Nykstanti vidurinioji klasė: Lietuvoje atotrūkis tarp turtingųjų ir vargšų didžiausias nuo 2006 metų

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Paukstis35 2015-11-10 08:18
Stephen Hawking: If machines produce everything we need, the outcome will depend on how things are distributed. Everyone can enjoy a life of luxurious leisure if the machine-produced wealth is shared, or most people can end up miserably poor if the machine-owners successfully lobby against wealth redistribution. So far, the trend seems to be toward the second option, with technology driving ever-increasing inequality.
Laurynas19 2015-11-10 09:46
Man įdomu, jei tarkime vienas šalia kito pastatytume žmones kurie uždirba daug ir tie kurie uždirba mažai, ir palygintume kiek laiko per mėnesį kiekvienas iš jū praleidžia: skaitydamas knygas (kalbu ne apie romantines/grožines/nuotykių), sportuodamas, rūpindamasis ką valgo, kiek geria svaigiųjų gėrimų, medituoja, dirba, kiek miega. Kažin ar pamatytume kažkokią tendenciją?
hamann 2015-11-10 10:20
Toli ieškot net nereikia, užtenka eilinės darbo dienos vakarą apsiperkant pastebėt kitų beapsipirkinėjančių krepšelius. Ir pamatysi tendencijas. Žmones reik mokint finansinio raštingumo, ir pageidautina nuo mokyklos. Tas kuris nemoka elgtis su pinigais, niekada jų ir neturės. Vakar man dienos top'as buvo, kai paskelbė, jog Teleloto bilietus pabrangins iki €1 už bilietą. Delfio komentarai iškart sumirgėjo, nuo riksmų, kad valdžia žadėjo jog nieks nebrangs ir kad dėl euro pabrango. Made my day. Nėr elementaraus suvokimo, kad loterijos bilietų kainos betkuriuo atvėju iš piršto laužtos ir realios vertės net neturi. Tai kaip galima tikėtis, jog atotrūkis nedidės? Ir čia mma didinimas vargingiausiam lygiui niekuo nepadės. Išeis tik papildomas butelis degtinės antradienio vakarui.
1hitkillhack 2015-11-10 12:59
Aš manau, kad požiūris kaltas... Išviso nekalbant apie žmones kurie pusę minimalios algos prageria. Tokie yra dugne ir dar nutempia savo vaikus ten pat.. Tokiems išsigelbėjimo išviso nematau. Turiu kelis pažįstamus, kurie baigę aukštuosius mokslus susirado darba ir dirba vos daugiau nei už minimumą ir nesiruošia nieko keisti.Tiesiog tingi, arba nenori... Valstybė turėtų skatinti vakarines studijas (finansuoti dirbantiems), turėtų skatinti keisti specialybę jeigu tam yra reikalas. Nes specialistų lietuvoje pilna, tik ne tokių kokių reikia.
Simplicity 2015-11-10 13:20
Tai taip, delfio komentatoriai yra visuomenės veidrodis... Ką apie t.lt dalyvius pasako tas faktas, kad populiariausių diskusijų tope sėdi Alvydo teorija, Metafizika piešiniuose, „Free Energy“? p.s. Kai dešimt metų savo darbui atidavęs mokytojas turi per kelias miesto mokyklas lakstyti, kad pilną darbo etatą susirinktų, tai ne tik knygoms, bet ir šeimai laiko nelieka. (Ot, tinginiai ir tamsuoliai!) ) darbdavys nori, kad turėtum bent du metus darbinės patirties, darbo reikmėms naudotum nuosavą automobilį, mokėtum porą užsienių kalbų ir pokalbio metu pasiūlo 400€ ant popieriaus. (Been there, done that...)
mch0lic 2015-11-10 16:37
Pritariu hamann dėl finansinio raštingumo, bet jo ne mokykloj reikia mokyt, o namuose. Problemų iš tikro milijonas, bet visi bado pirštus vieni į kitus, bet patys nieko nedaro. Vienas pažystamas pastoviai dėjuodavo dėl MMA, bičas su išsilavinimu ir stipriais junior skillais, sakau turiu pažystamų užsenyje didelėj visiem gerai žinomoj kompanijoj (pagal jo išsilavinimą) sakau atsiųsk CV persiusiu ir užrekomenduosiu tai bent į intervių pakvies. Tai net CV neatsiuntė. Situaciją lietuvoje geriausiai iliustuoja mamos mėgstamiausias posakis: Gali atvest arklį prie vandens, bet nepriversi jo gerti.
Go West 2015-11-10 18:08
Jeigu jau net bankų analitikai kelia aliarmą, matosi, jog Lietuvą sunaikins jokie ne rusai, o savi neoliberalai.
Vytax 2015-11-10 19:36
Tai ir dabar Lietuvoje yra toks variantas. Nedarbo birža dengia rodos pusę atlyginimo, tam kad be patirties ir ilgalaikiai bedarbiai gautų patirties. Bet realiai tas neveikia. Nes tuo naudojasi daugiausia visokios Maximos, visokiems kasininkams ir sandėlio darbuotojams įdarbinti. Ko pasekoje darbdavys gauna nekvalifikuotos darbo jėgos už pusę kainos, o darbuotojas apskritą nulį darbo įgūdžių.
hamann 2015-11-10 20:23
Šeimose pajėgiose tokių žinių suteikt, vaikai manau ir gauna bent kažkokius pagrindus. Mokykla suteiktų +- lygias galimybes tų žinių įgauti visiems. Grubiai paėmus, jei šeima neraštinga - ji neišmokins to ir savo palikuonių, kurie susiras tokias pat antras puses ir gaunasi uždaras ratas, tad žinių reiktų įnešti iš šalies. Kol žmonės nesupras, jog darbo rinkoje yra "prekės" ir kad norint save parduoti reik save padaryti patraukliu pirkėjui (darbdaviui) tol geriau ir negyvens. Taip pat darbo ant lėkštutės irgi nieks neatneš. Reik žmones išmokint dirbt, tobulėt, investuot į save, užsidirbt, o ne gaut atlyginimą ir situacija gerės. aišku tai ne metų ir ne dviejų reikalas, bet po truputį nustojome vogt iš darbdavio nes tai buvo norma, išmoksime ir dirbti.
hamann 2015-11-10 20:24
tu gal rūpinkis savo motuše, ten problemų daugiau nei pas mus.
mch0lic 2015-11-10 20:38
Skirtumas nuo ugdymo šeimoj ir mokykloj yra tas, kad mokykloj tau paims eilini ekonomikos vadovėli, lieps paskaityt teorijos, parašysi kontrolinį ir padės pliusą prie tavo vardo, kad tu jau finansiškai raštingas. Tokie dalykai tuo labiau ne savarankiškai gyvenantiems moksleiviams (beveik visi) yra varnų šaudymas. Atėjai nu paklausei, pakalei prieš kontrolinį ir dar į kokį deflį parašei straipsnį kokias nesamones moko mokykloj. Iki to laiko kol jis susiras pirma darba pamirš iš vis, kad mokėsi finansinio raštingumo. PS: Nesakau, kad jo nereikia. Tikrai finansinis raštingumas iš vis turi būt toks pats svarbus kaip mokėjimas rašyt ar skaityt, bet nemanau, kad dėstant mokyklose tu ką nors realiai pasieksi.
hamann 2015-11-10 21:46
Jei iš 30ies mokinių, bent penki kažką supras, ar realiai domėsis rezultatas jau šioks toks bus. Būtų daug naudingesnė disciplina už tarkim etiką (kurios paskirties mokyklose turbūt ir patys mokytojai nesupranta) arba tikybos (kurios mano akimis išvis neturėtų būt mokoma mokyklose). Tokiu būdu, žinių trokštandiems vaikams būtų bent kažkokia galimybė to išmokt, jei tėvai nėra pajėgūs to išmokinti. Juo labiau kad ir pati disciplinos programa nebūtų tokia sausa, kaip matematika, ar Lietuvių kalbos gramatika.
Simplicity 2015-11-10 23:00
Tai aš apie tas darbo bites, kurios nekvalifikuotą darbą dirba net nekalbu. Tie jau ir taip yra gyvenimo nuskriausti, nes kai dievas protą dalino, jie eilėj prie duonos stovėjo. Aš kalbu apie tuos specialistus, kurių taip visiems trūksta. Delfiuose ir iš televizorių darbdaviai bliauna, kad universitetai neparuošia reikiamų specialistų, tačiau žiūrint realiai, tai to ir neįmanoma padaryt, nes skirtingų įmonių ne tik reikalavimai darbuotojui, bet ir veiklos sritis smarkiai skiriasi. Net jei paimsi murzinus suvirintojus, tai juk nemokysi visų be išimties kaip reikia virinti po vandeniu, jei kokiai nors įmonei poros tokių suvirintojų reikia. Mokslo įstaigos suteikia bazines žinias, dar daug ką gali išmokti savarankiškai, tačiau tik realus darbas išmoko turimas žinias taikyti praktikoje, padeda formuotis įgūdžiams. Tik kaip jau ir rašiau- Lietuvos darbdaviams žmonės be patirties netinka,- reikia viską išmanančių, bet už akcijinę kainą. (Būtent dėl to lietuviškus krovininius automobilius vairuoja baltarusiai, o daugiabučius renovuoja ukrainiečiai.)
- 2015-11-10 23:17
Etika geras dalykas, ir tinkamai pateikus, nemažai naudos duotų, bet kaip ir su dauguma dalykų - mokytojai nepasistengia, o 80 % liaudies patys to svarbos nesupras.
technologas 2015-11-10 23:25
Ir pan.
Stipa 2015-11-10 23:46
Tik nepamirškim kad reikalinga ir tokia darbo jėga kaip valytojai, kaip aš pasakyčiau juodadarbiai. Tuos skriaudžia ne tik atlygio dydžiu bet kartais ir etatu, kai paskiria per 4 valandas išvalyti visą fabriką už minimuma. Aš suprantu,čia esą protingų žmonių kurie gali, sugeba skintis kelią į šviesią ateitį. Tik nepamirškit protinguoliai kad ir neprotingas žmogus kartais turi minti dviračiu 17km iki lentpjūvės, atitampyti rąstus 8 valandas ir po to vėl grįžti namo dviračiu. Ir tai už tą patį minimumą. Nesistebėkit po to iš kur tokie prasigėrę kaimai. Kai nieko negauni sunkiai dirbdamas tai kam tada išviso dirbti. Manau verslininkų godumas bei buka valdžia kalta. Visi protingi būti negali ir nėra skirtumo Lietuvoje, ar valytojas be jokio išsilavinimo ar valytojas su aukštuoju, dėl to jam alga nedidėja. Aplamai kaip matau kaikurias firmas tai tik ir stengiasi išgręžt darbuotojus. Post-Sovietiniai Versliūgos.
Stipa 2015-11-11 00:00
Dar į temą anekdotas apie Lietuvos darbdavius: Jei vairuotojams būtų keliami reikalavimai, panašūs į tuos, kurie keliami programuotojams: “Siūlome darbą vairuotojui. Reikalavimai: aukštasis išsilavinimas, profesionali darbo patirtis, vairuojant troleibusus, tramvajus, traukinius, laivus, funikulierius, metro, ekskavatorius bei atomines elektrines. Ralio varžybų bei lėktuvų dispečerizavimo patirtis būtina. Kandidatas privalo turėti patirtį, gaminant dyzelinius variklius bei turbinas. Taip pat, būtina turėti “BMW”, “Mercedes”, “Kamaz” ir “Boeing” inžinieriaus sertifikatus. Privalumai: darbo patirtis tiesiant kelius, dažant kėbulus. Atlyginimas: 600 litų.”
Simplicity 2015-11-11 00:01
ldb.lt p.s. Nuo kada darbdavio prievolė laiku mokėti atlyginimą darbuotojui ir pervesti mokesčius SoDrai skaitosi kaip bonusas? Mes jums siūlome: - Visada laiku mokamą atlyginimą. - Visas socialines garantijas.
mch0lic 2015-11-11 01:36
dirbkit.lt, cvonline.lt, php.lt, linkedin. Kai nori tai gali rast ir daugiau nei 133. Plius dar vieni iš kitų bando persiviliot per pažystamus arba per tą patį linkedin'ą, bet aišku visur beveik prašo patirties. 400EUR/mėn mane šiaip nustebino (programeris tik už 4800EUR/metam), aišku dar prisideda visi mokesčiai sodrai darbo vietos kaina, bet realiai tai tikėjausi min bent 700-800EUR. Idomu būtų pažiūrėt kokie už 400 ateina į darbo pokalbį ir ar jie bent sau ant algos sugebėtu užsidirbt, ar reiktų tą patį kalt į galvą ką jau univeruose mokėsi.
Vytax 2015-11-11 09:34
Labiausiai geidžiamas darbdavių „specialistas“, tai žmogus norintis dirbti pigiai. O iš esmės tai dabar ko gero pirmą kartą Lietuvoje formuojasi reali darbo rinka. T.y. ta rinka kur darbdavys konkuruoja dėl darbuotojų. Nes iki šiol pas mus buvo darbdavių rinka (ten kur potencialūs darbuotojai konkuruoja dėl darbo vietų). Ir vykstant šiems procesams dalis darbdavių vėl iš naujo prisimena užmirštas sovietmečio tradicijas. T.y. minti valdžios koridorius ir reikalauti atsisiųsti jiems jaunų „specialistų“. Prieš porą metų tą darė regioninių ligoninių vadovai su Andriukaičiu priešakyje, reikalaudami jiems per prievartą atsiųsti jaunų gydytojų rezidentų. Dabar lygiai tą patį daro ir visokie sovietinės pramonės paveldėtojai su Dargiais priešakyje. Į tai nereikėtų kreipti didelio dėmesio.