Vieni apsipila verdančiu vandeniu, kiti tokį išgeria, treti žengia iš riedančios mašinos ir visa tai populiarėja beprotišku greičiu - kas nutiko su pasauliu ir kvailiausiais iššūkiais? (Video)  (1)

Dažniausiai tokiuose iššūkiuose dalyvauja paaugliai. Ekspertų nuomone, tai susiję su smegenų formavimusi


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nauji internetiniai iššūkiai (kai žmonės prie kamerą išpildo kokį nors vieną iššūkį, o paskui vaizdo medžiaga pasidalina internete) randasi kiekvieną mėnesį. Daugelis pamena Ledo kibiro iššūkį (Ice Bucket Challenge), kai per lėšų rinkimo šoninės amiotrofinės sklerozės gydymui kampaniją politikai, muzikantai, verslininkai ir mokslininkai apsiliedavo lediniu vandeniu ir paaukodavo pinigų. Dabar iššūkiai tapo beprasmiškesni, absurdiškesni ir pavojingesni – jie sukelia traumas, apsinuodijimus, o kartais netgi baigiasi mirtimi. Jų aukomis dažniausiai tampa paaugliai.

Kiki challenge – dar vienas iššūkis, kai reikia išlipti iš riedančio automobilio ir sušokti (kol automobilis juda) pagal reperio Drake'o dainą In My Feelings. Šokis išpopuliarėjo, kai komikas Shiggy savo Instagram paskyroje, prenumeruojamoje beveik 1,5 mln. žmonių paskelbė video su šokiais, grojant šiai dainai. Vėliau video su šokiais įkėlė aktorius Willas Smithas ir dainininkė Siara.

Šokio iššūkis sparčiai išpopuliarėjo: klipus pradėjo kelti ir paprasti naudotojai. Vien Instagrame įkelta daugiau nei 500 tūkstančių video su grotažymėmis #ShiggyChallenge, #KiKiChallenge ar #InMyFeelingsChallenge. Neišvengta ir nelaimingų atsitikimų: vykdant Kiki challenge, reikia spėti iššokti iš riedančio automobilio, tad kai kas nugriūna ant asfalto, o kai kam pavagia krepšį iš panosės.

Policija visame pasaulyje (Indija, Ispanija, JAV, JAE, Malaizija, Čilė ir Meksika) perspėja apie šio iššūkio keliamus pavojus ir priminė pie bausmes už taisyklių pažeidimus.

https://twitter.com/MumbaiPolice/status/1022349566140665856

Vykdant kitą pavojingą iššūkį (Hot Water Challenge) reikia per šiaudelį išgerti karštą vandenį arba juo apsilieti. Liepos gale JAV dėl smarkiai nukentėjo paauglys Kylandas Clarkas. Jis su draugu per YouTube žiūrėjo Hot Water Challenge ir nusprendė papokštauti. Kai vienas užmigo, jo draugas apliejo jį karštu vandeniu. Paauglys patyrė antro laipsnio nudegimus ir buvo paguldytas į ligoninę.

Klarkas – toli gražu ne pirmoji šio iššūkio auka. Yra ir žuvusiųjų: pernai rugpjūtį aštuonmetė mergaitė, nusprendusi pakartoti Hot Water Challenge, išgėrė karšto vandens per šiaudelį. Gydytojai jos išgelbėti nebepajėgė.

Kol kas žinomiausias šių metų iššūkis – Tide Pod Challenge – irgi nėra saugus. Youtube naudotojai kelia vaizdus, kaip jie valgo į saldainius panašias Tide skalbimo kapsules. Žmonių (įskaitant ir vaikus) daugybė įspėjimų apie rimto cheminio nusideginimo pavojų nesustabdė.

Viskas prasidėjo 2015 metais po to, kai parodijų svetainėje The Onion pasirodė vaiko vardu parašytas tekstas. Publikacijoje jis pasakoja, kaip nori suvalgyti skalbimo kapsulę. 2017 metų kovą humoristiniame College Humor kanale pasirodė filmukas, kurio pagrindinis herojus kraustosi iš proto nuo noro suvalgyti Tide Pod. Vaizdelių, kuriuose žmonės valgo skalbimo kapsules pasirodymo ilgai laukti nereikėjo – YouTube netgi teko juos šalinti. O Tide kompanija socialiniuose tinkluose dar kartą įspėjo, kad jos produktas skirtas išskirtinai skalbimui.

Panašių pavojingų iššūkių pavyzdžių netrūksta: žmonės valgo šaukštelį cinamono be vandens arba apsilieja spiritu, o po to pasidega. Dažniausiai nukenčia vaikai ir paaugliai. Amerikos pediatrijos akademija (AAP) aiškina, kad dėl to kaltas racionalų mąstymą reguliuojančios prefrontalinės smegenų žievės vystymasis. Ji susiformuoja tik sulaukus ~25 metų, todėl paauglių elgesys impulsyvesnis ir apie pasekmes jie apgalvoja tik po to, kai ką nors padaro.

Dar viena svarbi populiarumo priežastis – netradicinį ir taisykles laužantį elgesį prieš kamerą skatinantys socialiniai tinklai. AAP aiškina, kad vaikai bijo atsilikti nuo bendrų tendencijų. Paauglio nejaudins faktas, kad skalbimo kapsulės gali sukelti cheminius nudegimus, jis labiau nerimaus, kad vienas vaikinas klasėje šį iššūkį įvykdė ir gavo šimtus „like'ų“ ir komentarų.

Emory universiteto psichologijos profesorė Nadine Kaslow su tokiu vertinimu sutinka. Ji mano, kad paaugliai siekia populiarumo ir šlovės. Neretai jie jaučiasi nepažeidžiami, todėl elgiasi rizikingai.



republic.ru

(3)
(6)
(-3)

Komentarai (1)