Internete nemokamų filmų ieškantiems žmonėms artėja liūdni laikai - teisėsauga jau nusitaikė į didžiausius piratinius puslapius  (6)

Muziką, vaizdo įrašus, programinę įrangą ir kitokį turinį internete, kaip manoma, nelegaliai platinančioms lietuviškoms svetainėms paruoštas rimbas – jos įskųstos teisėsaugos bei finansų priežiūros institucijoms. Linkomanija.net, Filmai.in, Torrent.ai, Filmux.org, Internetu.tv, Kartina.tv – tai tik dalis tinklalapių, minimų Generalinei prokuratūrai, Policijos departamentui, Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybai, Valstybinei mokesčių inspekcijai ir Lietuvos bankui adresuotame rašte.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šį dokumentą pasirašė Lietuvoje veikiantys interneto ir televizijos tiekėjai bei autorių teises ginančios organizacijos. Tiek ryšio paslaugų teikėjai, tiek autorių gynėjai tvirtina kovojantys su galimai neteisėtai internete platinamu turiniu – nuo televizijos programų retransliavimo iki filmų ar serialų platinimo bylų dalijimosi programomis. Tik kovos būdai ir tikslai skiriasi. Mat ryšio teikėjai toliau nesutaria su autorių teisių gynėjais dėl pastarųjų reikalavimo blokuoti tokias svetaines.

Užsiminė ir apie sumas

Dokumento autoriai atkreipė dėmesį ir į finansinį šios veiklos mastą: „Iš tokio pobūdžio veiksmų, kurių dalis pristatomi kaip neva „nemokami“, yra gaunamos didžiulės neteisėtos pajamos, kurios niekur neįtraukiamos į apskaitą, nedeklaruojamos, nuo jų nemokami jokie mokesčiai ir jos tenka vien šią neteisėtą veiklą vykdantiems asmenims.“

Be to, „nemokamomis“ paslaugomis naudojasi vis daugiau Lietuvos gyventojų, kurie dažnu atveju net nesupranta, kad jos teikiamos neteisėtai. Bene pirmą kartą viešai pamėginta įvardyti, kiek tokių tinklalapių šeimininkai gali susižerti pinigų. Tiesa, konkretūs skaičiai nepateikti.

„Vienos platformos pajamos, gaunamos iš vartotojų nedidelėmis sumomis, tikėtina, gali siekti daugiau kaip dešimtis tūkstančių eurų per metus“, – tvirtino kreipimosi autoriai. Valdžios institucijų prašoma sudaryti darbo grupę šioms problemoms spręsti, taip pat pradėti ikiteisminius tyrimus, išsiaiškinti, ar nepažeidžiami pinigų plovimo prevenciją reglamentuojantys teisės aktai, atlikti mokestinius patikrinimus.

Tikslai gerokai skiriasi

Viena iš kreipimąsi pasirašiusių įmonių „Telia“ neslėpė, kad šio dokumento autorių tikslai gali skirtis. „Gyvename teisinėje valstybėje su galiojančia nekaltumo prezumpcija, todėl pirmiausia kompetentingos institucijos turi išsiaiškinti, ar atskiri interneto turinio teikėjai nepažeidžia įstatymų. Tad siūlome vadovautis ne emocijomis, siaurais asmeniniais ar grupiniais interesais, o įrodymais. Jei pažeidimų bus, tegul teismai taiko proporcingas priemones, įskaitant ir bankines. Jei ne – baigiame šitą klausimą“, – teigė „Telia“ vyriausiasis juriskonsultas Paulius Pakutinskas.

Pasak jo, autorių teisės yra tik palyginti nedidelė visos problemos dalis, o nelegalaus turinio internete spektras labai platus – nuo šmeižto, nesantaikos ar karo kurstymo iki vaikų pornografijos. Bet būtent autorių teisių gynėjai savo interesus bando ginti itin aktyviai. Kad ir naujausias pavyzdys: asociacijos LATGA kreipimasis į teismą, reikalaujant įpareigoti kelis Lietuvoje veikiančius interneto teikėjus blokuoti prieigą prie „Linkomanijos“.

Šiame ieškinyje LATGA aiškiai nurodė, kad didžioji dalis „Linkomanijos“ turinio naudojama neteisėtai, bet teismui pateikta vos kelios dešimtys galimų autorių teisių pažeidimų pavyzdžių, o failų minėtoje svetainėje yra dešimtys tūkstančių.

Reikia blokuoti, ar ne?

Net jei teismas nuspręstų, jog svetainės turinys yra nelegalus, tai dar nereiškia, kad tokį puslapį būtina blokuoti.

Anot P.Pakutinsko, prieš nelegalus būtų galima imtis ir kitokių priemonių, pavyzdžiui, taikyti įpareigojimus turinio turėtojui, riboti finansinius atsiskaitymus. „Turinio blokavimas turėtų būti taikomas tiktai kaip kraštutinė priemonė, teismui įvertinus visas aplinkybes ir nusprendus, kad tik tai yra veiksminga. Labai svarbu ir tai, kad turinio ribojimo internete reikalavimai būtų taikomi visiems be išimties Lietuvoje veikiantiems interneto teikėjams“, – sakė P.Pakutinskas.

Bet LATGA situaciją vertina visiškai kitaip – asociacijos nuomone, turinio blokavimas yra geriausias problemos sprendimo būdas. „Labai džiaugiamės, kad interneto paslaugų teikėjai pagaliau atkreipė dėmesį į piratavimo problemą ir ėmėsi žingsnių, kurie gali užkirsti kelią intelektinės produkcijos vagystėms. Galų gale buvo prieita prie išvados, kad geriausias šios problemos sprendimo būdas – prieigos prie nelegalų turinį siūlančių ir iš jo besipelnančių piratinių svetainių blokavimas“, – sakė LATGA Muzikos kūrinių skyriaus vadovas Marius Kuzminas.

Paklaustas, ar naujasis kreipimasis yra susijęs su šiuo metu vykstančiais „Linkomanijos“ bylos procesais, jis nedaugžodžiavo: „Kartu su interneto teikėjais ieškome efektyvių priemonių, kurios užkirstų kelią piratavimui.“ 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(21)
(45)
(-24)

Komentarai (6)