Sparčiausiai nykstančių pasaulio valstybių trejetuke – Latvija ir Lietuva

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Arns 2015-08-10 16:33
Visas to laikmečio vertinimas labai reliatyvus dalykas, agresyvumo prasme Lietuva nė kiek nenusileido Vokietijai (stiprus militarizmas, svetimų teritorijų prijungimas (Klaipėdos kraštas), aiškiai išreikštas susidorojimas su neparankiomis pilietinėmis grupėmis ar pažiūrų žmonėmis(opozicijos persekiojimas, nuolatinis karo padėties galiojimas (atšauktas tik 1938 m.)). Valstybėje buvo nuolat išreiškiamas revanšizmas Lenkijai, istorija neretai tendencingai skatino antilenkiškumą (buvo kuriami mitai apie Vytauto karūnos pavogimą, trinama istorija apie laikus kai bendravo abi valstybės). Skirtumas tik kad nebuvo resursų kažkam daugiau. Tas pats buvo visur, tie patys lenkai ne vien su lietuviais konfliktavo, su mielu noru padėjo Vokietijai pasidalinti Čekoslovakiją...
Ernestass 2015-08-10 17:31
Pezėti buvo galima visados. Netgi viduramžiuose galėdavai prieš dievą burnoti kol neiškildavai į viršų, tol niekam nerūpėjai. Šiandiena ta žodžio laisvė tėra fasadas, kažkas pasako viešai kažko kas buvo prieš EU politiką, tai iš karto sistema susidoroja, meta iš posto. O gal būt jau pamiršote kas dėjosi su tuo profesoriumi kuris ne politiškai korektišką komentarą pasakė? Viskas gerai yra iki tol, kol tavo žodžio laisvė yra beprasmė, bet vos tik ji tampa grėsme, iškarto sistema bando tave neutralizuoti. Prisiminkime, kad ir M.Lutherio.K pavyzdį ir jo kovas už juodaodžių teises. Tas pats ir daugumoje institucijų, jeigu drįsti prakalbti, su savo karjera gali atsisveikinti. Kaip Orwelo gyvulių ūkyje esate gąsdinami apie dalykus kurių neprisimenate. Beje, tas pats vyksta ir dabar, valdžia keičia faktus, tą patį blogą dalyką padaro teigiamu (gal prisimenate apie ,,šokolado porcijos padidinimą?''), gaunasi vos ne tas pats kaip kas kokius 5'is metus istorija būtų perašoma. Šiuo atveju žiūriu į JAV ir jos ekonomikos manipuliacijas. Keičia ji metodus kaip skaičiuojamas BVP, pašalina institucijas kurios praneša apie atleidimus, stipriai kerta per institucijų biudžetus kurie pagamina politiškai neteisingus dokumentus, kaip tai vyko berods su Irako atstatymo progreso stebėjimu. Kaip ir minėjau, nuo meškos peršokome ant vilko ir to dauguma dar nesupranta. Naudingi idijotai tik gąsdina žmones apie ,,bloguosius laikus'' kaip tai buvo puikiai pavaizduota jo knygoje.
Profesorius :) 2015-08-10 17:38
o tai jums neatrodo,kad ir musu tautieciai kaip ir visi kiti nori gyvent pakankamai gerai? manau jie del to ir isvaziuoja is cia nes cia tik per pazystamus gali kazkur ilyst dirbt ar kazka pasiekt nes kitaip tik vienetai prasimusa ir susikuria cia gerbuvi. paziurekit i musu ir vakaireciu atlyginimus... ir nepezekit cia tu nesamoniu ble patys turbut turit pakankamai pinigu gerus darbus ir cia sulinde lojat ant tu kurie isvaziuoja geresnio gyvenimo ieskot. del visko yra kalta supy s t a valdzia ir verslininkiuksciai taip,kad jiems reik dekot del tautos mazejimo,bet nieko cia tokio gy tuoj visokiais negrais ir kitokiais zmogeliuksciais uzkis musu krasta. jau 350 neuzilgo pasirodys ir beje jai ne emigrantu siuciami pinigai per krize tai musu apgailetina Lietuvele per "krize" butu buvus dar gilesnej duobej nei buvom...nu nebent kubilius butu dar labiau praskolines sali ir dar labiau suverzes dirzus
moo 2015-08-10 17:58
Demagogija. Mano gimninaičių šeimyną (visą) 1948 išvežė už tai, kad jų 5 metų mergaitė žaizdama į Stalino paveikslą vinį įkalė. Pats buvau spaliukas, žinau ir lentynų tuštumą ir kitą "gerą gyvenimą". Puikiai žinau ir tai, kad gerai tuomet gyveno tik aukšti partiniai ir jų giminės. Ir tik tuometiniai partiniai ir jų giminės dabar dejuoja apie blogus laikus. Kuo ne Orwell? Ai, gi jis apie tai ir rašė.
Sakalas 2015-08-10 18:04
Labai liūdna, kad jūs išvis drįstate lyginti Stalino veiksmus su dabartine išeivija.
hydrogenet1 2015-08-10 18:09
Tai, kad tegul ir bega i uzsieni su savo tusciom smegenimis tikedamesi, kad aukso kalnus kraus. Geriausiu atveju tik 1 ar 2 is 10 emigravusiu turi ne kopusta ant peciu ir uzdirbs kada nors padorius pinigus. Nepamirskit valstieciai dirbs ta pati brudina darba, o nekilnojamas turtas ir paslaugos vakaruose kainuoja tokiu pat skaiciu kaip ir pas musu viskas budavo litais. Kirpimas 10-20lt bus 10-20 svaru. Auto remontas tas pats. Buto nuoma 800lt, buto nuoma 800 svaru. Minimumas 900 svaru. Taip, kad bega zmogai bet patys nesupranta kur bega.
vazzy 2015-08-10 18:40
Apskritai jokiais būdais negalima lyginti savanoriškos emigracijos su trėmimais. Pirmiausia tai emigrantas važiuoja kur jis nori ir tik dėl, kad galėtų geriau gyventi, o trėmimai.. nu žemas lygis išvis tokius dalykus gretint. Sveikas protas neneša kaip taip šnekėt galima.
Skeleton 2015-08-10 19:05
įsivaizduoji turintis teisę aiškinti ką man daryti?
Skija 2015-08-10 19:26
Cha. Kaip čia tautietis išmastė gerai. Jie išvažiuoja neva pagert, patūsint prieš kitus pavaidint. O prieš tai pasakojama kaip anot gera čia pas mus. Taip gera, kad net patūsint negali žmonės, o kad dar išgert galėtum, tai ir išvažiuot reikia! Neginu aš jų, bet ir kabinėtis nereikėtų! Pats dirbu Lietuvoje, nes kaip ir minėjo kitas ponas, esu įkištas į šiek tiek šiltesnę vietą. O mano buvę seni klasiokai visi išsilakstę! Dirba, dirba sunkiai, ir tą patį juodą darbą, kad ir toje pačioje Anglijoje (kur minimumas tikrai ne 900 svarų). Tačiau gyvena ten kaip nori, valgo ką nori, eina kur nori ir dar porą kartų per metus atostogaut svetur vyksta. O jei nori, tai ir pragerią viską, koks skirtumas kur jis tuos pinigus deda? Prie to pačio - pagal šių metų pažįstamus, draugus ir giminaičius galiu pasakyt, kad peršasi nuomonė jog ir į mokslą nemokamą ten lengviau įstoti, nei pas mus. Na turbūt tai tik minimumas dėl ko jie išvažiuoja. Kad ir kaip bebūtų, reikia ne juos kaltinti, o priežastį dėl ko jie tai daro. Kad ir kaip skaudu būtų - užburtas ratas jau senai sukasi, vis stipriau ir stipriau. Retas (galbūt) imtų ginklą ir eitų į miškus tėvynės gint..
kroitus 2015-08-10 19:46
Valdžia yra rinkėjų atspindys - ką išsirenkam, tą ir turim. Ir nereikia čia pradėt apie „jie ten apgaule įlindo“, „aš jų nerinkau“ ir panašiai. Daugumai potencialių rinkėjų, kurie skundžiasi valdžia, uždavus klausimą „o tu ar vogtum valdžioj būdamas“, ateina atsakymas be dvejonių „tai žinoma!“. Taip pat ir su verslininkais - tie, kurie patys burnoja, kad verslininkai visi vagys, kažkokiu būdu patys jais tapę elgiasi būtent taip, kaip tie jų nekenčiamieji. Nors yra ir visai kitų elgesio modelių.
Ernestass 2015-08-10 20:37
O kas Staliną gina? Visi nuo jo nukentėjo bendrai ir jis smerkiamas visur. Tačiau jums nereikėtų pamiršti, kad Stalinizmo laikotarpis greitai pranyko su naujais vadovais ir jūs lyginate visą komunizmą su Stalinizmu kas yra visiškai apgaulinga. Komunizmas 1986 metais yra visiškai kitas žvėris nei, kad 1938'tais. Orwell'as rašę apie komunizmą tačiau kai kurio jo dalys gali būti pritaikomos ir mūsų visuomenėje. Tiksliau labiau vakarų, JAV. Supranti, ekonominės gerovės stygius šiuo metu yra ir lyginamas su emigracijos problema. Laisvė mus išblaškė po pasaulį, geras gyvenimas numušė gimstamumą į niekines ribas ir dabar didžiai dalinamės antra vieta su Latvija. Ačiū dievui už niekam nežinomas valstybes, antraip ir pirmą vietą pagal nykstamumą užimtume. Dėl to atsakykite, ar skurdus gyvenimas yra geriau nei 1% kasmetinis nykimas? Deja, manau, kad Lietuvai laisvės nebuvo galima duoti. Vietoje demokratinės valstybės mums reikėjo autokratinės, panašiai kaip ir per pokario laikus. Su uždara visuomene tauta būtų išsilaikusi tarpusavyje ir būtų buvus laiko jai pribręsti. O dabar reikia tik tikėtis, kad dalis emigrantų sugrįš.
Ernestass 2015-08-10 20:40
O kas čia per tabu? Faktas tas, kad netgi naikinami mes taip greitai nenykome nei per nepriklausomybę. Galite bėgti nuo fakto kiek tik norite, bet nuo realybės nepasislėpsite.
Ernestass 2015-08-10 20:49
O naujiena jums, kad esu autoritarinių pažiūrų žmogus? Gyvenimas yra orentuotas ne tik apie save, bet ir apie kitus. Žmogaus prigimtis egoistiška, ji visados ieškos naudos sau, kitų saskaita. Žmonija yra silpna, ji visados pasirinks lengvesnį kelią jeigu neturės tvirtos lyderystės. Iš vakarų pavyzdžio puikiai matome kokia egoistiška, hedoistiška, introvertiška vakarų visuomenė yra. Ji parazituoja ir siurba resursus tačiau sunkiai ką kuria kas išliktu per amžius. Dėl to ir turime tokią perskyra, kad praeityje žmonės buvo didingesni ir nuveikdavo daugiau. Nors tikrasis aukso amžius yra dabar tačiau per jį mes daugiau sugadinome nei padarėme.
slack 2015-08-10 21:06
Aš nematau jokio progreso iš ES. Nesugeba net sutvarkyti su imigrantais iš Afrikos. Ne veltui yra sakoma, kad ES žlugs kaip Romos imperija. Vien tik pažiūrėjus vakarų Romos imperijos žlugimo priežastis ir apžiūrėjus į ES problemas yra matyti daug panašumų. Man irgi jau pabodo šios pasakos,kad viskas kas susiję su vakaras yra progresas. Koks gali būti progresas jeigu jis veda link išnykimo? Europos senųjų gyventojų yra mažas gimstamumas, o vietoje jų yra apgyvendinami musulmonai.
kiesza 2015-08-10 22:26
Jai lažybų punkte atsirastų statymas: Ar sulauksime ES griūties? Nedelsdamas išnaudočiau tą progą. Dėl demografijos nereikėtų jaudintis, nes vakarų europoje rojus pasibaigs.. pradedant nuo Graikijos, IT,ESP,FRA.. Ekonomikoms augti iki begalybės nėra potencialo, nes žmonių poreikiai darosi riboti Dabartinė situacija valo mūsų visuomenę. Karo metais mūsų kraštą rasiškai pravalė Adolis, vėliau Iosifas (tiesa mūsų nenaudai) Na, o dabar ekonominė reklama išviliojo lengvo kąsnio besivakančius tutiečius. Bet kaip matau didžioji dalis negrįžta gėdidamasi pripažinti, kad užsienyje daugiau turto taip ir neužgyveno, nei galėjo užgyventi tėvynėjė.
UTF16 2015-08-10 23:22
Taip, paremk lažybų punktus, paremk ES biudžetą.
abalt 2015-08-10 23:39
Kazkaip nieko nuostabaus del nykstancios musu Lietuveles viskas pagal plana....
Talkatif 2015-08-11 01:42
Pezat ir pjuvenos iš subinės byra. Lietuviai skleidžiasi pasaulyje. Ir dalis jų didesni Lietuvos patrijotai už jus visus kartu sudėjus. Tegul tik kuriasi visame pasaulyje. Kuo plačiau tauta pasiskleis, tuo tikriau, kad išliksime.
mch0lic 2015-08-11 08:02
Argumentais ir palyginimais kontingentas jau lenkia delfi komentarų turinį, jūs žmonės tikrai taip galvojat, ar tik trolinat? Aišku būtų smagu pamatyt kažkokią statistiką (emigracijos), bet turbūt nesuklysiu sakydamas, kad bent jau 3-5 tūkstančiai per metus išvažiuoja studijuot į užsienį. Nors tie žmonės ir nesudaro didžiosios dalies emigrantų, tačiau jie labiausiai veikia "tautos nykimo" rodiklius, nes pirma, paprastai yra gabesni/darbštesnis, linkę siekti užsibrėžtų tikslų(gali kurti darbo vietas, priimti visuomenei naudingus sprendimus, būti atsparesniais korupcijai ir .t.t), antra, tai žmonės kurie artimiausioje perspektyvoje susilauks atžalų, o praradus įniciatyviausius ir protingiausius jaunus žmones sunku tikėtis progreso.
immortallt 2015-08-11 08:42
mch0lic, išvažiavę mokytis kitur, net nelaikyčiau emigrantais. Pas mane iš 12 kolegų grupėje, bent 2 baigę mokslus užsienyje. Anksčiau buvo 4. Taip pat turiu vieną žmogų, kuris mokosi užsienyje, o dirba man nuotoliniu būdu Lietuvoje. Pasibaigęs mokslus planuoja grįžti. Mano įmonės generalinis direktorius senai senai dirbo UK įmonėje. Prieš dešimtmetį, kai įmonė norėjo plėstis rytų Europoje, jis atviliojo ofisą į Vilnių ir galutiniame rezultate įkūrė 200 vietų aukštos kvalifikacijos darbuotojų ofisą. ES iširs? UK greit persigalvojo dėl referendumo išstot iš ES, kai tiesiai šviesiai pasakė, kad darykit. Tai tik derybinis įrankis paspausti Vokietiją buvo. Pernelyg gerai visiems ES. Emigruoti nėra blogai, tik asmeniškai nepakenčiu tų, kurie hyperbolizuoja, kaip ten viskas gerai, pradeda meluoti, kad ten viskas pigiau, bet pats prisikrauna pilną mašiną produktų iš Lietuvos ir t.t. Taip pat nekenčiu žmonių, kurie dėl savo problemų kaltina kitus.