Ekonomistas apie du praėjusius metus po euro įvedimo: „pamenate, kokie buvo pažadai? O štai kaip viskas realybėje“

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Fikcija 2017-05-20 10:02
Nauda tikrai yra , viskam pabrangus surenkama daugiau mokesciu , o tada jau galima taskyti juos i kaire ir i desine .
kukulis4 2017-05-20 10:34
Negalima sakyti, kad stipriai pabrango absoliuciai viskas, bet taip, pabrango daug prekiu ir paslaugu, ir pabrango smarkiai. Del tokios situacijos as visu pirma kaltinu godu versla ir durnus pirkejus. Pastaruosius gal net labiau, nes tik durnas gali skustis, kad jam per brangu, ir vistiek pirkti. As pats, nors uzdirbu tikrai daug, neperku tokiu prekiu ar paslaugu, kuriu kainos man neatrodo adekvacios. Tarkim geras pavyzdys su kino teatru - bilietai, man su zmona ir sunum, kainuoja apie 15 euru. Kaina lyg ir normali. bet 8 eurai uz kibira popkorno ir kausa kolos - neadekvatu. Todel sunui nuperkam ko jis nori, o patys sito atsisakom. Ne todel, kad per brangu. Todel kad neadekvatu. Zinau, kad yra tokiu zmoniu kaip as. Tiesiog ju per mazai, kad susidarytu ta kritine mase, kuri jau galetu itakoti verslo kainodara.
stdio 2017-05-20 11:03
Danas Nagelė - dar vienas trolis rašantis straipsniukus aiškiai nukreiptus prieš europos sajugą. Bet viskas tampa aišku kai pamatai, kad jis dirba Respublika laikraščiui. Litas mūsų neišgelbės, jei ir toliau rinksime į valdžią Paksą, Uzpaskichą, Butkevičių ar Karbauskį. Kainos lyginant su atlygiu tik didės. PS. Būtų smagu šiame portale nematyti propogandos
cybersig 2017-05-20 11:29
Melagingas straipsnis. Taip, viskas pabrango, bet euro įvedimas tėra tik viena iš daugelio priežasčių. Pagrindinės priežastys - darbo jėgos brangimas, krizės Europoje ir emigracija (vartotojų mažėjimas). Brangimas tikrai didelis, nes kitose euro zonos šalyse kainos gerokai mažesnės.
UTF16 2017-05-20 12:20
Taip, viskas pabrango. O pajamos kaip?
Shinigami 2017-05-20 12:22
Pažiūrėjau statistikos departamente alkoholio kainos kitimą. Nes kitokių produktu statistikos neradau, lengviausia rasti alkoholio kainų pokyčius. Pagal šia lentelę matyti, kad alkoholio kaina nuo 2000 metų iki 2015 metų stabiliai kilo. Nors euro tuo metu Lietuvoje nebuvo ir jis nedarė jokios įtakos alkoholio kainai. Tas pats vyko ir su visu kitu produktų ir paslaugų kaina. Nesvarbu ar valiuta buvo žvėriukai, litai ar eurai. Kainos stabiliai kilo ir toliau kyla. Tad kaltinti eurą kad nuo 2015 metų iki dabar pakilo duonos kaina, kai žinai, kad duonos kaina kilo nuo 2000 iki 2015 metų nors euro nebuvo Lietuvoje yra absurdiška.
mch0lic 2017-05-20 14:35
Nereiktų pamiršt, kad po euro įvedimo kilo ir MMA (31.5%), kas irgi atsiliepė kai kurių paslaugų ar produktų kainoms...
technologas 2017-05-20 14:47
Prie rublių pigu buvo, gal tuos gražint
vanduo4 2017-05-20 15:37
Kiekvienas mato tai ir tik tai ką nori matyti Euras - tai finansų rinkos optimizavimo rezultatas.
Arthuras 2017-05-20 16:14
Pagarba tau, mąstantis žmogau. Ką pastebiu, tai, jog brangu/nebrangu priklauso ne nuo žmogaus pajamų, o nuo to, ar jis sugeba suvokti realią perkamo daikto/paslaugos vertę. Žinau tikrai labai pasiturinčių, vyresnio amžiaus (t.y. jau sukaupusių turto) žmonių, kurie sugeba įvertinti, kas yra brangu, o kas ne. Ir žinau jaunų veikėjų (kurie neturi jokio turto), kurie šiai dienai uždirba gana nemažai (ne dėl didelių nuopelnų, o dėl palankių rinkos sąlygų, kurios, ir arkliui aišku, gali ateityje keistis) ir jie absoliučiai nejaučia, kas yra brangu. Paprašytų ir 15 eurų už tą minimą popkornų kaušą - vis tiek mokėtų. Kas dėl kainų... Realiai kilo prekių, paslaugų kainos, kurių nereikia kasdien. Bent jau man susidaro toks vaizdas.
cybersig 2017-05-20 16:16
Kainos Europos lygį ne tik pasiekė, bet ir gerokai pralenkė. Pvz itališka šluota su kibiru Lietuvoje su akcija kainuoja €37 (normali kaina €42), o Vokietijoje (be akcijos) - €34.
rock2400 2017-05-20 17:05
Geriausia kai antra diena po euro įvedimo nueini į parduotuvę ir pastebi kad VISŲ produktų kainos pakeltos 15-20 eur centų. Ir taip stabiliai, patyliukais kas savaite. O visi kažkodėl puolė fokusuotis būtent į kavinėse pakilusiais kainas ir t.t., o ką per brūdą parduotuvėse išdarinėjo tai niekas dėmesio nekreipė kol išvis ten balionų nepadarė.
azotas 2017-05-20 17:14
Problema gal gobsume, skaiciau vakar delfi straipsni http://www.delfi.lt/pilietis/naujienos/ ... d=74686116 , kad abiturientai metes po 120 euru, kai as uzsieni turejau tik 30 euru sumoket nors iejo i tai viskas transportas, maistas, sale, didzejus. Norit tikekit norit ne.
AAA000 2017-05-20 19:49
Straipsnis visiska nesamone. Gyventojai ISLOSE su euro ivedimu. Vienareiksmiskai. 1. Bankai nebegali lupikaut ant keitimo sanaudu. Gyventojai keisdavo litus i stabilesnes valiutas ir turejo islaidas - nes litas nebuvo patikimas. Emigantai keisdavo savo kruvinu prakaitu uzdirbtus pinigus juos isivezdami ir noredami cia Lietuvoje vartot. Dabar jie isiveza ir isleidzia cia daugiau! 2. Gyventojai islose ant minimaliu pajamu. Dabar minimaliu pajamu nebepaslepsi po lito isvaizda ir ten visokiom manipuliacijom su kainomis, kad litais vienaip, o su euru kitaip. Dabar visos kainos ir pajamos LABAI AISKIAI MATOSI. Labai lengva lygint. O visokie pizdukai prarado manipuliavimo ir gyventoju kvailinimo iranki. Dar jei Karbauskis ta propagandine manipuliacija "darbdavio darbo vietos islaidu dali" prilipdys prie darbuotojo uzmokescio mokestines dalies - tai isvis bus beveik skaidri pajamu palyginimo sistema. Cia butu isvis ekonomikos perlas, kurio net visokie konservai su socdemais su savo ekonomikos profesionalu komandom nesugebejo igyvendint per 20+ metu Dabar kazkoks kaimietis galbut istaisys... 3. Gyventojai islose ir dar viena prasme, europos bankas ne taip greitai skiedzia euro zonos vidine valiuta, kaip ta prie noro darytu smulki lito zona su vidiniais veikejais. Gyventojai cia islosia vien del to, kad dabar mes dalyvaujam europos mechanizme is vidaus, kuris jei ilgai pratemps - islygins salygas. taigi gyventoju situacija tik geres. Straipsny rasineja ten apie Svedija ar Anglija - kurie sugeba islaikyt valstybeje aukstesni lygi nei euro zonos vidurkis. O paskui lygina su mumis, kai musu vidurkis su debiliska valstybes vadyba atsilieka gal 3 kartus... Anglams ir svedams nenaudinga euro zona, nes ju vidine vadyba KARTAIS geresne! Ju ekonomistai ismanantys. Musu vadyba principe baltarusijos lygio... Ekonomistai ir ekspertai visiski debilai, neverti algu. Su litais buvo labai galimas scenarijus, kad litai butu tape siknos popierium... Del lenku siuo atveju sunku pasakyt - ju situacija dar kitokia. Jie turi pramones centra, kuri bando pakelt smukdydami gyventoju perkamaja galia ir tolesnej perspektyvoj is to islost kaip valstybe. Ziuresim kaip seksis Dabar vaisius kaip gyventojai kolkas skinam mes is ju darbo O cia irgi euro privalumas. Kiek zinau is vokietijos puses tai lenkais naudojasi vos ne simtais kartu labiau nei mums nuskyla is to ju zloto Norvegai panasiai su svedais elgiasi irgi
Shinigami 2017-05-20 21:01
Pažiūrėjau tavo pateikta straipsnį. Pažiūrėjau ką išvardino Staigmenos mokytojams (20 eurų nuo žmogaus); - per savo išleistvus dovana pirkom tik klasės auklėtojai. Nematėm prasmės pirkti dovanas visos mokyklos mokytojams. Jie turi savo klases ir jų mokiniai nupirks jiems dovanas per išleistuves. Ir neturėjom jokių planų auklėtojai pirkti automobilio, užteko dovanos už 200 - 300 litų. Iš abiturientu kiekio sprendžiu, kad čia buvo apie 7 klases? Nes kažkaip neteko matyti klasės su 140 abiturientų. Todėl laisvai galėjo mestis po 5 eurus. Fotografai (15 eurų nuo žmogaus); - daugiskaita. Gal jie visa filmavimo brigadą nusisamdė? Nes 2100 eurų fotografams už viena vakarą? Tikrai butu radę fotografą už 200 eurų. Ką profesionalus fotografas ten tiek fotografuos? Paprastas nuotraukas gali laisvai tėvai padaryti. Mano išleistuvėse buvo tik vienas fotogtafas kuris padarė tik pagrindines nuotraukas į albumą. Didžėjus (10 eurų nuo žmogaus); - čia gal Mamontovą pasiėmė? Ar vėl užsisakė didžėjų su visa profesionalia įranga? Mano mokykloje užteko ir muzikinio centro. Gėrimai (20 eurų nuo žmogaus); Maistas (15 eurų nuo žmogaus); - čia jau labai nesutaupysi. Nes viskas priklauso nuo to kiek suvalgai ir išgeri. Patalpų nuoma (nuoma, pasitikimas, apsauga, padavėjai) (50 eurų nuo žmogaus). - jei sugalvosi viską rengti Karabų salose, tai kainuos dar daugiau. Tad ši suma smarkiai priklauso nuo to kaip ir kur nori švesti. Ir į šia suma įėjo padavėjai, apsauga, patalpų nuoma? Tai čia dar labai pigiai kainavo. Nes kiek reikėjo padavėjų ir apsauginių kurie galėtu aptarnauti 140 abiturientų + jų giminės ir draugai. Mano bendradarbė kalbėjo apie darželio išleistuves. Rengė vaikų tėvai, tai kai jį klausėsi kokių išleistuvių tėvai nori savo darželinukams, jį net išsižiojo. Galvojo, kad čia ne darželio išleistuves rengia, o vestuves kelia. Tai kaina taip pat susidarė milžiniška. Kitaip sakant, dabar visokios išleistuvės brangiai kainuoja ne todėl kad viskas brangų, bet todėl kad jas rengia taip tarsi tai butu Anglijos princesės išleistuvės.
Arthuras 2017-05-20 21:21
Prakutusių (finansiškai) mužikų užgaidos ir tiek.
kiesza 2017-05-20 22:31
Rubliai tiek to, o va Smetoniniais litais rukuotis būtų faina
kestutisz 2017-05-21 01:11
kurių atsiranda kiekvienam kolektyve, tokių kurios iš neturėjimo ką veikti ir šiaip bendro nesusivokimo prisgalvoja kokių pompastinių nesąmonių ir netgi kokiam susirinkime prastumia idėją jog labai reikia kažkokių papildomų iškilmių. Kiti lyg ir nesigilina, lyg ir galvoja tegu, ką ten gali kainuot, tegu daro jei jau turi tiek entuziazmo. O po to išplaukia - duokit po 50 (tarkim, iš esmės kaina nesvarbu, ji prie bet kokių piniginių vienetų bus neadekvati) nes jau visi avansai sumokėti - taigi visi pritarė, tai labai stengėmės ir negi spausi. Nu ir kiti pagalvoja, kam man tie najiezdai - dzin, dabar duosiu, bet šiaip bbd, tegu paspringsta, jei pasiseks tų "supermamyčių" daugiau niekada gyvenime nepamatyti, bus pamoka mokyklos laikotarpiui. Ir realiai visi kas neorganizatoriai tvirtai įsitikinę, jog mažiausiai pusė nusės organizatorių kišenėse.
vanduo4 2017-05-21 16:13
Negali padaryti apyvartos - turi kelti vertę.
TAURAS 2017-05-21 20:32
Musu ekonomika eina velniop ir nereiktu stebetis. 1. Musu salies eksportas kiekvienais metais mazeja. Po sankciju Rusijai, nebuvo rastos kitos rinkos,o jas yra sunku rasti del musu produktu nezinomumo likusiame pasaulyje, bei daug konkurencingesnes kaimynes maisto pramones. Manau tai yra vienas is veiksniu, kuris leme toki maisto kainu suoli. 2. Euras po Brexit nuvertejo, kas atsiliepe bendrai Europos sajungos perkamajai galiai. Apie pietu saliu problemas as net nekalbu.. Dar negana to, Europa uzpludo imigrantai, kurie taipogi mums visiems kainuoja ir tikrai nemazus pinigus. 3. Musu ekonomika stovi ant prekybos sektoriaus. Paprasciausiai negalima tiketis gerbuvio pagerejimo, vien statant parduotuves ir pardavinejant kitose salyse pagaminta produkcija. Taip is Lietuvos isplaukia pinigai, kuriu mes niekaip neatidirbame. Visi galvoja, jog kainos pakilo del euro ivedimo, bet niekas nepagalvojo, kas per paskutinius du metus ivyko. Tiek sankcijos Rusijai, tiek emigrantu antpludis, Brexit ar mazejanti Lietuva. Viskas blogina musu ekonomine situacija, kas atsiliepia ir musu gyvenimo kokybei, todel nematau, del ko reiktu stebetis esama situacija. Turbut neivedus euro, kainu suolis vistiek butu ivykes, tik dabar lengva viska suversti eurui. Tai tikrai palengvino gyvenima politikams ir dabar nereikia teisintis del taip blogejancios situacijos, bei skleisti nereikalinga panika. Todel visi ir tyli kaip pelytes po sluota ir niekam kainu suolis netrukdo..