Elonas Muskas paskelbė, kas kelia didesnę grėsmę nei Šiaurės Korėja - kodėl niekam nerūpi? (Video)  ()

Šiaurės Korėja ir JAV prezidentas Donaldas Trumpas apsikeitė grasinimais. Vienu metu jau atrodė, kad padėtis darosi nebekontroliuojama, kai Šiaurės Korėja lyg tarp kitko užsiminė apie Guamo ataką. Visgi, ne visi baiminasi neprognozuojamų Šiaurės Korėjos veiksmų. Verslininkas Elonas Muskas teigia, kad vieno pavojaus žmonija kol kas tinkamai neįvertina.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai - dirbtinis intelektas. Dar visai neseniai Elonas Muskas ir „Facebook“ įkūrėjas Markas Zuckerbergas apsikeitė kandžiomis replikomis apie dirbtinio intelekto pavojus. Zuckerbergui nepatinka Musko požiūris. Anot jo, į viską reikia žiūrėti kaip į galimybes, o ne pavojus, ir Muskas taip kalbėdamas elgiasi neatsakingai. Muskas savo ruožtu pastebėjo, kad Zuckerbergas apie DI žino nedaug.

Dabar, kai pasaulis laukia kol prasidės (jei prasidės) veiksmo filmas Korėjos pusiasalyje, Muskas dar kartą visiems priminė, kad į tikrąją, kur kas realesnę grėsmę žmonija nekreipia dėmesio. Muskas nuolat kartoja, kad DI turėtų būti reglamentuojama įstatymais ir taisyklėmis, kaip ir kiti potencialiai pavojingi dalykai: automobiliai, lėktuvai, maistas, vaistai ir taip toliau. Jis netgi įkūrė pelno nesiekiančią organizaciją „OpenAI“, kuri skatina darnų ir saugų dirbtinio intelekto technologijų panaudojimą.

Elonas Muskas yra įsitikinęs, kad dirbtinis intelektas yra labai pavojingas. Jis teigia, kad neprižiūrimas DI augimas kelią pavojų pačios žmonių civilizacijos egzistavimui. Šalia pastarojo savo pranešimo „Twitter“ tinkle, kuriame teigė, kad DI kelia didesnę grėsmę nei Šiaurės Korėja, Muskas pridėjo ir plakatą, kuriame matyti žodžiai „Galiausiai mašinos laimės“.

Elonas Muskas apie DI grėsmę

Įdomu ir tai, kad Musko nerimas dėl dirbtinio intelekto plėtros yra tiesiogiai susijęs su fiziniu žmonių sunaikinimu. Jis baiminasi, kad besimokantys robotai galiausiai susitars ir pradės žudyti žmones. Tačiau dirbtinis intelektas nebūtinai turi turėti fizinę formą, kad būtų pavojingas. Muskas baiminasi, kad dirbtinio intelekto sistemos, gyvuojančios kompiuterinių programų pavidalu, gali kelti kibernetines grėsmes. Jos mokosi savaime ir gali kelti grėsmę pačios organizuodamos įsilaužimus.

Taigi, Muskas teigia, kad dirbtinio intelekto plėtra turi būti reguliuojama įstatymais ir taisyklėmis. Jo nuomone, net geriausiu atveju žmonijai tiesiog nebeliks vietos visuomenėje, jei DI taps protingesniu už mus. Tačiau labiau tikėtina, kad nereguliuojama DI plėtra ves ir iki kraštutinumų. Beje, nors žmonija DI grėsme ir nesidomi, nes jos nelabai suvokia, kai kurie kiti technologijų milžinai sutinka su Musko nuomone. Billas Gatesas viename interviu teigė, kad poreikio panikuoti nėra, bet apie galimas grėsmes būtina kalbėtis. Jau vien dėl to, kad ir žmonės nesusitaria tarpusavyje, tai kas nutiks, kuomet reikės susikalbėti su dirbtiniu intelektu? Kas jį valdys?

Dirbtinis intelektas neturi moralinių normų ir įprastai mąsto tik apie efektyvumą ir produktyvumą. Žmonės, tuo tarpu, nėra labai efektyvūs. Taigi, mes galime pasidaryti tik nereikalingu balastu, kuriuo dar ir reikia rūpintis, jei dirbtinis intelektas kada bus protingesnis už žmones.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(110)
(5)
(105)

Komentarai ()