Pasaulis per žingsnį nuo masinių bankrotų lavinos: valstybių skolos pasiekė nekontroliuojamą ribą

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

lucy 2016-01-22 13:47
Šumerų laikais, nemanau jog buvo skola ant popieriaus ir pinigai iš niekur. Buvo skolinami kažkas realiai vertingo tikriausiai auksas, aukso lazdelės ar monetos. O dabar pinigai daromi iš niekur reikia pajust skirtumą, nes jau senai tiesiog fiziškai neįmanoma gražint visų skolų. PS įdomu kas čia gausis http://www.telegraph.co.uk/finance/econ ... money.html
technologas 2016-01-22 13:55
Informacija pamąstymui: http://www.zerohedge.com/news/2015-06-1 ... ext-lehman Deutsche Bank is sitting on more than $75 Trillion in derivatives bets — an amount that is twenty times greater than German GDP. Their derivatives exposure dwarfs even JP Morgan’s exposure – by a staggering $5 trillion. With that kind of exposure, relatively small moves can precipitate catastrophic losses.
kiesza 2016-01-22 18:37
O jai visos viršūnės susirinktų, kaip Paryžiuje dėl klimato buvo susirinkę ir sudarytų susitarimą, dėl gyvenimo skolon. Tiesiog įsipareigotų palaipsniui mažinti biudžeto deficitus, rezultato greitai nepamatytume, bet šimtmečių bėgyje žmonės priprastų gyventi pagal kišenę ir gauti atlyginimą tik tokį kiek nudirbo, nes dabar atlyginimai smarkiai perdideli vakarų europoje..
mobilunkas 2016-01-22 19:16
jei mes dabar gyvenam taip kaip gyvenam, tai ir turetume taip gyvent, nes tiesiog vienas pinigus skolina, kitas juos naudoja- cia tame nera jokios problemos. Problema tame, kad skolintojas nori atsiimt ne tik paskolintus savo pinigus su procentais, bet paimt ir tavo versla ar turta, o to nepasieksi be kito asmens bankroto. Problema skolintojo gobsumas. o bankrota sukelt nesunku, paskolini pinigu su vienom salygom ir staiga jas pakeiti- pvz. paprasai busto paskola sumoket ne per 30 metu, o per metus, nes atseit emei nepasitiket kazkokiu punktu. pasaulis butu dideleje prolemoje jei paskolas teiktu marsieciai, venerieciai ir pan. o dabar tiesiog persisikirstys turtas tarp turtinguju ir tiek
sabotan 2016-01-22 19:27
Esme tame jai bedu neispres vieno procento saskaita ka ir reikia daryti gali kilti masiniai maistai paskui karai ir nebeliks skolu arba vienas procentas pasaulio populiacijos atsakys uz savo burbulus . Na paziuresim apamatysim jai bus kokia krize tai ji visai kitokia bus . Jai bent jau lietuva sugebetu kitais metais biudzeta padaryti su siokiu tokiu pervirsiu tai butu labai gerai. Bet kai cia durniu laivas tai to tiketis nelabai ir galima
Talkatif 2016-01-23 10:48
Dugne esančios naftos, metalų ir kitų medžiagų kainos, paskatins krizę
bahuriux 2016-01-23 10:52
Greičiau priešingai, paskatins vartojimą kuris ištrauks ekonomiką. 89, 98 krizės daugumoj atvejų kilo naftą eksportuojančiose šalyse. O 2008 krizė kai buvo nafta kainavo kosmosą.
immortallt 2016-01-23 11:19
Straipsnis tai visiškai nepagrindžia esminio punkto, kad nurašymai bus tokie masiški ir būtini kaip rašo. Prasiskolinimą ima kaip faktą, bet tai labai jau pasikėlusiai skamba. Iš kritusių žaliavų pralošia tik tos šalys, kurias žaliavas išgauna, bet ne perdirba. Pvz geležies rūdos kaina krito ~70%, plieno kaina krito tik ~10-15% priklausomai nuo rūšies. Ai, kartu per 4 metus dar anglies kaina krito ~40%. Taigi, tie, kas gamina plieną stipriai išlošia, nes nebespėja pagaminti tiek, kiek užsako. Prieš nukrentant naftos kainai, naftos perdirbimo gamyklos Europoje po vieną užsidarinėjo, maržos buvo per mažos išlaikyti pelningai veiklai, nafta atpigo, kuro paklausa išaugo, naftos perdirbimo gamyklos sukasi pilnu tempu ir dirba pelningai. Taigi, kaip manot, kur pelningos veiklos vaisiai nueina? Prasidėjus bankrotams, kas labiausiai nukentėtų? Tie, kas tų vertybinių popierių turi. Kai sakot 1%, tai įsivaizduojat susirenka grupelė žmonių ir tūsina? Leiskit priminsiu, tai virš 70 milijonų žmonių.
vanduo4 2016-01-23 21:51
- Straipsnis truputį chaotiškas: nėra aiškios minties bei jokio nuoseklumo, tik krūva faktų; - Mano supratimu, 2008m. krizės metu išsivysčiusios šalys restruktūrizavosi (sunyko neefektyvios verslo grandinės) - buvo sukurtos stabilios verslo grandinės, užtikrinančios saugų JAV, EU vidaus rinkos egzistavimą. - Iš esmės - JAV ir EU vidaus rinka buvo "atribota" nuo išorinio pasaulio ir užtikrintas pigių žaliavų tiekimas. - Tad sekančios krizės metu kris būtent spekuliantai ir nestabilios jau išorinio pasaulio "valstybinės verslo grandinės" - tai turėtų būti trečiojo pasaulio bankrotų grandinė. Nenukentės tik tie, kurie yra JAV ir EU draugai. - 2008m. krizės metu žlugo daug Afrikos ir Azijos diktatoriškų režimų, bet patys stipriausi pasiliko. O kadangi dabartinė politinė situacija labai panaši į buvusią prieš II Pas. karą, tad sekanti krizės banga tiesiog būtina. - Geriau totali griūtis, nei naujas kruvinas karas. Ir tam nebus galo, nes iškasenų laikmetis baigiasi. Belieka paskelbti atrastą gebėjimą pasigaminti žaliavas ir diktatoriams chana. Išliks tik tie, kurie gamina, o ne spekuliuoja perskirstydami resursus. - Aišku spekuliacijos neišnyks, jos tik persikels į kitą, saugesnį lygį. ++++++++++++ - Įtariu, kad laikas pirkti dolerius, nes jeigu Deutcher bankas kris, Euras tiesiog riedės žemyn, viskas pradės pigti, bus geras metas apsipirkimams: 4K TV ir pan. Panašiai buvo 2008m. - Man tai kvepia katastrofa Kinijai: Juanis nuvertėjęs, žaliavos brangios. Nuvertės Euras ir doleris, tad kris JAV ir EU vidaus kainos, o tada Kinija uždirbs dar mažiau. Kinija kaip ir Rusija neturi kuo greitai pakeisti JAV ir EU eksporto rinkų. Na dar jeigu Rusijos vartojimas būtų didelis tai su Kinija galėtų sumesti tapkes į krūvą ir vykdyti barterinius (nafta už produkciją) mainus, bet dabar situacija be išeities. - Ar daug suklydau?
Vytax 2016-01-24 11:36
Pasauliui verkiant reikia spartaus ekonominio augimo, infliacijos didesnės nei įprastai, realaus atlyginimų augimo visuose sluoksniuose. Tam, kad tiek valstybinės, tiek privačios skolos tirptų, tam kad politika atgautų viršenybę prieš finansų rinkas, tam kad valstybės apskritai atgautų žmonių pasitikėjimą. Nes kitaip vyks chaosas finansų rinkose, politika radikalizuosis, vėl atsiras sienos tarp valstybių, prasidės deglobalizacijos procesai. Pavyzdžiui JAV didelė tikimybė, kad per ateinančius rinkimus bus išrinktas Donald Trump. Kodėl? Įsivaizduokit eilinį kokį nors JAV gamyklos darbuotoją. Kurio pajamos neaugo dešimtmetį ir jo darbo vieta balansuoja ant iškeldinimo į Kiniją ar Meksiką ribos. Tai štai vienintelis Trump siūlo radikaliai pakelti importo mokesčius, sumažinti mokesčius vietinėms įmonėms, sumažinti visokio verslo reguliavimo, šantažuoti kreditorius ir pan. Aišku galima, kalbėti, kad D.Trump yra idiotas, pasiūlymai per daug tiesmuki ir absurdiški ir t.t. Bet akivaizdus faktas, kad tai vienintelis kandidatas, kuris siūlo bent kažkokius sprendimus priimtinus tam eiliniui JAV gamyklos darbuotojui.
technologas 2016-01-24 13:20
Net ir dabar atpigus gerokai per ilgą laiką - per brangi. O gamintojams per pigi išgauti, nes matyt prasta beliko. Gaunasi kaip ir žirklės. Tik nereikia pasakėlių apie elektras, vandenilį, vėjo malūnus. Problemą turime dabar, ekonomika neauga dabar ir gali būti kad ji nelauks 20 ar 50 metų kol kas nors imsis spręsti.
immortallt 2016-01-24 15:36
Ekonomika auga, tik nuo žemo lygio jinai visad lėčiau auga. Aukštas lygis ir lėtas augimas nėra niekuo blogai. Pasakykite, kad japonai vargsta, o jie spartaus augimo nematė jau du dešimtmečius. Net prie žemos infliacijos/defliacijos ekonomika auga, tas pats naftos vartojimas auga. Praktiškai pagal bet kurį rodiklį imkite, kuris atspindi kiekius, o ne kainas, ir matysite augimą.
vanduo4 2016-01-24 19:03
- O realiai ar jūs blogai gyvenat, kad taip skundžiatės augimu? - Aš asmeniškai jau uždirbu tiek pat kiek buvo prieš 2008 m. krizę, o tokio gero sausio prekyboje jau nebuvo keliatą metų. Paprastai po naujų metų viskas sulėtėja, deja šiais metais viskas tik geriau. Ko skundžiatės nesuprantu? - Galiu pasakyti paprastai - pragyvenimo lygio supratimas priklauso nuo konkrečios situacijos: kažkadais turintys dujinę viryklę buvo ponais, o ubagai kūreno malkomis. Turtingesni - anglimis. - Jeigu norit pakelti savo gyvenimo lygį bendroje laikmečio įskaitoje, turite daryti karjerą ar pradėti verslą. Užsiimkit "chalimu" jeigu daugiau nieko nesugebat?. Kitokiu atveju jums belieka tik skųstis.