Tai bent atkaklumas: 13-metė lietuvė iš JAV atidarė šimtmečio senumo seifą  (3)

Lietuvės, Orlando vidurinės mokyklos septintaklasės Gretos Acas, dėka buvo atidarytas šimtmečio senumo beveik 200 kg sveriantis seifas. 13-metė mergina seifą atidarė pati, studijuodama internete prieinamą medžiagą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

14 metų Viktoro seifas gulėjo Orlando mokyklos mokytojo Johno DiNovo namuose. Mokytojas prieš daugelį metų prarado seifo slaptažodžio kombinaciją ir vėliau susisiekė su ankstesniais namo savininkais, kurie jam perdavė seifo slaptažodžio kombinacijas, tačiau jos buvo riboto naudojimo.

Mokytojas keturiems aštuntos klasės moksleiviams paskyrė užduotį – įvykdyti projektą, kurio tikslas buvo atidaryti seifą.

J.DiNovo, padedamas draugų, seifą atitempė į klasę ir internete surado seifų ekspertą, kurio pateiktą informaciją perdavė moksleiviams. Moksleiviai dirbo prie projekto tris ketvirtadalius mokslo metų, o visų smalsumą kurstė tai, kas gali būti seifo viduje.

„Projekto metu reikėjo inžinerijos, problemų sprendimo įgūdžių ir matematinių skaičiavimų, – sakė J. DiNovo. – Mokiniai turėjo įdėmiai gilintis į internete pateiktą informaciją, ne tik peržiūrėti „YouTube“ filmukus.“

Aštuntos klasės moksleivių susidomėjimas greitai išblėso, tačiau galimybę išspręsti mįslę išnaudojo septintokė Greta.

Išgirdusi istoriją 13-metė G.Acas ėmėsi darbo. Ji informaciją rinko iš seifų eksperto Terry Andreaseno tinklalapio. Specialistas anksčiau dirbo su FTB, bankais ir kredito unijomis.

Dvi savaites mergina žvalgė tinklalapį, taip pat analizavo pamokas, išmoktas iš kitų seifų atrakintojų.

„Jie atrado seką, kurią gamintojai naudojo visoms seifų sekoms, kad gautų numerius ir kombinacijas, pridėdami pirmąjį numerį, – pasakojo mergina. – Mes žinojome, kad pirmasis numeris buvo teisingas, taigi reikėjo atrasti seką ir kombinaciją.“

G.Acas dirbo klasėje mėgindama iššifruoti seifą, kol galiausiai balandžio 13-ąją jai pasisekė.

„Greta dirbo, ir aš išgirdau „Pone DiNovo, man regis, aš jį atidariau.“ Mano žandikaulis atvipo, – prisiminė mokytojas. – Jos veide buvo matyti pasididžiavimas.“

Tačiau mokytojas gavo savo atlygį – jam nereikėjo mokėti 400 dolerių, kuriuos būtų tekę sumokėti seifų atrakinimo profesionalui.Tiesa, tai, kas buvo viduje, nuvylė – jokių brangenybių viduje neaptikta.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(79)
(4)
(75)

Komentarai (3)