietuvos atlyginimą. Čia norėjau parodyti kokia yra neefektyvi valstybinė pensijų sistema. Nes beveik nėra šansų kad atgausi tai ką sumokėjai.
hamann 2015-04-29 21:34
bet gi pervedama ne 10eur į mėnesį ir esant ilgam periodui rizikingesni fondai istoriškai neša didesnį vidutinį metinį pelną..
immortallt 2015-04-29 22:39
Shinigami, jei miršta 20 metų, tai nieko nespėja sumokėt