Įvairūs galvosūkiai savaitgaliui: kas negerai su šiuo medžiu, kuris vyras suprato, kad į juos šaudo, ir kiek Kęstučiui metų  (3)

Vėl savaitgalis ir vėl siūlome pamankštinti protą trimis galvosūkiais. Šįkart jų parinkta įvairių. Pirmasis skirtas mąstymui skatinti ir neturi teisingo atsakymo. Tokie galvosūkiai lavina loginį mąstymą ir problemų sprendimo įgūdžius. Antrajame reikės surasti neatitikimą paveikslėlyje. O trečiasis galvosūkis matematinis - jam reikės susikurti kelias lygtis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Būtina pasakyti, kad pirmojo galvosūkio atsakymas priklauso nuo galybės faktorių - teisingiausio atsakymo nėra.

Trys vyrai vienoje valtyje ežero viduryje ruošėsi žvejoti. Jie žinojo, kad vienoje vietoje yra labai gausu žuvies, todėl prie jos priartėję visi įsistebeilijo į vandenį ir nuo jo akių nepakėlė, tikėdamiesi pamatyti bent vieną žuvį. Ir iš tiesų, greitai jiems prieš akis vandens paviršiuje pradėjo žaisti mažos žuvelės. Tuo metu ant kranto stovėjo vyras su senu šautuvu - jis nusitaikė į vyrus ir paleido kulką. Bet nepataikė.

Vienas valtyje buvęs vyras pamatė suraibuliuojant vandenį, kitas - girdėjo šūvį, o trečias pamatė virš šautuvo kylančius dūmus. Pasamprotaukite, kuris iš vyrų pirmasis sužinojo, kad į juos šaudo?

Panašių galvosūkių šioje svetainėje jau esate matę ne vieną. Tai - sena galvosūkių kortelė, kuriomis anksčiau domėdavosi vaikai.

Kas negerai šiame paveikslėlyje?

Trečiasis galvosūkis yra matematinis, todėl gerai įsiskaitykite į sąlygą ir įsidėmėkite visas jos dalis.

Vieną kartą vienoje klasėje pasirodė naujokas Kęstutis. Jis buvo gana mažas, todėl mokytoja nusprendė paklausti, kiek jam metų. Visgi, jis atsakė gana neįprastai. 

„Tikslių savo gimimo metų neprisimenu, bet kai aš gimiau mano sesuo Ona buvo keturis kartus jaunesnė už mūsų mamą. Dabar ji yra tris kartus jaunesnė už mūsų tėvą“,  - postringavo Kęstutis. Mokytoja tik kraipė galvą – „Juk aš ne Onos amžiaus klausiu“. O Kęstutis savo istoriją dėstė toliau: „Dabar aš keturis kartus jaunesnis už mamą, o po keturių metų būsiu keturis kartus jaunesnis ir už tėtį“.

Šios informacijos mokytojai pakako ir ji iš karto suprato, kiek Kęstučiui metų. Kiek jam metų?

Savo spėjimus galite pasitikrinti antrame straipsnio puslapyje pateikiamuose atsakymuose.




Pirmasis galvosūkis, kaip jau tikriausiai spėjote numanyti, buvo gana suktas. Iš tikrųjų, teisingas atsakymas priklauso nuo galvosūkį sprendžiančio žmogaus mąstymo.

Kadangi sąlygoje minima, kad visi vyrai įdėmiai žiūrėjo į vandenį, paties šūvio jie negalėjo matyti. Tai apibūdinama ir sąlygoje - vienas pakėlęs galvą pamatė dūmus, kitas šūvį išgirdo, o trečias matė kaip kulka perskrodžia vandenį. Kadangi visi buvo nunarinę galvas į vandenį, dūmų pamatymas atkrenta. Lieka klausimas, kas paskatino vyrus žvalgytis dūmų - kulkos pliukštelėjimas į vandenį, ar šūvio garsas.

Kulkos (bent jau absoliuti dauguma jų) keliauja greičiau už garsą, todėl į vandenį ji turėjo atsitrenkti pirmiau. Taigi, apie šūvį pirmasis sužinoti turėjo vyras, kuris pastebėjo raibulius šalia valties.

Visgi, kiti žmonės mano, kad pirmasis apie šūvį sužinojo tas, kuris jį išgirdo, nes vyrai ir taip žvalgėsi žuvų ir kažin, ar galėjo be šūvio suprasti, kas sukėlė raibulius.

Šiame paveikslėlyje negerai tai, kad medžiai ir žydi, ir jau turi didelius vaisius. Vaismedžiai iš pradžių sukrauna žiedus, o tik vėliau mezga vaisius. Kiti pastebi ir tai, kad pora vaisių, regis, kabo ore.

Kęstučiui - 9,6 metai. Šį galvosūkį galima išspręsti ir mintinai bandant įvairias kombinacijas, bet bazinės matematikos žinios užduotį gerokai palengvina. Jei sprendėte mintinai, tikriausiai gavote tokį atsakymą: Kęstučiui 9, jo sesei - 16, mamai - 36, o tėvui - 48.

Norit galvosūkį išspręsti tiksliai, reikia įveikti keturių lygčių sistemą:

Kęstučio amžius=x, Onos amžius=y, mamos amžius=M, tėvo amžius=T

1) 4(y-x)=M-x (nes y-x yra Onos amžius, kada gimė jos brolis, o M-x yra mamos amžius tuo metu)

2) 3y=T (Ona dabar triskart jaunesnė už tėvą)

3) 4x=M (Kęstutis dabar keturiskart jaunesnis už mamą)

4) x+4=1/4(T+4) (Kęstutis po ketverių metų bus keturiskart jaunesnis už tėvą)

Išsprendus lygčių sistemą gauname atsakymą - Kęstučio amžius yra 9,6 metai.

Tokie šio savaitgalio galvosūkiai. Siūlome užmesti akį ir į kiek kitokias, garsaus galvosūkių entuziasto prieš šimtą metų sukurtas užduotis

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(17)
(9)
(8)

Komentarai (3)