Ką daryti, kad Lietuvoje būtų gera kaip Norvegijoje?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

immortallt 2015-07-13 09:36
Kad net atrasti tiek naftos, kiek yra Norvegijoje nepadėtų šiuo metu. Nebent ją būtų taip pigu išgauti, kaip Saudo Arabijoje. Tada taip, būtų gan paprasta sukurti tokį tobulą gyvenimą, kaip Norvegijoje. Nors nepasakyčiau, kad jie ten prabangiai gyvena. Dauguma negali sau leisti 2 automobilių šeimoje, valgyti mėsą 3x dienoje ar rūkyti po 2 pakelius per dieną. Na gerai jiems, kad bent pasigerti pakanka 200ml degtinės.
Audrius 2015-07-13 09:57
visu pirma pradeciau nuo to, kad norvegija blogas pavyzdys..be naftos ir duju jie nelabai ka kita turi. taip, graziai ir turtingai gyvena, bet "so what?". Geriau reik ziuret i Svedija, Danija, Suomija, Sveicarija. Sitos salys neturi resursu, o puikiai gyvena del investiciju i energetikos ir transporto infrastruktura, i aukstos pridetines vertes gamyba ir paslaugas. Del to ir turtingi. LT, tuo tarpu, pasiziuri dominuojamas industrijas ir supranti, kad kaip buvo banan republic, taip ir toliau bus.
Talkatif 2015-07-13 09:59
Kaip tai ką daryti? Vogti svetimus vaikus.
immortallt 2015-07-13 10:16
Matai, tau pateisinamas smurtas šeimoje, norvegams ne. Nenori gyventi pagal Norvegijos taisykles? NEGYVENK NORVEGIJOJE! Audrius, viskas gerai, su tuo kokia kryptimi vystosi Lietva, tik tai lėtai vyksta. Negali peršokti tarpinės grandies taip paprastai, gali tik greičiau ją vystyti. Be to susikoncentruoti tik ties viena industrija blogai, nes nėra diversifikacijos. Realiai aukštosios technologijos vystytis daug sparčiau nelabai begali, nes trūksta tam žmonių. Visi regionai blogai gyvena ne dėl to, kad trūksta aukštos kvalifikacijos darbų, bet kad trūksta žemos kvalifikacijos darbų. Net veterinarų regionuose trūkumus baisus, moka po 1k €, bet vis tiek trūksta.
kestutisz 2015-07-13 10:25
"tikina, jog į jo šalį žmonės atvyksta dėl teisingumo" - dėl pinigų atvyksta, ir tik dėl pinigų. Na, dar dėl gamtos, bet ten nedirbant turistauti yra per brangu. Gerai kai jų ekonomiką nafta užkėlė į padebesius ir ji nelabai jaučia imigrantų pagrindinio rūpesčio - kuo mažiau išleisti pačioje šalyje.
Arns 2015-07-13 10:36
Šiaip jau pamirštama jog Norvegija pakankamai nemažai investuoja į įvairius užsienio projektus, kurių atsiperkamumas būtu ilgalaikis. Tad ar jei kada sumažės naftos poreikis, nereiškia kad grįš į "vyžų laikus".
immortallt 2015-07-13 10:42
Ne, tik reiškia, kad nebeliks darbo vietų. Tada pajamos į biudžetą dominuos iš fondų. O fondų pajamos nedengtų pilnai išlaidų. Tad fondai trauktųsi ir tektų vis tiek mažinti išmokas, algos mažėtų, o kainos nelinkusios sparčiai mažėti, ypač kai paklausa sumažėja ir realiai kaštai traukiasi lėčiau. Tada laukia sunkus dešimtmetis ekonomikos persitvarkymui, nes socializmas neleidžia tai padaryti efektyviai.
Sljder 2015-07-13 11:40
Norvegai turi vieną didžiausių (jei ne didžiausią) fondą Pasaulyje iš kurio moka soc. išmokas ir pensijas. + pinigai yra INVESTUOJAMI t.y. pastoviai neša grąžą. Atsivežlgiant, kad Norvegijoj gyvena tik ~5mln. gyventojų to fondo pilnai užtektų gal penkioms kartos palaikyti visiškai identišką gyvenimo lygį, net ir trigubai sumažėjus naftos gavybai ar invsticijų grąžai. Čia atsižvelgiant, kad nieks kitų priemonių nesiimtų. O kadangi yra sukurta ne tik naftos infrasturktūra gaiu drąsiai sakyt, kad Norvgijos žlugimas ateinančius 100 metų beveik neįmanomas. Taip, kad baigiam svaigt.
immortallt 2015-07-13 12:03
Darai prielaidą, kad dirbančiųjų nemažėja. Darai prielaidą, kad mokesčių surinkimas kritiškai nekrenta. Darai prielaidą, kad fondų grąža pastovi. Infrastruktūra? Kokia? Naftos gavybai ir transportavimui? Dar šiek tiek žuvies užaugina, bet tai kapeikos. Žlugimas? Ne. Bet persitvarkymas ekonomikos skausmingas gyventojams - taip.
m4nkind 2015-07-13 12:14
Smegenis visiems pasikeisti tereikia, mes liudno mentaliteto esame. Gerai turi buti ir su ir be pinigu. Finansai tavo gyvenimo neisgelbes.
Profesorius :) 2015-07-13 17:28
ne nu bet cia susirinke tokie minties galiunai, kai paskaitai komentarus tai zinot visada viska <..> tai gal aikit i valdzia ir iskelkit musu Lietuva,kad ji butu pavyzdys visiems tai bent jau kazka gero padarysit,o cia daba sulinde deliojat taskus kada kokia valstybe zlugs ar ne
Katė 2015-07-13 18:00
Perskaičiau komentarus, nu pas visus laimė susiveda į pinigus. Keisti jūs kažkokie. Ar piniguose laimė? Juk sena, išminties nugludinta patarlė. O straipsnis iš vis ne apie naftos turtus, bet vienybę profsąjungose, turtinę lygybę, BVP perskirstymą per biudžetą. Pats keisčiausias, žinoma, immortallt. (kaip visada) Kažkas parašė apie vagiamus vaikus, o jis apie smurtą šeimoje, lyg Žiobienė. Gal vaiką pavogė ne dėl smurto šeimoje, o, pavyzdžiui, buvo reikalingas biologiniams bandymams? Jei šalyje norma tampa žmonių grobimas, tai ir daktaro Mengelės vardo laboratorijos neturėtų nustebinti.
aurimokas 2015-07-13 18:57
Kokia gali būti vienybė profsąjungose, kai realiai net norint paskelbt streiką darbe, reikia gauti darbdavio sutikimą, nes matai dėl streiko stos gamyba ir darbdavys turės nuostolį
kestutisz 2015-07-13 19:06
Tie kurių laimė susiveda į pačius pinigus tai vadinami numizmatais, visi kiti vertina ką už juos galėsi gauti :) Norvegai gali susiriesdami pasakoti apie ekonominius-socialinius savo stebuklus, bet iš išorės matosi tik nafta ir pridėtiniai verslai prie jos. Kaip arabai, tik pinigai galbūt ne kelių šeichų rankose, o kažkokiame mistiškajame nepaskandinamame FONDE. O imigrantams fondas nešviečia tai stengiasi kuo daugiau to stebuklo atsikąsti kol yra ir stengtis kuo mažiau grąžinti atgal (matytum kokiais čemodanais velka į lėktuvus ar jei mašinom tai prikrautom iki lubų)
Simplicity 2015-07-13 19:22
taip dažnai į Lietuvą nevažinėja, nes finansiškai tai neapsimoka. (Tokiems pigesnių rūkalų ar alkoholio atveža mikroautobusais zujantys kontrabandininkai. Na, o visi kiti produktai ten ne tokie ir brangūs, jei tik kainų neverti į lietuviškas.)