Itin pasiteisinęs Rusijos taktinis sprendimas: JAV tiesiog išspirta iš Sirijos žaidimo  (7)

Rusija aktyvius karo veiksmus pradėjo po branduolinio susitarimo su Iranu, kad šalis būtų mažiau priklausoma nuo kitų tarptautinių faktorių, sako Tel Avivo universiteto politikos mokslų daktaras Niras Bomsas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Ir tada, kai amerikiečiai buvo per daug užsiėmę vidaus politika, [...] Rusija pajudėjo labai staigiai ir ryžtingai, kad išliktų viena pagrindinių Artimųjų Rytų regiono žaidėjų ir niekam kitam neužleistų šios pozicijos. [...] Deja, JAV vadovai liko paskutinėje pozicijoje ir net nesugebėjo pasiūlyti alternatyvos“, – pastebi Tarptautinio centro kovai su terorizmu tyrėjas.

– Tai, kad sukilėliai buvo išstumti iš Alepo senamiesčio, kai kurie ekspertai laiko didžiausia Basharo al Assado režimo pergale per pastaruosius penkerius metus. Ar tai reiškia, kad karas artėja prie pabaigos?

– Deja, dar per anksti tvirtinti, kad karas artėja prie pabaigos. Vis dėlto Sirijos vyriausybės pasiekimas yra labai reikšmingas. Noriu pastebėti, kad šiuo metu Sirijoje vyksta dvi labai sparčiai progresuojančios kampanijos. Pirmoji – Sirijos režimo, kuriam padeda Rusija ir Iranas, kova prieš sukilėlius. Ir pats svarbiausias mūšis vyksta būtent Alepo mieste.

Antra kampanija – kova prieš „Islamo valstybę“, kurios kovotojai yra smarkiai prispausti sąjungininkų. Turkijos pajėgos pastaruoju metu sustiprino puolimą šiaurinėje Sirijoje. Kurdai mobilizavo visas pajėgas, kurios yra pasiruošusios lemiamam mūšiui dėl Rakos miesto, kurį „Islamo valstybė“ kontroliuoja daugiau nei dvejus metus. Kovos darosi vis nuožmesnės abiejuose frontuose. Tačiau tai tikrai nėra karo Sirijoje pabaigos ženklas.

– Ko galima tikėtis artimiausiu metu?

– Neabejoju, kad Raka greitai taps dažnai minima pagrindinėse žiniasklaidos antraštėse, kai prasidės kova prieš pagrindinę „Islamo valstybės“ tvirtovę. Puolimui intensyviai ruošiamasi. Kovos jau prasideda aplink miestą.

Kitas nerimą keliantis posūkis ateityje gali įvykti šalies pietuose. Kai mūšis baigsis Alepo mieste (labiausiai tikėtina – režimo pergale), visos pajėgos bus siunčiamos į šalies pietus, prie Izraelio sienos. Tai teritorijos, kur liko paskutiniai nuosaikūs sukilėliai. Nerimą kelia tai, kad čia palyginti rami padėtis gali labai greitai pasikeisti.

– Sprendžiant iš pastarųjų pranešimų, Rusijos pajėgos intensyviausius puolimus vis dar vykdo prieš sukilėlius, o ne prieš „Islamo valstybę“.

– Rusija turi savo planų. Ji siekia padėti sustiprinti B. al Assado pozicijas ir padėti atgauti, jeigu ne visas užimtas teritorijas, tai bent jau dalį jų. Būtent todėl kovos daugiausia vyksta prieš sukilėlius.

– Koks gali būti nuosaikių sukilėlių likimas? Juk jie akivaizdžiai praranda savo teritorijas.

– Jų skaičius labai nedidelis. Parama, kurios jie sulaukia, taip pat yra menka. Jiems reikės pagalbos, o jeigu jos niekas nesuteiks, Sirijos vyriausybės, Rusijos pajėgos juos tiesiog sunaikins.

– Rusija ir JAV nuolatos veda derybas dėl Sirijos. Abi pusės jau nebe pirmą mėnesį kartoja, kad yra arti susitarimo. Šią savaitę Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas pareiškė, kad amerikiečiai Sirijoje remia ekstremistus, turėdamas galvoje sukilėlius. Ar, esant tokiai pozicijai, šioms pusėms įmanoma susitarti?

– Tokia derybų ir politikos esmė. Rusija šiuo metu visiškai perėmusi režimo poziciją – visi tie, kurie yra sukilėlių pusėje, yra ne tik ekstremistai, bet ir teroristai. Amerikiečiai negali priimti šios pozicijos. Taip, kai kurios sukilėlių grupės yra ekstremistinių pažiūrų, bet nuosaikūs sukilėliai tikrai nėra teroristai.

Iš tiesų pats Rusijos remiamas B. al Assado režimas grubiai pažeidinėja žmogaus teises ir terorizuoja žmones. Prezidentas Donaldas Trumpas teigia, kad jis gali susitarti su Vladimiru Putinu. Tai greitai pamatysime. Tačiau yra bendrų taškų, dėl kurių abi pusės gali susitarti. Būtent taip veikia tarptautinė politika. Vis dėlto tie, kurie moka didžiausią tarptautinių derybų kainą, yra paprasti Sirijos žmonės.

– Gruodžio 9 d. buvo skelbiama, jog bombardavimai buvo trumpam sustabdyti, kad žmonės galėtų evakuotis. Tačiau ar tai vyksta iš tikrųjų, pasakyti sunku.

– Jau anksčiau buvo tokių pranešimų. Kai ugnis oficialiai nutraukiama tik vienos pusės, lokalūs susirėmimai vis tiek išlieka. Manau, kad paskelbus trumpalaikį ugnies nutraukimą taip siekiama parodyti ar imituoti, kad civilių likimas kažkam vis dar rūpi, kad jiems suteikiama proga pabėgti. Po trumpos pertraukos, per kurią gyventojai esą galėjo evakuotis, atsiranda ir priežastis pradėti dar stipresnį bombardavimą, ką B. al Assado režimo ir Rusijos lėktuvai iki šiol, deja, darė labai sėkmingai.

– Pačioje Rusijos intervencijos Sirijoje pradžioje buvo spėliojama, ko galima tikėtis. Dabar matome, kad Rusija, galima sakyti, yra pagrindinis žaidėjas ir jėga Sirijoje.

– Maskva nusprendė nenuvilti savo sąjungininkų ir tai ji daro labai efektyviai. Rusijos vadovai padarė labai apgalvotą taktinį sprendimą ir aktyvius karo veiksmus pradėjo po branduolinio susitarimo su Iranu, kad Rusija būtų mažiau priklausoma nuo kitų tarptautinių faktorių.

Ir tada, kai amerikiečiai buvo per daug užsiėmę vidaus politika, per rinkimų kampaniją, Rusija pajudėjo labai staigiai ir ryžtingai, kad išliktų viena pagrindinių Artimųjų Rytų regiono žaidėjų ir niekam kitam neužleistų šios pozicijos. Jie tai padarė labai greitai ir protingai. Deja, JAV vadovai liko paskutinėje pozicijoje ir net nesugebėjo pasiūlyti alternatyvos.
 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
Autoriai: Vita Ličytė
(16)
(13)
(3)

Komentarai (7)