Komentaras apie tai, kodėl Europa yra nedėkinga ir linkusi apgaudinėti: gyventojais ir pinigais jau pralenkė JAV, tačiau į NATO kišenę sukrapšto vos 30%

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

kiesza 2016-04-15 20:17
Vienas dalykas yra išleisti 10% BVP ginklams kai jie pagaminti savoje šalyje, savų įmonių ir visai kitas dalykas kai perkama iš užsienio..
Vytax 2016-04-15 21:38
ES šalys turi ne ką menkesnę karinę pramonę nei JAV.
lucy 2016-04-15 22:33
"Ne ką menkesnę" juokauji?
- 2016-04-15 23:16
Na kad ne. ES šalys pajėgios ir atominę bombą susirinkt, jei ką. Naikintuvai, tankai, šarvuočiai, artilerija., laivai, lėktuvnešiai. Nebent tu pagal kiekius lygini.
Artojas 2016-04-15 23:18
Bendrai paėmus, gal ir taip. Tačiau neesant tarpusavio ES šalių koordinacijos karinėje srityje, tai yra nereikšmingi dalykai. Kitaip sakant, @kiesza pateikė gerą mintį šiuo klausimu. Kaip jau minėta ir pačiame straipsnyje, pagal gyventojų skaičių ir BVP Europos Sąjunga gerokai lenkia JAV. Tačiau, jeigu ES norėtų likti saugi, turėtų remtis ne JAV karinėmis galimybėmis, o susikurti savo galimybes ir su JAV sutarti dėl bendros sąjungos ir apsaugos. Na idėja skamba paprastai. Bet realiai ji komplikuota. Ir pagrindinė problema yra ES. Tai yra, ES neturi bendros kariuomenės kaip tą turi JAV. Tai yra, egzistuoja Lietuvos, Latvijos, Esitijos ir kitų ES šalių kariuomenės. Jeigu to nebūtų, o būtų tik ES kariuomenė, tai rusai su visa ES rimčiau skaitytųsi. Aišku, jeigu taip nutiktų, ES taptų jau tam tikros formos federacija. Bet iš kitos pusės, ar Europai ne to ir reikėtų, jeigu ji nori likti saugi, stipri ir vieninga? Tokiu atveju vienintelis svarbus klausimas, kuris liktų, tai būtų tik šis - "kas valdytų". O esant tokiam klausimui, rasti vadovavimo kompromisą turėtų būti gan paprasta, nes būtų atsižvelgta į visų ES narių interesus. Kodėl? Na dėl šių priežasčių: 1. Ekonomiškai ir karine prasme ES būtų daug kartų galingesnė nei Rusija faktiškai. O vėliau aplenktų ir JAV, kai tik išmoktų koordinuoti savo jau turimas karines pajėgas. 2. Būtų daugybė interesų, o įstatymiškai reikėtų vis tiek vykdyti kažkieno interesus. Vadinasi, esant tokiems konfliktams, būtų vykdomi bendriniai visų interesai. Kitaip sakant, turime suprasti, kad Europa nėra atskiros tautos ar valstybės. Čia esame visi tie patys žmonės. O kai jau tai suprasime, gal pagaliau suprasime, kad ir likęs pasaulis yra toks pat ir yra beprasmiška kurstyti bevertį karą.
- 2016-04-16 16:02
ES bendros kariuomenės nebus, nes reiktų federalizuotis. O pas mus juk skirtingos tautos, valstybės, požiūris. Vien lenkus su lietuviais sutaikyti sunku - Vilniaus krašto okupacija ir Želigovskis - du skirtingi vertinimai dviejose valstybėse. JAV viskas lengviau - ten nauja tauta - amerikiečiai, ir kad taptum amerikiečiu, užtenka gimti Amerikoje. UK, gimęs pakistaniečų šeimoje, tu vistiek būsi pakistanietis, Lietuvoje gimęs rusų šeimoje - rusas. Europoje yra per daug skirtumų, kad visi imtų daryti kažką bendro ir reikalaujančio griežtumo.
Pumper 2016-04-16 16:57
Kam čia lyginti tuos biudžetus? JAV ne dėl NATO tokį karinį biudžetą turi, o dėl savo asmeniniių ambicijų. Įdomų, kiek jie skirtų, jei pastoviai karų nepradėtų, kur nereikia. NATO yra gynybos aljansas, o JAV didelę dalį sumos puolimui ir vidaus pajėgom sumerkia.