9 milijardieriaus Warreno Buffetto taisyklės norintiems tapti turtingiems: štai ką jis sako apie paskolas, investavimą ir smulkias išlaidas  (4)

Warrenas Buffettas - vienas turtingiausių žmonių ir tikriausiai sėkmingiausias investuotojas pasaulio istorijoje. Kartu jis - nepaprastai verslus, užsidegęs ir kuklus žmogus, žavintis savo paprastumu ir gebėjimu nesusikoncentruoti į turtus. Šiuo metu Buffetto turtas vertinamas daugiau nei 82 milijardais dolerių, todėl šio žmogaus patarimų klausyti tikrai verta. Štai 9 taisyklės, kurių, pasak Buffetto, turi laikytis visi norintys tapti turtingais.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Warrenas Buffettas garsėja ne tik savo dešimtimis milijardų vertinamu turtu ir vieta turtingiausių pasaulio žmonių trejetuke. Jis taip pat yra labai taupus ir verslus. Verslauti Buffettas ėmėsi dar vaikystėje - mokykloje jo pajamos buvo didesnės nei daugelio mokytojų. Daugybė jo kartos investuotojų kažkur sustojo ir dabar nebėra taip dažnai prisimenami kaip Buffettas, nes šis 87-erių metų milijardierius padarė nedaug klaidų. Štai 9 taisyklės, kurių jis pataria laikytis visiems, kurie nori tapti turtingais.

1. Reinvestuokite savo pelną

Kai uždirbate pinigus, juos norisi taupyti arba išleisti. Tačiau nedirbantys pinigai yra nereikalingi pinigai. Warrenas Buffettas vaikystėje nusipirko pinbolo žaidimo aparatą ir pastatė jį vienoje parduotuvėje. Už gautus pinigus jis nepirko saldainių - už juos įsigijo dar kelis pinbolo aparatus.

Jei uždirbate po 200 eurų per savaitę ir juos visus išleidžiate nebūtiniems pirkiniams, tikėtina, kad po metų uždirbsite tuos pačius 200 eurų. Neišleidžiamus pinigus visada reikia investuoti.

2. Ryžkitės būti kitokiais

Buffettas ėmėsi investuoti kitų žmonių pinigus būdamas Omahoje, o ne Niujorko finansų centre Volstryte. Kai pinigų savininkai klausė, ką jis su jais darys, Buffettas jiems šios informacijos nesuteikė - tai komercinė paslaptis. Greitai investicijų vertė tik augo ir visi greitai suprato, kad Buffettas neis pramintais takais.

3. Žinokite, ką siūlote

Nesvarbu, ar einate į darbo pokalbį, ar ketinate pirkti kokią nors įmonę, ar norite pasiūlyti savo verslo paslaugas - visada tiksliai žinokite savo sąlygas ir ką siūlote. Buffettas nesidera. Kai nori pirkti verslą, jis pasiūlo tą kainą, kurią sutinka mokėti. Pasiūlymas visada būna geras, tačiau verslininkai visada yra linkę pasiderėti. Tačiau Buffettas tik patvirtina, kad tai - jo pasiūlymas ir jo priimti nėra būtina.

4. Stebėkite smulkias išlaidas

Jei imatės verslo, tikriausiai jūsų dėmesį prikaustys dideli sprendimai - pirmieji klientai, reklama, partnerių paieška, strateginiai logistiniai reikalai ir taip toliau. Tai koks skirtumas, ar už biuro reikmenis sumokėsite 15 ar 10 eurų, kai kiti sandoriai yra verti tūkstančius kartų daugiau? Buffettas pabrėžia, kad smulkios išlaidos susideda ir kartais net gali reikšti verslo žlugimą. Jis dievina tuos vadybininkus, kurie visada taupo. Kartą jis investavo į įmonę, kurios vadovas laisvu laiku suskaičiavo, kiek lapelių turi tualetinis popierius. Pasirodo, ant pakuotės nurodytas 500 lapelių skaičius buvo melas.

5. Skolinkitės atsargiai

Skolos yra našta, todėl Buffettas retai kada skolinosi. Dėl to jis įsigijo kuklų būstą ir pradėjo nuo smulkių investicijų. Buffettas pataria skolintis kiek įmanoma mažiau ir skolas grąžinti kiek įmanoma greičiau. O tada, žinoma, investuoti.

6. Nepasiduokite

Kelias į turtus ir sėkmę nėra lengvas, tačiau turėdami kantrybės galite pasiekti viską. Svarbiausia - nepasiduokite ir nesiilsėkite, kol nepasieksite tikslų. Kartą Buffettas investavo į nedidelę baldų parduotuvę, nes jos vadovė pasirinko sunkią, bet protingą strategiją - tiesiog viską pardavinėjo pigiau nei konkurentai. Dabar ta baldų parduotuvė yra didžiausia Šiaurės Amerikoje.

7. Žinokite, kada pasitraukti

Aišku, nepasiduoti yra svarbu, tačiau kartais tiesiog reikia pasitraukti, kol nepraradote visko. Investuotojai dažnai patiria nesėkmes. Patyrę, tokie kaip Buffettas, apsisuka ir eina kita kryptimi. Nepatyrę bando pinigus atgauti tuo pačiu būdu kaip ir prarado.

8. Įvertinkite riziką

Verslas savaime yra rizika. Tačiau kiekvieno rizikingo sprendimo galimus rezultatus reikia įvertinti iš anksto. Buffettas pataria pagalvoti apie geriausią ir blogiausią scenarijus - tai padės suprasti, ar rizika yra verta galimo rezultato.

9. Žinokite, kas yra jūsų sėkmė

Jei jūsų tikslas yra tapti milijardieriumi, tikėtina, kad taip savo sėkmės niekada ir nepasieksite. Geriau turėti kitokių tikslų, kurie nebūtų matuojami pinigine išraiška. Buffettas teigia, kad sėkmę jis matuoja pagal tai, kiek žmonių jį myli. Todėl dabar Buffettas dosniai aukoja labdarai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(62)
(11)
(51)

Komentarai (4)