„Medžioklė po vandeniu“: tikrais atsiminimais pagrįstos istorijos apie slapčiausias ir mirtinai pavojingas žvalgybos užduotis Šaltojo karo metais  ()

Leidykla „Briedis“ pristato serijos „Šaltasis karas“ naujieną – „Medžioklė po vandeniu“. Šioje knygoje atskleidžiamos šaltojo karo metais JAV karinio jūrų laivyno vykdytos povandeninės šnipinėjimo operacijos.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2017-12-28 „Medžioklė po vandeniu“: tikrais atsiminimais pagrįstos istorijos apie slapčiausias ir mirtinai pavojingas žvalgybos užduotis Šaltojo karo metais  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Per šaltąjį karą vyko geopolitinė, ekonominė ir ideologinė Jungtinių Amerikos Valstijų ir Sovietų Sąjungos konfrontacija, taip pat branduolinės ginklavimosi varžybos. Siekdamos kuo daugiau sužinoti viena apie kitą, abi valstybės rengė įvairias šnipinėjimo misijas. JAV slaptieji agentai, kosminiai palydovai, žvalgybos lėktuvai – visi dirbo rinkdami informaciją apie Sovietų Sąjungos planus bei karinę techniką: ką šie stato, kokios naujų įrenginių techninės charakteristikos ir panašiai.

Slapčiausios ir pavojingiausios operacijos tuo metu buvo vykdomos po vandeniu. Ištisus dešimtmečius naršydamos vandenynų ir jūrų gelmes JAV karinio jūrų laivyno povandeninių laivų įgulos rizikavo gyvybėmis siekdamos aptikti ir sekti sovietų povandeninius laivus bei įgauti pranašumo misijose, apie kurias žinojo vos keletas išrinktųjų. Povandeninių laivų įgulų nariai ne tik stebėdavo sovietų laivus, bet ir prie sovietų po vandeniu nutiestų kabelių prijungdavo klausymosi įrangą. Taip JAV lyderiai galėdavo sužinoti, ką planuoja sovietų karinio laivyno vadovybė, kaip kritikuoja vieną ar kitą operaciją, kaip vertina amerikiečių branduolinio smūgio grėsmę. Laikotarpiu, kai abi supervalstybės vienu mygtuko paspaudimu galėjo pradėti branduolinį karą, povandeninis šnipinėjimas buvo be galo svarbi priemonė priešininkui perprasti.

Daugelį metų JAV karinio jūrų laivyno povandeninių laivų misijos buvo taip įslaptintos, kad dalyvavusieji jose net artimiausiems žmonėms negalėjo atskleisti, ką iš tiesų patyrė. Autoriai „Medžioklę po vandeniu“ parašė po daugybės interviu su įvairių JAV povandeninių laivų jūreiviais – tais, kurie išdrįso prabilti.

Ši knyga – tai tarsi trileris apie šnipus, tačiau visa, kas joje aprašyta, yra iš tiesų įvykę. Tai tikra nuotykių, išradingumo ir drąsos epopėja apie JAV karinio jūrų laivyno povandeninių laivų sėkmingas operacijas ir skaudžias tragedijas jūrų gelmėse.

Sherry Sontag, Christopher Drew ir Annette Lawrence Drew. Medžioklė po vandeniu: neatskleista povandeninių laivų šnipinėjimo istorija per šaltąjį karą. Vertėjas Aidas Jurašius. – Vilnius: Briedis [2017] – 488 p.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(7)
(4)
(3)

Komentarai ()