Nereikalingos informacijos atmetimo įgūdžiai: ar greitai surasite T raidę? (Video)  (10)

Norint aibėje panašios išvaizdos objektų kuo greičiau surasti reikiamą, svarbu ne tik žinoti, ko ieškai, bet ir atrinkti bei ignoruoti netinkamus objektus. Tiesa, ignoravimo įgūdžiai susiformuoja ne taip greitai – tam reikia praktikos. Pamėginkite pasipraktikuoti: ar greitai įvairiaspalvėje aibėje surasite T raidę?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Džono Hopkinso universiteto mokslininkai pastebėjo, kad nenaudingos informacijos ignoravimas gali būti labai efektyvi ieškojimo strategija. Tiesa, jos įvaldymui reikia laiko ir įgūdžių.

Mokslininkai atliko du eksperimentus. Jų metu dalyvių buvo prašoma kompiuterio ekrane rasti konkrečią raidę. Dalyviams reikėjo rasti didžiąją B arba F tarp įvairiaspalvių kitų raidžių. Retkarčiais dalyviams buvo užsimenama, kad raidė bus ne tam tikros spalvos (pvz., ji nebus geltona), o dažniausiai dalyviams buvo nepateikiama jokių užuominų.

Kai dalyviams buvo duodama laiko išmokti, kuriuos objektus ignoruoti, jų rezultatai pastebimai pagerėjo.

"Asmenys, kurie aiškiai ignoruoja blaškančius dirgiklius ir informaciją, pasiekia kur kas geresnių vizualinės paieškos rezultatų. Tai – ypač svarbus įgūdis tokių ieškojimo specialybių atstovams kaip radiologai ar oro uostų bagažo tikrintojai, - paaiškino tyrimui vadovavęs Corbinas A. Cunninghamas.

Kai dalyviams buvo pateikiama užuomina, kurią spalvą ignoruoti, iš pradžių eksperimento dalyvių atliekama objekto paieška sulėtėdavo. Tačiau gerokai pasipraktikavę jie pradėdavo demonstruoti kur kas didesnį tempą – reikiamą objektą surasdavo kur kas greičiau už dalyvius, kurie jo ieškodavo be užuominų ir be tam tikros spalvos ignoravimo.

Kuo daugiau užuominų buvo pateikiama, tuo greičiau įgudusieji dalyviai atlikdavo užduotis.

Anot tyrimo autorių, šio įgūdžio esmė – dėmesio sutelkimas. Pamėginkite savo dėmesio procesus patreniruoti ir jūs (žr. vaizdo medžiagą)

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(31)
(8)
(23)

Komentarai (10)