Skaitytojo požiūris. Neišvengiami globalūs pokyčiai - kokia ateitis laukia visavalgių ir vegetarų?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

UTF16 2016-01-04 13:56
Gyvulininkystės sektoriaus žlugimas neišvengiamai reikš augalininkystės sektoriaus išsikerojimą. Praradę darbus skerdikai persiorientuos į kitas sritis. Taip kaip karietų vadeliotojai tapo taksi vairuotojais.
- 2016-01-04 14:29
Žioply tu žioply - gyvulininkystė populiari ir nepakeičiama ypač tose nederlingose stepėse, kur augalai sunkiai auga, o gyvūnai užtikrina maisto pasiūlą, nes migruojama su gyvūnais „paskui“ žolę. Kokioj Lietuvoje daug ką galima jau pakeisti augalais, tačiau nederlingose žemėse?
sloggi 2016-01-04 15:33
Manau ne nederlingoje zemeje esme, o zmogaus isikibimas i senus gyvenimo iprocius. Manau jau pilna praktikos kaip galima kokias darzoves auginti kontroliuojamame klimate.
amas 2016-01-04 15:58
Paskaičiau iki tos vietos, kur rašo, kad kilogramui paukštienos reikia 4600 litrų vandens ir supratau kad toliau skaityti tikrai neverta. Iš praktikos, veršiui reikia duoti maždaug kibirą ar du(priklausomai nuo amžiaus ir oro salygų) tris kartus per dieną, per metus gaunas maždaug 3000-6000litrų. Nu bet veršis tai ne kilogramą sveria... Čia aišku pavyzdys iš lietuviško kaimo, visiškai ekstencyvaus ukio. Nu bet 15 kubų vandens, kilogramui jautienos, ar jūs sveiko proto. Tonai, gal norėjot pasakyt.
zaliasMc 2016-01-04 16:33
Manau į mėsos kilogramą įskaičiuojama ir pašarai ir kt. Pvz. jei pašaro 1kg reikia jau minėto 1000l vandens, tai veršiui jį suėdus, jis prisipliusuoja prie mėsos kilogramo.
amas 2016-01-04 17:05
Bet veršiui nesuėdus pašaro, tai yra žolės, jai užaugti vistiek reikia lygiai tiek pat vandens, ar ne taip?
Titano 2016-01-04 17:21
Bet fermose kiaulės ne žole maitinamos, ar ne taip?
punktyras 2016-01-04 17:34
Vandens reikia ne vien paties gyvūno gėrimui, bet ir jo maisto auginimui, trąšų gamybai, juos aptarnaujančios technikos ir medžiagų gamybai, priežiūrai būtinos elektros gamybai, etc.
amas 2016-01-04 17:53
Bet jus ar suvokiat, kad kiekis tai nesąmoningas. Kas tie pašarai, ar jų už auginimui reikalingą vandens kiekį įmanoma sutaupyt, juk tai lietus, kiek iškrito tiek ir susinaudo jo, tai kam tokias nesąmones traukt į skaičiavimus. Čia buvo straipsnis apie Amerikoje kažkokius puspročius, kurie nusprendė, kad saulės jėgainės išeikvoja saulės energiją...
Shinigami 2016-01-04 18:09
Gal ir gerai paskaičiavo kiek to vandens reikia vienam mėsos kg užauginti. Bet kiek vandens reikia 1MW elektros pagaminti hidroelektrinėje? Kiek daug vandens hidroelektrinė sunaudoja? Ar daug Lietuvoje ūkių kuriuose grūdų laukai butu laistomi? Viskas auga ant lietaus vandens. Kurio "sunaudojimas' nepriklauso ar auginsi ir kiek auginsi grūdų. Gyvulininkystei taip pat galima naudoti paviršinį vandenį iš upių ar ežerų (o juos pripildo lietus), galima naudoti gruntini vandenį, kuris nestovi vietoje bet teka jūros link ir galiausiai patenka į vandenynus. Šito vandens niekada nesunaudosi. Todėl tas vandens sunaudojimas vandens kiekiui žemėje nedaro įtakos. Vienintelis vanduo kuri galima sunaudoti yra požeminis vanduo, jo naudojimą galima riboti jei yra noro. Paliekant jį žmonių vartojimui. O pramonė gali vartoti paviršini arba gruntini vandenį ir neturės įtakos vandens balansui.
Webbus 2016-01-04 18:23
Manau čia kas kita turėta omenyje. Pirmiausia, toje vietoje, kur augini pašarus/žolę gyvūliams, galėtum auginti kopūstus ar javus. Grubus pavyzdys (skaičiai iš oro): iš 1 hektaro javų galėtum pamaitinti, tarkime, 100 žmonių. Jeigu tą 1 hektarą naudoji gyvūlių pašarui ir patiem gyvūliams auginti, pagaminta mėsa pamaitintum 50 žmonių. Ne toks efektyvus žemės panaudojimas gaunasi. Kitas dalykas, kad gyvūlį užauginti reikia ne tik jį girdyti, bet ir jo pašarą auginti, technika gaminti, galų gale patį gyvulį plauti, jo aptvarą ir pan. Čia skaičiai pateikti kilogramui mėsos užauginti, imant visą produkcijos grandinę. Pats esu buvęs vegetaras. Metus visiškai nevalgiau mėsos, bet mečiau. Kodėl? Nes labai jau skani ta mėsytę, o ir svorio priaugau per tuos metus (taip taip, nevalgydamas mėsos priaugau apie 10kg). Kodėl priaugau? Nes aš salotų lapais sotus nebūnu, todėl pradėdavau valgyt visokius sūrius, duonos daug, nemažai įvairių augalinių riebalų. Tam, kad ateitų tas sotumo jausmas Po tų vienerių metų vegetarizmo pasidariau išvadas: 1) Galiu gyventi be mėsos, jei labai reikėtų; 2) Valgyti mėsą nėra blogai, bet reikia proto turėt. Nebūtina vien mėsa maitintis. Prieš tampant vegetaru valgydavau mėsą vos ne 3x per dieną. Dabar stengiuos ~1 kart per dieną. 3) Būti vegetaru brangu ir sudėtinga. Ypač einant į svečius - sudarai labai daug problemų šeimininkams. Gali atsinešt savo maisto, bet pas mus visuomenėj tai nėra priimta, ir labai jau krenta į akis; 4) Vegetariškas maistas nėra lygu sveikas maistas Gali taip pat sėkmingai maitintis ir vegetarišku junk foodu. Resiume - man nepatiko, ir neketinu vėl grįžt prie to. Pabandžiau, ačiū, pakako Aišku yra įvairiausių priežasčių būt vegetaru - sveikiau (bet nebūtinai), galbūt gaila gyvūnų, galbūt esi už ekologiją, galbūt mano aprašytas efektyvesnis žemės plotų panaudojimas (gali išmaitinti daugiau žmonių iš to paties ploto) ir pan. Bet manau tą patį rezultatą gali pasiekti tiesiog sumažindamas suvartojamos mėsos kiekius, nebūtinai drastiškai visiškai mesdamas mėsą vartoti.
UTF16 2016-01-04 20:19
Sumažindamas produkto, kuris sukelia visas išvardytas blogybes, vartojimą, tu gali tik sumažinti savo indėlį į visas šitas blogybes. Kuo daugiau tu jų atsisakysi, tuo tavo indėlis į šias problemas bus mažesnis. Todėl racionali pozicija yra jų atsisakyti, o ne vartoti tik tiek, kiek tau pačiam atrodo, kad užtenka.
Webbus 2016-01-04 20:42
Na, aš čia pasidalinau asmenine patirtimi. Dėl sotumo, tai žinoma, kad gali ieškotis, gamintis, ir būt sotus ir vegetarišku maistu. Čia klausimas kiek laiko sugaiši gamindamas. pavyzdžiui pusryčiams, atsipjovei mėsos ant sumuštinio, ir good to go. Jei pavalgau salotų, arbūzo, meliono - kad ir kiek prisikemši į skrandį, jautiesi pilnas, bet nėra to sotumo jausmo. O ypač sunku jei visai jos nevartoji. Ne problema man salotomis pasisotinti karts nuo karto. Bet ne pastoviai jas valgyt. Čia kiekvienam gali būt skirtingai. Kodėl brangiau būt vegetaru? Tai niekaip nesusije su mano įžvalga dėl daugiau resursų sunaudojimo. Kad vegetariškai valgydamas gautum tą patį reikiamų medžiagų kiekį, reikia valgyt ir įvairių riešutų, kt. produktų, kurie būna gerokai brangesni už mėsą, ypač jei pradedi dideliais kiekiais vartoti. Su svečiais - oj žinok kaip ne. Nuvažiuoji pas kokią močiutę į kaimą, ir paaiškink tu jai, pridariusiai įvairiausių patiekalų, kad tu mėsos nevalgai. Patiekalai yra daromi ne tik tau asmeniškai, o visiems, kad jiems patiktų. Ir jeigu nei vienas nėra vegetariškas - tu ką, sėdėsi visą vakarą nevalgęs, kaip pasipūtęs povas? Labai negražu, dėl to daug kam nepatinka vegetarai. O būt "nepastebimam" vegetarui kartais būna labai sunku. Atsinešt savo maisto? Pas svečius, ar močiutę? Tai irgi, mūsuose vos ne įžeidimas šeimininkei gautųsi Taip, jei žmogui rūpi mano išvardinti dalykai, nori kuo mažiau prisidėti prie tų "blogybių" - atsisakai mėsos. Bet ne visi esam racionalūs, kiti rūko, geria alkoholį. Be to mėsa nėra tokia nesveika, protingais kiekiais ir tinkamai paruoštą kaip tik sveika valgyt. Išvengi daug nepatogumo jei nors kažkiek jos valgai. Asmeniškai buvau abiejose barikadų pusėse, ir pasirinkau aukso viduriuką - valgyt mėsą, bet nepiknaudžiaut ja.
UTF16 2016-01-04 21:14
Sunku pasakyti, koks tas kiekis protingas, juolab kad daugelio augalinių produktų kiekis nėra ribojamas. Tavo atveju, manau, būtų geriau mėsos atsisakyti visais atvejais, išskyrus galbūt einant į svečius, jei tai tau sukelia tokį diskomfortą.
vytautas50 2016-01-04 22:19
Instruktorius 2016-01-05 08:36
Arduain... ? juokauji,,, nieko nevalgai ir gali 100 km numinti su dviraciu... ??? rukius ir gerus nera jokiu skausmu ta iproti metus,,, tik potraukis grysti ... Labai noreciau su Tavim treniruote pasidaryti, palygintume jegas,,, 1 pratimas begimas i kalna su 18 kg gyra , galima ja nesti kaip nori, 2 pratimas meskos ejimas i kalna ir nuo jo, o paskiau atsipalaidavimui begiotume su tapacia gyra vienas kitam padetume parbegti iki masinos nes tas kalnas/ ikalne uz poros km nuo masinos ir cia tik keletas mano megstamu pratimu , tai po tokiu treniruociu patikek kiek energijos reikia... kartais pats saves klausiu kam tiek sunkiai treniruojuosiu, bet kai isgirstu kad galima zoles uzkasti ir tapati pasiekti tai norisi pamatyti....
UTF16 2016-01-05 09:36
Pavardink konkrečias biologines ir mitybines priežastis, dėl kurių jis turėtų nenuminti.
Instruktorius 2016-01-05 09:57
tai viskas ok, nuvaziuoti aisku galima ir yra daugybe sportininku vegetaru ... tik neisivaizduoju kaip jie tiek energijos isgauna is tokio maisto kuri vartoja... nes kai tik pasiulai pasigalineti iskarto nebeturi laiko... ir mes nesame sportininkai profesonalai, dar reikia i darba eiti... cia daugybe niuanseliu, tai kokybiskai gyventi valgant uobuolius kaip man vienas veganas sake , yra juokinga Sako prisipirkau uobuoliu(maisa) ir dabar savaitei uzteks Veganaivegetarai, nori buti liutais zole rupsnodami, aisku teoriskai galima, bet gyvenime sedetumet ramiai pavesyje, ir ziuretumet kaip viena isjusu gentaini tas pats meska ar vilkas graziai sudorotu... pries veja nepapusi...
UTF16 2016-01-05 10:24
Tokios varžybos įrodys tik tai, kad kažkuris iš judviejų turi geresnį fizinį pasirengimą, o ne kad kažkurio iš judviejų mityba yra geresnė. Jei sportiniai pasiekimai priklausytų tik ar daugiausia nuo mitybos, čia visi būtų sportininkai. Aš tau galiu pasiūlyti sulošti šachmatais. Jei pralaimėsi, tai turbūt nereikš, kad mėsa mažina protinius sugebėjimus...
Instruktorius 2016-01-05 12:17
butent... ka prisimenu is to zmogaus jis dar tuo metu buvo vegetaras... tai kad jis tikrai man paliko apsisvietusio ir visapusiskai issilavinusio zmogaus ispudi, vien tas jo pasakymas aisku cia isimta is konteksto, - ka reiskia skanu? _ tai iki dabar galvoju.. . bet visvien gyvenimas tai netik sachmatai... kaikada reikia ir uz save pastoveti kokiam skersgatvyje ir zinoti kada ka pasakyti arba nesakyti,,, straipsnis ir buvo apie tai,,, joutube pilna filmuku kai indenai ciabuviai amazoneje gyvena is to ka randa, tai paziurejus i juos nelabai man atrodo jie patenkinti savo gyvenimu... ir kazin ar jie zino kas tie sachmatai. zmones nebutu tiek pasieke kiek yra dabar sukure jei butu buve vegeratai ar tai nevartotu mesos. o medicina cia jau kitas dalykas,cia kaip su kastuvu, yra ir jam naudojimo instrukcija, tik idomu kas ja skaite pries imant kastuva i rankas na o cia medicininis paaiskinimas kur uz mane geriau paaaikins ir as manau cia yra normali medicina https://www.youtube.com/watch?v=LhO7YOeyKD8