Makedonija - visai ne Makedonija? Kaip sprendžiasi 24 metų konfliktas dėl pavadinimo  (0)

Aišku, kol tai buvo suprasta, prabėgo kone ketvirtis amžiaus. Bet dviems ožiukams ant tilto neprasikeičiant, kelio ir vilkui nėra.
Makedonijos premjeras pasirengęs atviram dialogui, galinčiam pabaigti 24 metus trunkantį ginčą su Graikija


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Makedonijos ministras pirmininkas sako, kad neprieštaraująs šalies pavadinimo keitimui, taip pažadindamas viltis pabaigti vieną iš neįprasčiausių pasaulyje diplomatinių ginčų – 24 metus trunkantį lingvistinį disputą su Graikija.

Vos įsikūrusi, 1991 m., paskelbusi nepriklausomybę nuo Jugoslavijos, šalis formaliai save įvardino kaip Makedonijos respubliką – daugeliui graikų tai sukėlė pyktį, mat jiems atrodo, kad jų šiaurinis kaimynas pavogė pavadinimą iš to paties pavadinimo Graikijos provincijos, kuri yra tiesiai į pietus nuo Graikijos ir Makedonijos sienos.

Dabar Makedonijos ministras pirmininkas Nikola Gruevski, sako, kad jis norėtų vėl pradėti dialogą šiuo klausimu su Graikija – jei tik bet potencialus pavadinimo keitimas bus pateiktas plebiscitui Makedonijoje. „Esame pasirengę diskutuoti, atviram dialogui ir kokio nors sprendimo radimui,” sakė Gruevski interviu Guardian.

Nikola Gruevski sako, kad yra pasirengęs diskutuoti šalies pavadinimo, kuris, Atėnų manymu, buvo pavogtas iš šiaurinės Graikijos provincijos, pakeitimą

Mūšyje dėl Makedonijos pavadinimo, Aleksandrą Didįjį savinasi abi pusės

Graikija seniai kaltino Makedoniją savinantis svarbius helenistinės kultūros aspektus kuriant daugiausia slaviškos šalies nacionalinį identitetą, ne paskutinėje vietoje ir Saulės simbolis Makedonijos vėliavoje, bei senovės herojus, Aleksandras Didysis, kurio vardu pavadintas pagrindinis Makedonijos oro uostas.

Šie ginčai paskatino Graikiją blokuoti savo kaimynės stojimą į NATO ir ES, ir paskatino JTO „Makedoniją“ vadinti „Buvusia Jugoslavijos Makedonijos respublika (BJMR)“, kol nesutarimas bus išspręstas. Būta pasiūlymų pakeisti pavadinimą, pridedant prie Makedonijos formalaus pavadinimo tokius kvalifikuojančius terminus, kaip „viršutinė” or „naujoji” – bet dėl pakeitimo taip ir nesusitarta.

Po daugelio metų abiejų pusių nenoro keisti nuomonę, Makedonijos lyderis dabar, regis, yra pasirengęs nusileisti Graikijai, beveik po ketvirčio amžiaus nuo tada, kai ginčas kilo, suirus Jugoslavijai.

„Norėtume kuo skubiau dialogu su Graikija rasti susitarimą, ir jei rasime sprendimą, turėsime jį pateikti piliečiams ir organizuoti referendumą,” dėstė Gruevski. „Dialogu turime rasi kokį nors sprendimą ir po to paklausti piliečių: tinkamas jis ar ne?”

Ženklų, kad ilgai trunkantis ginčas gali pagaliau būti išspręstas, esama abiejose pusėse. Prieš ketvirtadienio vizitą į Atėnus, Skopje užsienio reikalų ministras, Nikola Poposki, išreiškė optimizmą, pareikšdamas stambiausiam Graikijos dienraščiui, Kathimerini, kad pavadinimo klausimo sprendimo „sąlygos geresnės nei tinkamos“.

Pirmasis per 15 metų vizitas rodo, kad Graikijai patiriant, švelniai tariant, ekonominius sunkumus ir Europos pabėgėlių krizei apėmus abi šalis, Balkanų kaimynės galiausiai rado kelią į kompromisą.

Pasitikėjimo didinimo priemonės padėjo sustiprinti ryšius. Birželį vizitu Skopjeje baigęs 11 metų embargą, Graikijos užsienio reikalų ministras, Nikos Kotzias, pareiškė: „Norime, kad visi mūsų kaimynai būstų Europos Sąjungos nariai… nes mūsų pačių šalies likimas didele dalimi priklauso nuo to, kas vyksta Balkanuose.”

Alexio Tsipraso kairiųjų vyriausybė seniai rodė ženklus, kad pageidautų būti vien dešiniesiems nacionalistams priskiriamos problemos sprendimu.

Atėnų baimės dėl teritorinės agresijos prieš Graikijos Makedonijos provinciją – kurstomos neva mažos respublikos išskirtinėmis teisėmis į pavadinimą – ilgainiui nurimo.

Anksčiau užsispyrę, kad jokia nomenklatūra nenaudos žodžio „Makedonija“, 2007 metais Atėnai paskelbė, kad pritartų sudėtiniam pavadinimui, kuriame jis būtų naudojamas. Makedonijos valstybėlė tebetvirtino, kad ji turėtų būti vadinama Makedonijos respublika.

„Mes dar pasistengėme,” sakė vienas svarbus Graikijos URM šaltinis. „Pasiūlėme pavadinimą su geografine kvalifikacija.”

Šis klausimas dominuos ketvirtadienio susitikime. Nedelsiamo sprendimo nesitikima. Bet Poposkio vizitas – ir būtinybė spręsti kitas svarbias problemas – gali būti vienos iš didžiausių šiuolaikinės diplomatijos keistenybių pabaigos pradžia.


 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(17)
(1)
(16)

Komentarai (0)