Šiuolaikiniai seifai: kaip pasirinkti?  (7)

Šiame straipsnyje trumpai apžvelgsime pagrindinius dalykus renkantis seifą: spynas ir saugumo reitingus, taip pat pateiksime keletą pačių svarbiausių patarimų bet kurio seifo pirkėjui.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Priskaičiuojama iki 10 ar daugiau skirtingų seifų tipų pagal paskirtį, montavimo būdą, atsparumą karščiui ir kitus aspektus.

Visų tipų seifų pagrindinė užduotis – laimėti laiko. Joks seifas nėra visiškai neįveikiamas, jeigu vagis turi pakankamai laiko, žinių ir tinkamus įrankius.

Todėl seifas yra ne apsaugos garantas, o apsaugos priemonė, skirta kaip įmanoma labiau pailginti laiką iki įsilaužimo arba žalos seifo turiniui (pvz., gaisro atveju).

Seifų spynos

Raktinės spynos – pigiausias, bet ir mažiausiai saugus pasirinkimas.

Mechaninės kodinės spynos, daugeliui pažįstamos iš senesnių filmų apie šnipus, yra saugesnės už įprastas raktines spynas.

Be to, seifo savininkui nereikia nešiotis rakto, o kombinaciją galima lengvai pakeisti.

Kita vertus, atrakinti tokią spyną ne tik užtrunka, bet ir reikia didelio tikslumo, todėl tai gali būti varginanti užduotis vyresnio amžiaus žmonėms.

Elektroninės spynos naudoja modernesnes technologijas ir turi mažiau judančių dalių, o reikiamą skaičių kombinaciją lengva ir įsiminti, ir surinkti.

Pažangesnėse spynose galima nustatyti atrakinimo laiko uždelsimą, valdymą nuotoliniu būdu, pranešimus į mobilųjį apie spynos atidarymą ir kitas funkcijas.

Saugumo lygis čia labai priklauso nuo kainos: pigaus kelių šimtų eurų vertės seifo elektroninėje spynoje, tikėtina, bus panaudoti solenoidai – elektromagnetai, kuriuos galima išvesti iš rikiuotės smūgiuojant į seifą paprasčiausiais įrankiais.

Biometrinės spynos – naujausias žodis seifų madose. Tokiose spynose savininko tapatybė patvirtinama skenuojant pirštų atspaudus, retesniais atvejais – akių rainelę ar balsą. Patogu tai, kad nereikia nei rakto nešiotis, nei įsiminti skaičių kombinacijos.

Vis dėl to biometrinės spynos kol kas yra ne tik labai brangios, bet ir ne visada saugios: pigesni jų variantai dažnai gali būti atrakinami panaudojant šeimininko pirštų atspaudą, paliktą bet kur.

Seifų reitingai

Renkantis seifą namams, savarankiškai įvertinti atskirus jo komponentus – konstrukciją, spyną, formą ir t. t. – gali būti sudėtinga. Laimei, šiuolaikiniai seifai šiam reikalui turi reitingus, kurie labai padeda apsispręsti. Kaip ir spynos, seifai turi nemažai skirtingų reitingavimo sistemų, pagal kurias seifams išduodami sertifikatai.

Galima išskirti du pagrindinius reitingų tipus:

  • Saugumo klasės. Prieš priskiriant vieną ar kitą saugumo klasę, seifai yra kaitinami krosnyse, staigiai atvėsinami, mėtomi iš aukščio, nardinami po vandeniu, išbandomi sprogmenimis, profesionalai bando įvairiais būdais išlaužti jų spynas. Pagal testų rezultatus išrašomas atitinkamas sertifikatas. Tarp labiausiai vertinamų pasaulyje – Underwriters Laboratories (UL) sertifikatai iš JAV ir B.T.U/VDMA sertifikatai (Vokietija).
  • Grynųjų reitingai (angl. cash ratings) – alternatyvus būdas parodyti seifo saugumo lygį, vertinant tai, kokios vertės turinį seife sutiktų apdrausti draudimo kompanija. Norint tai sužinoti, daugeliu atvejų draudimo reitingą reikia padauginti iš 10. Pavyzdžiui, seifas, įvertintas 10 000 eurų draudimo reitingu, tiktų saugoti analogišką pinigų sumą grynaisiais arba brangenybių už 100 000 eurų.

Patarimai

Pabaigai – keletas patarimų perkantiems seifą.

  1. Labai svarbu, kad seifas turėtų bent 1,27 cm storio dureles ir bent 0,63 cm storio sienas iš gryno plieno. Be šios bazinės apsaugos bet kurį seifą galima išlaužti nepaisant krūvos kitų apsauginių elementų. Kadangi plienas labai brangus ir sunkus pervežti, daug gamintojų pagudrauja ir plonu metalo sluoksniu dengia įvairias gipskartonio formas.
  2. Jeigu patį seifą perkate be sertifikato, patikrinkite, ar sertifikatą turi spyna. Jeigu spyna nesertifikuota arba yra pagaminta tos pačios firmos, kaip ir seifas, 95% atvejų ji bus iš Kinijos ir linkusi greitai sugesti.
  3. Seifas, kurį atrakinti užima laiko, paprastai yra naudojamas daug rečiau. Vienas geriausių sprendimų – elektroninė spyna, kuri atsirakina greitai, patogiai ir nereikalauja kviesti meistro norint pakeisti kombinaciją.
  4. Kokybiškas seifas privalo turėti pakartotinio užrakinimo mechanizmą (angl. relocker). Paprastai jį sudaro 2–10 metalinių kaiščių, kurie laužimo atveju užblokuoja seifo duris ir gali būti pašalinti tik gręžiant keletą valandų. Turėkite omenyje, kad kaiščiai naudingi tik tuo atveju, jeigu seifo sienos pakankamai storos ir nepasiduoda lenkimui.
  5. Visada pritvirtinkite seifą. Jeigu manote, kad seifo nepavyks išnešti iš namų be specialių mašinų, jus gali nemaloniai nustebinti plėšikų išradingumas. Geriausia seifą prisukti prie betoninių grindų bent vienu varžtu, idealiu atveju – keturiais.
  6. Jeigu įmanoma, netvirtinkite seifo taip, kad tarp jo ir sienos susidarytų 20-45 cm tarpas. Mažesni nei 20 cm tarpai yra saugūs, o platesni atveria galimybę įterpti automobilio kėliklį ir jo pagalba išrauti iš grindų seifą laikančius varžtus.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
Autoriai: Tomas Knabikas
(12)
(1)
(11)

Komentarai (7)

Susijusios žymos: