Kokios manijos buvo apsėdusios mūsų tėvus ir senelius? Dabar tai sukels šypseną, bet seniau tai buvo rimti dalykai  (9)

Kai rinkoje pasirodo kažkoks naujas dalykas, visus apsėda manija. Tarkime, atsiradus išmaniesiems telefonams ar kitoms naujoms technologijoms, žmonės ėmė kalbėti, kad jaunimas nebeskaito knygų, o tik sėdi įnikę į savo išmaniuosius. Tačiau panagrinėję istoriją galime pamatyti, kad būtent taip buvo visais laikais. Žemiau pateikiame istorinius faktus, kurie rodo, kad žmonės įgydavo priklausomybę nuo įvairiausių naujų dalykų, – o ne tik nuo išmaniųjų telefonų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Romanai

Kai visuomenėje paplito knygos, itin populiari pramoga tapo romanai. Tuo metu imta net kalbėti apie „skaitymo maniją“. 1795 metais autorius J. G. Heinzmannas pasakė, kad tokia manija sukelia „akių silpnėjimą, bėrimą, podagrą, artritą, hemorojų, astmą, apopleksiją, plaučių uždegimą, virškinimo sutrikimą, žarnyno ligas, nervines ligas, epilepsiją, hipochondriją ir melancholiją“. Na, pasirodo, kad visa tai netiesa.

1888 metais viename straipsnyje skaitymas buvo apibūdintas kaip „blogis“, tai taip pat buvo buvo prilyginta alkoholizmui. 1897 metais vienas dvasininkas mišių metu netgi viešai pasmerkė novelių skaitymą. Novelės taip pat buvo kaltinamos dėl moralinės korupcijos bei savižudybių bangos.

XIX amžiaus pabaigoje itin išpopuliarėjo vaikams skirti pigūs romanai. Priklausomybei nuo knygų buvo netgi suversta tai, kad 1883 metais du berniukai nušovė nepažįstamąjį. Romanai taip pat buvo kaltinami ir kitais nusikaltimais.

Telefonai

1958 metais telefonai buvo pavadinti paauglių priklausomybe, o vienas psichoanalitikas ekspertas apkaltino blogą pavyzdį rodančias, taip pat priklausomybę telefonams turinčias motinas. Tas pats psichoanalitikas taip pat buvo pareiškęs, kad priklausomybė telefonams kilo dėl troškimo, panašaus į to, kurį patiria kūdikiai, trokštantys kūno kontakto su savo motina.

1984 metais viename straipsnyje buvo parašyta, kad priklausomybė telefonams yra viena rimčiausių asocialių ligų Amerikoje. Kai telefonai imti naudoti lėktuvuose skrydžių metu, tai imta laikyti dar vienu būdu nuo priklausomybės kenčiantiems žmonėms patenkinti savo poreikius.

Dar 1989 metais „New York Times“ rašė, kad amerikiečių tarpe itin plinta priklausomybė nuo telefonų, todėl nelieka laiko gaminti maistą, tvarkytis, prižiūrėti vaikus ar tiesiog atsipalaiduoti.

Komiksai

Kai išaugo komiksų populiarumas, priklausomybė nuo šios vizualinės literatūros srities imta naudoti kaip argumentas eilėje bylų. Priklausomybė nuo komiksų buvo paskelbta priežastimi to, kad trys jaunuoliai įvykdė užpuolimą Indianoje, taip pat kai paauglys nužudė žmogų.

Kai kalba pasisukdavo apie vaikų padarytus nusikaltimus, komiksai tapo tarsi atpirkimo ožiu – o jų advokatai tai puikiai išnaudodavo. Psichiatras Fredericas Werhamas apie tai netgi parašė knygą „Seduction of the Innocent“, kurioje buvo aptarinėjami naujos priklausomybės keliami pavojai. Ši knyga tapo bestseleriu.

Radijas

1936 metais edukacinių leidinių autorius Azrielis L. Eisenbergas aiškino, kad radijas kartu su savimi atsinešė trikdančią įtaką, o tėvai negali nuo to apsaugoti savo vaikų, kurie nuo to tapo kone priklausomi. 1939 metais radijo klausymas buvo apibūdintas kaip tradicinių vaikystės užsiėmimų pamaina.

1946 metais namuose vaikus mokančių tėvų asociacija pranešė, kad radijas gali būti naudojamas kaip emocinė stimuliacija bei realybės patraukimas į šešėlį. Ilgas radijo klausymas taip pat buvo nurodytas 1957 metais 14-mečio įvykdytos žmogžudystės priežastimi.

Televizija

Televizija ištisus dešimtmečius buvo priklausomybę sukeliančių technologijų archetipas. Štai 1954 metais „Times“ straipsnyje televizijai suvertė kaltę dėl augančių keliavimo kaštų – mat žmonės ėmė mažiau keliauti naktimis.

1956 metais psichoanalitikas pareiškė, kad televizijos žiūrėjimas gali sukelti priklausomybę taip, jog gydymui nuo šios priklausomybės gali prireikti tikrų profesionalų pagalbos. Kiti teigė, kad priklausomybei nuo televizijos nėra vaistų. Dar kiti ją palygino su opiatais.

Palyginimai su narkotinėmis medžiagomis tapo pakankamai dažni. Kaip ir su kitomis medijos priemonėmis, televizijos daroma įtaka ėmė kelti didelį susirūpinimą. Panašiai kaip su romanais ir komiksais, televizija imta kaltinti ir dėl žmogžudysčių.

Kompiuteriniai žaidimai

1981 metais kompiuteriniai žaidimai imti vadinti naujausia priklausomybe. 1982 metais viešose vietose esantys kompiuterinių žaidimų automatai, kurie veikdavo įmetus monetas, privertė tėvus kreiptis į valdžią ir reikalauti uždrausti šiuos prietaisus komercinėse vietose.

2000 metais Kinija netgi uždraudė kompiuterinius žaidimus, remdamiesi tėvų susirūpinimu dėl kompiuterinių žaidimų keliamos priklausomybės. Šis draudimas truko net 14 metų.

Tais pačiais metais Nacionalinės konsultacijų intervencijos tarnybos prezidentas pareiškė, kad žmonės dar nesuvokia, jog žmogus, kuris nesugeba tinkamai naudotis kompiuteriu, kenčia nuo tokios pačios priklausomybės kaip ir narkomanai.

Šiais metais priklausomybę kompiuteriniams žaidimams PSO oficialiai įtraukė į psichinių sutrikimų sąrašą.

Parengta pagal Timeline.com

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(34)
(5)
(29)

Komentarai (9)