Vasarotojo Žydrūno iš Norvegijos požiūris: 7 dalykai, dėl kurių lietuviai, lyginant su norvegais, atrodo kaip laukiniai

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

rndmintzdude 2015-06-09 10:51
Bendrai paemus, pseudointelektualo straipsniukas, cia toli grazu nera tobiula, bet ir toj pat norgej nesamoniu apstu jei noresi paieskot. Pats faktas, kad gyvena jie is naftos euru yra esminis skirtumas, butu cia 4x didesnis biudzetas viskam, tai ir perdirbimas ir visos zalios tendencijos, ir granatinis aptarnavimas ir visi kiti su lesu stygium susije dalykai issprendziami butu. Autorius neturi jokiu ziniu geopolitikoj bei istorijoj, geda trumpai tariant, apgailetinas ziniu ir suvokimo trukumo demonstravimas.
Dzo_ 2015-06-09 11:04
Kažkas baisaus.. Čia gi girto marozo šnekos. Atrodau laukinis nes privaloma vežiotis tech. pasą?! Technologijas.lt jau skaitau eilę metų ir tikrai kartais būna, kad įkelia straipsnių nepataikančių į portalo pavadinimą, bet čia tai jau virš visko..
tomasnojus 2015-06-09 11:25
o koks tavo indelis? http://www.technologijos.lt/n/mokslas/g ... sti-maista
laikas 2015-06-09 11:43
sutinku su visais 3 komentarais prieš mane
enjoy.slurm 2015-06-09 12:28
Pabuvo žmogelis keleta vasarų už sienos, pamatė kaip gyvena vakarai ir kaip eilinis emygeris ant savo šalies purvus drabsto.. Taip, Lietuva kolkas dar negali lygintis su vakarais, dar reikia ištrūkti iš po sovietinio mąstymo, nepriklausomybė atgauta palyginus visai kątik, kol norvegai jau ilgą laiką savarankiškai tvarkėsi. Permainos neateina per vieną dieną, tai ilgas, sunkus ir brangus procesas, kuris, nors iš lėto, bet vyksta.
HeartEater87 2015-06-09 13:04
1. Sutinku 2. Sutinku 3. Nesutinku. Nemaciau surudijusiu masinu. 4. Nesutinku. Lietuvoje geresne situacija su eismu. Lyginant su Rogaland regionu. 5. Neturiu ziniu sitoje srityje 6. Nesutinku. Visi norvegai skundziasi del prasto garantinio serviso. Lauki 3 savaites. Kalbu is savo patirties. 7. 100% sutinku.
aras2x 2015-06-09 13:15
Kas leidzia vakus prie klaveruros barskinti, o dar baisiau kelti tokius straipsnius, technologijos.lt is vis turi koky redaktoriu ? Ar cia raso straipsnius kas tik nori ? Nesuvokdami realybes.
Sljder 2015-06-09 13:44
Mieli komenatpriai, keigu nesurinkat su straipsnyje pateiktais teiginiais - prasau argumentu, o ne tusciu komentaru ala "girtas marozas" Taip salis gyvena is naftos ir duju ir ka? Ne apie tai straipsnis, o apie 7 skirtumus. Ar technologijos.lt tam tinkama platforma - atskira diskusija.
peeplt 2015-06-09 14:15
1. "Laukinis" sugeba tvarkingai nešiotis dokumentus, civilizuotas Norvegas net nežino kur juos nusikišo. Pamiršus dokumentą niekas nemuša, o patikrina duomenų bazėje. Ir kam tuos dokumentus nešiotis. Guli tvarkingai automobilyje. 2. Dėl antro, gal ir galima būtų sutikti bet tik nereikia taip kategoriškai laukiniais prisistatyti. Sutinku kad tai išvalytų musų pamiškes. Bet dėl ekologijos reikėtų dar tyrimų. Kad nebūtų taip kaip su biokuru, idėja tokia pati apsaugoti gamtą mažiau naudojant naftos produktų, o rezultatas gavosi toks kad biokuras gamtai kenkia daugiau negu nieko neveikimas. Pati biokuro gamyba ir logistika labiau teršia aplinką negu duoda naudos, nekalbant apie užimtus begalinius plotus biokurui augint. Pats supirkimo taškų infrastruktūros sukūrimas ir aptarnavimas gali būti vertinamas per panaudotų išteklių ir žalos gamtai prizmę. Kažin ar labai daug lieka naudos gamtai. Čia net nevertinant ekonominių veiksniu kuriuos racionaliau panaudojus galima pasiekti didesnio afekto gamtos apsaugos srityje. Apskritai žalia spalva pasidarė tokia madinga, kad neretai slepiantis po tuo žaliu lapu gamtai daroma dar didesnė žala. 3. Čia išviso be komentarų. Laukinis važinėja su techniškai tvarkingu automobiliu, civilizuotam to nebereikia. 4. Lietuva į eismo reguliavimą, o ypač į saugaus eismo užtikrinimą investavo ir investuoja labai daug. Priekaištai tikrai nepelnyti. Tai parodo ir statistikos ir pagyros iš visos Europos sąjungos. Mes ilgamečiai eismo sąlygų gerėjimo lyderiai. 5. Tikrai teismų sistemą reikia tobulinti. O kažin ar Skandinavijoje nieko nebeliko tobulintino. 6. Garantinis aptarnavimas tai papildomos išlaidos ir pačioje logistikoje ir suteikiant pakaitines prekes ir paslaugas. Dėja Lietuvoje pragyvenimo lygis yra toks kad verslininkas norėdamas kuo pigiau pateikti vartotojui produktą yra priverstas taupyti kai kurių paslaugų kokybės sąskaita. Bet niekas neverčia jūsų taupyti, galite rintis ne pagal kainą o pagal paslaugų kokybę ir Lietuvoje. Perkant prekę su kelis kartus mažesne marža neverta tikėtis vienodos kokybės aptarnavime. 7. Apie šunis mažai suprantu, bet kad ir kokioje civilizuotoje šalyje viešėčiau, man tikrai nebūtų jauku būti šalia potencialaus žalos šaltinio. Ir nesvarbu kokios geros nuomonės šeimininkas apie savo šunį. Manau kad jaukiau ir civilizuočiau jausčiausi jeigu šunimi būtų pasirūpinta taip kad man būtų pofik piktas jis ar ne. Atsiprašau už šias trumpas savo filosofijas. Bet tiesiog kraujas užvirė perskaičius tokį patriotinį straipsnį.
immortallt 2015-06-09 15:00
2. Perdirbimas metalų labai apsimoka, problema, reikia didelių investicijų. Užstato sistema geras sprendimas ir jinai jau greit bus ir pas mus. Kas kaltas, kad balsuoja, kaip mane pataisė, už komunistus? 5. Breivikas techniškai turėtų išeiti po 20 metų kalėjimo. Keista, kad savaitgaliais neišleidžia pašaudyti žmonių ir vaikų, daug nusikaltėlių tokia teisė suteikiama. 6. Nesu turėjęs didesnių problemų dėl garantijos Lietuvoje. Aišku, kai perki šaraškinų kontoroje, nesitikėk pilno aptarnavimo.
lucy 2015-06-09 15:30
Nežinau kieno užsakytas straipsnis, bet kaip suprantu norvegams trūksta pigios darbo jėgos?
immortallt 2015-06-09 16:51
Netrūks tuoj, netrūks. Nafta pigi, gavyba kris, socialinių išmokų reikės kalnais.
mindebuc 2015-06-09 17:17
Nežinau, kur tas Žydrūnas važinėjo, tačiau Švedijoje eismo spūstys ganėtinai dažnos. Ypatingai Stokholme, kur gali susidaryt netgi didesnės, nei piko metu Vilniuje. Tokiu atveju galima ir 10 kilometrų riedėt 5-20 km/h, kur galėtų būt ir 90 km/h. O 2+1 greitkeliai gali pavirst į nesąmonę, kadangi jei toj vienoj juostoj važiuoja traktorius arba kam nors nuo priekabos ratas nulėkė (teko matyt jau), tai eilės rikiuosis labai labai ilgos. Švedijoj šiaip surūdijusių automobilių yra, bet tik pas jaunimą (kaip minėjo straipsnyje "rusty style" arba pas labai senus žmones, kuriems nelabai rūpi automobilio priežiūra. Tuo tarpu švedai mėgsta prisikabinėt prie daug smulkmenų, kurios Lietuvoje būtų paprasčiausiai praleistos. Dėl to, nepaisant rūdžių, Skandinavijoje yra daug sudėtingiau praeit technikinę, neskaitant to, kad dar ir brangiau. Tiesa, Švedijoj, kaip ir Norvegijoj yra tie priėmimo butelių bei skardinių punktai. Netgi kiekvienoje parduotuvėje nors kiek didesniame mieste Dėl šunų, tai Skandinavijoje jie ko gero laikomi dauguma namuose, dėl ko yra pripratę prie žmonių ir ant jų nepuldinėja. Tuo labiau, kad skandinavai šunis bei kates gerbia (nors šunis daug labiau). O dėl garantinio, tai čia grynai atsitiktinumai, nors skandinavų garantiniai pasižymi bent jau tuo, kad duos kitą prekę už tą pačią kainą dar tą pačią dieną arba leis nusipirkt brangesnę tik ten kiek trūksta primokėjus. Nors, su autorium straipsnio tam tikruose dalykuose turiu vis tik sutikt su juo, kadangi lietuvių posovietinis mentalitetas stipriai veikia šalį.
Katė 2015-06-09 21:40
Ar jums neatrodo, jog šitą straipsnį parašė kokia spuoguota Delfi (ar kitos geltonosios medijos) praktikantė išvis dar nebuvusi jokiose norvegijose? Juoką sukėlė scena, kur valkata prie šiukšlių konteinerio „autoriaus“ paprašo euro. Labai įžūlus turėjo būti valkata. Šiaip tai šitie konteineriniai sanitarai kruopščiai surenka visą išmestą stiklinę, plastmasinę ir aliuminę tarą. Kas dėl Norvegijos - siaubinga laukinių šalis grobianti vaikus. Viena penkiolikmetė ką tik nužudė „Barnevernet“ darbuotoją, mūsų medijos kažko nelabai afišuoja šį įvykį. Toje vaikus kankinančioj šaly tikrai auga dar ne vienas breivikas.
hamann 2015-06-09 22:13
čia visiškai nevalidus teiginys. lempa kažkokia ir tiek. matyt skaičius 7 gražiau skambėjo už 6
vyckas 2015-06-09 23:02
Rūdys įtakotų saugumą partrenkus pėstyjy. Abejoju ar labai norėtum atsigult ant surūdyjusio ir prarūdijusio kapoto. Bet nemanau, kad kažkas dėl to labai dėmesį kreipia. O dėl straipsnio sutinku tik dėl taros automatų parduotuvėse. Pasigendu šito dalyko Lietuvoje. Netikiu, kad prekybom centram būtų labai sunku jas įrengt. Problema turbūt, kad po to neturėtu kur tų visų plastmasių dėti. Dėl dokumentų ir šunų išvis absurdas. Ir Lietuvoje nebūtina visų dokumentų vežiotis, bet taip greičiau ir papraščiau. Aišku civilizuotas žmogus net nežino, kur tie dokumentai yra Bendrai paėmus tradicinis "kaimietis atvažiavo į miestą" pavyzdys. Ne pirmas ir nepaskutinis toks straipsnis bus.
Simplicity 2015-06-09 23:22
Pasidalinsiu savo pastebėjimais apie šunis. Airijoj net visokie stafordšyrai draugiškesni už lietuviškus jorkšyrus. Airijoj vieliniais antsnukiais ar medžiaginiais apynasriais "papuošti" tik tie, kurie realiai nesudraugauja su praeiviais ar kitais šunimis. Jei palaido šuns savininkas pastebi, kad jo augintinis kelia nepatogumų kitiems žmonėms ar jų augintiniams, tai iškart savo šunų pririša pavadėliu. Airijoj yra sveikas bendravimas ir bendruomeniškumas, žmonės kažkaip sugeba suprasti, kad ne jie vieni gyvena po saule. Lietuvoj turim kitą situaciją. Daugumoj, žmonės yra dėję ant aplinkinių ir žiauriai susvetimėję. Kalbant apie šunis, tai juos vedžioja kaip papuolė, gano daugiabučių kiemuose be antsnukių, be pavadžio, nes tie "nekanda". Kaip vycka, iliustruosiu realiu pavyzdžiu. Prieš porą dienų apturėjau situaciją, kai ilsintis prie Nemuno, iš žolių išlindę šunys mane gerokai aplojo, o broliui net grybštelėjo dantimis už kojos. Tų šunų šeimininkas ne tik, kad mūsų neatsiprašė, bet ir toliau vedėsi šunis palaidus ir be antsnukių, vis pakeikdamas juos rusiškais žodžiais. Iš pažiūros, tikrai ne koks budulis su "trim poloskėm", bet atsakomybės apskritas nulis. Mes suaugę vyrai, gyvenime daug ko matę, bet jei taip kokį mažametį užpultų ir aplotų ar dantimis užkabintų? Ar Lietuvoj atsakomybės ir pilietiškumo (sugyvenimo su kitais) išmokstama tik tada, kai kas nors snukį išmala ar agresyviai besielgiančius šunis iššaudo?
Vytax 2015-06-09 23:53
Su šiukšlėmis progresas vyksta. Vakar pas mus privačių namų gyventojams rūšiavimo konteinerius išdalino. Vieną mažesnį stiklui ir didelį plastikui, popieriui ir metalui. Tiesa tik iš jų šiukšles pradės vežti tik nuo lapkričio.
immortallt 2015-06-10 09:08
Vytax, dėl konteinerių šių tvarkosi savivaldybės. Tėvai Klaipėdoje privačiame name jau gal bent 2 metus rūšiuoja. Dėl automatų, berods nuo sausio 1d. ir pas mus stovės. Šiaip ilgainiui jie apsimoka, jei atsiranda valstybės reguliavimas. Kodėl laisvoje rinkoje nesusiformuoja? Nes su prekybos tinklais sunku susiderėti, reikia daug finansų kišti, o prekybos centrai nori iš to pralobti. Geras pastebėjimas, kad pas mus žmonės mato tik save. Tas matosi ir keliuose, kai greitkelyje, kur leidžiama 130 važiuoja 110, kad ir 130 antra juosta ir nė neketina trauktis į pirmąją. Jis jaučiasi teisus ir dėjo skersą ant kitų, bet iš tikrųjų pažeidžia svarbią taisyklę laikytis dešinės eismo juostos. Taip pat šįryt važiuojant dviračiu net 2 užkišo savo gargarą sukdami iš šalutinio. Vienas vos manęs nenuskynė ir tik dėka gerų stabdžių ir svorio pernešimo ant galinio rato neatsitrenkiau į šoną, o po to fūra išsuko šiek tiek didesniu atstumu. Gerai, kad buvo laisva priešpriešinė juosta ir be didesnio pavojaus sau apsilenkiau. Čia nekalbu apie tuos, kurie posūkiuose nerodo posūkių ir realiai stovi kaip durnelis lauki kol bus aišku, ką jis darys. (čia 7km nuotykiai) Tiesa, daugėja žmonių, kurie supratingi ir draugiški keliuose. Kurie pakentės 1s ir tave praleis be didesnių problemų, bet kai degeneratų keliuose bus, tol pasitikėti kitais pavojinga. Na žinoma perdėtas paslaugumas irgi kiša koją. Pvz. kai važiuojantis pagrindiniu, kai eismas neintensyvus susotoja praleisti iš šalutinio sukančio. Labai populiari situacija Norvegijoje, Lietuvoje kartais ir dviračiu važinėjant sugalvoja tave taip praleidinėti, nors iš tikrųjų tai tik sukuria daugiau nepatogumų, na bet dėkingas už paslaugumą
hamann 2015-06-10 09:16
na aš ir ant naujo kapoto atsigult nenorėčiau. O rūdija dažniausiai arkos ir slenksčiai, ir įtakos jie nei pestiesiems nei avarijos metu neturi.