Iššūkis savaitgaliui - galvosūkiai, kurie privers jus pamąstyti: ši užduotis sukėlė perversmą kriptografijos teorijoje

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Broniusg 2018-06-02 15:03
Nesužavėtas užduotimis, tuo labiau atsakymais. Pirmoj užduoty daug veiksmo bet rezultatas gaunasi. Antroj... Gaunam aštuonias puseles ir sumaišom... Kodėl atsitiktinai negalėčiau paimti tris ar keturias vienos rūšies puseles? Arba man visai „tovo“ ar nedasakyta kažkas?
zet 2018-06-02 17:09
Pirmas tai geras, as turejau kita sprendima, tik salyga gaunasi ne visai teisinga. Cia labai primena SSLa kur yra privatus ir public raktai. Is salygos supratau, kad tik siuntejas turi uztikrinti saugu siuntymo buda, o turima omeny, kad susirasinejime dalyvauja abi puses. O antrao atsakymas tai pieva, visiskai neteisgas pateiktas. Prie ko isdelioti ivairiomis dalimis puseles? Prie ko puseles? Lygiai vienodai gali pasirinkti 4 neteisingas puseles. Juk jei tabletes identiskos, tai ir puseles identiskos. Teisingas turi buti toks atsakymas: is butelio A isimti tablete, ir tada gautas keturias tabletes labai smarkiai sutrinti i miltus ir labai gerai sumaisyti. Gerai sumaisius turetu tolygiai pasiskirstyti (susimaisyti) visa mase. Tad paemus puses tos sumaisytos mases gautusi butent ko reikia, viena A ir viena B tablete (galima micro paklaida) bet speju turetu ta paklaida neitakoti mirties faktoriaus.
GNU 2018-06-03 00:18
Pirmas kaip ir ok, nors taip pat turėjau kitą variantą. Pateiktas atsakymas negarantuoja, kad siuntinį atsiųs mergina, trūksta kažkokios papildomos sąlygos. Bet gal per daug gilinuos. Antras visiška nesąmonė. Atsakyme jokios logikos, nebent daryti kaip siūlo zet, bet juk užduotyje yra sąlyga, kad naujų tablečių imti negalima.
bahuriux 2018-06-03 09:04
Geri abu uždaviniai. Antro klausimas ir ats. logiški, namatau jokiu bėdu su jais, taip ir išsprendžiau. O pirmasis irgi logiškas su fiziniais objektais, bet su su duomenu šifravimu nežinau kaip galima būtu tai padaryti. Tarkim išsiunčiami duomenys zip archyvas su kodu užšifruoti, tada gavėjas dar kartą užšifruoja ir gražina siuntējui, analogas toks gavėjas dėžutę įdeda į savo dėžutę ir užrakina su savo spyna. Problema tame kad be gavėjo rakto neina atšifruoti antro šifro. Gal aš kažko nežinau kriptografijoj, bet tokiu principu suzipuoto ir užšifruotu duomenu neperduosi, kad gavėjas juos nuskaitytu. Į pirmą uždavinį atsakiau taip pirma nusiunčiamas raktas, tada lauki patvirtinimo kad raktas gautas, tada siunti dėžutę, arba duomenis. Tas žinoma neapsaugo, nuo rakto nukopijavimo.
An0nym0us 2018-06-03 11:59
Antros užduoties atsakymas neteisingai aprašytas. Puselių negalima maišyti, nes tokiu atveju nebežinosi, kurios tabletės puselę imi. Tuo tarpu nesumaišius puselių, uždavinio sprendimas yra logiškas. Tiesiog imi kiekvienos tabletės puselę (1 puselė iš buteliuko A + 2 puselės iš buteliuko B + papildomai iš buteliuko A išimta puselė).
AAA000 2018-06-03 12:21
butent. maisyt nesamone. kazka ten grybiskai isverte matyt is triju sumaisytu tableciu A+B+B padalinus per pus bus viena pusele A ir dvi puseles B. pridedi dar zinoma pusele A ir isgeri. o likusias puseles kita diena suvartoji. ir jokiu ten paklaidu.
zet 2018-06-03 15:49
Tai buk geras, issaiskink antro atsakyma
zet 2018-06-03 15:54
sito uzdavinio esme, kad rankoje trys tabletes ir nezinai kur kuri tablete, jei nezinai kur kuri tablete, tai nezinai kuriai bankutei tos puseles priklauso? tai kaip tu gal imti is butelio B puseles, kai nezinai kurios jos? Na nusipiesk ant popieriaus. Esme, kad rankoje trys nezinomos tabletels, arba 6 nezinomos puseles. Jei is butelioka A issiemi tablete, ir ja padalini i puseles tai sitame ivykiu taske turi: 2 puseles is A ir 6 nezinomas puseles (2A +4B), tik ju vieta nezinoma. Jei butu zinoma, tai kam tada isvis imti is butelioko papildoma tablete ir ja lauzyti? Gal pradekite bent mastyti kazkiek, cia astuntoku olimpiados tipo uzdavinys, siaip per astuntoku ir devintoku olimpiadas ir sunkesniu loginiu uzdaviniu paduoda.
zet 2018-06-03 16:02
Kaip visad trolini? Kiek isgeri tableciu? Reikia isgerti 1 is A ir 1 is B. Esme, kad jei yra sauoje 3 sumaisytos tabletes, ir tau is ju reikia atrinkti 2. Gaunasi tikimybinis uzdavinys. Reiskias nera 100% tikimybes istraukti butent tas, gali permaisyti, nedamaisyti, nieko nepakeis. Cia ziuriu zmones trolina nemaste tai pakeisiu sita uzdaviny i labiau suprantama kalba: yra trys buteliai, viename degtine, kituose dvejuose vanduo. Nezinai kur kas. Klausimas, kaip isrinkti viena toki viena toki? Atsakymas: niekaip. Cia elementarus kombinatorikos uzdavinys. Praktiskai kombinatornikos pirmos pamokos pirmas uzdavinys. Cia kas sudarinejo sias uzduotis matosi su matematika ne kiek nebendrauja. Speju verte is kazkur, o ne sudarinejo. Kazko nesugebejo isversti, tai prikure.
atmega 2018-06-03 16:29
Turim rankoj tris nežinomas tabletes A, B ir B. Paimam dar vieną A. Gaunam keturias tabletes, dvi A ir dvi B, tik nežinom, kur kuri. Imam po vieną tabletę ir perpjaunam pusiau, vieną pusę dedam į kairę, kitą pusę į dešinę. Taip perpjaunam visas tabletes ir gaunam dvi krūveles su vienodos sudėties puselėm. Tik sąlygoj neleidžia imt naujų tablečių? Arba kažkas ne taip išversta.
An0nym0us 2018-06-03 18:16
Sąlyga neleidžia išmesti tablečių, turimų rankoje ir imti naujų, nes tabletės neįkainojamos. O imti papildomas tabletes ir kombinuoti jas su turimomis rankoje niekas nedraudžia.
bahuriux 2018-06-03 20:54
Va dar vienas labai panašus uždavinys nr.3 Reikia iškepti 6 kotletus per 15 min. Keptuvėje telpa tik 4 kotletai. Kaip juos kepti, jei viena kotleto pusė iškepa per 5 min. Dar vienas, truputį kietesnis nr. 4 (Senobėj), kažkokiam kalėjime sėdi (neteisingai apkaltintas žmogus). Rytoj jam teismo diena, kadangi teisėjas negalėjo įrodyti 100% kaltumo, o teisiamasis savo nekaltumo. Teisėjas nusprendė, kad bausmę paskirs pats "dievas", bus du sususkti rašteliai su užrašais "kaltas" ir "nekaltas", nuteistajam reikės ištraukti savo lemtį ir parodyti, palei tai bus paskirta, arba ne mirties bausmė. Teisiamasis žino 100%, kad teisėjas yra šališkas ir nesąžiningas ir abu rašteliai 100% bus "kaltas". Pabėgti, ar įtikinėti nėra jokių galimybių raštelio traukimo ceremonijoj teks dalyvauti. Ką turi padaryti teisiamasis, kad liktu gyvas? Pasufleruosiu, mąstyti apie šitą uždavinį reikia, taip kaip QM būna su susietom dalelėm sukiniais Man juos pavyko išspręsti be sufleravimų ir gana greitai.
SaMaras 2018-06-03 21:45
lengva. Kepi 4 vieną pusę 5min du apverti ir kepi antrą pusę du išimi su iškepta viena puse ir sudedi visiškai žalius kepi 5 min (jau viso 10) tada turi du pilnai iškepusius, du keptuvėje su viena puse apkepusiais ir du isimtus irgi su viena puse apkepusia.. iškepusius išimi, du apverti, du sudedi išimtus.. pabaigi kepti dar 5min.. viso 15. Matematiškai viskas taip.. iš kulinarinės pusės galima ginčytis. Antram čia galima įvairiai interpretuoti, kas galima kas ne ir kaip elgsis teisėjas, nes būnant teisiamuoju, nedaug laisvės veikimui.. ištraukus raštelį nerodai jo o pasakai, kad žiūrėkit tą likusį, o pas mane yra su priešingu „sukiniu“, bet jokių garantijų, kad jie paklausys.. sunaikinti raštelį irgi klausimas ar bus galimybė..
bahuriux 2018-06-04 06:50
Teisingai. Antrm uždaviny raštelį geriausiai praryti, tiesa pamiršau paminėti kad prieš traukimą negalima tikrinti rašteliu, nes teisėjas supyks vien už tokią mintį, kad juo nepasitiki.
zet 2018-06-04 11:33
baxuriukas blogai issprende uzdavini ir uz tai dave minusus nerealu
zet 2018-06-04 11:35
Ir kaip tu gausi dvi kruveles su vienodom puselem, kaip bus pasiskirsciusios tos 3 ar 4 pirmu tableciu puseles? Gali pasakyti, paimu pirmos tabletes puseles, ir dedu i kaire ar desine?
bahuriux 2018-06-04 13:13
Išsprendžiau gerai, bet tu pirmas mane minusavai, tas nebėda. negerai tik, kad tavo IQ peržemas suvirškinti ką tau sako atmega ir kiti teisingai suvirškinę viską. padalinęs į 2 krūveles kiekvienoj iš ju turėsi puse A, puse B, puse B, puse A, jokio skirtumo jei eiliškumas kitas, vistiek sumoj viena A ir viena B. Net netikiu kad suprasi. Tikiuosi nesimokai medicinos ir.nežadi būti politikas.
zet 2018-06-04 13:49
Neturesi tu tokiu 2 kruveliu. Supaprastink uzdaviny: buteliukuose yra po 2 tabletes. Buteliuke A 2 tabletes, buteliuke B 2 tabletes. Is A iskrtio 1 tabltete, is B - 2 tabletes. Delne susimaise 3 tabletes, neaisku kur kuri tablete. Likutis: viena A tablete buteliuke. Nupiesk pazingsniui, kaip sprendi si uzdavini. Ypac idomu, ka darai su 3 tabletemis delne: jei jas sulauzai i puseles, tai turi nezinomas 6 puseles. Zinoma tik ju proporcija. Tai va, prasau pazingsniui paaiskink ka darai su 4 tabletemis. Gal galesi isspresti supaprastinta uzdavini? Jei sulauzai buteliuke A likusia tablete , turi dvi puseles A11, A12, kei sulauzai tris nezinomas tabletes, jas gali laikyti X tabletemis(X1, X2, X3) turi X11, X12, X21, X22, X31, X32 puseles. X reiskia, kad neisku, kam si pusele priklauso, ar A buteliukui ar B buteliukui. Pagal tave bus gale dvi atskiros kruveles, gali susikristyti sias puseles? Jei imesi i bendra kruva A11 ir A12 puseles, tai taip, proporcijos bus lygios. Bet kas is to? Samoningai atskirti vistiek tiksliai negali, lieka randomas. Randomas tau neuztikrins 100% suskirtymo tokio, kokio tau reikia.
nerm 2018-06-04 15:13
"zet" pabandysiu, išaškinti kuo smulkiau. ATSAKYMAS. Kadangi delne yra trys tabletės - 1 iš A buteliuko, kitos 2 iš butelioko B, tai kad būtų lygi proporcija, reikia paimti dar vieną tabletę iš buteliuko A. Bet jei išgersi 4 tabletes viršysi "dozę". Todėl reikia sumažinti "dozę" per pusę (todėl ir padalijame tabletes per pusę) Prieš paimant 4 tabletę: 1. Paimti iš delno vieną tabletę, ją perlauži ir dėti kiekvieną puselę į skirtingus indelis (indelis C ir indelis D), 2. Paimti sekančią tabletę ir pakartoti pirmą veiksmą, 3. Paimti trečią tabletę ir pakartoti pirmą veiksmą. Dabar indelyje C yra pusė tabletės iš A buteliuko ir dvi puselės tabletės iš buteliuko B. Tas pats ir indelyje D. 4. Paimti tabletę iš buteliuko A ir ją perlaužti ir vieną pusę dedant į indelį C, o kitą - į indelį D. Dabar gavome, kad kiekviename indelyje yra po 1 tabletę iš buteliuko A ir buteliuko B.
zet 2018-06-04 15:34