Tradicinio kapitalizmo pabaiga? Bazinių pajamų idėja ritasi per pasaulį - Suomija tik pati pradžia

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Audrius 2017-01-27 12:06
Bazines menesines pajamos (BMP) yra ne tradicinio kapitalizmo pabaiga, o vienintelis jo issigelbejimas. Taip sparciai augant atskirciai tarp turtingos mazumos ir nieko neturincios daugumos, tik laiko klausimas kol ivyks kokia komunistine revoliucija 2.0. Zmonija buvo labai panasioj situacijoj po 1929 krizes. Tada irgi, ekonomines depresijos metais suvesejo tiek kairieji tiek desinieji populistai. JAV komunistu partija tapo galinga jega. Tada, kaip ir dabar, desperatiski zmones neturejo ka prarast, todel buvo linke "eksperimentuot" su fashistiskom ir komunistiskom alternatyvom. Ruzveltas puikiai suprato, kad jei masems nubus suteiktas bazinis ekonominis "saugumo tinklas", JAV prasides komunistine revoliucija. Todel, gylios depresijos metu, pirma karta JAV istorijoj, atsirado bedarbystes pasalpos, pencija, tiesiogine vyriausybes darbu programa ir n kitu priemoniu, kurios, kaip pats Ruzveltas sake, isaugojo kapitalizma JAV. Tada, beje, irgi buvo begales sakiusiu, kad cia nesamone, kad zmones nedirbs, kad labai brangu ir t.t. Praejo 80 metu ir dabar tokios priemones tapo visam pasauly priimtinom normom. Mano nuomone, jei dabartine ekonomine situacija nesikeis, BMP taps vienintele priemone galinti uzbegti revoliucijomus uz akiu.
manciukaz 2017-01-27 12:09
Tik kartu reikėtu ivesti ir progresinius mokesčius ir galbūt atlyginimo limita, ir nt mokesčius padidinti, tada atsirastu lešų.. tokia sistema kokia yra dabar tiesiog ilgai nebegali gyvuoti.
bahuriux 2017-01-27 12:09
Būtu visai cool jei visa ES pereitu pilnai prie UBI, o minimalų atlyginimą išvis panaikintu, tuo pačiu, padidėtu šalių konkurencingumas, kuriuose taikoma UBI. Būtume konkurencingesni už Kiniją. Kaimuose galėtu išgyventi visokie versliukai kurie nėra itin pelningi. Aš manau, kad ne tinginystę skatintu, o priešingai, norą tobulėti, norą papildomai užsidirbti ir nebijoti jei napavyks, ar prarasi darbą, tai tarsi socialinis draudimas, tik universalus. O prie pliusų dar ir mokesčių perskirstymo aparatas sumažėtu ir supaprastėtu kartais, ne procentais. Aišku reikėtu kažkokių ne šiaip progresinių mokesčių, bet itin progresyvių galbūt net su max lubom. NT, automobilius ir kitą nepirmo būtinumo turtą reikia apmokestinti, Bet kad nebūtu taip kad žmogus pragyvenęs visą gyvenima savo name bus priverstas parduoti ir kraustytis į bendrabučio kambarį. Tiesa yra vienas šalutinis poveikis 10-20% visuomenės nusigertu ir netgi dalis jų mirtu anksti nuo alkocholio, bet tai galima vertinti kaip natūralia atranką. Netgi reikėtu legalizuoti ir atpiginti visus svaigalus, kad tai greičiau įvyktu.
immortallt 2017-01-27 12:30
O gal paprasčiau tiesiog būtų visus apkapoti pagal tą pačią formą ir visus, kurie turi bent euru daugiau išbuožinti ir į Sibirą? Prisigalvojat atlyginimo limitų ir kitokių nesąmonių. Žmonės nėra lygūs, tuo labiau jų įgūdžiai. Suvienodinam mokesčių sistemą visiems, nebetaikom išimčių, tą patį visuotinį turto mokestį be išimčių įvedam. Tada galime galvoti apie UBI, su sąlyga, kad naikinam bet kokias kitas išmokas, finansines pagalbos priemones ir be jokių išimčių ar priedų. Taip, kaip UBI ir buvo sugalvotas. Beje, kas nuspręs, kas jau yra per trutingas? Pagal pavardes žiūrėsim? Ir iš tokių žmonių kaip Musk'as, kuris uždirbtą kapitalą panaudojo revoliucijai tikėtina trijose sferose (dvejose padarė) jei būtumėm atėmę, kaip manot, ar kas šiuo metu kurtų raketas, kurios 10x atpigins skrydžius? Kaip dėl elektromobilių, ar kas gali konkuruoti? Ir kada kiti paleido konkuruojančius produktus? Mažiau pavydo, daugiau smegenų.
Audrius 2017-01-27 12:37
o kaip gi be musu kolegos "pono neapykanta". Zinai, kad tas pats Musk'as, kuri cia bandai "apsaugot nuo komunistu" pasisako uz UBI. :D http://www.cnbc.com/2016/11/18/elon-mus ... -work.html Gal dar kokios isminties turi?
bahuriux 2017-01-27 13:08
, taip kad prašom daryti savo revoliucijas, versle ir moksle.
immortallt 2017-01-27 13:20
Audrius, O dabar pasakyk, kurioje vietoje aš sakau, kad UBI ši vis nereikia. Nerasi - debilas. bahuriux, hyper progresiniai mokesčiai? Čia kur teisingumas? Kadangi daugiau dirbi, mokėk dar daugiau? Socializmas, kuris baigsis visuotiniu skurdu. Kadangi vogti nori daugiau nei pusė, tada tai teisingumas? Daug smegenų nereikia, jei nori sutaupyti pensijai. Visa Vokietija, Prancūzija, Anglija ir JAV tai daro. Daro ir dar keletas kitų šalių, kurioje pensininkai gyvena gerai, bet kažkodėl matai mes per durni. Nu jei tu durnas, tai ir būk tokiu, bet nesistenk juos palikti durniais. Musk'as investavo savo 120 milijonų pelną iš Paypal į šiuos projektus. Jei nebūtų įdėjęs savo pradinio įnašo, joks investuotojas nebūtų dėjęs savo pinigų į tokius rizikingus projektus. Iš idėjos ilgai nedirbsi, kai namie tavęs laukia žmona ir alkani vaikai. Kada beje pats dirbai kažkam iš idėjos? Šiaip jei nepastebėjai, tai propaguojantys MMA, ypač Lietuvoje, yra už tai, kad žmones išlaikyti pririštus prie MMA. Aš noriu, kad žmonės uždirbtų vidutiniškai Lietuvoje nuo 1,200€ prie dabartinių kainų. Tau svarbu, kad MMA būtų kuo didesnis, dzin kainų lygis, dzin nedarbo lygis. Dzin valstybės skola ir t.t.
bahuriux 2017-01-27 13:28
Išmok atidžiai skaityti, net paryškinau specialiai tau. Del E. Musk https://en.wikipedia.org/wiki/Elon_Musk#Career Argumentai http://www.basicincome.org.uk/reasons-s ... sic-income
immortallt 2017-01-27 13:37
Ok, maniau sarkazmas. Tokia sistema, kokia yra dabar, gyvuoti negali. Sistema, kuri baudžia už darbą gyvuoti ir ilgai negali. Kodėl absoliuti dauguma nesugeba atrasti balanso, to aukso viduriuko? Kodėl daugumai teisingumas yra atimti iš kito? P.S. kas iš jūsų manot, kad UBI bus įgyvendintas savo grynoje formoje, o ne persmelktas socializmo, iškreiptas ir paverstas ekonomikos naikinimo įrankiu? Socializmas irgi gražu, kol jo neiškraipo patys žmonės savo ydomis.
aislandas 2017-01-27 13:47
"Sistema, kuri baudžia už darbą" - labai paprastas klausimas: Nuo kiek procentų apmokęstinimo pajamų jau skaičiuoji, kad baudžia? Papildomas klausimas: Ar pajamos iš darbo turėtų būti vienodai apmokęstintos kaip pajamos iš kapitalo?
bahuriux 2017-01-27 13:56
JAV ir ES nedaleis iškreipto modelio kuris naikins ekonomiką, manau netgi priešingai, taip bus sustyguota, kad būtu ne tik socialiai teisingai, bet kad ir visom ūkio šakoms atsilieps teigiamai. Nori nenori tai vienintelis būdas išsaugot dešiniasias vertybes, dėja bet teks eiti per kairia pusę čia rimtai, tik skamba kurioziškai.
Laurynas19 2017-01-27 13:57
Visi galėtų būti turtingi ir pasiturinčiai gyventi, jeigu sutiktų sunkiai, atkakliai, greitai bei atsakingai gaudamas UBI ? atsakykit TAIP arba NE, be jokių istorijų ir teorijų.
immortallt 2017-01-27 14:04
Teisingas apmokestinimas tėra vienas - visi vienoda suma. Iš bėdos teisingas apmokestinimas - visi moka vienodą procentą, pvz 15% nuo visų pajamų. Neteisingas apmokestinimas, kai didėjant pajamoms didėja procentas. Tas pats kas mirties bausmė - apmokestinimas 100% tarifu visų pajamų, pvz virš milijono. Beje, jei norit spręsti turtinės nelygybės klausimą, tai tam geriausia uždrausti paveldėjimą, tiksliau, mirus viskas turi atitekti valstybei. Tėvai neturėtų galėti savo vaikams nei dovanoti turto, nei pinigų, nei palikti po mirties kažko vertingesnio nei pvz paveldėtojo metinės pajamos. Taigi, dirbi už MMA, numiršta tėvai ir turi butą Vilniaus senamiestyje už 500,000€. Kadangi tavo pajamos per metus nesiekia nė 5,000€, butas atitenka valstybei, kad nesikauptų kapitalas per daug vienose rankose. Tai puikiai išspręstų nelygybės reikalą, kai tėvų sukauptas turtas leidžia prasigyventi vaikams - kapitalizmo esmė, vakarų pasaulio progreso pagrindas. Bahuriux, ar mašinos draudimas pabrangsta pagal tai, kiek kyla tavo alga? Ne. Nedaleis DDDD (rofl) net garsiai nusijuokiau ofise. Išsirinko JAV Trump'ą, gal jau nekalbėkim, ko "nedaleis" Laurynas19, na problema išsispręs su šitais darbais paprastai, automatizacija, pabrangs susijusios prekės ar paslaugos, o tie, kurie tokius darbus anksčiau dirbdavo sėkmingai sau vegetuos, nes normalaus darbo dirbti jie nemoka. Mokintis jie nenori, o pinigus vis tiek gauni - no questions asked. Susimokės kas? Tie, kurie dirba.
Audrius 2017-01-27 14:12
-paimti dali is tu, kuriems sistema perskirsto dauguma resursu, ir juos padalinti resursu negaunanciai daugumai. Uz toki mechanizma skirta tokios problemos sprendimui pasisako Musk'as ir dauguma kitu verso ir visuomenes lyderiu. Kapish? Kaip tu toki mechanizma pavadinsi-niekam neidomu, UBI, imortal BI, pusines, grynos, nesvarios-nobody gives a shit. Cia jau tik semantika. Tokio mechanizmo konkretus veikimas irgi nesvarbu- UBI mokama visiem+pasalpos, UBI visiem, bet be pasalpu, UBI suristi su vidurkiu, infliacija ar dar kuo-diskusiju ir studiju reikalas-tai tik technines detales. Esme yra suprasti kas ir kodel, o ne sukauti kazkokius deb*liskus lozungus. Viena diena, pabandyk pamastyt placiau-esminiais principais, o ne semantinem, nieko nereiskianciom etiketem-lageriai, socialistai, komunistai, grynas negrynas, wtf? Cia is tos serijos, kai JAV The Tea Party protestuotojai apsirengia 18a kostiumais, kad isreikstu ka jie apie Obama galvoja "Analitikas" musu
svetys 2017-01-27 14:20
reikės mažesnio mokesčių progresyvumo etc.). Arba automatizuoti tą darbą teks. Arba stengtis tą procedūrą kažkaip visai išeliminuoti iš darbų sekos. Sakyčiau, čia visi pasirinkimai turi po daugybę įvairių pozityvo elementų.
bahuriux 2017-01-27 14:26
nedirbčiau, lygiai kaip ir iki šiol nedirbau vergu, niekas nedirbs, tokiom sąlygom, nes tai nežmoniškos sąlygos. Dirbau visokių darbų ir žinau kas ir kaip. Žinoma niekas nedirbs užknisančių sveikatą žalojančių darbų pigiai, todėl ir nusistovės balansas, teks mokėti rinkos kainą darbininkui ir susitaikyti su tuo kad jis nevergaus ir darbdavio grasinimas bus niekinis, kad 10 į tą šūdiną vietą laukia. Ta prasme tu nori pateisinti dešiniają vergovę sakydamas, kad niekas nedės pastangų dirbti vergiškomis sąlygomis? Immortal kodėl iškraipai su visokiais paveldėjimais, tas nenumatyta UBI. Kam atimti paveldėjimą, jei neišgali išlaikyti, parduodi turtą, susimoki mokesčius ir toliau gyvenk kaip nori. Negi ekonomikos specialistui tai taip sunkiai įkandama?
Laurynas19 2017-01-27 14:34
Na aš būtent jau 5metus ir stengiuosi viską jums automatizuoti iš savo kuklios patirties bei bendradarbiavimo su pasaulio TOP robotikos kompanijų, galiu pasakyti jog "visko automatizacijos" dar tekls palaukti ) ilgai.. Na bet tarkim tai bus įmanoma padaryti, bet vistiek liks valytojų darbas. Ir man atsakykit ar tas valytojas dirbs taip pat atsakingai gaudamas garantuotas pajamas ?? Ar nepatingės ateiti į darbą po gimtadienio vakarėlio? ir tt ir pan?
svetys 2017-01-27 14:44
O kodėl gi ne? Jei pvz. mūsų sąlygomis už valymą gautų 4 kartus tiek kiek yra garantuotos pajamos (sakykim 200) + ta pati garantuotų pajamų suma (viso 1000).
immortallt 2017-01-27 15:17
bahuriux, kraipyti pradedu ne aš, su pajamų lubomis ir kitomis nesąmonėmis. Nedirbs juodų darbų, be kurių daugiau nieko nemoka, reiškia brangs tos paslaugos. Brangs paslaugos, kils infliacija. Reikės išlaikyti krūvą juodadarbių, kurie net teoriškai nebegali prisidėti prie visuomenės gerovės kūrimo. Jei šalyje 95% darbo vietų lieka kvalifikuotos - su gryna UBI sistema viskas gerai. Bet jei pusė dirba juodą darbą - amen. Ir taip pat ne aš noriu čia visus sulyginti ar įžvelgiu problemą pačiame fakte, kad turtingi uždirba nuo kapitalo, ar kad gimęs turtingoje šeimoje turi geresnį startą. Į absurdiškas problemas turiu absurdišką sprendimą. Nepatinka matau. Laurynas, būtent. Tiesa, galima sumažinti valytojo darbo, automatizuoti patalpų valymą, ypač gamybinių. Vokietijos ligoninėse operacinių valymą, įrankius nuveža autoklavuoti ir pan - robotai. Gamybinėse linijose irgi kai kur žmones galima pakeisti robotais, nors dar ir brangiau, bet ne visur. Ir tikrai, daugumoje darbų dar ilgai nebus nieko, priešingai nei šįmet visus gąsdina žiniasklaida. Labiausiai prajuokino, kai neva analitikus pakeis. Kai daugiau nei pusė mūsų darbo yra duomenų sustandartizavimas į vieną formą iš pačių įvairiausių šaltinių, neretai ir ranka rašytų ar įkeltų kaip paveiksliukas bei neatpažistamas OCR. to svetys, taip, valytojas gautų daugiau, už tai pabrangtų tau visos paslaugos ir prekės. Ir kas sumokės? Dauguma yra naivuoliai, kurie mano, kad pinigai dėl UBI atsiras iš niekur. Neatsiras.
svetys 2017-01-27 15:30
Kliedesiai.