Norime ar ne, bet pasaulis pasikeis radikaliai: robotai, nelygybė ir besąlygiškos pajamos

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Shinigami 2017-01-11 06:34
Nelygybės terminą šiais laikais reikia naudoti labai atsargiai, kaip ir svastikas. Nes yra bloga nelygybė ir yra gera nelygybė. Bloga nelygybė - tai nelygybė atsirandanti dėl nuo asmens nepriklausančių veiksnių (diktatūra, rasizmas, diskriminacija ir panašiai). Gera nelygybė - tai nelygybė atsirandanti dėl pačio asmens laisvo pasirinkimo. Visi turi galimybę išsilavinti, bet ne visi ja pasinaudoja. Tad asmuo kuris nepasinaudojo galimybę išsilavinti neturi jokios teisės pikti ant asmens kuris ją pasinaudojo ir dabar dėl to gyvena geriau.
- 2017-01-11 09:07
O ką sakysi, kai po 20 metų tas išsilavinimas taps niekam nereikalingas, nors to numatyti nebuvo galima?
immortallt 2017-01-11 10:08
Tam ir turi susikaupti rezervą bei nuolat tobulėti. Pasirinkimai vyksta ne tik mokykloje/universitete, o visą gyvenimą.
- 2017-01-11 11:59
Man būtų lengviau tapti vidutiniu ekonomistu, nei tau - vidutiniu fiziku. Bet tai nereiškia, kad tu durnesnis ar tavo sprendimai yra/buvo/bus blogi.
UTF16 2017-01-11 13:32
Bet turbūt tokia situacija yra ypač reta, didžiausias persikvalifkavimo lygis, kokio prireikia, tai turbūt kaip iš onkologo į neurochirurgus.
immortallt 2017-01-11 13:43
to -, nejau tu teigi, kad liks tik viena ar dvi šakos, kur reikės žmonių? Dabar galvoju, kokia pramonės šaka išnyko per paskutinius 30 metų. Anglių kasyba nyksta, bet tik Europoje.
kernel_panikuoja 2017-01-11 14:01
Kalbant apie robotika, tai reiketu grizti is SCI-Fi fantaziju lygio i realybe, kurioje artimiausiu metu robotizuotos sistemos geriausiu atveju pakeis nekvalifikuoto-monotoniskai mechaninio darbo vietas. Siuo atveju nera jokio "perkvalifikavimo", o yra darbo keitimas, arba tas persikvalifikavimas yra trivialus - vietoj zenkliuko klijavimo ant VW golpo gamykloje teks kazka kitur paprasto daryti. Visa media taip spam'ina ta robotikos/AI fobija, kad zones pradeda galvoti, jog uz 10m neliks puses esamu darbu. Tegu per ateinancius 50m robotai sugeba pakeist generic-valytojus, tai jau bus labai gerai. Robotika pereis i platesnes sferas nei iki siol - ir tiek. Tai ne revoliucija, o inkrementinis evoliucinis pasikeitimas. Kazkaip nepamenu, jog butu istikus didele krize, kai auto pramone pradejo naudot robotus, nors baimiu turbut buvo tiek pat.
azotas 2017-01-11 14:29
Vis dazniau Trumpa ar koky radikala isrinks ir ''baigsis'' nelygybe.
aislandas 2017-01-11 14:46
Žemdirbystė - kur priklausomai nuo šalies ir jos išsivystymo lygio nuo praeito amžiaus dirbusios 30-70 proc. populiacijos, išsivysčiusiose šalyse šioje industrijoje bedirba 2-5 proc. (kas nėra blogai). Apie artimiausiu metu (per 25 metus) dingstančias gali su visais šaltiniais pasiskaityti čia: https://www.quora.com/What-kinds-of-job ... ?srid=7o5U (žmogus labai detaliai atsakė į tą patį klausimą) P.s. Finansai / draudimas / analitika - daugelis šių labai stipriai susitrauks taip pat, panašiai kaip buvo su žemdirbyste. Tad jei nesi top ~3% savo industrijoj, tikriausiai reikės persikvalifikuoti. Praktiškai pilnai prapuola darbai šitose industrijose per artimiausius 10-25 metus (priklausomai nuo šalies): logistika (vairavimas, sandėliavimas, etc.), mažmeninė prekyba (kasininkai, etc.), nesudėtingi gamybos darbai (surinkimo linijoje), buhalterija (visos ne senior pozicijos) ir kt. - įvariais paskaičiavimais apie 40-60 proc. šiuolaikinių darbų.
immortallt 2017-01-11 15:08
Dėl žemdirbystės, šiaip absoliučioje daugumoje šalių darbuotojų žemės ūkyje ne perteklius, o baisinis deficitas, todėl ir kišama į automatizaciją didžiuliai pinigai. Japonijoje pvz vidutinis ūkininko amžius 60 metų, nes nėra jaunimo norinčio dirbti žemės ūkyje, plius ten ūkiai smulkūs. Analitika, automatizuoti per ateinančius 30 metų? Mūsų skyrius iš juoko raitosi dėl tokio pareiškimo. Jei po 30 metų chebra sugebės pradėti dirbti pagal vienodą klasifikaciją, būtų nuostabu. Kol kas per 50 metų sugebėjo sukurti +- perėjimus tarp kiekvienos šalies susikurtos savo klasifikacijos. Finansai ar draudimas, ką konkrečiai turi omeny, sunku pasakyti, bet greičiausiai turi omeny pardavėjus. Taip, jų reikės gerokai mažiau. Dėl logistikos, kasininkų ir paprastų darbų - sutinku. Buhalterija - slidus reikalas, nebūčiau toks tikras. O šiaip, kaip jau kernel rašė, pervertinamas progresas ir prasidėjo gasdinimas robotizacija, kaip kad ir "rusai puola".
Shinigami 2017-01-11 19:18
Yra geras posakis. Mokamasi visa gyvenimą. Jei tavo pasirinkta specialybė bus nebereikalinga po 20 metų, tai persi kvalifikuosi ir įgysi nauja specialybę. Su kuria dar 20 metų galėsi dirbti. Nei valstybė, nei kiti asmenys neturi pareigos tavęs išlaikyti tik dėl to, jog tavo pasirinkta specialybė nebereikalinga. Tai tavo asmeninė problema. Ir tai nėra blogos specialybės pasirinkimo problema, bet nenorėjimo keistis. Čia kaip klausimas: Kas geriau? Nuosavas bustas ar nuomojamas bustas? Vienas atsakys, kad nuosavas. Nusipirko butą būdamas 20 metų ir jame nori gyventi iki grabo lentos. Darbas visa ta laiką privalo būti už 10 min. pėsčiomis ir nesikeisti. Kitas pasakys, kad nuomojamas bustas geriau. Pakeitei darbą, susikrovei savo mantą ir išsinuomojai nauja busta kitoje vietoje (čia nekalbu apie specialybės keitimą, tik darbdavį). Bet tas pats yra ir su specialybę.
ekstrymas 2017-01-12 10:55
papasakok apie placias galimybes kokiam kaime auganciui vaikui,kurio tevai arielka gurksnoja diena is dienos arba tam kurio tevai uzdirba minimuma ir tegali vaikus leisti i lokalias profkes jei jos aplamai yra kur salia. viliuosi,kad apokalipsiniam rytojuj zmones nustos kabinetis prie tu kurie neturi tiek galimybiu kiek palaimintieji nupopinti mamu vaikuciai besisvaidantis ismintimi,kuri yra antikvarines tematikos pobudzio kaip po 'pats kaltas'
immortallt 2017-01-12 11:22
Tai valstybė kalta, kad tėvai alkoholikai? Šiaip senai siūlau iš tokių vaikus atiminėti su visam. Tada atiduodi įvaikinti tiems, kurie sugeba savimi pasrūpinti. O šiaip reikia baigti mokėti pašalpas už vaikus. Turi būti taikomos mokestinės lengvatos nuo pajamų. Kad tik dirbantis gautų jas. Taip pat mokymo įstaigos vaikus turi užimti bent po 9h per dieną ir 50 savaičių metuose. Darželiai, uniformos, knygos ir pan turėtų būt pasirūpinta. Profkę baigus gali kuo puikiausiai gyventi. Blogiausia, kad tie tėvai įskiepija tas pačias vertybes, kurios daro juos tokius nereikalingus darbo rinkoje. O mokslas suteikiamas nemokamai, jei bent kiek turi noro mokytis. Užsidirbti šiais laikais galimybių daug. Ir kas kabinėjasi prie ko? Daug pasiekę prie nieko nesugebančių, ar nieko nesugebantys prie daug pasiekusių? Matau tik antrą variantą. Daug pasiekę tik sako, kad viskas yra tavo rankose, ir net būdamas 30-ties dar gali pasikeisti. Tiesa, būnant 60-ties gyvenimą apversti itin sudėtinga. Bet vėlgi, kas kaltas, kad 45 metus šūdą pramali (tebūnie pirmi 15 metų tėvų kaltė). Tarp mano draugų net keli yra, kurie dirbo dar nuo 11 klasės ir kartu mokės. Padėjo tėvam finansiškai ir baigė aukštąjį mokslą bei dabar uždirba tiek, kad pasvajoti 98% lietuvių.
ekstrymas 2017-01-12 12:21
ir ka ta nuostabioji sekmes istoriju ir Auksines logikos pilna tavo kuryba turi bendra su realybe.