Visa tiesa apie pinigus: kas ir kiek jų gamina, kokia jų tikroji vertė (Video)

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Atk 2016-04-18 16:11
Infliacija pastoviai vyks.
bahuriux 2016-04-18 20:15
Jau senokai žinojau apie tą "pinigų darymo velnio mašiną", klausimas tik vienas, jei reikia paskatinti ekonomikos augimą, kurių velnių to nedaro (neskolina pinigų verslui ir gyventojams už mažus %) valstybinis bankas. Jei tik pradeda lėtėti ekonomika ir gresia burbulo sprogimas, prašom pigesnių paskolų nei buvo prieš tai, su senų paskolų procentų perskaičiavimu. Nesuprantu kame problema, na problema tik viena komerciniai bankai bankrutuotu, bet nuo to pasaulis tik atsigautu ir ekonomika suklestėtu dvigubai. Šiaip laukiu immortal ir kitų ekonomikoj išmanančių komentarų šita pinigų "darymo iš oro" tema.
Vytax 2016-04-19 10:28
a.) Niekam šiuo metu paskolų nereikia. Vieni ir taip įklimpę į skolas ir daugiau skolintis nebegali. Kiti uždirba tiek, kad gali apskritai verstis be paskolų. Treti išvis neturi pastovių pajamų, kad galėtų tas paskolas imti. b.) Valstybinis bankas nepageidautinas grynai dėl politinių priežasčių. Nes banko valdymas ir kontrolė atsiduria tose pačiose rankose. Ir toks bankas ilgainiui tampa nebe banku, o paprasčiausia pinigų „kasa“. Iš kurios politikai gali bet kada gali pasiimti pinigų visokioms pašalpoms, pensijoms, bankrutuojančioms įmonėms gelbėti, jokiais būdais neatsiperkantiems projektams finansuoti ir t.t. Šitokia situacija neskatina spręsti ekonominių problemų, problemos šitaip tik užpilamos pinigais ir nukeliamos ateičiai.
Audrius 2016-04-19 10:31
Paaiskinkint man kas nors, kuo skiriasi SSSR centrinis komitetas ruosiantis ekonomikos penktmecio planus nuo kruvos akademiku centriniuose bankuose, kuriu darbas-"reguliuoti" rinkos ekonomika. Negi jus rimtai manot, kad 10 prazilusiu diedu, geriau zino nei rinkos? Centriniai bankai, de fakto, reguliuoja visu asset kainas. Visi zinom kuo baigesi kainu ir ekonomikos reguliavimas SSSR...tuo paciu baigsis ir dabartiniai bandymai. Failins visi sitie "ekonomikos gelbejimai". Jau dabar failina. As perku bitcoin. Iki 1% (arba tiek kiek negaila prarast) savo portfolio visiems irgi siulyciau laikyti btc.
immortallt 2016-04-19 11:47
Audrius, skirk, kur reguliuojamas vienas kintamasis ir leidžiama ekonomikai susireguliuoti pačiai, kur bandomi suvaldyti visi kintamieji. O kodėl bitcoin'us, o ne vieną iš 200 kitų esančių kriptovaliutų arba vieną iš kitų begalybės pasirodysiančių kriptovaliutų? Kuo bitcoin'ai tokie išskirtiniai, kad jų nepakeistų kita, technologiškai tobulesnė? Ar technologijos ir algoritmai netobulėja? Bahuriux, dėl valstybinių bankų puikiai atsakė Vytax. Ir pinigai daromi ne iš oro. Pinigai sukuriami per prekybos balansą. [Gamyba + eksportas - importas]/pinigų kiekis rinkoje. Jei pinigų kiekį didinsi, ilgainiui sukelsi infliaciją. Jei jį mažinsi - defliaciją. Defliacija yra labai pavojingas dalykas, nes labai stabdo ekonomikos augimą. Kaip ir hyperinfliacija. Ceteris paribus nepalaikysi, tad geriausias sprendimas yra 1-3% metinė infliacija, kuri padeda palaikyti efektyvumą. Tai yra, kur kainos per daug buvo užkeltos, bet dėl "sticky prices" fenomeno nenukrenta pačios - sugriaužia ilgainiui infliacija. Taip pat skatina pinigus sukti, o ne laikyti užkasus slovike. Čia susipina daug ekonominių koncepcijų, bet visada išvada ta pati - minimali infliacija yra gerai. Defliacija ne dėl žaliavų smarkaus atpigimo - blogai.
Audrius 2016-04-19 12:01
Nu taip, vienas kintamasis-pinigu kaina. Yra skirtumas, tarp dantu sepeteliu kainu kontroliavimo ir pinigu kainu kontroliavimo. Tarp SSSR ir centriniu banku skirtumas tik tas, kad centriniai bankai ta daro zymiai efektyviau. Fed'as pvz nusprendzia, kad arteja rinkimai ir, kad neprarast darbo, atejo laikas pakelti visu akciju, NT, ir kitu asset kainas ir tuo paciu sumazint visu esanciu ant fiksuotu pajamu algas. Jie nesikisa i muilo ir batu kainas-ta jau puikiai paskirsto rinkos ekonomika. SSSR taip nedare, jie bande viska tiesiai reguliuot ir tuo uzspringo. Anyway, idomu, kad dar galima rast nuosirdziu centriniu banku politikos (ir pacios idejos) gyneju. Del btc-taip, nieks nezino kaip ten bus, uztad ir siulau det, tiek kiek negaila prarast. Yra simtai kitu "altcoin'u" (alternatyviu kripto valiutu), tik nei viena is ju neturi net 1% VC investiciju (jau virs 1.5 Mlrd USD), tinklo saugumo, adoption rate ir pan..
immortallt 2016-04-19 12:53
FED'o nerenka nei valdžia, nei žmonės. FED'o pagrindinis tikslas infliacija, antrinis ekonomika, ne kainų reguliavimas. Sveiko proto neturėjimas - ne žygdarbis, bet tikrai geras "entelekto" rodiklis. Tai kodėl bitcoin'ai, o ne loterijos bilietai, jei pats sakai, kiek negaila prarasti? Dar manau loterijos grąža didesnė bus, nei galų gale bitcoin'ų.
Audrius 2016-04-19 13:54
Varginatis reikalas su tavim "diskutuot". Labai primana, pokalbi apie dieva su religingu-visada tures paaiskinima ir pasiteisinima, kad tik nekvescionuot sistemos, ne? Klausyk, mes abu zinom, kad tau btc nei idomus nei tu apie juos ka supranti. Jau n kartu bandziau aiskint ir net siuliau pora USD-rezultatu 0. Tai pagalvojau, kad nuo siol tiesiog ignoruosiu tavo klausimus apie btc. Tu ju i sveikata nepirk, o as darysiu, kaip man atrodo geriau. Ka manai?
immortallt 2016-04-19 14:43
Pirma, chairman'as niekada nesijaudina dėl paskyrimo ~8 metus ir net jei toliau kadencija nėra pratęsiama, tokiems žmonėms visos durys atdaros, čia ne šustauskas, kuris nebeperrinktas į seimą net vaistų neturi iš ko nusipirkti. Ir Chair'ą paskiria prezidentas, su senato patvirtinimu. Taigi, pakankamai neutralus kandidatas dažniausiai praeina. O nuimti Chair'ą itin sudėtinga. Centriniai bankai turi ribotą spektrą įrankių ir daro tai, kas jų galioje. Jie neperžengia savo galios ribų ir atlieka tik savo funkcijas. Jei pametei ratą, stabdžių nekaltini. Ar pasirinktų priemonių pritaikymas kiekvienu metu yra geriausias sprendimas, tai tas pats kas kaltinti blogu pasirinkimu, po to, kai išeina papildoma informacija ir žinai visas detales, nors apsisprendimo metu tai buvo neįmanoma. Pvz., prekiauti akcijomis matant ateitį kaip faktą būtų itin paprasta. tu btc kiši kaip investiciją. Tai nėra investicijos objektas, tai net nėra pinigai pilnu apibrėžimu, net cigaretės labiau atitinka pinigų apibrėžimą. Bitcoin, tai yra loterija, kad būtent ši technologija išliks pranašiausia. Neįrodinėk kitaip, nesiginčysiu, kad bitcoin'ai gali atnešti pelną, visai kaip loterijos bilietai.
Audrius 2016-04-19 14:57
"Amen" pamirsai pasakyt.
Vytax 2016-04-19 16:37
Skiriasi tuo, kad centriniais bankai paprastai būna maži ir visiškai atkirsti nuo kitų valstybės institucijų. O tos kitos valstybės institucijos tai ministerijos ir parlamentai. Kai šie susimauna, tada centriniai bankai laikinomis priemonėmis paramsto ekonomiką, kad ši visiškai neužsilenktų. Ir taip trunka iki tol, kol parlamentai ir ministerijos išsikuopia savo problemas.
Audrius 2016-04-19 17:23
@Vytax "mazi", jei nesupratai, tai as ne apie Lietuvos ar Latvijos CB kalbu. Pasaulyje yra trys svarbus CB-FED'as, ECB, ir Japonijos. O realiai, tai tik FED'as. Kas del FED'o dydzio ir itakos, tai mano nuomone, cia geriausiai viska nusakantis grafikas: rausva linija-pinigu kiekis JAV, melyna-bendra akciju indekso verte. (visai akliems) QE prasidejo 2009 ir visai nesenai baigesi.
immortallt 2016-04-19 18:02
Nu, ir papasakok dabar, kaip ekonomika sugriuvo? O gal visgi JAV nedarbo lygis žemiausias per ilgą laiką jau?
Audrius 2016-04-19 18:44
Zinai pasakyma "ignorance is bliss"? Jo, tai nerealiai FED'as su savo QE's ir nulinem palukanom ispute bene visu laiku didziausia asset burbula-tai kur nebus zema bedarbyste (nors net ir cia geriau ne i bedarbyste, o i suaugusiuju uzimtuma ir "full time" idarbinima ziuret). Tik, kaip ir kekvienoj "ponzi scheme" ateina vakarelio pabaiga. Baigesi pinigu spausdinimas-baigesi ir kilimas. Protingi pinigai jau atsitrauke, liko tik naivus "dumb money" - kuriems viskas ore. Cia dar pora antrasciu is paskutiniu savaiciu: (Wall Street Journal) RBS Warns: Sell Everything (Bloomberg) Credit Suisse Group AG lost almost $1 billion since Octobe (Wall Street Journal)Deutsche Bank had a 2015 loss of €6.8 billion ($7.6 billion), its first full-year loss since 2008 (Wall Street Journal)Banks' Cost-Cutting Efforts Crimp New Hires - WSJ ir taip toliau ir panasiai.. Bet ka cia tave gasdint-nieks nesugriuvo, viskas puiku! Ramiai investuok i "tikrus" dalykus-NT, akcijas ir pan. O as gal BTC ar aukso nusipirksiu. va, dar kaip tik atsidariau bloomber ir antraset "Goldman First-Quarter Profit Plunges 60% as Revenue Drops"
Vytax 2016-04-19 21:53
Dabartinis procesas tai ne burbulas, tai depresija. Burbulo metu būna euforija, o dabar priešingai. Visi skendi pesimizme ir šviesos tunelio gale nematyti. O esant tokiai centrinių bankų politikai visiškai natūralu, kad taupymui galimybių nėra. Dabar idealaus metas tik pinigus išleisti.