Į turtingiausiųjų pasaulio žmonių sąrašo viršų šovė naujas žmogus - kas jis?  ()

„Microsoft“ įkūrėjas antrą kartą per pastarąsias 33 dienas persislinko į antrąją „Forbes“ reitingo eilutę – liepos mėnesio pabaigoje jį jau buvo aplenkęs Jeffas Bezosas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Amancio Ortega, vienas iš Ispanijos mažmeninės prekybos giganto „Inditex“ įkūrėjų, užėmė pirmąją „Forbes Real Time“ reitingo eilutę ir tapo turtingiausiu žmogumi planetoje. Dabar jis yra turtingesnis už Billą Gatesą –  tradicinį reitingo lyderį – 200 mln. dolerių, rašo portale „forbes.ru“ Anastasija Lialikova.

A.Ortega buvo atsidūręs pirmoje sąrašo eilutėje tris sykius, bet niekada neužsilaikė pirmoje vietoje ilgiau kaip parą. Milijardieriaus kompanijos akcijos rugpjūčio 29 dieną pabrango 1 proc., ir antradienį, dienos pabaigoje, jis tik 100 mln. dolerių atsiliko nuo kompanijos „Microsoft“" įkūrėjo. Trečiadienį jam pavyko B.Gatesą aplenkti. Šiuo metu 81 metų Ispanijoje gimusio turtuolio turtas yra vertinamas 85 mlrd. dolerių.

Per pastarąjį mėnesį jis tapo turtingesnis 1,2 mlrd. dolerių, tačiau jo pasistūmėjimą reitinge aukštyn lėmė ir tai, kad B.Gatesas ir J.Bezosas užleido savo pozicijas. B.Gatesas paaukojo 4,6 mlrd. dolerių labdarai, o J.Bezosas smuktelėjo žemyn nukritus „Amazon“ akcijų kursui po to, kai buvo paskelbta korporacijos finansinė ataskaita. Praėjusį mėnesį internetinės mažmeninės parduotuvės steigėjo turtas sumažėjo 4 mlrd. dolerių.

A.Ortega turtingiausiu žmogumi pasaulyje pirmą kartą  tapo 2015 metų spalį, tačiau užleido šią vietą B.Gatesui praėjus mažiau nei 24 valandoms. 2016 metų lapkritį jis sugrįžo į pirmąją poziciją, bet paskiau ją vėl užleido „Microsoft“ įkūrėjui.

Buvęs krautuvės darbuotojas A.Ortega kartu su savo buvusia žmona Rosalie Mera 1975 metais įkūrė kompaniją  „Inditex“. Jie pavertė verslo įmonę tarptautine kontroliuojančia bendrove, kurios rinkos kapitalizacija viršija 100 mlrd. dolerių.

Nepaisant to, dabar A.Ortega nedalyvauja bendrovės kasdieniuose reikaluose. Dar ne taip seniai jis ėmė daug dėmesio skirti savo turto įvairinimui, padarydamas keletą didelių investicijų, pavyzdžiui, jis investavo „didžiules sumas“, kaip rašo „Forbes“, į nekilnojamąjį turtą visame pasaulyje.

Kiekvienais metais A.Ortega gauna daugiau nei 400 mln. dolerių „Inditex“ dividendų. Daugumą šių pinigų jis išleidžia investicijoms į nekilnojamąjį turtą Niujorke, Madride, Londone ir kt. Nepaisant to, daugiau nei 80 proc. milijardieriaus turto vis dar sudaro „Inditex“ akcijos.

„Inditex“ priklauso tokie vardai kaip „Zara“, „Zara Home“, „Massimo Dutti“, „Bershka“, „Oysho“, „Pull and Bear“, „Stradivarius“ ir „Uterqüe“. Dauguma šių parduotuvių priklauso korporacijai – pagal frančizę dirbama tik tose šalyse, kur užsienio kompanijoms draudžiama turėti tokią nuosavybę.

Parengė Leonas Grybauskas

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(11)
(10)
(1)

Komentarai ()