Suskaičiavo minimalias algas visoje Europoje: galima palyginti Lietuvą su kitomis šalimis

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Skywalker 2017-02-13 13:42
Paryžiuje ar Vokietijoje maisto produktai kainuoja 20ct+-. Rūbai mažiausiai per puse pigesni. KUR LOGIKA?!
AAA000 2017-02-13 14:00
Sitas nesvabu. Cia tik antkainiai ir mokesciai. Tu atlyginimus lygink. Man keista, kad dideles salys, su daug gyventoju ir daug ivairialypiu vidiniu problemu sugeba geriau susitvarkyt ekonomika ir palaikyt zenkliai aukstesni minimuma (aukstesni kartais, o ne procentais), aukstesnes soc ismokas ir aukstesni pragyvenimo lygi. Net lenkai... O Lietuva - mazyte salis gyventoju kiekiu, visa principe vienoda, nera ten kokiu kalnu griuciu ar potvyniu regionu, jokie kataklizmai nevyksta - o toks sudinas pragyvenimo lygis... Tai kas cia vagys? Gyventojai cia nekalti - nes emigrave pradeda gyvent geriau. Tai kas kaltas? A?
cybersig 2017-02-13 14:06
Problema Lietuvoje ta, kad su MMA kyla ir kainos. Tai lemia ne pats MMA didinimas, o vartojimo nedidėjimas tiek, kad verslui atsipirktų algų didinimas. Dėl to kalta vartotojų emigracija į Lenkiją ar kitur.
obuglas 2017-02-13 14:28
Užburtas ratas: algos nedidinamos, nes nėra apyvartų -> apyvartų nėra, todėl algos nedidinamos; ir taip nuo pradžiu.
atskalūnas 2017-02-13 14:42
Pučia miglą , o męs tikim. Atlyginimai auga viskas gerai, ačiū tautos išrinktiesiams.
SaMaras 2017-02-13 14:47
Tuoj darbdavio mokamus mokesčius už darbuotoją pripliusuos prie darbuotojo mokamų mokesčių ir darbdaviui darbo vieta kainuos tiek pat, darbuotojas gaus tiek pat, bet alga "ant popieriaus" bus gražesnė europinių atžvilgiu
AAA000 2017-02-13 14:49
Cia yra melas, kad su MMA kyla kainos. Apyvartos verslui nedideja - nes per daug sukeltos kainos. Nuvaryk pvz i koki turgu - atsivaro fura mandarinu perekupai tiesiai is ispanijos ir paleidzia po 1€ uz kg. Nu ir stovi iskart eile. O centruose "su akcija" tokie patys mandarinai virs 1€, be akcijos kazkur 2€ eiles uz kg...O juk centru logistines islaidos zenkliai mazesnes... Kur i Lenkija iskeliauja keli simtai milijonu € kasmet - cia irgi negauti pelnai Lietuvos verslui del siektiek per didelio kainos uzsikelimo. Garantuotai prekybininku kartelis yra - is pacio kainu fakto matosi. O "musu valdzia" tiesiog dirba verslui ir vaiko smulkius prekybininkus pertekliniais reguliavimais (salina konkurentus didiesiems centrams). O jum cia knisa prota - kad su seseliu kovoja ir "nieko neimanoma padaryt" Jei prades "daryt" - visokie "ale masiuliai" atkatus praras...
immortallt 2017-02-13 14:59
Jau tik nemeluokit apie tokias pat kainas užsienyje. Nesenai dar ir Prancūzijoje apsilankiau. Kiaulienos kilogramas 10€. Bananai nuo 1.6€. Obuoliai nuo 2€. Prancūziškas sūris, kuris toks pat (identiška net pakuotė) pas mus kainuoja 2.29€, ten kainavo 2.59€. O Prancūzijoje maisto produktams 10% PVM'as. Augant MMA neaugti paslaugų kainos negali neprastinant kokybės, nebent įsivaizduojat, kad kirpėjas gali nukirpti 50% greičiau, dėl to, kad MMA pakelia. Arba kad valytojas greičiau valys. Norint kelti efektyvumą ir realiai atliktų darbų kiekį reikia didelių investicijų. Reikia kvalifikacijos kėlimo.
AAA000 2017-02-13 15:14
Nieko nesupranti matau. Pas mus yra sriciu, kur valdzia nesikisa arba reguliuoja normaliai. Pvz telekomunikaciju rinka. Cia matyt del dvieju priezasciu - skandinavai greiciausiai kysiu nesiulo del tradiciju ir jei pradetu valdzia daryt savo antkainiu nesamones - suzlugdytu programavimo sektoriu, kuris pas mus pelningas. Tai va turim viena tvarkinga ekonomikos sektoriu - kuris daro nauda Lietuvai. O visur kitur - gili korupcija...
vardasas 2017-02-13 15:16
immortal pats esu dabar uk o zmona lt, kainu skirtumas didziulis, apytiksliai viskas kainuoja 1 euru daugiau,pvz bananai uk 0.65 svaro lietuvoi kogero 1.20 euro, dar uzpernai radau identiskus batus kokius nesiojau tai uk sumokejau 30 svaru o tuo tarpu lietuvoje kainavo tik 65 eurai, farsas mesinenese uk 3 svarai lt 4 eurai. Meluoti tai meluoja bet neta puse
sub 2017-02-13 15:26
Pripažinsiu, kad Lietuvos verlsininkai yra skūpūs, jie užsideda nemažus natkainius, o atlyginimus sunkiai kelia. Čia vartojimas turi ėtakos, bet ne tokios didelės, ne sLietuvoje nėra tiek daug žmonių, kad pakeltų vartojimą, iš ko tiem žmonėms kelti vartojimą, iš MMA. Kitas dalykas, produktų kainos dar ne viskas. Užsienyje nekilnojamas turtas brangesnis, be to kultūra tų šalių kiek kitokia. Čia kiekvienam buduliui reikalingas automobilis, ten žmonės važinėja dviračiais ir vargo nemato, kalbu apie Vokietiją, Prancūziją, Olandiją, Belgiją, Danija ir t.t. Čia kiekvinas (kiekviena) sulaukę 18 m. jau nori nuosavą auto turėti ir dar nebetkokį. Ir šiaip daugiausiai skundžiasi tie, kurie ir gauna tą MMA. Aš visų pirma įsigijau nuosavą būstą, vieno kambario, bent stogas virš galvos yra, nereikia benrabuty gyvent ir t.t. Auto turėjau, bet paskaičiavus, išlaidų daugiau nei naudos su auto. Na jei darbas būtų už miesto ar kitam mieste, gal tada susimąstyčiau, dabar pilnai užtenka viešojo transporto. Jei turėčiau automobilį gaudamas MMA, bent pagalvočiau apie darbą taxify.lt, prisidūrimui prie MMA.
Profesorius :) 2017-02-13 15:43
nu kaip tik prasideda kalbos apie MMA,ekonomika ar pan cia iskart islenda immortallt ir pradeda visiems aiskint,kad niekas nieko nesupranta,o tik jis vienas man labai smalsu ar tu ekonomistas koks ar kas tu per vienas,kad cia taip baisiai viska zinai? tiesiog smalsu kaip ir visi taip ir as turiu ir draugu ir pazystamu kurie emigrave is sito raudu krasto ir visi kaip vienas sako,kad svetur maistas pigesnis.... bet va imortalas nesenai is prancuzu gryzes,o ten kainos tai ohoho na visur yra kazkas brangiau ar pigiau... idomu kas gi ten per obuoliai,kad nuo 2e prasideda tik va kaip prancuzijoje taip ir likusioje europoje atlyginimas kelis kart didesnis ir tai turbut daug ka pasako ar ne? dabar paaiskink man nelabai protingam kodel pakelus MMA reik "viska" didint? KODEL? nes as ubagas turesiu keliais eurais daugiau??? ar del to,kad as turiu dar ir pats susimoketi uz "man" pakelta vergo atlyginima kuris is esmes nieko nekeicia. o jei nieko nedidint kas yra lyg ir "neimanoma" tai kodel tada tavo kirpejas turetu suprastint savo paslaugu kokybe ir taip gerai nenukirpti kaip iki to? beje turbut visi kirpejai dirba su verslo liudijimais,patentais ar pan. ir kodel tu manai,kad as budamas valytoju gaudamas vergo atlygi valysiu daug sparciau jei man prides 10e ? tikrai ne "Norint kelti efektyvumą ir realiai atliktų darbų kiekį reikia didelių investicijų. Reikia kvalifikacijos kėlimo" nu ir kas bus,kad as is valytojo patapsiu stalium ar dar kazkuom? nuo to nepadides mano darbo gretis ar atliktu darbu kiekis tau paciam juokas neima kai tu ka nors prikeverzoji? DD galiu tik isivaizduoti,kaip as toks niekingas tupas zmogelis galiu gincyti tavo tiesa ane? turbut pasiutai is pykcio? tikiuosi pabandysi protingai atsakyti.
Rukis 2017-02-13 15:49
Jei ne paslaptis ką dirbat Lietuvoje, jei čia gyvenat? Tiems kurie emigravo: Ką dirbote Lietuvoje prieš emigraciją ir ką dirbate dabar? Būtų įdomu sužinoti atlyginimo/užsikr**imo santykį čia ir svetur.
Marius18 2017-02-13 16:04
Dėl uk....Jūs žmonės pirkit maistą kur perka normalūs anglai (pvz mark&spencer,jei gerai pamenu ir t.t),o ne visikiuose lidl ar aldi.su draugais šiemet vėl nuvažiavom porai mėnesių į uk padirbėt,pakeist aplinką.Pirkau maistą lidluose ir aldi,kokybė prasta,labai,nes vaisiai ir daržovės labai vandeningos,nesupranti ar pavalgei ar atsigėrei ,toliau— pirkau lašišą pvz,išmečiau draugai puse sugebėjo įveikt,žodžiu daug maisto produktų pigių labai ,bet kokybė,o nuėjus į parduotuvę normalią,kur vaikšto anglai patys ,kainos buvo tiesiog per aukštos.Rūbai— sako pigūs,tai nuėjau susipirkt sportui rūbų ir avalyne,kolekcijos 2—4metų senumo,tai aišku bus pigios.O apie uk emigrantus tyliu,70% nemąstantys žmonės,belieka tik džiaugtis,kad tokie emigruoja.
ArtVrb 2017-02-13 16:13
Prieš emigraciją mokiausi dirbau sandėly , statybose .Apgaudinėjo nemokėjo nebuvo ymanoma gyvent norėjau savo bosą y teismą paduot per visas kontoros metė eit ten eit sian..Buvo vos nedepresija kad nemokamą apgauna vis ryt ryt tokioj statverstoj dirbau ten bosas visus apgaudinėjo sukaupė pinigų ir paskelbė asmeninį bankrotą kiek girdėjau Artūras toks Lopas. O išvažiavau y užsieny supratau kad gyvenimas nėra toks depresuotas ir žmonės nėra tokie nedraugiški ir beviltiški kad gali džiaugtis ir šypsotis vienas kitam nesiriša niekur nešiojamą tarpusavy ir gyvena pritekliuj dirbant paprasta darbą. Isidarbinau vairuotojų 1200svarų y mėnesį isinuomavau namo nusipirkau inciurenca apsirengiau nusipirkau ko reikėjo ir gyvenu dirbu.Y Lietuva neplanuoju grįžt niekada.
ArtVrb 2017-02-13 16:16
Atsiprašau už rasliava nelabai suprantama ,bet mano automatiska klaviatūra viską ištaisė taip..nusipirkau mašina turėjo būt vietoj inciurenco o vietoj nesiriša turėjo būt gyvena draugiškai nesiriša vienas kitam po kojom kaip Lietuvoj žodžiu žmonės daug daug daug normalesnį.
Profesorius :) 2017-02-13 16:18
tai sakai tas ant to? ar cia ar svetur? tai kodel zmones taip bega is cia? tikrai ne is gero gyvenimo. o tu isivaizduoji,kad atejau i maxima,norfa,rimi ar iki ir jau cia perki geriausios kokybes produktus? geriausia produkcija iskeliauja svetur,o cia lieka tai kas lieka. o tai tu paziurek kokios cia rubu kainos? tavo taip pavadinti "sporto rubai" treningai ir tiek tai cia ju kainos galima sakyt nesiskiria. mano kaimynas budamas danijoje sugeba nusipirkti treningu uz "lietuviska kaina" budamas ten ar net dar pigiau.
immortallt 2017-02-13 16:29
3 šalis aplankiau, kur neva pigiau, kaip nueinu į parduotuvę, taip brangiau. Beje, o kaip Londone su būsto nuoma 15minučių mašina iki senamiesčio? Algos užtenka? Prancūzijoje vidutinė alga 2x didesnė, maisto produktų kaina didesnė ~1.6-1.8 karto. Paslaugų kainos didesnės 3-4 kartus. NT kaina didesnė bent 5 kartus. Nuosavas automobilis važiuoti į centrą yra fantazijos. Jei paslaugoje atlyginimas sudaro 40%, dar 30% mokesčiai, tai jei pakelsi atlyginimus, didėja kaštai. Ar čia kaip vytautas nori obuolius parduoti po 5€, bet pats tuos pačius obuolius pirkti po 0.29€. O gal su matematika ir net tiesinėmis lygtymis ne kažką? P.S. tai jei verslininkai taip lobsta, kodėl patys savo verslų neatidarot? Rimtas klausimas. P.S.S. atsakinėju į rimtus klausimus. Į tavo klausimus jau kitose vietose atsakiau n+1 kartų. Esmės nekeičia. P.S.S.S. atsakyk į mano klausimą, kuo pats užsiimi? Kokia profesija? Aš ekonomistas - analitikas. Mano darbas, už kurį moka didelius pinigus, yra išmanyti ekonomiką ir jos ryšius. O tavo?
patalnius 2017-02-13 16:38
Jeigu ejai i koki Casino, Carrefour ar Inter Marche jo, kainos gal ir didesnes negu Lietuvoje. Bet yra ir kitu parduotuviu kurios parduoda realiai viska arba Lietuvos kainomis arba pigiau nei Lietuvoje. Net ir pries tai isvardintuose prekybos centruose, galima rasti nemazai produktu, kurie yra pigesni ar tokios pat kainos kaip Lietuvoje. Bet is principo didzioji dalis Prancuzisku produktu yra brangesni, nes jie praktiskai viska gaminasi IR, IR IR IR IR kas svarbiausia, ko negaliu stress enough yra, kad jie perka Prancuziska ir tuo didziuojasi. Jie sutiks sumoketi daugiau, kartais is principo uz prekes iki dvieju kartu daugiau (kalbant apie tai kas su statybom susije) vien tam, kad nori prekes prancuziskos. BET savo ruostu, darbdaviai ir moka logiskus ir realybe atitinkancius atlyginimus. Lygiai ta pati sutiacija yra Vokietijoje. Vokieciai sudo neperka, bet kur imanoma, pirks tik Made in Deutschland. Del to ju pramone ir klesti ir savo ruostu jie gali moketi atlyginimus kurie atitinka realius porekius. Ir tas minimumas cia nieko nereiskia tose salyse, nes didzioji dalis verslu moka above minimum wage. uz minimuma dirba tik is principo visi imigrantai arba sezoniniai darbuotojai. Problema (arba keletas is problemu) Lietuvoje yra debiliski antkainiai ir verslo poziuris i zmogu. Visu Lietuvos verslininku tikslas Lietuvoje yra per nakti uzsidirbti milijona, nusipirkti Porche ir pasistatyti dvara. Kai pvz Vokietijoje yra logika tokia, as suteikiu darbo vieta darbuotojui, as jais pasirupinu ir jie in return dirbs man o as tada gausiu pinigu ir visi gyvens laimingai ir problemu nematys. Tas pats prancuzijoje. verslai moka normalius atlyginimus ir in return gauna geros kokybes paslaugas. O Lietuvoje viskas yra minimumas. Praktiskai didzioji dalis darbu prasideda ties minimumu ir visos inovacijos ar darbuotoju noras kazka keisti ar geriau dirbti ties cia ir pasibaigia, nes niekas nenori pi....stis del minimumo, juolab kai verslai yra labiau nei laimingi pakeisti ta zmogu kitu uz minimuma dirbanciu zmogumi. Geriausias pavyzdys su antkainiais, nesigilinant i detales dirbu as su produktu A, kurio pagaminimo kaina yra tarp 70 - 150 euru uz m2, imone Lietuvoje sugeba ta pati produkta gaminant Lietuvoje (as gyvenu ir dirbu uzsienyje) uz 300 - 600 EURU uz m2 parduoti o kiek zinau didzioji dalis darbininku toje imoneje dirba arba uz minimuma arba VOS VOS daugiau negu minimumas. Lygiai tas pats su Produktu B kuri pirkau praejusiais metais. Kaina nuo Prancuziskos skiriasi gal 20%, gal net maziau, bet darbuotojai Prancuzijoje dirba uz panasiai 3000e i rankas, kai Lietuvoje tuo tarpu uz 700e i rankas Patalpos Prancuzijoje modernios, transportas tvarkingas, gaminimo patalpu kiemas sutvarkytas, virtuves ir t.t. o Lietuvoje dirba apleistoje fermoje jau 10 metu be saugos rubu is principo, praktiskai ant pluktu grindu ir galeciau vardinti ir vardinti. Prekyba lygiai tas pats. Uzsienieciai perka is tu paciu tiekeju produktus, uzsimeta 10 - 60 proc antkaini (priklausomai nuo prekes) ir pardavineja i kaire ir desine. Lietuvoje tas pats produktas su simtu procentu antkainiu parduodamas (cia kazkas minejo batus). Vat ir paaiskinimas. Visi nori tapti milijonieriais per nakti, bet dirbti ir investuoti verslas nenori. Iki dabar valstybe is principo kviecia kitas firmas i Lietuva ne del to, kad pas mus galima atrasti aukstos kokybes specialistu, bet del to kad cia pigiau. Ir tas valstybes poziuris labai gerai translates i tai, ka daro imones. Ir tas atlyginimu ir MMA kelimas visiskai nepades ir yra jis is principo betikslis kai imones is principo nenori moketi pinigu. Del to zmones isvaziuoja ir del to Lietuva dabar yra pozicijoje, kai jeigu per ateinancius metus nieko drastiskai nekeis, kaip korupcijos mazinimas, emigracijos stabdymas, kardinali svietimo reforma ir t.t., Lietuva bus dar viena Graikija prie geriausiu noru. Pinigai yra vagiami i kaire ir desine, uztenka vien per pastarasias dvi savaites paklausyti kas vyko (ir cia tik tai apie ka zinom ir kas yra iki dabar nutekeje), (tiem kas nezino pasidomekit apie gelezinkelius, izoliatoriu pirkimus, reklama ir t.t.). Svietimo sistemos revoliucijos Lietuvoje prasideda ir baigias prie krepseliu naikinimu, arba tuo kas jau buvo ir NEVEIKE ir del to buvo pakeista kazkuo nauju. Bet musu svietimo valdytojai (negaliu ministrais net vadint) net nesuvokia ka daro tai tiesiog daro kazka, kas kazkada kazkiek veike vietoi to, kad darytu kardinalias reformas. Situacija su emigracija yra katastrofiska, The Economist pradejo straipsnius rasyti apie tai, kokia bloga situacija baltijos valstybese. O kas juokingiausia, kad imigrantu isileisti niekas nenori nes mat kita kultura ir t.t. kai jie is principo yra VIENINTELIAI kurie dar gali duoti papildomu pajamu nes JAU DABAR truksta darbuotoju Lietuvoje del masines emgiracijos. Iki dabar yra leidziama tokiom sritim kaip verslo vadyba egzistuoti kai tu vadybininku ant popieriaus yra tokiai saliai kaip Lenkija (proporcija lauzta is pirsto). Tai vat pilieciai, tokia ta situacija Lietuvoje. >>>>>>>>>>>>>>> Cia kazkas parase kad prasta kokybe Lidl, Aldi ir t.t. na, as nezinau ka tu ten pirkai ir kaip bet as asmeniskai Lidl 80% Vokietijoj visko perku ir tia bene geriausia parduotuve salyje ir tie patys Vokieciai sturmuoja Lidl, Aldi, Netto ir Normas kai tik savaitgalis ateina. Kiekviena savaitgali eiles musu mieste is Liuksemburgo zmoniu yra kurie atvaziuoja apsipirkti : ) O piliecio kur isidarbino vairuotoju istorija yra tipine sekmes istorija, isvaziavo, susirado darba, issivez ar susikurs ten seima ir gyvens sau laimingas. Kas yra smagu, kad susirado darba kuriame gali laimingas dirbti. Asmeniskai ir as laukiu kada galesiu atsissakyti Lietuvos Respublikos paso, nes paprasciausiai praradau vilti >>>>>>>>>>>>>> O kalbant apie straipsni, KUR CIA TECHNOLOGIJOS ??????????????
patalnius 2017-02-13 16:46
VEJUS KALBAT PONAS ne tai kad nesutinku, bet Get your facts straight. Lietuva vidutinis atlyginimas: 615 NETO, Prancuzija 2157 NETO = 3.5 karto; Maisto produktu kainos panasiai kaip Lietuvoje priklausomai nuo to kur apsiperki (ziureti pries tai straipsni), tik mesa zymiai brangesnes bet visko ir kokybe zymiai geresne Prancuzija per didele kad NT kainas lyginti kalbant apie automobili, Prancuzija yra masinu salis kur viesas transportas yra tik Didziuosiuose miestuose gerai isvystytas. tad that is not true. Kalbant apie verslus, atsakymas kodel pilieciai neatsidaro savo verslu butu, kad Lietuvos kaip valstybes poziuris i smulku versla yra apverktinas ir paprasciausiai niekas neturi kapitalo kazka daryti ir galu gale rinka per maza