Lietuva - vienintelė Europos šalis, kurioje pilietis gali būti nubaustas už netinkamą žodžio pasirinkimą: baudų dydis verčia susigūžti

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Misteris 2017-05-17 08:24
Yra geras variantas dėl pavardžių rašymo ne lietuvių kilmės Lietuvos piliečių dokumentuose.Siūlau visų tautų piliečiams leisti į pasą įsiraįyti savo vardą ir pavardę ranka,o vertimas į lietuvių kalbą būtų atspausdintas.
dawid90 2017-05-17 08:59
Jum "patriotam" su galva tai tikrai negerai.
aidas.Žebrauskas 2017-05-17 09:09
Manau yra daug didesniu problemu kurias reikia spresti, kad ir Lenkijos - kiek pinigu kiekviena diena isvaziuoja is valstybes ir niekas nieko nedaro, bet uztat kokia raide parasyti tai jau cia gaunasi rimta. Todel mes taip ir gyvenam kad is smulkmenos ispuciam drambli, o i ka reikia ziureti, to visiskai nematom.
Shinigami 2017-05-17 09:09
Jei tiesa dėl baudų už kalbos klaidas, tai vardų ir pavardžių rašymo problema yra ne problema lyginant su baudų nesąmonę. Kalba kuria šalies gyventojai, o ne kalba kuria šalies gyventojus. Lietuvių kalba yra ta, kuria kalba dauguma lietuvių, o ne kuria išsigalvojo keletas kalbininkų. Bet pagal straipsnį atrodo, kad kalbininkai nori užsiimti diktatūra ir nurodinėti kaip kam kalbėti. Va čia daug didesnė problema nei pavardžių rašymas.
sub 2017-05-17 10:12
Na mūsų valdžia dirba imituodama darbą, nes rimtas problemas spręsti reikia daug laiko, kantrybės ir pastangų. O jie susigalvoja kažkokį šūdniekį, išpučia burbulą kad tai rimtas reikalas ir vualia. Po 3,5 metų Valstiečių ir žaliūjų partijos vedlys sakys kiek mes daug darbų padarėm: išblaivinom žmones per prievartą, net apstinentus, visus kaimiečius ir imigrantus baudomis išmokėm kalbėti, rašyti be klaidų taisyklingai Lietuviškai, legalizavome pasipelnymą iš valstybinių projektų, leidom seimo nariams ir artimiems verslininkams nemokėti mokesčių Sodrai ir VMI, atėmėm visas laisves ir teises iš žmonių, o Lietuva tapo UAB "Agrokoncernas", t.y. darni visuomenė susidedanti iš savų. Ai dar Minedas tapo tautos simboliu. O Karbauskis pagaliau atkeršyjo Lansbergiui už sugriautus kolūkius Valio, Ūra BLET
Jzps 2017-05-17 11:04
Nesu prie valdžios, į šią svetainę užsiregistravau dėl atrodo aukštesnio išsilavinimo narių ir jų komentarų. Tačiau skaitant komentarus apie dabartinės valdžios planus, darosi liūdna. Jokio kritinio mąstymo, stengimosi pažiūrėti kitu kampu, vien tik šūkčiojimai kokie durniai valdžioj sėdi ir kokias nesąmones daro...
Niemand 2017-05-17 11:36
O ką? Turi informacijos apie ką nors ne tai kad protingo, bent jau ne idiotiško jų nuveikto?
Shinigami 2017-05-17 11:48
Kadangi čia lankosi aukšto išsilavinimo asmenys su gerai išvystytu kritinių mastymų, todėl valdžios nesąmoningi sprendimai ir yra kritikuojami.
kausiukas 2017-05-17 12:28
Pff, vienintelė europos šalis kur už netinkamus žodžius gali būti nubaustas. Pabandykite vokietijoje pasakyti jog holokausto nebuvo arba parašyti netinkamą komentarą apie imigrantus musulmonus. Kanadoj transvestitą ne tuo įvardžiu pavadinus ne vieną dešimtį tūkstančių paliksite.
sub 2017-05-17 13:37
Tai pažiūrėkite kitu kampu. Alkoholio įstatymas gerai, bet turėtų būti priimtas ne atmestinai, o rimtai išanalizavus, kaip uždrausti alkoholį tiems, kurie jau priklausomi nuo jo, o ne visiems. Bet baudos už neteisingai parinktus žodžius - tai čia tiesus sukimas link žiniasklaidos kontroliavimo, kad sutramdytų žodžio laisvę.
dawid90 2017-05-17 13:44
Pala, tuoj sukurs "naujakalbę".
Kyborg 2017-05-17 13:48
Skiri kalbos klaidas nuo nesantaikos kurstymo?
Sebastianas 2017-05-17 14:00
Dėl tokių priežasčių man VLKK visada buvo ir bus sovietinė atgyvena. Kiek teko domėtis, tik post-sovietinėse valstybėse valstybės aparatas įtakoja kalbos kultūrą (ne universitetai, o valstybės aparatas). P.S. Kažkada buvau užtikęs vieno VLKK veikėjo disertaciją, rašė apie tai, kaip žmonės blogai kalbėjo XIX a. Tiksliau, kad gramatika ir leksika buvo bloga (ir pasirinkęs buvo Mykolaičio Putino kūrybą), jeigu lygintum su XXI a. gramatika ir leksika. Nežinau, daugelis antropologų pašiurptų nuo tokių dalykų.
Jzps 2017-05-17 14:01
Pirmiausia svaidantis tokiais žodžiais kaip „idiotiškas“ ar „šūdniekis“, reikėtų juos pagrįsti. Ar buvo atsiverstas ir perskaitytas pats įstatymo/nutarimo projektas ar tik perskaitytas spaudos (t.y. antrinio šaltinio) straipsnis? Ar buvo į įstatymą/nutarimą įsigilinta palyginant su kitų šalių patirtimi, poveikiu ilgalaikėje perspektyvoje? Ar atsižvelgta, kad problema gali būti prastoje komunikacijoje, o ne idėjoje? Tokiais žodžiais aš pats bendrauju su draugais, bet viešosios erdvės stengiuosi neteršti. Ką noriu pasakyti - jeigu pats nesu į ką nors iš esmės įsigilinęs, stengiuosi neteigti ir nevertinti. Geriau kelti klausimus ir argumentuotai diskutuoti. Atsakymas į tavo klausimą - planuojama urėdijų reforma.
dawid90 2017-05-17 14:21
karbauskis atsivedė į seimą savo pripučiama blondinką, nupirko jai kailinius ir džipą. Blondinka, bėje, yra visiškai tuščia, per rinkimus nieko nekalbėjo(nes nieko nežino), politikoje nėra dalyvavusi, o paklaustas(rinkėjos), kodėl jis už ją viską atsakinėja, o pati nekalba, atsakė: "po keturių metų kalbės". Čia aišku tenka kaltė rinkėjams, nes tik asmuo, kuriam buvo atlikta lobotomija galėjo už tą bobą balsuoti. A, tiesa, jis dar ne visą savo turtą deklaravo. Pradžiai užteks?
Niemand 2017-05-17 14:54
Aš asmeniškai skaičiau, pagal profesiją priklauso, bet šiaip ne teisinėje technikoje esmė, o norimose nustatyti taisyklėse. Visiškai akivaizdu, kad alkoholio pardavimo laiko ribojimas ar juo labiau draudimas prekiauti alkoholiu lauko kavinėse niekaip neįtakos alkoholiu piktnaudžiaujančių, gal net dar pablogins situaciją, nes užsipirkinės su atsarga. Ir iš vis dar niekur niekada jokie draudimai alkoholio vartojimo nesumažino, tą gali padaryti tik normali socialinė politika (užimtumas, socialinė rūpyba ir pan.). Maža to, Lietuvoje iš vis nėra kažkokių super problemų su alkoholizmu palyginus su kitomis Europos šalimis, Lietuva pagal suvartojimą yra vidutiniokė. Tai tikrai neturėtų būti prioritetas, kur šimtai klerkų mėnesių mėnesius dirba.
kestutisz 2017-05-17 16:11
Matai, problema tokia, kad niekas seniai netiki, kad kuriantys ir juo labiau balsuojantys už įstatymus į visa tai įsigilina dar mažiau. Pirmieji fantazuotojai, o antrieji išvis pagal partijos liniją. Urėdijų reforma ne išimtis - tai dar geras klausimas ar viską būtina centralizuoti, yapč eilinį kartą kažkur iš miškų sukeliant miestan. Paskui reikės sukti kitą iteraciją verkimo kaip čia regionai nyksta.
lindemann 2017-05-17 16:12
"Valstybinės kalbos konstitucinio įstatymo projekto aiškinamajame rašte nurodoma, kad priėmus naujos redakcijos įstatymą sustiprės lietuvių kalbos kaip valstybinės kalbos įvaizdis, didesnis finansavimas leis labiau sutelkti į lietuvių kalbos apsauginę veiklą, ugdyti pagarbą lietuvių kalbai." Lietuvių kalbos, kaip valstybinės kalbos įvaizdis yra pačiame dugne ir nesimato prošvaisčių situacijos pagerėjimui. "Laikykitės ten" S01E34, puikiai apibūdinama susidariusi situacija. VLKK vienintelė paskirtis- trolinti lietuvių kalbos vartotojus.
Denis_LT 2017-05-17 19:22
Pas mus pvm didziausias bet truksta pinigu keliams mokykloms ir kitiem dalykam , o vietoj to kad sprestudabartines problemas iesko budu kaip gauti dar daugiau pinigu
Jzps 2017-05-17 22:07
Kokiais duomenimis remiantis teigiate, kad Lietuva pagal suvartojimą yra vidutiniokė? Juk vos prieš kelias dienas Pasaulio sveikatos organizacija paskelbė, kad Lietuva pagal alkoholio suvartojimą yra 1 vietoje „Alkoholio pardavimo laiko ribojimas ar juo labiau draudimas prekiauti alkoholiu lauko kavinėse niekaip neįtakos alkoholiu piktnaudžiaujančių“ - galbūt šie draudimai ir netaikomi alkoholiu piknaudžiaujantiems. Jie galbūt taikomi siekiant mažinti prieinamumą (tiek fizinį tiek informacinį) jaunajai kartai ir tiems, kurie išgėrę sėda prie vairo. Ko reikėtų klausti ir reikalauti valdžios - parodyti parengtas analizes dėl alkoholio vartojimo situacijos ir jo vartojimo įtakos visuomenės sveikatai, laisvalaikiui, ekonomikai. Parodyti visą planuojamų priemonių paketą, su kiekvienos priemonės pasirinkimo pagrindimu ir planuojamų pakeitimų įgyvendinimo bei komunikacijos planus. Tada būtų galima vertinti ir keikti... arba pagirti Tačiau to pareikalauti nėra kam. Žiniasklaida gyvena laisvos rinkos (šiuo atveju - didelio naujos ir greitai virškinamos informacijos poreikio patenkinimo) sąlygomis. Opozicija, rodos, daugiau užsiima viešaisiais ryšiais ir taip pat yra priklausomi nuo poreikio būti nuolat matomi viešojoje erdvėje (t. y. greitai reaguoti į valdžios veiksmus). O sąmoningi, išsilavinę nepartiniai komentatoriai (ir ne tik) nėra tiek pilietiški ir vieningi, kad susiburtų į veiksnias nepartines organizacijas Na bet ką padarysi, jauna mūsų demokratija...