Dirbti turtingiausiam pasaulio žmogui - tikras košmaras? „Amazon“ darbuotojai kartais šlapinasi į buteliukus, nes negali pasitraukti iš vietos  (1)

Bendrovės „Amazon“ sandėlių darbininkai yra priversti šlapintis į buteliukus arba apskritai atsisakyti apsilankymų tualete, nes produktyvumo reikalavimai yra nepakenčiamai dideli, tvirtina žurnalistas Jamesas Bloodworthas, tyrimo sumetimais įsidarbinęs didžiausios pasaulyje interneto parduotuvės darbuotoju, rašo „The Verge“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Po pusmečio darbo „Amazon“ sandėlyje J.Bloodworthas parašė knygą „Hired: Six Months Undercover in Low-Wage Britain“. O po naujos darbuotojų apklausos paaiškėjo, kad jiems keliami tikslai yra didinami eksponentiškai, dėl ko jie jaučiasi spaudžiami ir patiria stresą.

Darbuotojai, kurie Stafordšyro (JK) „Amazon“ sandėlyje paruošia užsakytus produktus pristatymui, gamtinius reikalus atlieka ne tualete, kuris yra per toli, o į buteliukus, tvirtina žurnalistas. Jie bijo būti nubausti už „tinginiavimą“ ir dėl to prarasti savo darbo vietą. Duodamas interviu leidiniui „The Sun“ knygos autorius sakė, kad „Amazon“ sandėlis priminė kalėjimą arba oro uostą, kur visi darbuotojai tikrinami, ar neturi tokių „draudžiamų“ daiktų, kaip akiniai nuo saulės, telefonai ar nedėvi bluzonų su kapišonais, o kiti apsauginiai darbuotojus apčiupinėja tikrindami, ar jie neišsineša kokių nors pavogtų smulkmenų.

J.Bloodwortho liudijimai neprieštarauja informacijai, kurią iš „Amazon“ darbuotojų surinko darbuotojų teisių apsaugos platforma „Organise“, skelbianti, jog 74 proc. sandėlių darbininkų vengia naudotis tualetais dėl baimės, kad nepasieks numatytų produktyvumo tikslų. Nepaliaujamai didinami produktyvumo reikalavimai kenkia darbininkų psichinei būsenai: 55 proc. jų skelbia, kad nuo įsidarbinimo „Amazon“ laiko yra patyrę depresiją. Daugiau nei 80 proc. darbuotojų teigia, kad daugiau niekada gyvenime nebandytų įsidarbinti „Amazon“.

Panašu, kad „Amazon“ darbuotojų poilsiui skiria nepakankamai laiko, jau nekalbant apie nedarbingumą dėl ligos. Išimtys nedaromos net nėščioms moterims. „Jų požiūriu, mes neturime teisės sirgti“, – anonimiškai „Organise“ apklausoje sakė vienas iš nepatenkintų darbuotojų, kuris augina vaiką. Kitas darbuotojas sakė, kad nors vadovams pateikė nedarbingumo lapelį iš gydymo įstaigos, vis vien buvo surengtas jo elgesio svarstymas. Kita vertus, su situacija susipažinęs anoniminis šaltinis leidiniui „The Verge“ nurodė, kad „Amazon“ pertraukų, kurių metu einama į tualetą, neskaičiuoja, o darbuotojams pasiūlo privačių sveikatos draudimo bendrovių paslaugas.

„Vieną dieną darbo vietoje mane ištiko priepuolis ir buvau išvežtas į ligoninę. Kitą dieną man kažkas paskambino ir paklausė, kodėl esu ne darbe. Paaiškinau, bet vis vien mano neatėjimas buvo pažymėtas „Nepasirodė ir nepaskambino“ žyme“, – rašė dar vienas neprisistatęs darbuotojas iš kito „Amazon“ sandėlio Jungtinėje Karalystėje.

Darbuotojai nurodė, kad darbo dienos metu jiems suteikiama viena 30 minučių trukmės neapmokama pertrauka ir dvi apmokamos pertraukos po 15 minučių – tai yra panaši darbo dienos struktūra, kokios reikalauja daugelio JAV valstijų darbo įstatymai. Tačiau, nepaisant teisinius reikalavimus atitinkančių oficialių pertraukų laikų, darbuotojai pažymėjo, kad iš pagrindinės darbo vietos iki poilsio vietos jiems reikia eiti ganėtinai toli, dėl ko smarkiai sutrumpėja realusis poilsio laikas.

„Amazon“ savo komentare „The Verge“ rašė: „Amazon“ tūkstančiams savo darbuotojų visoje Jungtinėje Karalystėje suteikia saugią ir teigiamą darbo vietą, konkurencingą atlyginimą ir kitus privalumus nuo pirmos darbo dienos. Mūsų nepasiekė patvirtinta informacija, kad žmonės, kurie pildė apklausos anketas, iš tiesų dirba „Amazon“ ir nepripažįstame šių kaltinimų kaip tikslaus mūsų pastatuose atliekamos veiklos aprašymo.“

„Esame sutelkę dėmesį į puikios aplinkos užtikrinimą visiems darbuotojams. Praėjusį mėnesį „LinkedIn“ įvertino „Amazon“ kaip septintą patraukliausią darbdavė Jungtinėje Karalystėje bei pirmą JAV. „Amazon“ taip pat siūlo viešas ekskursijas po užsakymų vykdymo centrus, kad klientai galėtų patys tiesiogiai pamatyti, kas nutinka, kai jie „Amazon“ svetainėje paspaudžia mygtuką „Pirkti“, – taip pat nurodoma įmonės komentare.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(14)
(2)
(12)

Komentarai (1)